Tesla NC 470 - vzít nebo nevzít?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Křeček
Kontaktovat uživatele:

Re: Tesla NC 470 - vzít nebo nevzít?

Příspěvek od Křeček »

Renown, Efičák
Výkonný, múzou políbený ředitel fanklubu ale mluvil o klasice, ne o zprzněné nahrávce Metaliky, určené pro instantní generaci. Možná jsem naivní, ale předpokládám, že s klasickými nahrávkami zacházejí zvukoví mistři trochu šetrněji. Nemluvě o tom, že kdo to myslí s poslechem klasiky vážně, stejně dříve či později skončí u SACD.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Křeček píše:ředitel fanklubu
máš skvělý smysl pro humor, vždy se dobře pobavím...
Křeček píše:ale mluvil o klasice, ne o zprzněné nahrávce Metaliky, určené pro instantní generaci.
no nevím - já mluvil o ncčkách z mé zkušenosti - s těžce proměnlivýma otáčkama, pahorkatinou talíře a přenosovým otuplákem, ne o gramofonech všeobecně. klasika (běžně zakoupená, bez vysilujícího a detailního výběru) je na cd téměř neposlouchatelná. v tom je gramofon mnohem lepší...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

NC-470 (NAD 5120) asi vzít. obstojí dodnes designem i zvukem - s dobrou přenoskou (která se cenově vyrovná celému aparátu) unese i eliptický hrot. jedna malá provozní nevýhoda: zvedák ramínka mechanicky spřažen s vypínačem pohonu. NC-420,430,440,450...měl nezávislý - samostatný

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ještě by mě obchodníka zajímala cena NC-470 ? někdo tady citoval: Můj kamarád koupil před týdnem v bazaru NC420 za 1600Kc, a jak je spokojeny...já se pamatuji - na sklonku éry analogů(tak asi 1988) doprodej tesla NC-450 za 2700.-Kčs (nové, nevybalené samozřejmě) a trochu později Yamaha TT-400 (belt-drive) za 2500.-Kčs, TT-500 (direct-drive) za 2950.-Kčs...
Pioneer PL-335 plný automat, řemínkáč ( co dodnes používám ) v roce 1992 tuším 4500.-Kčs

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

lechos píše:ještě by mě obchodníka zajímala cena NC-470 ? někdo tady citoval: Můj kamarád koupil před týdnem v bazaru NC420 za 1600Kc, a jak je spokojeny...já se pamatuji - na sklonku éry analogů(tak asi 1988) doprodej tesla NC-450 za 2700.-Kčs (nové, nevybalené samozřejmě) a trochu později Yamaha TT-400 (belt-drive) za 2500.-Kčs, TT-500 (direct-drive) za 2950.-Kčs...
Pioneer PL-335 plný automat, řemínkáč ( co dodnes používám ) v roce 1992 tuším 4500.-Kčs
Takto k tomu nemůžeš přistupovat. Já si pamatuji dobu, kdy pivo stálo 70 haléřů a litr benzínu 1,4 Kčs. A tehdy na sklonku éry analogů (a hlavně před rokem 1989) bylo 2700 korun hodně peněz, pro mnoho lidí měsíční plat. Cena za NC470 v rozsahu do 3,5k je (dle mého názoru) přiměřená, pochopitelně dle fyzického stavu /opotřebení/.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Tak jak na to tu koukám i na ostatních forech je analog v kurzu.
Původně jsem si myslel, že NC 470 je bezcenný kus historie, ale podle všeho má svou hodnotu a také má co nabídnout.

Sice jsem chtěl nyní zainvestovat do digitální větve (DAC), ale zkusím polehoučku analog.
Jediné co potřebuji,abych si něco mohl poslechnout je phono předzesilovač. Ani nevím na jaký typ přenosky jestli MM nebo MC. Zatím bych chtěl zkusit na stávající přenosce Tesla a později přejít na něco lepšího. Můžete mi něco levného a kvalitního doporučit? Nechci do phono předzesilovače dát víc jak 3 tis. Nebo si od někoho proti záloze vypůjčit a buď mě ten analog chytně nebo si zvelebím digitální větev.

Nevím, jestli může být lampový. Obávám se zkreslení. Sám mám lampy v předzesilovači u svého Vincenta SV 226 MkII. Také mám doma 3 kusy NOS Tesla ECC803, které hrají sice barevně a mohutně, ale ne tak zaostřeně jako třeba Tung Sol Gold. Matně si vzpomínám, že někdo tyto ECC803 dal do Tube box a byl nadšený.

Mám vžitou představu z mých všelijakých kontaktů s gramofonem (Tesla s integrovaným zesilovačem) z dětství, kdy to hrálo přes repro Tesla, že se zádný zázrak konat nebude. Zkrátka přirozenější zvuk než z CD a také vzdušnější projev bez slyšitelně zkreslených výšek s pevným basovým fundamentem a drive do rockových věcí z toho asi nedostanu.

Sám si ale podvědomě přeju, aby mě to chytlo a mohl si začít hudbu ještě více skrze gramofon užívat. Analog je něco jako životní styl, spojený s větším vážením si hudby než konzumně cpát do CDP jednu pálenku za druhou.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

PavelN píše:.....Sám si ale podvědomě přeju, aby mě to chytlo a mohl si začít hudbu ještě více skrze gramofon užívat. Analog je něco jako životní styl, spojený s větším vážením si hudby než konzumně cpát do CDP jednu pálenku za druhou.
Ano, je to výraz životního stylu. Jak krásně napsal Faun ve svém představení:
Klopýtám v drážkách gramodesky
nakopnut diamantovým hrotem jehly
...proč ksakru třiatřicet?

Znovu a znovu
z nánosu prachu
zvedám noty
Sám jsem prodělal velký životní okruh LP-CD-DK-LP. A právě proto, že mi scházela ta předehra která musí být, než diamantový hrot ti začne z drážky chrlit jednu notu za druhou jsem se vrátil zpět k LP. A navíc - s LP je to jako s dýmkou a cigaretou. Obojí je neřest, ale na dýmku si musíš udělat čas, prostě do dnešní moderní a uspěchané doby vnáší klid a mír. S vinylem je to totéž - to není jen vložit disk do šuplíčku přehrávače či poklepání myší někam na plochu obrazovky, to je mnohem, mnohem víc.

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Aleska
*thumbs up* Přesně, s vinilem je to jako s ženskou/chlapem - je v tom mnohem, mnohem víc!

...číslo jsi byl a máš i pár vroubků
já slyšet to musela od druhých
to bolí víš
teď ale nechat tě jít, stejně nebyl by klid
nejsem jen zblázněná, je v tom něco víc ...

(AG Flek, Karel Markytán - 1983)

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Tak jsem si NC 470 dnes konečně poslechl. Nebylo to na žádném hifi zařízení, ale stačilo mi to, aby předvedla, to co umí.

Jelikož má NC 470 výstup 5-ti kolík byla použita redukce a s pomocí obyčejné dvoulinky vedena do zesilovače Aura, který má phono předzesilovač zabudovaný. Napojeny byly repro Sony od věže - podle konstrukce asi 3 pásmo.

I přesto, že to nebylo na adekvátní sestavě, tak jsme poslouchali poměrně dlouho a bavilo nás to.
Hráli jsme Roxette, romantický klavír, Elán, Michaela Jacksona i country.

Zvuk gramofonu je zkrátka krásně spojitý a vzdušný s jemnými výškami. Musím potvrdit, to co psal Efičák výše, že má jakoby dynamičtější středy. Středy byly určitě plastičtější než znám z CD.
Nejvíce mě chytilo country a skupina COP, těm to fakt šlapalo a akustické kytary byly přirozené a nikde nic netahalo za ucho, neunavovalo a to že jsem neslyšel úplně všechny detaily mě nevadilo. Zkrátka byl to pěkně ztrávený čas.

Doma jsem ihned zapnul svoji sestavu a zkusil zvuk CD. V porovnání s gramo mi to přišlo určitě přesnější, ale celkově umělejší zvuk.
Pak jsem si vzpomněl, že mám na CD převedené koncertní LP Pink Floyd - A Delicate Sound of Thunder. Vložil jsem ho do CDP a opět se ukázal původní zvuk gramofonu - plastické středy a jakoby až atmosferické výšky, které na sebe nestrhávají pozornost. Bohužel, když Gilmour začal hrát na elektriku dostavovalo se zkreslení a z pozadí bylo slyšet šum zřejmě bazarové desky odněkud z USSR. I přes tuto nedokonalost jsem celý koncert se zaujetím vyposlechl. V porovnání s koncertním záznamem na CD se ukázalo, že původní podání gramo má předstih na středech. Nedivím se Efičákovi, když básnil o "krémově našlehaných středech".

Tady mě napadlo: Je možné zvuk z LP vychutnat na CD?
Určitě se okrádám o frekvence přes 20 kHz. Takže mi pak asi zbyde "charakter" zvuku gramofonu.

Plynulost zvuku gramofonu mi hodně připomněla SACD, které jsem také dva roky vlastnil. I když s takovou lehkostí to určitě nehrálo.

Závěrem lze říci, že se analog velmi lehce poslouchá a člověk si u něj skvěle odpočine.

Ještě se chci zeptat jakého typu je přenoska v Tesla NC 470 je to hifi Tesla 2204. Podle toho budu schánět phono předzes.

Moc díky za vaše rady a postřehy.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Křeček píše:Přesně, s vinilem je to jako s ženskou/chlapem - je v tom mnohem, mnohem víc!
ale Křečku, já jsem do své CD960 taky zamilovaný dokud nás smrt nerozdělí...

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

PaveIN píše:
"Tady mě napadlo: Je možné zvuk z LP vychutnat na CD?
Určitě se okrádám o frekvence přes 20 kHz. Takže mi pak asi zbyde "charakter" zvuku gramofonu. "
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Myslím, že na CD vyšší frekvence nevejdou. Přepis z LP mi taky přijde lepší, mám je z seřízeného gramofonu a hlavně výšky mi přijdou lepší.

Pro-Ject Phono Box USB pro začátek?
Přesně do Tvé maximální částky. S MM přenoskou hraje dobře a navíc má USB pro PC.
http://www.elektrospalicek.cz/detail.php?id=2783
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PavelIN píše:
Ještě se chci zeptat jakého typu je přenoska v Tesla NC 470 je to hifi Tesla 2204. Podle toho budu schánět phono předzes.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tesla 2204 je magnetodynamická přenoska a potřebuješ běžný MM přenoskový předzesilovač.
Běžný kuželový hrot s kmitočtovou charakteristikou 30 až 15 000 Hz plus + - 3 dB.
AU/RA Z6 má MM phono, proto na něm přenoska hraje.
Koukni lupou, v jakém stavu má hrot. Je diamantový a 1000 hodin bys měl nahrát bez drcení drážek LP-čkám. Připomínám čistotu hrotu po každém zvednutí očistit kartáčkem.

Máme členy s MC přenoskou na Tvém gramofonu. V Tebou vyznačené kvalitě bych zůstal u levných a zdařilých MM přenosek. Jsou tolerantní k nedostatkům v nastavení a kvalitě mechanických dílů gramofonu. Malinká vůle ložiska kardanového závěsu ramínka, tolerovaná hudební a levnou MM, se s vysoce snímavou MC přenoskou stává ušní můrou.
Délka rozehrávání MC přenosek se někdy blíží ke 100 hodinám s vyjimkou levných Benz Micro.
Levné MC nemusí pouhým principem překonat zdařilé MM, když odpustíme lehké zaokrouhlení rychlosti basů.

Dilema přenoskového korekčního předzesilovače je jen na tobě. Zatím si něco přečti a poslechni.

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

TESLA NC 470 + zesilovač AU/RA, s tohle sestavou jsem končil před lety, než nastala delší hifi pauza :D . Tohoto je škoda se zbavovat - tedy pokud nechceš kupovat něco výrazně lepšího a dražšího. Ještě stylové bedny. Třeba za pár korun nějaké staré TESLy či AQ z bazaru nebo z Aukra.

Přenosku 2204 osobně neznám (měl jsem typy 2102, 03), ale matně si pamatuji webovou informaci (snad ještě na starých hifinázorech), že byla spíš určená k horším raménkům v typech NC-420, 430. Snad to upřesní/opraví někdo zkušenější. :oops:

Stejně bych ale doporučil její výměnu třeba za Ortofon Alfa, je to výrazný rozdil, hlavně v detailnosti výšek.

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Malé upřesnění :
…VM2202-2204 byly, pokud se nepletu TÉMĚŘ identické vložky s VM2102-2103, jen s vyšší boční tuhostí, určené na zástavbu do levnějších šasi, jako např. HC15, 16, NC580 apod., to aby nesbíraly hluk od levnějších pohonů. Jinak chára až na spodky skoro stejná, přeslechy také… (zdroj : Sinclair, Audioweb)

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Moc díky všem za odpovědi.
Dnes jde gramo na výměnu pětikolíku za cinch a seřízení do studia Britek. Jako phono předzesilovač zatím poslouží Dynavox TC-750 GR.
viz zde
http://www.hifionline.cz/gramofonni-zes ... zesilovac/

Vím, že to není žádný high end, ale do začátku si myslím, že to stačí. Uvidím, zda naplno propadnu kouzlu analogu a pořídím hodně desek. Pak bych upgradoval určitě přenosku za Ortofon 2M a phono předzes za Tube Box II.

Time will tell.

Odpovědět