Prenoska pro SME 3009 II upgraded
Prenoska pro SME 3009 II upgraded
Nevite nekdo jaka prenoska se snese dobre s SME 3009 II upgraded? Rad bych podotknul, ze se vyrabely 4 verze SME3009. verze I, II, II upgraded a III ktera ma mnohem mensi masu.
Slysel jsem, ze Denon 110, 160 se s tim docela dobre snesou? Ja jsem premyslel mozna o Denon 304?
Jinak Denon to byt nemusi, v podstate jakakoliv MC prenoska tak od 100 - 500 euro (idealne tak kolem 300)
Slysel jsem, ze Denon 110, 160 se s tim docela dobre snesou? Ja jsem premyslel mozna o Denon 304?
Jinak Denon to byt nemusi, v podstate jakakoliv MC prenoska tak od 100 - 500 euro (idealne tak kolem 300)
Re: Prenoska pro SME 3009 II upgraded
Měl jsem ji. Velmi dobře se snášela s Denon DL-304. Rezonanční kmitočet byl kolem 10 Hz.
JJ delal jsem trochu research a zjistil jsem, ze cartridge od Denon se velice dobre snasi s SME, jeste jsem nedelal upgrade, pac cekam na kabely.
Jo mimochodem asi nakonec koupim Denon DL103R, da se velice vyhodne sehnat se slevou az 100 liber. Nasel jsem ji od renomovaneho dealera za 150.
Jo mimochodem asi nakonec koupim Denon DL103R, da se velice vyhodne sehnat se slevou az 100 liber. Nasel jsem ji od renomovaneho dealera za 150.
Pozor. Denon 103 má malou poddajnost chvějky /myslím že 5/. Ve spojení s raménkem SME, bude mít velký rezonanční kmitočet.
http://www.vinylengine.com/cartridge_re ... mit=Submit
Je to správně, 9,5 g? Chceš-li poradit pomoz nám...
Je-li efektivní hmotnost SME 3009 II. 9,5g, vychází rezonanční kmitočet DL-103R na 17 Hz.
Nedoporučuji, Fox má pravdu.
Denon 304 dává přesně doporučených 10 Hz.
Denon 160 se šroubkama slušných 11 Hz.
Slušná nenáročná přenoska, pozor na rezonance, gramo na těžkou polici na zeď. Dobrou podložku pod LP
Denon DL-110 nemyslím. Máš-li rád přesnost digitálu, kup si pořádný CDP.
Vitange je kvalita. UK má velkou tradici.
A co k klasickou anglickou Goldring 1042?¨
10 Hz, skvělý hrot, analogově sladké výšky a skvělý zvuk...
Linn...
Vitange Ortofon MC20 Super . 9-10 Hz.
Opravdu interesantní London Decca Maroon. Odvaž se.
Šel bych za zážitkem...
Kouzlo sférického hrotu, jaký má Denon DL-103R, najdeš nejen u Decca Maroon, ale také u Ortofon SPU, je-li headschel SME odnímatelný.
Pomohlo?
Je to správně, 9,5 g? Chceš-li poradit pomoz nám...
Je-li efektivní hmotnost SME 3009 II. 9,5g, vychází rezonanční kmitočet DL-103R na 17 Hz.
Nedoporučuji, Fox má pravdu.
Denon 304 dává přesně doporučených 10 Hz.
Denon 160 se šroubkama slušných 11 Hz.
Slušná nenáročná přenoska, pozor na rezonance, gramo na těžkou polici na zeď. Dobrou podložku pod LP
Denon DL-110 nemyslím. Máš-li rád přesnost digitálu, kup si pořádný CDP.
Vitange je kvalita. UK má velkou tradici.
A co k klasickou anglickou Goldring 1042?¨
10 Hz, skvělý hrot, analogově sladké výšky a skvělý zvuk...
Linn...
Vitange Ortofon MC20 Super . 9-10 Hz.
Opravdu interesantní London Decca Maroon. Odvaž se.
Šel bych za zážitkem...
Kouzlo sférického hrotu, jaký má Denon DL-103R, najdeš nejen u Decca Maroon, ale také u Ortofon SPU, je-li headschel SME odnímatelný.
Pomohlo?
Pomohlo to mne, dik Eficák za skvelý odkaz 

17Hz je fakt extrém.
Nikdy jsem neslyšel jaký to má vliv na zvuk a docela by mne to zajímalo. Mělo by to zabarvit a asi i zdůraznit basy. To zdůraznění jistě nebude v pozitivním smyslu.
Ale určitě existují i nějaké "nesynergie" i u kombinací, které jsou celkem ok. Například v předvečer AA2010 jsme slyšeli jasnou "nesynergii" ramene Micro Seiki MA-505 a přenosky Van den Hul DDT Special. (rezonanční kmitočet 8Hz) Přitom na Ikeda IT-407 (neznám eff.mass) nebo Project EVO 12" (rezonanční kmitočet 7Hz, to už je trochu málo) byla ta VDH DDT Special skvělá.
Více v knize "Gramofon, jeho provoz a technické využití" od pana Pešáka na straně 102
Nikdy jsem neslyšel jaký to má vliv na zvuk a docela by mne to zajímalo. Mělo by to zabarvit a asi i zdůraznit basy. To zdůraznění jistě nebude v pozitivním smyslu.
Ale určitě existují i nějaké "nesynergie" i u kombinací, které jsou celkem ok. Například v předvečer AA2010 jsme slyšeli jasnou "nesynergii" ramene Micro Seiki MA-505 a přenosky Van den Hul DDT Special. (rezonanční kmitočet 8Hz) Přitom na Ikeda IT-407 (neznám eff.mass) nebo Project EVO 12" (rezonanční kmitočet 7Hz, to už je trochu málo) byla ta VDH DDT Special skvělá.
Více v knize "Gramofon, jeho provoz a technické využití" od pana Pešáka na straně 102
Slyšel jste někdo přenosky Decca? Vypadají velmi zajímavě:eficak píše:
Pomohlo?
http://www.moving-coil-cartridges.com/l ... ridges.htm
Nevyčetl jsem, zda se jedná o LO MC nebo HO MC, jinak bych dotaz dal rovnou do příslušnýho vlákna...
Moje přenoska má hmotnost 9g, poddajnost 15, hmotnost ramene 10,5g. Rezonanční kmitočet by měl být 9 Hz.
Kontrolním měřením na desce Hi-fi News a taky kontrolou Rowingovým programem jsme ale došli k výsledku 7 HZ.
Chci jenom upozornit, že udávané hodnoty výrobce se mohou asi lišit. I když u renomovaných firem by k tomu nemělo docházet.
Kontrolním měřením na desce Hi-fi News a taky kontrolou Rowingovým programem jsme ale došli k výsledku 7 HZ.
Chci jenom upozornit, že udávané hodnoty výrobce se mohou asi lišit. I když u renomovaných firem by k tomu nemělo docházet.
Pokud tomu tak skutečně je, tak to je zajímavá detektivní zápletka.Moje přenoska má hmotnost 9g, poddajnost 15, hmotnost ramene 10,5g. Rezonanční kmitočet by měl být 9 Hz.
1. hmotnost přenosky lze poměrně snadno změřit (zvážit) a tak tady by měl být údaj výrobce přesný a váha přenosky se nemá jak časem měnit. Není sice uvedeno, zda se jedná o váhu se šroubky či nikoliv, ale to ve výsledku nehraje moc velkou roli
2. efektivní hmotnost ramene se také nemá jak změnit, pokud tam někdo neudělal zásah, jako třeba dodatečné tlumení, či jiný headshell atd..
3. takže jediné co zbývá je rozdílná poddajnost. Na to, aby se popisovaná soustava dostala na rezonanční kmitočet 7Hz, by musela mít poddajnost 25 (namísto uváděných 15) ale hodnota poddajnosti 33, také vyhovuje pro výsledek 7Hz. Tady si nemyslím, že by se mohl výrobce o tolik minout, tady bude ve hře něco jiného a to buď to, že výrobce této přenosky udává poddajnost za jiných než běžných podmínek (pro jiný kmitočet), anebo že je zavěšení přenosky poškozené.
vintage píše:Slyšel jste někdo přenosky Decca? Vypadají velmi zajímavě:eficak píše:
Pomohlo?
http://www.moving-coil-cartridges.com/l ... ridges.htm
Nevyčetl jsem, zda se jedná o LO MC nebo HO MC, jinak bych dotaz dal rovnou do příslušnýho vlákna...
Já tušil, že takové ryzí vitange, Tě osloví !

http://highfidelity.pl/@main-490&lang=
Mhouřím oči a podávám se představě synergickému zvuku Tvé ultraphonově čisté Vitange sestavě snoubících se komponentů, z doby poctivé, z doby hudební, kde srdce a řemeslný um, vygravírovally nápis Luxman, Revox, Decca ...
No sakra že mě to oslovilo, jsem si vzpomněl na všechny ty staré desky od Deccy co se mi váli v régáleeficak píše: Já tušil, že takové ryzí vitange, Tě osloví !![]()
http://highfidelity.pl/@main-490&lang=
Mhouřím oči a podávám se představě synergickému zvuku Tvé ultraphonově čisté Vitange sestavě snoubících se komponentů, z doby poctivé, z doby hudební, kde srdce a řemeslný um, vygravírovally nápis Luxman, Revox, Decca ...

Škoda, že to je polsky, to si moc nepočtu

Přenoska je v pořádku. Rowing naměřil rezonanční kmitočet 7,2 Hz. Pokud jsem počítal dobře, poddajnost moji přenosky by musela být někde přes 24.Renown píše:Pokud tomu tak skutečně je, tak to je zajímavá detektivní zápletka.Moje přenoska má hmotnost 9g, poddajnost 15, hmotnost ramene 10,5g. Rezonanční kmitočet by měl být 9 Hz.
1. hmotnost přenosky lze poměrně snadno změřit (zvážit) a tak tady by měl být údaj výrobce přesný a váha přenosky se nemá jak časem měnit. Není sice uvedeno, zda se jedná o váhu se šroubky či nikoliv, ale to ve výsledku nehraje moc velkou roli
2. efektivní hmotnost ramene se také nemá jak změnit, pokud tam někdo neudělal zásah, jako třeba dodatečné tlumení, či jiný headshell atd..
3. takže jediné co zbývá je rozdílná poddajnost. Na to, aby se popisovaná soustava dostala na rezonanční kmitočet 7Hz, by musela mít poddajnost 25 (namísto uváděných 15) ale hodnota poddajnosti 33, také vyhovuje pro výsledek 7Hz. Tady si nemyslím, že by se mohl výrobce o tolik minout, tady bude ve hře něco jiného a to buď to, že výrobce této přenosky udává poddajnost za jiných než běžných podmínek (pro jiný kmitočet), anebo že je zavěšení přenosky poškozené.
Mám stejný gramofon i rameno jako Peer. Zápletka může být i jinde. Dovoluji si použít tvůj příspěvek z jiného vlákna.
Nic tím nesleduji, chci jenom přijít problému na kloub.

Re: Denon DL-103
od Renown v 23 zář 2008 11:35
Ještě příklad pro Peera :
SME V - udávaná effective mass - 10,5 gramů
Dynavector XX2 - snímavost - 10, vlastní váha 8 gramů
Vypočítaný rezonanční kmitočet : 11,6 Hz
Naměřeno Rowingem a Adjustem Plus : 9Hz
Rozdíle je dán pravděpodobně váhou šroubů upevňujících přenosku, možná něco dělá i kabeláž ramene a něco opotřebovanost přenosky. Rozehráním a hraním se uvolní pružné zavěšení cantileveru a tím jakoby stoupne snímavost.
Mohli bychom odhadnout hmotnost šroubů a kabeláže na 1 gram. Effektivní hmotnost ramene se změnit nemůže. Skutečnou rezonanci změřil Rowing a tak bychom mohli zpětně dopočítat skutečnou snímavost vzhledem k neměnným případně změřeným skutečnostem.
Výsledek je : cca 14 namísto výrobcem udávaných 10.
očekával jsem podobnou odpověď, ale tam byl rozdíl pouze 40%. (10 vs. 14)
Takže pokud upevňovací šroubky váží 1 gram a ostatní parametry zůstavají beze změny, pak pro rezonanční kmitočet 7,2Hz vychází poddajnost 28.
A 15 versus 28 je skoro dvojnásobek. Ta přenoska se z kategorie přenosek se střední poddajností (15) dostala do kategorie přenosek extrémně poddajných (28)
Takže pokud upevňovací šroubky váží 1 gram a ostatní parametry zůstavají beze změny, pak pro rezonanční kmitočet 7,2Hz vychází poddajnost 28.
A 15 versus 28 je skoro dvojnásobek. Ta přenoska se z kategorie přenosek se střední poddajností (15) dostala do kategorie přenosek extrémně poddajných (28)
Chtěl jsem jenom poukázat na to, že vždy nemusí být pravdou, co je psáno. Většina rezonanční kmitočet neměří a spokojí se jenom se vzorcem pro výpočet. Kdybych si ho nenechal změřit, žil bych spokojeně s tím, že je vše v pořádku. Nemohu to ale posoudit, protože nemám stejnou přenosku k porovnání.
Například Ortofon Valencia měla mít s ramenem SME 3009 s neodnímatelným headshellem rezonanční kmitočet 11 a Rowing naměřil 13.
Buď nás výrobci matou, nebo je vzorec pro výpočet pouze orientační.
Například Ortofon Valencia měla mít s ramenem SME 3009 s neodnímatelným headshellem rezonanční kmitočet 11 a Rowing naměřil 13.
Buď nás výrobci matou, nebo je vzorec pro výpočet pouze orientační.