Samovolné poškození originálního CD?
Samovolné poškození originálního CD?
Zdravím. Mám otázku, jestli jste se už setkali, nebo slyšeli o tom, že se může originální CD samo poškodit? Dneska jsem přišel na to, že se mi u 2 CD Pink Floyd vytvořil nějaký matný film a taková struktura jako když je na okně mráz. Když jsem to zkusil setřít, tak se to jen jakoby rozmázlo a povrch zmatněl ještě víc a zdrsněl. Je zajímavé, že šlo v obou případech o CD vydané v r. 1994, origimál EMI a na krabičce je nálepka, že obsahuje bookled obsahuje i texty v němčině. Je to tedy z jedné série. Kontroloval jsem po celý den všechny své ostatní cd / cca. 1000 ks / a objevil jsem to ještě u jediného - a to Beatles, vydané taky v r. 1994 a taky u EMI. Co si o tom myslíte? Jinak musím dodat, že CD kupuju asi 18 let a při představě, že mi takto odejdou všechny bych se asi zbláznil.....
Re: Samovolné poškození originálního CD?
Samozrejme. CD nie je neznicitelne (myslim z casoveho hladiska). CD-R su este nachylnejsie.
Bohužel, životnost CD, a to ani glass master, není nekonečná, a je v podstatě neznámá. Na životnost vinylu, pokud se neopotřebí velmi častým přehráváním, nemá. Mám LP ve výborném stavu, které jsou staré více než 45 let ....
Pavel Macura Audio
Shodou okolnosti jsem dneska objevil stejny problem - na cca 12 let starem CD s nahravkou Jordi Savalla od firmy Astree jsem objevil neco jako zamlzeni. Asi jakoby na nej nekdo kolem dokola dychnul. Je to hlavne v plose smerem, ke stredu a krajum je CD v podstate ciste. Zkusil jsem to trochu prelestit, zlepsilo se to ale porad ten povrch neni OK. Zazalohoval jsem ho do FLAC pomoci EAC a nacetlo se nastesti bez chyb.
U originalu renomovane firmy bych neco takoveho rozhodne necekal. U palenych jsem zatim podobny problem nemel
U originalu renomovane firmy bych neco takoveho rozhodne necekal. U palenych jsem zatim podobny problem nemel

No to mi je známo, že nevydrží věčně. Ale asi naivně jsem si myslel, že je budu poslouchat do konce života aspoň já. U svých dětí jsem si už jist nebyl
. Ale toto mě překvapilo. Jsou jen cca 16 let staré .......
Kupovat si vše na LP, na to nemám. Čas, chuť a ani peníze. A určitě bych všechno nesehnal.....

Kupovat si vše na LP, na to nemám. Čas, chuť a ani peníze. A určitě bych všechno nesehnal.....
Dnes to riesia 2 HDD. Jeden na prehravanie a druhy na zalohu 

Taky chci jit touhle cestou. Kdyby to nemelo jiny problemy ... Nedavno jsem koupil prenosny disk. Schvalne jsem vybral samsung se kterym mam dobre zkusenosti, schvalne 2.5" a 5400 otacek aby to bylo tichy. Tichy je, jenze zrejme produkuje nejaky ultrazvuky nebo podobny smejdstvo, protoze za chvilku jsem nervozni, citim se neprijemne, citim usi a v tichu mne pak piska v hlave ..Odar píše:Dnes to riesia 2 HDD. Jeden na prehravanie a druhy na zalohu
Podobny problem jsem mel pred casem, kdyz jsem se pokusil postavit nehlucne PC. Taky tam neco piskalo a nemohl jsem jsem prijit na to co, nakonec jsem to vzdal a nepouzivam ho. Ted po zkusenosti s USB diskem si myslim, ze to byl taky problem disku (Seagate 7200 ot). Pritom jsem tenkrat disk ulozil do specialniho odhlucnovaciho pouzdra za nemaly prachy ...
Na multimedialne centra treba kupovat 5400 RPM HDD s co najmensim poctom platni. Druha moznost - postavit NAS, dat ho do inej miestnosti a postavit 2. klientske PC s SSD diskom. Spojit to 1Gbit sietou a je po problemoch s hlucnostou. Lacne to ale samozrejme nie je 

Bohuzel dle me aktualni zkusenosti ani ten 5400 otackovy "ECO" disk neni zarukou - bracha ma USB externi prave s takovym 3.5" a sice nepiska, ale zase je hlucnejsi. Ten muj 2.5" je v podstate nehlucny, ale zase vyrabi ten ultrazvuk ...
To sitove uloziste je, zda se, jedinym resenim, je to o par tisic drazsi, ale to se prekousne. Horsi je kam ho umistit, pokud clovek nema nejakou komoru, z ktery by udelal serverovnu. Uklidit nejakou bzucici nebo piskajici mrchu do jineho obyvaneho pokoje taky neni reseni.
To sitove uloziste je, zda se, jedinym resenim, je to o par tisic drazsi, ale to se prekousne. Horsi je kam ho umistit, pokud clovek nema nejakou komoru, z ktery by udelal serverovnu. Uklidit nejakou bzucici nebo piskajici mrchu do jineho obyvaneho pokoje taky neni reseni.
Tichost disků neřeším. PC s jakýmkoliv množstvím disků "někde" - vzdálenost nehraje roli, AV data tahaná do přehrávače, TV apod. po LAN, žádné DACy, speciální kabely apod. Jen příslušný SW. Kvalita stejná jako z klasického média. Přes SPDIF apod. ani fotky ani video nepřenesete
Externí USB disk k přehrávači jen pro video v původní BD kvalitě.
Chcete ukázat návštěvě fotky v RAW formátu a k tomu pustit příjemnou hudbu? Žádný problém. Máte pevnou IP adresu a rychlé připojení k netu? Pusťte si vaši domácí hudbu třeba v práci či u kámoše.
Zpočátku to chtělo trochu kutění, ale až člověk zjistí, co a jak, tak se otevřou velké možnosti.

Chcete ukázat návštěvě fotky v RAW formátu a k tomu pustit příjemnou hudbu? Žádný problém. Máte pevnou IP adresu a rychlé připojení k netu? Pusťte si vaši domácí hudbu třeba v práci či u kámoše.
Zpočátku to chtělo trochu kutění, ale až člověk zjistí, co a jak, tak se otevřou velké možnosti.
Zařízení jako hiFace Evo současně i galvanicky oddělí PC a Audia, to považuju za výhodu.
Možná by stálo za to, aby někdo zkušený v této oblasti vložil základní blokové schéma různých řešení zapojení PC apod. do audio systému.
Možná by stálo za to, aby někdo zkušený v této oblasti vložil základní blokové schéma různých řešení zapojení PC apod. do audio systému.
K tématu. Asi nikdo odsud nemá tolik draze zaplacených zkušeností s korozí CD. "Brouk" mi za těch 27 let sežral pěkných pár set kusů. Mám v depozitu exempláře, na kterých nezbylo z původních vrstev téměř nic, zkrátka čistý plexík :-) Těch typů koroze, či jak to nazvat, je několik: řešeto mikroskopických dírek, větší - do 1 cm, plošné odlupy celých plátů fólie, flekaté mapy, pruhy, zákaly...
Co se děje ?merhaut píše:.... Možná by stálo za to, aby někdo zkušený v této oblasti vložil základní blokové schéma různých řešení zapojení PC apod. do audio systému.
Co by se dělo, hudba - i z pc - je nedílnou součástí nejen mé práce. Například redaktorům Sparku se muzika k recenzování rozesílá per net běžně...
Ještě k tématu, na druhou stranu mám ve sbírce mimo jiné i CD z přelomu 1982/83, japonský výlisek dvojky Bryana Adamse, dodnes bez chyby, ani náznak čehokoliv viditelného. Ze zbylých CD z mé první várky cca. 20 ks z února 1983 nezkorodoval ani kus.