Samovolné poškození originálního CD?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
pr1970
Kontaktovat uživatele:

Samovolné poškození originálního CD?

Příspěvek od pr1970 »

Zdravím. Mám otázku, jestli jste se už setkali, nebo slyšeli o tom, že se může originální CD samo poškodit? Dneska jsem přišel na to, že se mi u 2 CD Pink Floyd vytvořil nějaký matný film a taková struktura jako když je na okně mráz. Když jsem to zkusil setřít, tak se to jen jakoby rozmázlo a povrch zmatněl ještě víc a zdrsněl. Je zajímavé, že šlo v obou případech o CD vydané v r. 1994, origimál EMI a na krabičce je nálepka, že obsahuje bookled obsahuje i texty v němčině. Je to tedy z jedné série. Kontroloval jsem po celý den všechny své ostatní cd / cca. 1000 ks / a objevil jsem to ještě u jediného - a to Beatles, vydané taky v r. 1994 a taky u EMI. Co si o tom myslíte? Jinak musím dodat, že CD kupuju asi 18 let a při představě, že mi takto odejdou všechny bych se asi zbláznil.....

Odar

Re: Samovolné poškození originálního CD?

Příspěvek od Odar »

Samozrejme. CD nie je neznicitelne (myslim z casoveho hladiska). CD-R su este nachylnejsie.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Bohužel, životnost CD, a to ani glass master, není nekonečná, a je v podstatě neznámá. Na životnost vinylu, pokud se neopotřebí velmi častým přehráváním, nemá. Mám LP ve výborném stavu, které jsou staré více než 45 let ....
Pavel Macura Audio

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Shodou okolnosti jsem dneska objevil stejny problem - na cca 12 let starem CD s nahravkou Jordi Savalla od firmy Astree jsem objevil neco jako zamlzeni. Asi jakoby na nej nekdo kolem dokola dychnul. Je to hlavne v plose smerem, ke stredu a krajum je CD v podstate ciste. Zkusil jsem to trochu prelestit, zlepsilo se to ale porad ten povrch neni OK. Zazalohoval jsem ho do FLAC pomoci EAC a nacetlo se nastesti bez chyb.
U originalu renomovane firmy bych neco takoveho rozhodne necekal. U palenych jsem zatim podobny problem nemel :(

pr1970
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pr1970 »

No to mi je známo, že nevydrží věčně. Ale asi naivně jsem si myslel, že je budu poslouchat do konce života aspoň já. U svých dětí jsem si už jist nebyl :) . Ale toto mě překvapilo. Jsou jen cca 16 let staré .......
Kupovat si vše na LP, na to nemám. Čas, chuť a ani peníze. A určitě bych všechno nesehnal.....

Odar

Příspěvek od Odar »

Dnes to riesia 2 HDD. Jeden na prehravanie a druhy na zalohu *hura*

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Odar píše:Dnes to riesia 2 HDD. Jeden na prehravanie a druhy na zalohu *hura*
Taky chci jit touhle cestou. Kdyby to nemelo jiny problemy ... Nedavno jsem koupil prenosny disk. Schvalne jsem vybral samsung se kterym mam dobre zkusenosti, schvalne 2.5" a 5400 otacek aby to bylo tichy. Tichy je, jenze zrejme produkuje nejaky ultrazvuky nebo podobny smejdstvo, protoze za chvilku jsem nervozni, citim se neprijemne, citim usi a v tichu mne pak piska v hlave ..
Podobny problem jsem mel pred casem, kdyz jsem se pokusil postavit nehlucne PC. Taky tam neco piskalo a nemohl jsem jsem prijit na to co, nakonec jsem to vzdal a nepouzivam ho. Ted po zkusenosti s USB diskem si myslim, ze to byl taky problem disku (Seagate 7200 ot). Pritom jsem tenkrat disk ulozil do specialniho odhlucnovaciho pouzdra za nemaly prachy ...

Odar

Příspěvek od Odar »

Na multimedialne centra treba kupovat 5400 RPM HDD s co najmensim poctom platni. Druha moznost - postavit NAS, dat ho do inej miestnosti a postavit 2. klientske PC s SSD diskom. Spojit to 1Gbit sietou a je po problemoch s hlucnostou. Lacne to ale samozrejme nie je *taktone*

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Bohuzel dle me aktualni zkusenosti ani ten 5400 otackovy "ECO" disk neni zarukou - bracha ma USB externi prave s takovym 3.5" a sice nepiska, ale zase je hlucnejsi. Ten muj 2.5" je v podstate nehlucny, ale zase vyrabi ten ultrazvuk ...
To sitove uloziste je, zda se, jedinym resenim, je to o par tisic drazsi, ale to se prekousne. Horsi je kam ho umistit, pokud clovek nema nejakou komoru, z ktery by udelal serverovnu. Uklidit nejakou bzucici nebo piskajici mrchu do jineho obyvaneho pokoje taky neni reseni.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Tichost disků neřeším. PC s jakýmkoliv množstvím disků "někde" - vzdálenost nehraje roli, AV data tahaná do přehrávače, TV apod. po LAN, žádné DACy, speciální kabely apod. Jen příslušný SW. Kvalita stejná jako z klasického média. Přes SPDIF apod. ani fotky ani video nepřenesete ;) Externí USB disk k přehrávači jen pro video v původní BD kvalitě.
Chcete ukázat návštěvě fotky v RAW formátu a k tomu pustit příjemnou hudbu? Žádný problém. Máte pevnou IP adresu a rychlé připojení k netu? Pusťte si vaši domácí hudbu třeba v práci či u kámoše.
Zpočátku to chtělo trochu kutění, ale až člověk zjistí, co a jak, tak se otevřou velké možnosti.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Zařízení jako hiFace Evo současně i galvanicky oddělí PC a Audia, to považuju za výhodu.
Možná by stálo za to, aby někdo zkušený v této oblasti vložil základní blokové schéma různých řešení zapojení PC apod. do audio systému.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

K tématu. Asi nikdo odsud nemá tolik draze zaplacených zkušeností s korozí CD. "Brouk" mi za těch 27 let sežral pěkných pár set kusů. Mám v depozitu exempláře, na kterých nezbylo z původních vrstev téměř nic, zkrátka čistý plexík :-) Těch typů koroze, či jak to nazvat, je několik: řešeto mikroskopických dírek, větší - do 1 cm, plošné odlupy celých plátů fólie, flekaté mapy, pruhy, zákaly...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:.... Možná by stálo za to, aby někdo zkušený v této oblasti vložil základní blokové schéma různých řešení zapojení PC apod. do audio systému.
Co se děje ?

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Co by se dělo, hudba - i z pc - je nedílnou součástí nejen mé práce. Například redaktorům Sparku se muzika k recenzování rozesílá per net běžně...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Ještě k tématu, na druhou stranu mám ve sbírce mimo jiné i CD z přelomu 1982/83, japonský výlisek dvojky Bryana Adamse, dodnes bez chyby, ani náznak čehokoliv viditelného. Ze zbylých CD z mé první várky cca. 20 ks z února 1983 nezkorodoval ani kus.

Odpovědět