Právě s těmito XN 185 a stejným problémem se na mě obrátil jeden krajan.
Zpuchřelé pěnové závěsy a ještě promáčknutá kopulka jednoho výškáče.
Takže mohu zaktualizovat stav tématu vlákna.
Nepovedlo se mi potvrdit, že by Scan Speak nabízel službu opravy měničů za cenu ½ nových.
Napsal jsem výrobci do Dánska dotaz, jestli provádí opravy svých měničů a jaká je cena. Velmi rychle mi přišla odpověď, ve znění „Opravu budete muset provést u některého z našich distributorů.“
Vybral jsem si v seznamu německého a poslal mu stejný dotaz. Ani po měsíci neodpověděl. Tím jsem tuto možnost zcela opustil, stejně by tato cesta znamenala už nepřiměřeně velký výdaj vzhledem k zůstatkové hodnotě beden. Ta je někde mezi 10-15.000,- ale tento konkrétní pár má dost kosmetických vad, takže jejich hodnota bude nižší.
Kvalitní pěnové závěsy jsou dostupné a speciální lepidla pro PU také. Výměnu závěsů jsem nakonec neřešil dodavatelsky přes už osvědčeného pana Kříže, ale provedl jsem to nakonec sám a zdařilo se.
Nejsou dostupné rekone kity pro tyto výškáče, takže jsem ten promáčknutý rozebral a kopulku zevnitř srovnal. Nepodařilo se to dát do dokonale původního stavu, ale výsledek je dostačující a pro majitele beden finančně nezatěžující. Za ty roky nezpuchřely pouze PU závěsy na středobasácích 18W/8542 ale i mechová hmota na přírubě kolem kalot výškáčů D2010/852100. Takže jsem musel řešit i jejich výměnu. Prodávají se náhrady, ale já jsem si je vyrobil, takže výsledek vypadá odlišně ale velmi dobře.
Při tuninku či opravách se vždy provádí kontrolní měření, tak přikládám průběh impedance a frekvenční charakteristiky měřené ze vzdálenosti 1m. Impedance neklesá pod 7 ohmů, takže proudové zatížení zesilovače je lehké, ale průběh je hodně nevyrovnaný, takže bedny nejsou optimální párovat s lampovými zesilovači které mají z principu nízký činitel tlumení.
Dělící kmitočet je na cca 2600Hz což je v rámci použitých měničů rozumné. Rezonance středobasáku na 6300Hz je vyhybkou potlačená jen o necelých 15dB, což není mnoho a zasloužilo by si to odfiltrování RLC členem. Do vyhybek jsem ale nikterak nezasahoval, nebylo to v zadání, bedny jsou používané s lacinou sestavou a nějaké vysoké hifi ambice majitel nemá. V opačném případě bych vyměnil kondenzátory a odpory v signálové cestě za kvalitnější a přidal zmíněný filtrační RLC člen.
Nabízelo se porovnání s mýma také stojanovýma 2p Stone, takže jsem si oboje bedny poslechl i za shodných podmínek změřil. Poslechové dojmy nebudu komentovat ale frekvenčky vkládám. XN 185 prezentuje modrá barva. Nejsou frekvenčně tak dobře vyrovnané a silně padají v basech. Stone jsou proti nim jako velké sloupové bedny.
A nakonec vizuál původního stavu a po opravě.
Repro Xavian XN 185
Re: Repro Xavian XN 185
Noble Audio - výroba a prodej