Reproduktory a receiver
Re: Reproduktory a receiver
Pro lepší představu posílám tv, kde budou sloupy, stredak a receiver a zadní stranu, kde řeším to dilema s instalací efektu.
Ještě druhá strana, kde na boku není příliš místa, protože je tam jídelní stůl.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Není to úplně moje cílovka, ale co jsem v nedávné době slyšel a udělalo na mě velmi dobrý dojem dospělostí zvuku a rozlišením vzhledem k ceně, je Heco Vista Prime 502, ve tvém případě + centr Center 102 + efekty Prime 202.
S umístěním efektů nevidím žádný problém - oba na poličky na stěnu nasměrované na uši posluchače, tedy v 90° úhlu vůči ose TV. Ano, není to ideální. Doporučení spol. Dolby pro efekty je instalovat je v úhlu 90-110°, tedy spíš lehce za uši, ale především do volného prostoru, to je nejdůležitější. Což u tebe nelze, ale to se prostě nedá nic dělat.
Horší to bude s centrem, který se ti pod TV nevejde. Když TV zvedneš, bude zase mimo tu desku za ní. Leda nechat desku udělat vyšší. To by neměl být problém.
Další volbou je vykašlat se na efekty, pokud jejich umístění vnímáš jako problematický, a pořídit o to kvalitnější sestavu 3.0. Namátkou Dynavoice DF-5 + DC-5.
Hektory vypadají pěkně, ale ty zadní jsou tak velký.
Polička je ale jen na levé straně, na pravé je stůl.
Ten centr by se vysel, Polička má cca 25 cm.
Myslíš, že hlavne na filmy maj smysl lepší sloupy než ty polky?
Polička je ale jen na levé straně, na pravé je stůl.
Ten centr by se vysel, Polička má cca 25 cm.
Myslíš, že hlavne na filmy maj smysl lepší sloupy než ty polky?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
S poličkou myšleno takhle (ale dát repro trochu níž, než jak jsem to načmáral)
:
Centr doufám nechceš nacpat do té přihrádky.....
. Centr musí být nahoře na polici, jeho čelní stěna ideálně zároveň s čelní stěnou nábytku, jinak čekej zabarvení zvuku.
Poslední otázce nerozumím - opravdu se ptáš, jestli budou lepší bedny znít líp
?
Jinak samozřejmě neexistuje jeden správný návod, jak na to. Jen nějaká základní pravidla, jak z dané sestavy dostat co nejlepší zvuk.

Poslední otázce nerozumím - opravdu se ptáš, jestli budou lepší bedny znít líp

Jinak samozřejmě neexistuje jeden správný návod, jak na to. Jen nějaká základní pravidla, jak z dané sestavy dostat co nejlepší zvuk.
Když dám bednu, tam (respektive níž) cos ji nakreslil, tak ta druhá nepůjde symetrický umistit. Jedině že by nebyly ve stejné vzdálenosti od středu tv. Ta polička by u beden takhle natočených musela mít hloubku a kolem 35cm, což by dost snížilo přístup k jídelnímu stolu z té strany.
Měl jsem ho v plánu dat do horní přihrádky
. Proč je to špatně? Čelní strana by byla samozřejmě s čelní stranou nábytku. Přímo pod televizi se mi vejde max xbox.
Myslel jsem to tak, jestli bude extra patrný rozdíl u filmu. Nepochybuji, že u hudby by to poznat bylo. Myslíš, že ty polky nejsou (rozumně) kvalitní repro?
Měl jsem ho v plánu dat do horní přihrádky
Myslel jsem to tak, jestli bude extra patrný rozdíl u filmu. Nepochybuji, že u hudby by to poznat bylo. Myslíš, že ty polky nejsou (rozumně) kvalitní repro?
Tvoje prostorové možnosti pro umístění adekvátních repro pro surround jsou velice omezené. Máš vlastně dvě možnosti, buď se na ty efektové kanály vybodnout a nebo pokud o tento efekt prostoru nechceš přijít úplně, tak zvolit hold malé "kostičky" od jiného výrobce, pokud je nedělá Polk. Homogení zvuk bude sice tentam, zůstane ti alespoň většína přínosného zvuku v podobě zadních efektů. Nebude to 100%, ale myslím že lepší než nic. Jak se rozhodneš ja ale samozřejmě na tobě.
Centr v podstatě ze stejné prostorové nouze můžeš strčit do té poličky, čím více ho dáš na hranu, nebo dokonce mírně necháš vykukovat, tím lépe uděláš.
Jinak teda k té celé akci -> když vidím ty fotky a jaké máš možnosti umístění všeho co budeš potřebovat, tak se divím, že ses nevydal raději cestou dobrého a kvalitního soundbaru, než tam dělat nějaký polokino s 3.0 osazením. Tvá obývací místnost je na toto bohužel úplně nevhodná a stejně to nebude fungovat jak by mělo, nebo mohlo.
protože:
- kam chceš umístit samotný receiver?
- kudy potáhneš případné kabely pro zadní efekty (zda je tam někam vůbec nacpeš)
- kam umístíš přední sloupy, když v pravo hned vedle TV už máš dveře?
No a pokud nechceš soundbar a přeci jen trváš na 5.1 kanálovém zvuku pro TV a Film, tak bych asi osobně s ohledem na tvůj byt, požadavek prostorového zvuku a zde zmiňovanou sourodost reproduktorů a vyplívajícího homogeního zvuku volil něco v této podobě.
https://www.l-e.cz/canton-movie-135-cerna
Centr v podstatě ze stejné prostorové nouze můžeš strčit do té poličky, čím více ho dáš na hranu, nebo dokonce mírně necháš vykukovat, tím lépe uděláš.
Jinak teda k té celé akci -> když vidím ty fotky a jaké máš možnosti umístění všeho co budeš potřebovat, tak se divím, že ses nevydal raději cestou dobrého a kvalitního soundbaru, než tam dělat nějaký polokino s 3.0 osazením. Tvá obývací místnost je na toto bohužel úplně nevhodná a stejně to nebude fungovat jak by mělo, nebo mohlo.
protože:
- kudy potáhneš případné kabely pro zadní efekty (zda je tam někam vůbec nacpeš)
No a pokud nechceš soundbar a přeci jen trváš na 5.1 kanálovém zvuku pro TV a Film, tak bych asi osobně s ohledem na tvůj byt, požadavek prostorového zvuku a zde zmiňovanou sourodost reproduktorů a vyplívajícího homogeního zvuku volil něco v této podobě.
Nečetl jsem to celé, jen mě tak napadlo, jaký máš strop? Repro do stropu?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Soundbar by byl už totální rezignace na kvalitu zvuku, v porovnáním s uvažovanýma komponentama pro 3.0.
Tomasr, ptáš se, proč ne centr do poličky - vytvoříš tím reprosoustavu v reprosoustavě. Tunýlek, do kterýho centr dáš, výrazným způsobem změní zvuk vycházející z centru. A vzhledem k tomu, že jak v 3.0, tak v 5.0 je centr svým způsobem nejpodstatnější kanál (jde z něk drtivá většina dialogů a podstatná část ruchů), slyšitelné to je zřetelně. Asi to jako nezkušený nepostřehneš, pokud si tam centr dáš hned a budeš na ten zvuk zvyklý. Když ho ale třeba po půl roce na zkoušku dáš na poličku, na nějakou pevnou (kamennou) desku a hroty, tak pochopíš, o čem mluvím
.
Neber to špatně, jen se tě snažím navést na správnou cestu, jak z komponent dostat co nej... zvuk. Rozhodnutí je na tobě a ochotě tvé a členů tvé domácnosti, co vše jsi ochoten pro dobré ozvučení udělat a co už ne.
Tomasr, ptáš se, proč ne centr do poličky - vytvoříš tím reprosoustavu v reprosoustavě. Tunýlek, do kterýho centr dáš, výrazným způsobem změní zvuk vycházející z centru. A vzhledem k tomu, že jak v 3.0, tak v 5.0 je centr svým způsobem nejpodstatnější kanál (jde z něk drtivá většina dialogů a podstatná část ruchů), slyšitelné to je zřetelně. Asi to jako nezkušený nepostřehneš, pokud si tam centr dáš hned a budeš na ten zvuk zvyklý. Když ho ale třeba po půl roce na zkoušku dáš na poličku, na nějakou pevnou (kamennou) desku a hroty, tak pochopíš, o čem mluvím

Neber to špatně, jen se tě snažím navést na správnou cestu, jak z komponent dostat co nej... zvuk. Rozhodnutí je na tobě a ochotě tvé a členů tvé domácnosti, co vše jsi ochoten pro dobré ozvučení udělat a co už ne.
Ona ta místnost asi vypadá menší než ve skutečnosti je. Reálné je to běžný obývací pokoj v panelovém domě. Pokud jsou v mém případě prostorové možnosti omezené, tak to znamená, že v 80% domácnosti nelze realizovat domácí kino?marvinnrv píše: ↑16 pro 2019 08:32Tvoje prostorové možnosti pro umístění adekvátních repro pro surround jsou velice omezené. Máš vlastně dvě možnosti, buď se na ty efektové kanály vybodnout a nebo pokud o tento efekt prostoru nechceš přijít úplně, tak zvolit hold malé "kostičky" od jiného výrobce, pokud je nedělá Polk. Homogení zvuk bude sice tentam, zůstane ti alespoň většína přínosného zvuku v podobě zadních efektů. Nebude to 100%, ale myslím že lepší než nic. Jak se rozhodneš ja ale samozřejmě na tobě.
protože:
Soundbar jsem původně uvažoval. Pochopil sem, že i stereo bedny budou lepší, kupovat soundbar za 30 k a výš se mi nechtělo.
- ta skříň má 2 police. Do horní centr, do dolní receiver. Oboje se s velkou rezervou pro větrání vejde.
- kabely jsou trochu problém, ale vymyšlené to je. V liště (ve dveřích pod lištou) doleva ke stěně, provrtat do ložnice, tam kolem oblozek a za dverma zase provrtat zpět a zas v liště, případně až v zadu za knihovnou, kde vede televizní kabel.
- vedle tv se sloupy vejdou (ty polky). Oblozky je až cca 30 cm od skříňky.
Pokud nevymýšlím rozumné řešení pro efektové bedny, tak půjdu do 3.0 (případně 3.1). Podle všeho to bude lepší než tv zvuk anebo jakýkoliv soundbar za 10k.
Chápu Pitrs, celou dobu je plán to nacpat tam. Přímo pod TV původně ani nic být nemělo (max původně zamýšlený soundbar, který jsem ale záhy zavrhnul) a teď tam bude bohužel xbox. Takhle velká bedna (centr) by v podstatě i znemožnila budoucí upgrade na 65+" tv. Takže sem rád, že se mi snažíš poradit s co nejlepším zvukem, ale on je to bohužel kompromis dobrého zvuku, praktičnosti a estetičnosti.PítrsPraha píše: ↑16 pro 2019 09:23Soundbar by byl už totální rezignace na kvalitu zvuku, v porovnáním s uvažovanýma komponentama pro 3.0.
Tomasr, ptáš se, proč ne centr do poličky - vytvoříš tím reprosoustavu v reprosoustavě. Tunýlek, do kterýho centr dáš, výrazným způsobem změní zvuk vycházející z centru. A vzhledem k tomu, že jak v 3.0, tak v 5.0 je centr svým způsobem nejpodstatnější kanál (jde z něk drtivá většina dialogů a podstatná část ruchů), slyšitelné to je zřetelně. Asi to jako nezkušený nepostřehneš, pokud si tam centr dáš hned a budeš na ten zvuk zvyklý. Když ho ale třeba po půl roce na zkoušku dáš na poličku, na nějakou pevnou (kamennou) desku a hroty, tak pochopíš, o čem mluvím.
Ano v 80% domácností je domací kino nerealizovatlené a nebo jako u Tebe na půl. Aby prostorovej zvuk fungoval tak jak je zamýšleno, je nutné mít na to vyhrazenou v podstatě jednu místnost a rozestavění TV, reproduktorů a sedací soupravy v ideálním umístění. jinak je to vždy kompromis ... pokud půjdeš cestou 3.0 tak se nejedná o prostorový zvuk. Jen si stereo doplnil centrem.
Přední sloupy nemůžeš stejně roztáhnout dostatečně od sebe. Vedle tvého TV stolku jsou hned dveře, takže pravý sloup těžko usadíš 1,5m - 2m od TV. Když postavíš tedy slupy hned na hranu stěny a do ní strčíš centr, bude to s ohledem na simulaci šířky prostoru nemlich to stejné, jak když tam dáš pod TV metrovej soundbar ...
Pokud ale můžeš sloupy od sebe dát aspoň 3m, tak aby ve sweetspotu tvoříly pomyslný trijúhleník a zadní surroundy, ktere budou v pravoúhlém čtverci k předním sloupům, tak to kompromisně asi půjde... když ale zadní efektové repro nepoužiješ, přijdeš o 40% zážitku.
Přední sloupy nemůžeš stejně roztáhnout dostatečně od sebe. Vedle tvého TV stolku jsou hned dveře, takže pravý sloup těžko usadíš 1,5m - 2m od TV. Když postavíš tedy slupy hned na hranu stěny a do ní strčíš centr, bude to s ohledem na simulaci šířky prostoru nemlich to stejné, jak když tam dáš pod TV metrovej soundbar ...
Pokud ale můžeš sloupy od sebe dát aspoň 3m, tak aby ve sweetspotu tvoříly pomyslný trijúhleník a zadní surroundy, ktere budou v pravoúhlém čtverci k předním sloupům, tak to kompromisně asi půjde... když ale zadní efektové repro nepoužiješ, přijdeš o 40% zážitku.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nesmysl na n-tou, a to z následujících faktických důvodů:marvinnrv píše:Když postavíš tedy slupy hned na hranu stěny a do ní strčíš centr, bude to s ohledem na simulaci šířky prostoru nemlich to stejné, jak když tam dáš pod TV metrovej soundbar ...
- i když by onen metr široký soundbar měl středovýškový reproduktory umístěný v úplných krajích, budou od sebe střeďáky a výškáče sloupových beden znatelně dále než onen metr, tzn. zvuk bude mnohem širší z beden.
- soundbar, který se vejde do té úzké štěrbinky pod TV, by byl nizounké plastové chrastítko, které by zvukovou kvalitou ani v nejdivočejším snu nemělo na byť levné sloupky - čistotou zvuku, akustickým tlakem, frekvenčním rozsahem, rozlišením
- konfigurace 3.0 má tu výhodu, že dialogy jsou sostředěny do centru a zvukové efekty, hudba, ruchy, které mají vytvářet dojem prostorovosti, jsou soustředěny do L a P beden. To hraje pro dojem prostorovosti zásadní roli a žádný soundbar, který by se tomasr vešel pod TV, tohle nemá šanci nasimulovat.
PitrsPraha: opět protiargumentuješ věci, které jsem nezmiňoval. Porovnával jsem sloupy stojící od sebe 1,5m a 1m dlouhý soundbar JEN A POUZE s ohledem na šířku reprodukce prostoru, NIKOLIV akustický tlak, frek. rozsah, rozlišení ani nic dalšího. Protože tohle je asi každému co se alespoň trochu o HiFi zajímá a nebo má všech 5 pohromadě jasné!!
Soundbar jsem mu krom toho ani nenutil, jen jsem se ptal proč nešel touto cestou a jak bych postupoval v takovém prostoru a omezení jsem uvedl již také ...
Ať si tam tomasr udělá třeba DolbyAtmos. Já jen píšu, že v jeho prostoru, bez toho aby jej upravoval do podoby kam se bude moct smysluplně rozestavět 5 reproduktorů a to takových aby zvuk byl homogení, se prostě bez kompromisů nedá a pokud udělá 3.0 tak již nepůjde o prostorový zvuk ... jednoduché jak facka ...
Soundbar jsem mu krom toho ani nenutil, jen jsem se ptal proč nešel touto cestou a jak bych postupoval v takovém prostoru a omezení jsem uvedl již také ...
Ať si tam tomasr udělá třeba DolbyAtmos. Já jen píšu, že v jeho prostoru, bez toho aby jej upravoval do podoby kam se bude moct smysluplně rozestavět 5 reproduktorů a to takových aby zvuk byl homogení, se prostě bez kompromisů nedá a pokud udělá 3.0 tak již nepůjde o prostorový zvuk ... jednoduché jak facka ...