Již několik let pošilhávám po ,,lepším zvuku,,. Zcela zodpovědně jsem se věnoval teoretické přípravě, v podobě pročítání mnoha diskusních fór a tématických článků či periodik

Bohužel praktická stránka ,,přípravy a výzkumu,, , poněkud pokulhává. Obešel jsem sice několik stánků hudby, abych svá teoreticky nabitá moudra přetavil do podoby hmatatelné/slyšitelné, ale stále jsme v zajetí nerozhodnosti. Respektive nechci šlápnout vedle, když už jsme se rozhoupal.
Jsa si vědom, že poslech a dojem je čistě subjektivní záležitostí, tak i přesto poprosím o názor zdejší audio guru. Bohužel se mi nechce vše vsadit na jednu kartu, a být odkázán další roky na výsledek výběru, který čerpal z pár hodin poslechu. Výsledek nespočtu pročítání a poslechů vedl mimo jiné k tomu, že se člověk poněkud zacyklil a byl sražen na kolena pod tíhou obřího objemu informací a názorů a uvrhl mne do zmatku, jako celou západní civilizaci

Rozpočet
Obě oči zavřené a třesoucí se ruka s bankovkou: 60tis (cca 50/50 bedny/zesík)
Určení
80% hudba/20% film
Odkojen klasickou hudbou, aktuálně však ve vodách metalu. Záběr od Pink Floydů po Anaal Nathrakh. (jinak opravdu nesdílím názory některých true hifi věrozvěstů, že ,,na metal je to jedno,,). Jasně, na grind core Nautilusů zřejmě netřeba

Místnost 25m2, standardní nábytek atd, poslechová vzdálenost cca 3-4m, nutnost předního basreflexu.
Očekávání
Nemám potřebu ejakulace nad znělým činelem. Ale zase bych nerad ze zainvestovaných repro, obdržel nepřehlednou kouli zvuku.
Užší výběr
Bohužel jedeno z kritérií je i vizuál a zde jsem svázán s přírodnějším pojetím a ohledem na drahou polovičku, čímž se výběr dosti zužuje nebo na něj jednoduše nemám. Zatím tedy tápu mezi Sonus Faber Venere 1.5 (2.0) vs. Xavian perla esclusiva. Obě varianty prozatím dokázaly rámcově obstát a to jak u kritéria zvukomalby, tak u vzezření. Pozitivní dojem jsem měl třeba i z dobře recenzovaných Definitive Technology Demand D11, ale to zpracování na mne prostě působí neesteticky jako u dalších naleštěných bílých, černých a stříbrných krychlí.
Otázky
1) Má někdo zkušenosti z vedenými modely ve vztahu k preferovanému hudebnímu žánru (čili vhodnost pro metal všech druhů, chutí a vůní)?
2) Má někdo možnost srovnání SF vs Xavian (jak celkově, tak pokud možno konkrétně uvedené modely)?
3) Má někdo typ na adekvátní zesilovač ve vztahu k preferovanému hudebnímu žánru a výše uvedeným modelům? (cca 25tis max. Bohužel jsem repro vždy slyšel na slabších nebo naopak pro mne cenově nedosažitelných strojích)
Budu pochopitelně rád i za typy na jiné modely a výrobce. Sloupek by byl zřejmě vhodnějším řešením, ale zde jsem mírně limitován uspořádáním nábytku a manželkou:-) Tudíž sloupku v dané cenové hladině se nebráním, ale něco subtilnějšího.
Budu opravdu vděčný za jakýkoli názor či odpověď. Pokud jsem na něco podstatného zapomněl, pak s pokorou doplním. Pokud jsme netrefil správnou oddíl fóra, prosím o přeřazení. Nechtěl jsem zakládat nové vlákno, ale nenalezl jsem nic odpovídajícího

Danke