Samovolné poškození originálního CD?
Re: Samovolné poškození originálního CD?
Stará CD něco vydrží, i když navěky to není, to je jasné. Koroze je většinou vidět u vnějšího okraje. Problém je šetření u současných výrobků. Odrazivá vrstva je tenčí a často nekvalitní - téměř průhledná (pokud ušetří i na potisku), z přehrávací strany jsou vidět "mapy". Také plexisklo je někdy tenčí a mám dojem, že i měkčí a náchylnější na poškrábání. Mám na jednom přehrávači signalizaci výpadků signálu a u prakticky nového CD koukám, že v určitém místě bliká, 1x za otáčku (na zvuku to není znát). Tak teda na disk kouknu z druhé strany, a je tam jakýsi škrábanec nebo vryp... Přitom s CD zacházím automaticky pečlivě, což je kupodivu i nejrychlejší - ukazovák doprostřed, palec na okraj a šup do obalu nebo do přehrávače.
Ty ?merhaut píše:Co by se dělo, hudba - i z pc - je nedílnou součástí nejen mé práce.....
Bojovník za čistotu HiFi,
který dostával mdloby při zmínce o hudbě z PC,
cudně zamlčoval, že dnes hudba na PC vzniká,
aby nemusel přiznat, že by z něj také mohla být hrána ?
Ty ?
Jeden z nejlepších,
byť samozvaných techniků,
poskytující nezištně svá moudra začátečníkům,
a vyhledávající pomoc doktora Chocholouška při pohledu na spínaný zdro v PC,
a všude jinde jej blahosklonně tolerující ?
Ty ?
který dokázal několika málo svými fundovanými příspěvky zničit jakékoliv vlákno o hudbě z PC,
a který na základě low-endové USB zvukovky,
o kterou běžní uživatelé PC by si neopřeli ani kolo,
dokazoval nepoužitelnost PC při přehrávání hudby,
ba dokonce se nestyděl to i publikovat ?

Člověk věčně přichází o iluze,
on snad nakonec ještě bude i zakuklený levičák !

PS: Pipisku, můžeš mi za tento příspěvek klidně dát i BAN, a vymazat jej. Děkuji.
Aleši - neblni
-buď rád,že se to tady trochu zklidnilo

Paule, promiň, máš pravdu.
souhlas. a stejně tak i kvalita cd-r je oproti řekněme té před 10 lety naprosto katastrofální. většina pálenek z té doby hraje ještě teď, ale spoustu věcí starých rok dva už přehrávač odmítá načítat.petrL píše:Stará CD něco vydrží, i když navěky to není, to je jasné. Koroze je většinou vidět u vnějšího okraje. Problém je šetření u současných výrobků. Odrazivá vrstva je tenčí a často nekvalitní - téměř průhledná (pokud ušetří i na potisku), z přehrávací strany jsou vidět "mapy". Také plexisklo je někdy tenčí a mám dojem, že i měkčí a náchylnější na poškrábání.
- Mark Levinson
- Kontaktovat uživatele:
Toto je zajímavé téma. Osobně jsem se ještě nesetkal s tím, že by mi CD přestalo hrát nebo nějakým optickým způsobem odešlo. Mé nejstarší CD pochází z doby koupě prvního playeru a to byla v roce 1987 Tesla MC902, takže to není tak dlouho jako v případě Merhauta, ale dost dlouho na to, aby se projevily nějaké stopy stáří. V té době se tvrdilo, že životnost CD je minimálně 50 let, ale spíše více, až 100 let!
Z toho vyplývá, že bude záležet na tom, jak, kde a kdo CD vydal. Nebudou problém stárnutí lépe eliminovat CD tzv. zlatá nebo stříbrná (MFSL, FIM apod.), která by na korozi neměla být tolik náchylná? A co SHM-CD, které mají kvalitnější plast na povrchu? Základem je pečlivé a citlivé zacházení se svými CD a pokud nedojde k porušení vnější plastové vrstvy, tak by ke korozi nemělo dojít. Samozřejmě, je to jen úvaha, kterou prověří zase jen čas.
O pálených CD se nezmiňuji záměrně, tam je životnost mizerná. Nepoužívám je, respektive jen na informační poslech, tzn. jen vzorky hudby od přátel. Pokud mi hudba sedí, tak kupuji originál a výpalek letí do koše.
Z toho vyplývá, že bude záležet na tom, jak, kde a kdo CD vydal. Nebudou problém stárnutí lépe eliminovat CD tzv. zlatá nebo stříbrná (MFSL, FIM apod.), která by na korozi neměla být tolik náchylná? A co SHM-CD, které mají kvalitnější plast na povrchu? Základem je pečlivé a citlivé zacházení se svými CD a pokud nedojde k porušení vnější plastové vrstvy, tak by ke korozi nemělo dojít. Samozřejmě, je to jen úvaha, kterou prověří zase jen čas.
O pálených CD se nezmiňuji záměrně, tam je životnost mizerná. Nepoužívám je, respektive jen na informační poslech, tzn. jen vzorky hudby od přátel. Pokud mi hudba sedí, tak kupuji originál a výpalek letí do koše.
Já myslím, že zacházením toto nevzniká. Jsem na všechna CD háklivý, nikdy nebyli půjčovány, jsou přehrávány výhradně v mém stolním playeru. Nikdy nesahám jinam, než na okraj. Natož aby byli podřenéMark Levinson píše:Toto je zajímavé téma. Osobně jsem se ještě nesetkal s tím, že by mi CD přestalo hrát nebo nějakým optickým způsobem odešlo. Mé nejstarší CD pochází z doby koupě prvního playeru a to byla v roce 1987 Tesla MC902, takže to není tak dlouho jako v případě Merhauta, ale dost dlouho na to, aby se projevily nějaké stopy stáří. V té době se tvrdilo, že životnost CD je minimálně 50 let, ale spíše více, až 100 let!

Já začínám být přesvědčen o tom, že je to dáno různým dodržováním technologií výroby a výrobním postupem. U mě mají všechny poškozené /celkem naštěstí jen 3 ks. / tyto společné jmenovatele: vydavatel EMI, rok 1994 a hlavně - vrchní potisk je proveden nástřikem nějaké barvy, která je na dotyk drsnější a je to větší / hrubší / vrstva. Jestli ta barva nemohla nějak poškodit, nebo naleptat srtukturu dalších použitých materiálů....... Nevím

Ale pokud by takto měli odcházet další a další, tak budu zvažovat harakiri

Za harakiri to urcite nestoji 

Já vímOdar píše:Za harakiri to urcite nestoji

Už dlouho se totiž bráním přechodu na vynil

Zachazenim to urcite neni - mam celou dobu CD ulozena vedle sebe ve stejnych podminkach a presto je vetsina naprosto OK (jak pohledove, tak i rip je bez chyb) a nektery se holt takhl epodelaji .. Rekl bych ze to souvisi s konkretni technologii, holt nejaky spatny serie 

- Mark Levinson
- Kontaktovat uživatele:
To pr1970,pr1970 píše:Já myslím, že zacházením toto nevzniká. Jsem na všechna CD háklivý, nikdy nebyli půjčovány, jsou přehrávány výhradně v mém stolním playeru. Nikdy nesahám jinam, než na okraj. Natož aby byli podřené. Navíc jsou skladovány v orig. krabičce nastojato, v teplotním rozmezí 18 - 25 st. Vlhkost vzduchu tak 50-60 %. A mám nějaká CD už od roku 1990 a ty jsou v klidu.
Já začínám být přesvědčen o tom, že je to dáno různým dodržováním technologií výroby a výrobním postupem. U mě mají všechny poškozené /celkem naštěstí jen 3 ks. / tyto společné jmenovatele: vydavatel EMI, rok 1994 a hlavně - vrchní potisk je proveden nástřikem nějaké barvy, která je na dotyk drsnější a je to větší / hrubší / vrstva. Jestli ta barva nemohla nějak poškodit, nebo naleptat srtukturu dalších použitých materiálů....... Nevím.
Ale pokud by takto měli odcházet další a další, tak budu zvažovat harakiri.
s tímto naprosto souhlasím, hlavně první odstavec je můj případ.
Nechtěl jsem říct, že příčinou je špatné zacházení. Jen, že dobré zacházení je základní předpoklad dobrého stavu a životnosti sbírky CD. Dobrá zpráva je, že je to jen u jedné serie (pominu-li případ Merhauta), tedy EMI 1994. Vypadá to na chybu ve výrobním postupu nebo daň za originalitu-experimentální potisk.
Doufám, že mne to taky nepostihne, jinak taky harakiri

Mám CD ZOO - Čas sluhu. Normálne koroduje z tej strany, kde je potlač.
Oživuji vlákno, má někdo zkušenosti se zmiňovanou korozí cd? Začínají se objevovat úvahy o skutečné životnosti tohoto média, různé zdroje se liší, ale předpokládalo se minimálně 100 let, poté se odhady dost snižovaly, záleží samozřejmě na zacházení a skladování. Nemnoho z nás má rozsáhlé i tisícové sbírky, zajímalo by mě, jestli máte obavy, či někoho tato problematika postihla. Mě se pár cd začalo sekat a musela pryč, u některých to spravilo omytí v lázni s jarovou vodou, rez nebo drobné dírky nepozorují a to mám mraky cd z raných osmdesátých let.
Pokud se něco neošidí ve výrobě, tak musí vydržet. Pokud je tam někde netěsnost a leze tam vlhko, tak to časem odejde. Zlatá vrstva by mohla přežít i vlhkost.