Sonus Faber Venere 1.5 (2.0) vs. Xavian perla esclusiva

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Gore
Kontaktovat uživatele:

Sonus Faber Venere 1.5 (2.0) vs. Xavian perla esclusiva

Příspěvek od Gore »

Zdar všem.

Již několik let pošilhávám po ,,lepším zvuku,,. Zcela zodpovědně jsem se věnoval teoretické přípravě, v podobě pročítání mnoha diskusních fór a tématických článků či periodik :D
Bohužel praktická stránka ,,přípravy a výzkumu,, , poněkud pokulhává. Obešel jsem sice několik stánků hudby, abych svá teoreticky nabitá moudra přetavil do podoby hmatatelné/slyšitelné, ale stále jsme v zajetí nerozhodnosti. Respektive nechci šlápnout vedle, když už jsme se rozhoupal.
Jsa si vědom, že poslech a dojem je čistě subjektivní záležitostí, tak i přesto poprosím o názor zdejší audio guru. Bohužel se mi nechce vše vsadit na jednu kartu, a být odkázán další roky na výsledek výběru, který čerpal z pár hodin poslechu. Výsledek nespočtu pročítání a poslechů vedl mimo jiné k tomu, že se člověk poněkud zacyklil a byl sražen na kolena pod tíhou obřího objemu informací a názorů a uvrhl mne do zmatku, jako celou západní civilizaci :roll:

Rozpočet
Obě oči zavřené a třesoucí se ruka s bankovkou: 60tis (cca 50/50 bedny/zesík)

Určení
80% hudba/20% film
Odkojen klasickou hudbou, aktuálně však ve vodách metalu. Záběr od Pink Floydů po Anaal Nathrakh. (jinak opravdu nesdílím názory některých true hifi věrozvěstů, že ,,na metal je to jedno,,). Jasně, na grind core Nautilusů zřejmě netřeba ;) )
Místnost 25m2, standardní nábytek atd, poslechová vzdálenost cca 3-4m, nutnost předního basreflexu.

Očekávání
Nemám potřebu ejakulace nad znělým činelem. Ale zase bych nerad ze zainvestovaných repro, obdržel nepřehlednou kouli zvuku.

Užší výběr
Bohužel jedeno z kritérií je i vizuál a zde jsem svázán s přírodnějším pojetím a ohledem na drahou polovičku, čímž se výběr dosti zužuje nebo na něj jednoduše nemám. Zatím tedy tápu mezi Sonus Faber Venere 1.5 (2.0) vs. Xavian perla esclusiva. Obě varianty prozatím dokázaly rámcově obstát a to jak u kritéria zvukomalby, tak u vzezření. Pozitivní dojem jsem měl třeba i z dobře recenzovaných Definitive Technology Demand D11, ale to zpracování na mne prostě působí neesteticky jako u dalších naleštěných bílých, černých a stříbrných krychlí.

Otázky
1) Má někdo zkušenosti z vedenými modely ve vztahu k preferovanému hudebnímu žánru (čili vhodnost pro metal všech druhů, chutí a vůní)?
2) Má někdo možnost srovnání SF vs Xavian (jak celkově, tak pokud možno konkrétně uvedené modely)?
3) Má někdo typ na adekvátní zesilovač ve vztahu k preferovanému hudebnímu žánru a výše uvedeným modelům? (cca 25tis max. Bohužel jsem repro vždy slyšel na slabších nebo naopak pro mne cenově nedosažitelných strojích)

Budu pochopitelně rád i za typy na jiné modely a výrobce. Sloupek by byl zřejmě vhodnějším řešením, ale zde jsem mírně limitován uspořádáním nábytku a manželkou:-) Tudíž sloupku v dané cenové hladině se nebráním, ale něco subtilnějšího.

Budu opravdu vděčný za jakýkoli názor či odpověď. Pokud jsem na něco podstatného zapomněl, pak s pokorou doplním. Pokud jsme netrefil správnou oddíl fóra, prosím o přeřazení. Nechtěl jsem zakládat nové vlákno, ale nenalezl jsem nic odpovídajícího *klanimse*

Danke

tda
Kontaktovat uživatele:

Re: Sonus Faber Venere 1.5 (2.0) vs. Xavian perla esclusiva

Příspěvek od tda »

Zajímavé rozhodování. Zvaž, že potřebuješ ještě nějaké stojany, a třeba ty k perle jsou za 12k. A pokud je to s manželkou o designu, tak tam chceš mít právě tyto a ne nějaké jiné. To je pro mě dobrý důvod jít místo toho do sloupků.
Plus si hoď do rozpočtu pár tisíc na kabely ... ať už budou jakékoliv, tak to bez nich nehraje.
Plus mi tam chybí nějaký zdroj signálu - pokud bys koupil nějaký integrovaný zesík a ne receiver.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Zesilovač pokud má být nový, tak BV Audio A300SE. Byť 25 tis. mírně přesahuje, tak v tomhle rozpočtu popravdě nevim co by mohlo být lepší. Ano i na metal.
kabelguru.cz

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

Na metal mi ty bedýnky připadají moc malé. Možná se subwooferem?

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Na předešlém modelu stejné řady jsem slyšel mimo jiné např. Slayer. Jako posluchač i metalu jsem byl velmi spokojen.
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... loss-nove/
Kdybych neměl větší rozpočet tak by byly bedny doma. Tenkrát byl připojen nějaký Arcam.

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

Vybral sis zrovna bedýnky, které jsou prímové na akustickou hudbu, jazzík a folk a podobně. Na hutný rock, metal či symfoňák prostě tyto bedýnky moc nebudou. Navíc Sonusy mají citlivost jen 85 db, což potřebuje už solidní zesík. Xavy mají citlivost už slušnější, 88 db.

Nicméně bych si osobně vybíral jinde. Ovšem pokud je design jako prvořadý, tak ořechové Sonusy by asi vyhrály.
SONUS FABER VENERE 2.0 jsou už dražší, ale mají na rozdíl od předchozích dvou , co mají středobas 150 mm, středobas 180 mm, a to už bude "slyšet".
Obrázek

Zesík BVa klidně, a k tomu sloupovky (protože ty stojany na regálovky nejsou nijak levné).
Třeba tyto. Citlivost 91 db, dva středobasy, na tom by ta hutná music byla už lepší.Focal Chorus 816 V.
Obrázek

Gore
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gore »

For tda: jj s kabely počítám. V plánu je mít ty regály na nábytku ve vhodné výšce (nebudou utopeny v knihovně). Sloupkům se opravdu nebráním, ale již to znamená další úpravu nábytku v podobě vhodné užší skříňky, aby se nám tam ty ,,králíci vešli,,. Perla po upgrade, mi přišla zvukově mnohem lepší a jaksi jistější, než verze předchozí. Bohužel však v jejich marketingu z nějakého důvodu cítím lehký kalkul a proto jsem do hry přidal ty SF Venere. Kdysi jsme měl ve výhledu i Focal 906 a v ranku metalu to bylo spíše zklamání.

For Kocmeister: díky moc za tip. Tato značka mne dosud nějak míjela, podívám se na to podrobněji.

For tesarpa: hele jo no. Sloupky mají obecně větší objem, což se k metalu tak nějak přirozeně hodí. Ale jak uvádím na začátku – prostorové řešení mne odkazuje zatím spíše na regály.

For NIN: musím potvrdit, že Tannoy mi k metalu již pár lidí doporučovalo. Konkrétně ty XT F6 jsme slyšel a znělo to opravdu dobře. Bohužel právě to, že se nejedná o příliš subtilní řešení, je zatím spíše dikvalifikuje:-(
Respektive do poslední chvíle se budu snažit hledat vhodné řešení v podobě regálů. Pokud však budu utlučen davem, pak to pochopitelně přehodnotím a těm sloupkům se zřejmě nevyhnu :mrgreen:

For Bryston: ty Focaly mne nějak zvukově nepřesvědčili. Pravda, ty sloupy jsem neslyšel. Venere 2.0 je již nouzovka přes limit, ale mám je ve hře :D

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

... " V plánu je mít ty regály na nábytku ve vhodné výšce" ...

Tak na tuhle variantu bych na tvém místě hodně rychle zapoměl ...

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Jj tím degraduješ částečně zvuk. To raději předělej nábytek a pořiď sloupy.

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Speciálně na to, co a kde chceš poslouchat, vřele doporučuji toto:
http://www.vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_3.php
Měl jsem možnost slyšet v malé i velké místnosti - čistý plnokrevný zvuk sloupků v rouše malé regálové bedny.
Naslepo bych 100% nepoznal, že hrají relativně malé regály.

MuVo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MuVo »

Čo to pridám keďže mám stĺpy SF Venere 3.0 v rovnakej drevenej dýhe už pár rokov. A počul som aj 2.5, a aj regalovky 2.0.
Priestor mám podobne veľký.

Na metal už dosť hučia spodky pri vyssej hlasitosti a je potrebné sťahovať basy. Ak to máš rád tak ok. Ak nie, tak riešenie sú len regálovky alebo eq na zosiku k tymto stlpom.

Pri 2.5 je rovnako hluku dole ale menej presnosti vo vyšších stredoch, preto som ich nebral.

Regal 2.0 mal na mňa samozrejme málo basu pri skladbách kde ho rád počujem. Stiahnuť ho na 3.0 viem pohodlne ale pridať na 2.0 iba ak subom. Ale inak ostrý zvuk, niekedy až príliš pri vyššej hlasitosti. Kde už človek chce počuť aj bas v rovnakej sile.
Pri tichšom počúvaní spodky nie moc výrazné. Dá sa asi zlepšiť umiestnením bedne. Tu mi stĺpy vyhovujú svojim basovejším prejavom a neprejavuje sa prebasovanie miestnosti, ktoré je až pri vyššej hlasitosti. Pri bežnej hlasitosti hrajú veľmi dobre a príjemne celé spektrum, nekričia, nehučia. Dajú sa počúvať oddychovo celý deň.

Pichnem do hniezda, ale na značkové káble sa vykašli a priplať HLAVNE za bedne. Po skúšaní rôznych káblov, ktoré som mal požičané až do ceny cca 800eur za pár som nakoniec skončil u profi audio metráže 2x4mm2 za zlomok ceny. Menej ako 2,5mm2 nekupuj, hoc ten by mal stačiť, ja mam 4mm2 len kvoli pocitu. Tenší priemer počuť hlavne na basoch pri vyšších hlasitostiach. Na striebro a oplety a voodoo blbosti sa vykasli. Kabel ma preniest el. signal od zosilovaca do repraku bez utlmu, na vzdialenosť 1,5 - 2 metre, to je celé. Zvyšok je placebo.

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

Ještě doplním, že v ložnici mám na držácích u stropu uzavřené regálovky ATC SCM 11 a na nedostatek basů si nemůžu stěžovat. Naopak jsem je musel tlumit v EQ a pomocí basových pastí. Takže teď jsem ukázkově popřel sám sebe, protože vlastně regálovky se taky dají použít... Ale stejně to beru jako řešení z nouze s ohledem na prostorové omezení.

To podstatné pro Goreho: než postavit bedny na knihovnu, to už raději zavěsit od stropu.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Musim se pridat k "zero a lemon". Umisteni stojanovek na skrince,byt ve spravne vysce,ti ubere ze zvuku mnoho procent. Vetsina soustav chce trochu vzduchu a povytazeni smerem do stredu mistnosti. Spatne umistena dražší regalovka bohuzel zahraje hůř,nez ta levnejší,ale spravne umistená na stojanu s trochou prostoru. Mluvim z vlastni zkusenosti s laborovanim v ruznych pozicích a správných natáčeních směrem na posluchače. U mne rozhodne vetsi prinos ve zvuku,nez zmena komponent.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Než Xaviany nebo Sonusy jsou na metal rozhodně lepší trojpásmovky NHT C-3, když už regály:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... 34-nht-c-3
dobrý bas, hodně detailů, říz a rytmičnost je zdobí, celkově jsou to velmi povedené bedny. Navíc hodně tolerantní na umístění.
" NHT C-3 mají šmrnc a zvláště tam, kde oceníte úderný, jasný a utažený zvuk byste jim rozhodně mohli dát šanci se předvést," píše Březina a má recht.
Ovšem vzhledově to asi budeš kousat těžko (nicméně moje zkušenost je, že když něco hraje dobře, začne se mi to i líbit).
Být tebou zajel bych do Brna na Kotlářskou...

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

ty Focaly mne nějak zvukově nepřesvědčili.

Ono Focaly všeobecně potřebují adekvátní krmení. Jsou na to háklivé. Ovšem je otázkou jedna věc.

Pokud je dlouhodobě člověk zvyklý na zkreslující aparátek, který milosrdně unifikuje zvuk nahrávek, aby se tak nějak dalo poslouchat má problém, při poslechu málo zkreslujícího aprátku. Protože vylezou všechny detaily nahrávky a docela se roztřídí domácí sbírka na poslouchatelné a neposlouchatelné. Navíc z dobrého a technicky správného zvuku, je většina posluchačů zkreslujícího aparátku docela brzy otrávena.
Takže mnou nabízené Focaly a BV audio by byly pravděpodobně právě tou sestavou dost nemilosrdnou ke kvalitě nahrávek.

Odpovědět