Upgrade zes. NAD a repro Mission

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
noaid
Kontaktovat uživatele:

Upgrade zes. NAD a repro Mission

Příspěvek od noaid »

Čím dál více začínám uvažovat o změně mého integr. NAD 314 či repro Mission 752 (se slzou v oku, tak pěkné bedny se snad už nedělají, mám v tmavě červeném mahagonu nebo co to je).
Myslím, že pořadí by bylo asi napřed repro a pak i zesilovač. To se ale ještě uvidí...
Abych si zdůvodnil finanční výdaje, musí být změna dost slyšitelná. Ale zároveň nesmí příliš ulehčit peněžence, nebo spíše kontu, tolik u sebe nenosím :D .
Krmeno hlavně CA DACMagicem z různých zdrojů, napájeno filtrem Belkin PF-50.
Vše je v panelákové místnosti 3.5x5.5m, jakžtakž zatlumené, repro postavené podél delší stěny (jinak to nejde), 1m od stěny a zleva asi 1.7m od stěny, půl metru za hlavou stěna (se speciálním nástřikem, bude asi další tlumení).
Poslouchám akustickou i elektronickou hudbu, rock, jazz, etno i folk, něco klasiky, potichu i střední hlasitost, moc nahlas ne, a jsem čím dál náročnější :D.

Co se týče zes. tak nebude problém do 20000Kč, možná se dám umluvit i na CA 840 apod., kdo ví, nejspíše integrovaný z důvodu ceny.

U repro nejspíše bude třeba jít o něco výše, ale pokud bude k dispozici velká změna k lepšímu už do 20 000 Kč, nepohrdnu (po vyzkoušení samozřejmě). Nehodlám v tom ale utopit jen pro malíčký rozdíl velké prachy. Zas tak o to nestojím.
Jestli regál nebo sloupy mi je skoro jedno, instinktivně dávám přednost sloupům, ony i ty stojany něco stojí, ale když to bude hrát lépe a nebude to velký rozdíl v ceně a bude to vypadat slušně, tak proč ne.

Chci zlepšit čistotu obecně, lepší lokalizaci, prostor, detail. Chci tam mít i čisté zřetelné basy, nenásilné výšky, přirozený hlas.

Je někdo s přehledem schopen navrhnout nějaké zajímavé modely s dobrým kompromisem zvuk cena kterými bych se měl zabývat? A dost významná podmínka - bedny designu ala Startrek nechci i kdyby hrály kdovíjak skvěle :D Mám rád spíše nenápadný konzervativnější vzhled, vypínatelné displeje, dal bych přednost modelu s dálkáčem, už se mi nechce k tomu pořád běhat.

Steve
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade zes. NAD a repro Mission

Příspěvek od Steve »

Doporučuji poslech reprosoustav Aurum Cantus.Tahleta značka dělá neuvěřitelně kvalitní reprosoustavy, které v testech napříč světem válcují dvojnásobně dražší reprosoustavy renomovaných světových výrobců a já se tomu ani nedivím, protože jsem možnost takového srovnání sám měl a od té doby taky jedny Aurum Cantus vlastním a spokojeně si je užívám. Vzhledem k ceně a řekl bych i bez ohledu na cenu, opravdu fenomenální a nevídaný zvuk.Navíc jsou osazené páskovými měniči. Opravdu lahůdka. *thumbs up*

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Díky za tip. Asi to nebude špatné, něco takového jsem měl na mysli. Prodává to melissa i ve verzi matný rosewood? Dle jejich stránek asi ne, ale tato verze se vyrábí, přesněji vyrábí se 6 povrchů a v mel. se asi prodávají jen 2.

Nemá to náhodou někdo na ostravsku, kde by se to dalo poslechnout?

Existuje nějaká obdoba či konkurence za podobnou cenu?

Piskot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Piskot »

Co bych udelal na tvem miste:

1. Bedny bych asi zatim nemnenil. Mission 752 kdysi jsem je slysel na jedne HiFi vystave a byli to nejlepe hrajici bedny o kterych jsem jen snil. Prehrali i mnohem lepsi kousky!!! Nejvetsi problem a slabinu vidim v tvem zesilovaci. Doufam ze pouzivas alespon prijatelne kvalitni kabelaz jak k repru tak od DACu. Pokud poustis jen kvalitni signal do DACu napr. FLAc (MP3 neni zrovna to prave orechove, ale obcas se to da zkousnout), tak neni co resit. Mozna bych na porovnani zkusil nejaky kvalitnejsi stolni CD prehravac. Aurum Cantus jsou sice skvele bedny, ale aby jsi prehral kvalitu tvych Mission 752, musel bys jit nejmene do repro za cca 40k Aurum Cantus Leisure 3 SE MKII, nebo za cca 50k V3M a dale.

2. Nejdrive bych k tvym Mission 752 koupil poradny zesik NAD neni uplne to prave orechove, treba CAMBRIDGE AUDIO AZUR 840A (nyni se prodava na http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... 69&page=46 za cca 18,5k) A nebo druhou moznosti bych videl neco od Vincentu neco od cca 25k (pozor radeji nekupuj lampove hybridy, dost lidi si stezuje na kolisavost v el. napeti nasi siti a nasledne degradaci-kolisavosti zvuku u tohoto typu zesiku) Takze radeji integryc a nebo nejaky digital. Pokud by se tve repro neprojevili ve zlepseni zvuku, az potom bych koupil nejake lepsi repro, ale jak rikam az repro od 40k budou hrat lepe nez tve Mission 752.

3. Dalsi moznost je poridit si trochu kvalitnejsi studiove regalovky, napr. dobre hodnocene a chvalene Dynaudio BM5A, cena cca 25k za par. Jsou to hodne slusne HIFi repro a nepotrebujes ani koncovy zesik, jen Regulator hlasitosti jim jaksi schazi, ale to snad jde zaridit regulaci z prehravace a nebo dokoupenim nejake externi regulace ci predzesiku.

Tak to je odemne asi vse

Piskot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Piskot »

4. Zesik (co používám já) Sonic Impact T-Amp, prodavany se sadou Emgeton ixsound 7 az cca 1200,- Kč. Na pokusy z legrace je to dobry kauf a dobře hodnoceny-chvaleny na různých forech. Stači dokoupit zdroj na 12V místo používaných baterek a je vystaráno. Věřím že přehraje i tvůj NAD. Máto však jedno, ale je použitelny do cca 8W, potom následuje rychlé zkreslení a degradace zvuku. Takže na běžný přijatelný poslech plně dostačuje, na hlasitý projev to však není. Užiješ si s ním určitě plno legrace a rozpoluplných nadšení *2thumbsup*

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Díky za názor.
Do Dac pouštím i mnohem kvalitnější signál než CD a to 24bit/96kHz, tzn v podstatě SACD. Repro chci mít na delší dobu, možná už navždy, nejsem typ, který mění vše každý rok, chci mít stabilní kvalitu a věnovat se hudbě a ne technické analýze. Ty mišny mám asi 13 let a nejsem už se zvukem zcela spokojen. Není to špatné, ale mám představu o něčem lepším. Určitě má na tom částečný vliv i zes., ale - já nemám 752 freedom, jako ostatní a jak možná předpokládáš, s výškáčem dole, ale tu starší verzi s jiným výškáčem nahoře. A to je ten problém. Já a nejen já zatím vidím jako větší problém repro.

Kabeláž signál mám vybranou to nejlepší z několika mnou zkoušených zaplatitelných typů a to CA Azur Reference za 2400Kč (oproti populární RG62 až neskutečný rozdíl) a neměl by být problém přejít na XLR pokud by to zes uměl, dac to umí. k repro je bi-wiring 3m 6mm kabel Norstone měď.

Asi bych šel právě do těch Aurum Cantus Melody 103 (40000), nebo něco podobného, měly by být v podstatě stejné jako Leisure 3 SE MKII (38000), ale jít víc dolů. A prý ty AC bedny nejdou v impedanci příliš dolů, tak prý by měly být měně závislé na zes. a stabilnější, jestli to je pravda, to nevím. Prý...

Při výměně zes. by se to určitě projevilo na zvuku, tak jako u výměny všeho zatím, ale ten základní charakter výšek mi nějak zůstává a to chci překonat.
A pak by přišel na řadu zes. protože asi je mnohem jednodušší si půjčit domů na vyzkoušeni zes. než repro.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Piskot píše:Věřím že přehraje i tvůj NAD.
Myslím, že asi ne.
Zvláště pokud bych připojil regulovaný výstup odněkud přímo do koncáku. Dostane to pak větší dynamiku, kdysi dávno jsem to zkoušel. Cheche, ted mne napadlo udělat nějaký DIY spojku s poťákem a pustit to přímo z dac do konce s vynecháním předzesu. Takový diskrétní regulátor hlasitosti. Jen kde na to vzít teď čas...

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Ahoj,
snad k tomu můžu něco říct. Mám nástupce tvých beden 752 freedom a také nejsem spokojen úplně. Za peníze, které za ně dnes dostaneš se ale nevyplatí je prodat. Jsou milosrdné na výškách a z toho vyplývá menší brilance. Nejsou ale háklivé na zatlumení místnosti a dají se posunout i dost blízko ke zdi. Ty starší mají ale jiné osazení repro, a prý to byla více než kosmetická změna.
Co z to ho plyne? Vyměň je. U těch mých jsem váhal, ale jestli klasické 752 mají být horší, šel bych do toho. Tak například Wharfedale, co prodával Mike byly za tu cenu dobrou volbou. A pokud můžeš investovat dokonce 30-40 tisíc, je toho hodně, co se dá koupit (řešil jsem to tak před měsícem). Bohužel u nás z první ruky nemáš šanci na bedny, které ti zůstanou na furt. Možná těch dalších 10 let, tomu bych věřil. Nebo slevíš z nároků a zůstaneš na určité úrovni. Jde i o tvou akustiku. Já jsem slyšel určité výhody Wharfů, ale u mě to nebylo k poslechu příjemné a zůstal jsem se svými. Zkus také promyslet názor, že když upgrade, tak do vyšší kategorie a ne jen v rámci té samé. Dle tvé reakce to asi tušíš, ale bude to stěží o jednu výš.
Se zesilovačem je to o moc jednodušší. Když koupíš silnější mrchu, tak ti bude lépe kontrolovat basy (obecně). Na ty Mission budeš mít určitě problém s regulací hlasitosti, anžto jsou citlivé až dost. Ale výhledově tě to zbaví starostí při výběru beden. Cambridge neznám a snad je dobrý. Pokud někdo zmiňoval Vincent, tak jsem udělal dobrou zkušenost s SV-233, ale je na Mission hrozně silný. Jinak každá změna zesilovače k lepšímu se odrazila na výrazu Mission, i když zvuk zůstane vždy mišnoidní.
Obecně je těžko říct, zda bude posun o velký kus. Tady se v to dá doufat. Muzika je ale pořád ta samá a hudební materiál je základ. U audiofilních nahrávek získáš přesnost, prostor a rozlišení, ale jinde můžeš i ztratit. A bude to kombinace bedny/zesilovač + kabely, která tě může uspokojit nebo zklamat. Sám bych šel (jdu) cestou 2nd hand, ale nemusí to být to nejjednodušší.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

agavel píše:Bohužel u nás z první ruky nemáš šanci na bedny, které ti zůstanou na furt. Možná těch dalších 10 let, tomu bych věřil. Nebo slevíš z nároků a zůstaneš na určité úrovni.
No ono to furt zas nemusí být tak dlouhé :D . Za těch 15 let už jednak možná ":
1. tady nebudu *fnuk*
2. nebudu tak dobře slyšet :?
3. z důchodu nebudu mít na nějaké další hifi ani pomyšlení *taktone*
4. nebude se mi chtít poslouchat pořád stejnou hudbu dokola (to už tu jednou bylo, několik let jsem doma kromě TV nic nezapnul) :|
atd.

A kupovat použité zboží zase znamená čekat až se vyskytne, momentálně nemusí být z čeho vybrat, nemusí se mi to líbit vzhledově atd.
Není to jednoduché. Taky jsem měl finanční hladinu níže, ale mezi 20-30000 Kč nic moc není a ani nemám moc přehled, jaký je rozdíl mezi bednou za 20 a za 40 tis., jestli to stojí za to. Jestli ano, dám to do toho, jestli ne... A jak to zjistit, když všude to hraje v různých podmínkách na různých strojích, mám různou náladu a jsem různě unavený. Těžké rozhodování... V takové situaci je názor zkušeného člověka neocenitelný. Tady ale nastupuje do hry jiný problém, kdo je ten zkušený člověk... a jsme tam, kde jsme byli. :lol: Ale je to velká pomoc.
agavel píše:... ale je na Mission hrozně silný.
To je pravda, ja na tom NADU s relatině malým výkonem mám hlasitost max. na 9 hodin, jen u některých 24bit nahrávek to dám na 10hod. Mission mají citlivost myslím 91 dB, ty ostatní uvažované 89 dB, to není moc velký rozdíl. Se silným zes. by asi mohl být trochu problém se zbytečně nízkou úrovní signálu do koncáku, kdo ví. Nebo ten problém není?

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Začnu koncem. 91 a 89 dB je zatracený rozdíl, protože je to logaritmická jednotka. 6 dB je myslím poloviční hlasitost, takže tak.
Silný zesík typu SV-233 zahraje při menším zesílení dobře, maximálně ti to zvládne celé v pásmu svého klidového proudu. Hlasitost v hodinách je informativní, ale je klidně možné, že tvůj NAD by v jednu hodinu už limitoval (rozsahy nejsou až do "večerníčku"). Do tohoto se pouštět nechci, víc o tom nevím. Jen zkušenost mi říká, že na Vincentu jsem Mission přes 9 hodin snad neposlouchal nikdy. Stačilo ale zeslabit vstupní signál...
Nemusí být tak strašný rozdíl mezi bednami za 25 a za 40, i když bych už něco čekal (např. pravou dýhu versus vynil). Ale bude rozdíl mezi ex-dem nebo 2nd hand bednami za 30 a novými za stejnou cenu. A nové se samo musí pár hodin rozehrát, ale o tom jsem nepsal. Někdo ty nové bedny kupovat musí, ale může se ti stát velké zklamání i v této ceně. Netvrdím, že se mi Aurum Cantus zdají dokonalé, ale zklamání by snad nepřinesly. Navíc by pan Holcner dokázal poradit, doporučit a určitě vyvolat pocit spokojeného nákupu. Nedávno měl v bazaru nějaké své starší repro Authentic a za dané peníze to bylo moc pěkné. Cena použitých bývá často 50-60% s rostoucí pořizovací cenou i méně, ale chce to vědět, co a za kolik člověk zhruba chce.
Jestli opravdu moc nevíš, jak plyne z tvého příspěvku, tak bych volil nějaký zesilovač za zajímavou cenu (jako např. inzerát zmiňovaný v tomto vláknu) a pak si s ním dojel do pár studií a vybral k němu bedny, které se budou líbit.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Moje hifi cesta taky začínala celkem tvrdě. Pak jsem pochopil že nemá cenu jenom sedět doma na zadku ale že člověk musí taky něco slyšet aby si na to udělal vlastní názor. Já osobně recenzím věřím jen z poloviny. Mišny nejsou špatné kvůli tomu že jejich výškáč nepřenese tolik informací a snese to i horší akustiku a ostřejší železo jak psal Agavel. NAD není špatná značka sám jsem měl dva jejich zesilovače. Trouchám si tvrdit že Cambridge Audio,Vincent nebo Arcam jsou zvukově jinde a cena je prakticky stejná nebo podobná jako u NADu pokud vezmu jejich TOP integráč C 372(5) Žádná ze jmenovaných značek nehraje špatně.
Chce to ale poslouchat a ujasnit si co chci. U repro je situace o něco složitější. Ze značek B&W které bývá kritizováno za uřvanost ale to je především díky tomu že spousta lidí slyšela jen jejich levnou řadu a nebo proto že k tomu měli nevhodné železo. Mission,KEF,Monitor Audio,Wharfedale,Aurum Cantus,QLN,Xavian
značek je spousta v kategorii do 40 000kč a ještě k tomu z druhé ruky je opravdu hodně. Takže bych se vykašlal na řečnění po netu a vyrazil do studií poslouchat v ostravě je toho dost.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

agavel píše:Začnu koncem. 91 a 89 dB je zatracený rozdíl, protože je to logaritmická jednotka. 6 dB je myslím poloviční hlasitost, takže tak.
Já vím :lol: A 2 dB je odhadem (neumím to spočítat přesně) max. o 20% nižší hlasitost, spíše méně, to není moc velký rozdíl. Citlivost 86 dB je už opravdu jiné kafe.
agavel píše: a pak si s ním dojel do pár studií a vybral k němu bedny, které se budou líbit.
No a to je ten problém. V místě zas takový výběr repro není, to spíše ty zesy, takže jezdit po republice, tam zase bude jiný zdroj signálu, mohu vzít svůj dac, ale mám zkušenost, že první poslech je dost matoucí, vše se zdá mnohem lepší, než třeba druhý a další den. A po nějaké době z toho má člověk v hlavě guláš, protože si nepamatuje, jaké to bylo minulý týden v Praze. Podle mne je třeba poslouchat min. 2 dny, aby byl názor trochu objektivní, psychika to silně ovlivní, viz třeba některé názory na různá woodoo, no už mlčím.
Nechci tomu věnovat všechen čas, mám spoustu jiných zájmů, tohle je jen takový oddech. Tak mi přijde jednodušší zkoušet doma na pár dní zes než narychlo v úplně jiných podmínkách bedny. Jen je k tomu třeba repro u kterého budu mít jakous takous jistotu, že jsem nešlápl vedle. Možná to ještě přehodnotím, uvidím.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

NAD 314 nebyl špatný ale C320BEE, 340, 350, 370 byly už trochu dál. Modely s 2 a dalšími čísly na konci už šly trochu jiným směrem. Je tu ale spousta dalších možností než NAD.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Tak po dalších zkušenostech mám pocit, že u mne bude momentálně nejslabší článek řetězu zesilovač. Pokud bych zatím vyměnil jen bedny, asi bych byl zklamán. Takže to vypadá napřed integráč a pak bedny. Ty současné asi dokáží víc než jsem zatím slyšel.

Co by jste navrhovali dalšího v kategorii CA 840A2, NAD C375, ... Je pro mne důležité zobrazení prostoru a detailnost, výkon by v této kategorii měl být dostatečný asi pro jakékoli bedny. Takže co je dalšho srovnatelného nebo lepšího?

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Vincent SV 233,Arcam FMJ A28, špatná není ani značka Musical Fidelity.

Odpovědět