Poslech hudby "ve stáří"

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Poslech hudby "ve stáří"

Příspěvek od Fidji99 »

Ako suvis gramo vs digital s temou "zostava pre aktivneho seniora"?

Ja dufam, ze za tych 15 rokov, ked sa ma to bude tykat, uz to bude len o cipe nastrelenom za ucho, kotry bude priamo napojeny na sluchovy nerv.

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Tak to ja dúfam, že sa toho nedožijem :)

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Fidji99 píše:
15 kvě 2023 19:01
Presne toto ma napadlo - už to vyzerá tak že akékolvek vlákno, či tému, dokážu niektorý jedinci sa za chvílu zmeniť na zacyklenú debatu o ......

Ale na druhú stranu to zase až tak celkom úlet nemusí byť (teda keď vypustíme jalovú debatu či niečo šumí o "pičný vlások" viac, alebo menej) ak sa na tento problém pozrieme z čisto uživatelského pohladu.
Vynechám debatu o solventnosti, teda schopnosti si niečo hrajúce zaobstarať. Je logický predpoklad že ludia na tomto fóre už nejaký hrajúci vercajch asi majú.
Podla mňa s pribúdajúcim vekom bude čoraz dôležitejšiu rolu hrať komfort obsluhy. Tam to závisí aj od zdravotného stavu jedinca:
- Hovno vidí? Tak asi nejaké digitálne úložiská a k nim mrňavé displejíky asi moc nepomôžu. Hádam, nemám praktickú skúsenosť.
- Rozklepané ruky? Pomôže gramofón s automatickými funkciami. Dobré aj pri jedincoch čo do 15tich minút zaspia. :)
- Ak je daný senior hluchý, tak už sa len dožiť nejakého zázračného čipu, spomínaného v predošlom príspevku. Pokial bol očkovaný proto covidu, asi bude stačiť na dialku upgrejdnúť ten čip čo dostal s vakcínou. :lol:

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Omlouvám se,ze jsem zaprasil přínosné vlákno o poslechu v seniorním věku zmínkou o poslechu z gramofonu.
Již se tak nestane,muzete se plně věnovat čipům, eventuálně zvuku stihacek v akčním filmu.

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

Já jsem naopak rád, že jsi gramofon zmínil.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

efičák
Tak to sorry, určitě nebylo úmyslem někoho urážet, napsal jsem to na obranu poslechu hudbu i v pokročilém věku, neboť se mi zdálo, že "někteří" házej flintu do žita velmi předčasně.
Věk je u každého relativní a znám několik profi hudebníků, kteří mají tzv. "profouknuté uši" ( nikoliv na ORL ) a pokud jsou schopný slyšet tzv. řečové pásmo( do 8 kHz ), jsou i nadále členy orchestru.

BTW: nezoufejte! Už jsou ve vývoji Hifi naslouchátka. Předprodejní kus mám již objednán.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Diky za hezkou reakci Oldeare.
Je nas moc málo na rozpory. Vážím si každého fanouška.
Terahera má kostní sluchátka na kolo. Vše slyší a hudba hraje.
I já končím na 9 kHz. Láska k hudbě je stejná , jako v mladí, kdy mě v asi 7 v letech silně zasáhla Bachova BWV 565 varhaní Fuga a toccata z ruského tranzistorového rádia kdy mi téma hrálo týden v hlavě. Úžasný zážitek.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Dasta píše:
15 kvě 2023 20:21
Omlouvám se,ze jsem zaprasil přínosné vlákno o poslechu v seniorním věku zmínkou o poslechu z gramofonu.
Ak to bola reakcia na mňa, tak to asi bude nejaký omyl - určite som príspevok nemyslel v duchu že gramofón je fuj.
Len som upozornil že ak má daná osoba traslavé ruky, prípadne zhoršený zrak a nechce sa vzdať posluchu oblúbených placiek, tak jednoduché riešenie je gramec v automatickom prevedení.

Dôležitá je aj mentálna výbava. Ako príklad uvediem moju 90 ročnú mamu. Vždy rada čítala a keďže zle vidí, tak sme jej kúpili malé CDrádio a nejaké audioknihy na CD. Výsledok je že po pár pokusoch sa na to vykašlala. Síce sa tvárila že ju to moc nebaví, ale mám podozrenie že nechcela priznať potiaže s obsluhovaním tej mašinky.
Preto som dával do pozornosti faktor "komfort obsluhy". V podstate je schopná si zapnúť rádio a počúvať jednu stanicu + zvláda ovládať TV dialkovým (len ak omylom stlačí niečo čo nechcela, tak už potrebuje asistenciu).

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Fidji99 píše:
15 kvě 2023 19:01

Ja dufam, ze za tych 15 rokov, ked sa ma to bude tykat, uz to bude len o cipe nastrelenom za ucho, kotry bude priamo napojeny na sluchovy nerv.
Všechno bude:-) Stream přímo do mozku bez beden,sluchátek, kabelů a podložek :-)

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Dasta píše:
15 kvě 2023 20:21
Již se tak nestane,muzete se plně věnovat čipům, eventuálně zvuku stihacek v akčním filmu.
Dasta, mam otca cca v tvojom veku. Nadseny fanusik, amatersky hudobnik, ktory ma k muzike priviedol. Asi pred rokom sa rano zobudil a vankus mal od krvi z ucha a odvtedy na jedno ucho nepocuje nic a na druhe skoro nic. Vidim ako ho to trapi a trapim sa s nim.
Takze si uzivaj vinyl, alebo co ta bavi, pokial mozes, lebo nikto s nas nevie ako kedy to moze skoncit.

Moja poznamka bola mienena tak, ze existuju temy, ktore nema VOBEC zmysel riesit - digital s analog, elektronky vs transistory, kable ano/nie. A v sirsom meritku - Putin/Ukrajina/Covid a dalsie a dalsie temy, kde kazdy kto nazor chcel mat ho uz davno ma. To je vsetko.

Tiez som mal vinylovu fazu, preslo ma to. Tiez som mal elektronky - preslo ma to. Ale rozumiem, preco to ludi bavi.

Mna zase bavi DSOTM na 5.1 formate. Nikomu tym neublizujem, ani moje stihacky nikomu neublizuju.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

JV:
"Podla mňa s pribúdajúcim vekom bude čoraz dôležitejšiu rolu hrať komfort obsluhy. Tam to závisí aj od zdravotného stavu jedinca:
- Hovno vidí? Tak asi nejaké digitálne úložiská a k nim mrňavé displejíky asi moc nepomôžu. Hádam, nemám praktickú skúsenosť."

Právě naopak. Tablet - velikost písma si nastavíš libovolnou, určitě se to čte lépe než z obalu CD nebo i LP.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

OK - je to možné. Ale to tiež nemusí byť pre každého - ja som sa doteraz nenaučil ovládať dotykový telefón. Nie že by som po takom túžil, ale niekolko pokusov použiť toto zariadenie patriace niekomu z rodiny skončilo, diplomaticky povedané, dosť rozpačito. Akože sudoku na manželkinom občas hrávam, dosť často tam využívam ladičku na gitaru, ale musí mi tie aplikácie najprv niekto zapnúť. :oops:
Nehovoriac o tom že keď nemám pri sebe okuliare, alebo lupu, tak na tom aj tak prd vidím.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Každé téma má smysl řešit. Je to nezbytné. Jedině tak se dá dospět k osobnímu poznání. Pokud si řekneme " ze existuju temy, ktore nema VOBEC zmysel riesit", tak v těchto oblastech budeme omezení a manipulovatelní. Což v zrovna v hifi je na hifi fóru dost velký hendikep. Neustále uplatňovaná schopnost zdravého kritického myšlení, analýzy poznatků a odpovídajícího zpracování zkušeností je znakem mentálně vyspělého jedince.
A samozřejmě je třeba mít neustále na paměti, že každé takové poznání je pouze momentální a individuální. Dělat z něj nějakou trvalou a obecně závaznou pravdu je nesmysl.

Takže každý si jinak určí, jak bude poslouchat ve stáří, jak je to pro něj samotného správně. I to stáří každému nastává v jiném věku. Někdo se ho ani nedožije. Nikoli proto, že by zemřel v tak nízkém věku, ale proto, že si nikdy starý připadat nebude. O to jde dle mého názoru především. Znám staré padesátníky i mladé kmety přes osmdesát.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Zase až taký senior nie som. ;)
Skôr to bude nešikovnými rukami. Zatial som nenašiel vážnejší dôvod prečo by som mal vyhadzovať peniaze za "múdry telefón". V podstate okrem toho sudoku a ladičky by mi bol taký prístroj asi zbytočný.
Telefonovať a púšťať si hudbu čo mám na karte viem aj z tlačítkovým za 20 eur, na fotenie mám zrkadlovku a papierové mapy sú mi celkom sympatické (aj keď uznávam že manželkina navigácia nás občas doviedla do ciela spolahlivejšie).

Odpovědět