Úplné základy

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Úplné základy

Příspěvek od Stano »

Zdravím

nie len tu na fóre ale aj v tomto Hifi svete som nováčik. Už niekoľko dní tu prechádzam jednotlivé sekcie a vlákna a čítam a čítam. Narazil som už na zopár (pre mňa) veľmi zaujímavé stránky ale väčšinou sa zaoberajú už iba recenziami, testy či s pokročilejšími užívateľmi a občas sa veľmi strácam.
Rád by som odkaz na články, dokumenty, stránky ktoré sa zaoberajú s úplnými základmi hifi. Odporúčte všetko čo podla váš má vedieť nováčik o hifi. (mám na mysli z čoho sa skladá, na čo slúžia jednotlivé diely, čím a ako sa prepojujú, kde umierniť hifi v izbe, atď)

predom ďakujem za pomoc

PS: časom by som rád použil toto vlákno ešte na ďalšie otázky (nepochybne ich bude veľa a možno pre vás aj banálne)

Audio
Kontaktovat uživatele:

Re: Úplné základy

Příspěvek od Audio »

Začni třeba tady:
http://www.hifipassion.com/

boxer

Příspěvek od boxer »

Jo to je hodně dobrá rada. *bravo*

Tím ztratíš hodně času než přijdeš na to,že NAD a Xavian NENÍ jediný,nejlepší,nejrychlejší nejnejnej... na světě.

A dozvíš se tam mnoho jiných ptákovin. No a až poznáš,co je v pr...i měkkýho a napíšeš to na ten hifi poison,tak tě Napoleon zabanuje a budeš mít po ftákách a přijdeš zase sem nebo na Slovanet a nebo jinam.

Howgh

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

A kto je audio? nie je to náhodou Napoleonek? :mrgreen: Loví ovečky do svojho stáda takýmto spôsobom :roll:

Audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Audio »

Acon píše:A kto je audio? nie je to náhodou Napoleonek? :mrgreen: Loví ovečky do svojho stáda takýmto spôsobom :roll:
Ne Audio není Napoleonek *taktone*
Stano může pokračovat samozřejmě dále:
http://audioweb.cz/index.htm

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

tak sorry ;)
na zmienku o hifipassion som trochu citlivý :D

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

Mohol som ušetril čas a námahu ak hneď na začiatku by som uviedol na čo som už narazil:
hifipassion.com
golias.cz
avmania.zive.cz
hifi-voice.com
audioweb.cz
cs.wikipedia.org/wiki/Reproduktorov%C3%A1_soustava#Reproduktory_a_p.C3.A1sma
hifi.slovanet.sk/bb

Dúfam nebude vadiť nikomu tu uverejnené odkazy, ak áno predom sa ospravedlňujem.

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

ono osobnú návštevu by som rád oddialil aspoň dovtedy kým sa zoznámim aspoň s najčastejšími používanými terminológiami a s nejakými zostavami, zistil aspoň zhruba čo by som potreboval

ale samozrejme rád sa predstavím: Kdo je kdo: Stano

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

tak som v pondelok navštívil predajňu Platan audio. Prvé ako som si vypočul reproduktory od EPOSu a ďalšie asi 3-4 reproduktory od CHARIO. Keďže to boli prvé lepšie reproduktory ktoré som počul v živote veľmi ich neviem s čím porovnať. Teraz neviem či preto lebo som počul danú skladbu tretí krát alebo bol "na vine" reproduktor ale u jedného Chario ako by bola skladba detailnejšia, aspoň si myslím že som počul niečo (na)viac čo pred tím tam nebolo. Strávil som tam zhruba hodinku, bolo to fajn akurát predajca mal asi zlú náladu :/

Ešte som skočil aj do BisAudio, predajňa a obsluha oveľa sympatickejšia. Najprv som sa pozrel na komponenty, v danej cenovej kategórie tam mal Denon a Marantz. Tuším to boli DCD-510AE a PMA-510 AE a od Marantz zas CD 5003PM 5003 + PM 5003, on preferoval Denon. Dvojpásmový regálový reproduktor mal tam iba jeden tuším od Canton. Pravdepodobne na budúci týždeň sa tam objednám a vypočujem si aj tam niečo. Celkom ma prekvapilo že tam nemali nič viac (možno iba v predajni nemali).

Ďalšia predajňa kam zavítam tentýž deň bude Ketos.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Stano píše:
Ďalšia predajňa kam zavítam tentýž deň bude Ketos.
A nájdi si čas aj na NISEL

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

Ďakujem za tip, no na stránkach nisel.sk toho veľa nie je.

PS: škoda že Accuphase je tak drahá značka, dizajnovo je veľmi podobná k Technicsu ktorá sa mi veľmi ľúbi.

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

Zajtrajšok mám voľný a tak som sa objednal do BisAudio, Ketos a Nisel. Už sa teším. *hura*

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

tak som sa rozhodol podeliť o moje zážitky

Nisel:
Objednaním sa do posluchovej miestnosti nebol žiadny problém, dohodli sme si predom čas a mailom mi dorazila ponuka s komponentami. Potom ako som dorazil pozhovárali sme sa a detailne mi boli predstavené jednotlivé komponenty a reproduktory. Akonáhle bola zostava zostavená nechali ma o samote a ja som si užiť ten zvukový skvost. Na požiadanie vždy ochotne vymenili jednotlivé reproduktory a tak som tam strávil príjemnú hodinku (ba možno aj hodinu a pól).

Komponenty na ktorých som poslúchal hudbu boli Harman Kardon HK980 + HD980. Dizajn sa mi páčil, a aj zvukovo neboli zlé.

Prvé reproduktory boli zapojené Usher S-520 II, dizajnovo sú pekné no s reprodukciou ma nedokázali vôbec zaujať.

Druhé v poradí boli Xavian Primissima, zvuk podla mňa bola oveľa lepšia. Hrali krásne vyrovnane nevynikali ani výšky ani stred, proste krása.

Posledné reproduktory Focal Chorus 660V ma trocha zaskočili hlavne svojou fyzickou veľkosťou (podla mňa už celkom veľké na montáž na stenu). Zvuk lepší ako u Usher ale podľa mňa Xavian bol ešte lepší. Trocha mi vadilo miestami výraznejšie výšky. Ako keby sa predháňali tie dve rep. v bedne.

Z predajne som odchádzal spokojný a hlavne s novými skúsenostiam. Nabudúce rád zavítam tam opäť.

Ketos:

Ako u predošlej predajne komunikácia prebiehala v poriadku. Po príjazdu na predajňu som bol usadení do posluchovej miestnosti a zoznámili ma s komponentmi. CD player a zosilňovač bol od NAD a reproduktory od Dynaudio.

Vypočul som si na rovnakej zostave dve reproduktory a vybral si tie lepšie pre moje uši. A tu nastala pre mňa obrovská zmena nevymieňali sa reproduktory ale jednotlivé komponenty (a reproduktory ostali vždy rovnaké). Rôzne sme kombinovali dve CD prehrávače a asi 4 zosilňovače v rôznych cenových hladinách.

Ako prvé sme s vypočuli lacnejší a drahší CD player, mojím obrovským objavom bol že sa objavili detaily v hudbe (objavili sa vedľajšie a predtým menej výraznejšie nástroje), hudba bola príjemnejšia a komplexnejšia.

Nechali sme zapojené drahší NAD CD player a začali sme vymieňať zosilňovače, ako sa zvyšovala cena tak sa reproduktory viac strácali v priestore. Hudba sa proste objavila v priestore a zrazu ako by hudba prichádzala z oveľa väčšej časti priestoru (priestor bol upravený na mnou zadané rozmery). Proste ťažšie by sa dalo určiť rozmiestnenie reproduktorov s zatvorenými očami. (V určitých pasážach skladby som mal pocit ako keby zvuky ani nevychádzal z reproduktorov ktoré boli predo mnou ale ako by zo strán). A to hlavné že doteraz u lacnejších zosilňovačoch som vždy musel trocha nasmerovať pravé ucho viac dopredu aby som počul hudbu rovnako silno na obe uši, no u dvoch najdrahších zosilňovačoch som túto potrebu nejak necítil.

Strávil som tam skoro dve hodiny, bolo to úžasné. Po každom výmene komponentu sme sa rozprávali a bol som "donútení" ohodnotil daný model a tak na koniec som vedel presne zaradiť jednotlivé modeli.

"Bohužiaľ" moje najhoršie obavy sa naplnili, z počiatku som pevne dúfal že žiadne radikálne rozdiel nepoznám medzi CD playerom a zosilňovačom za 350€ resp za 900€, ale ono áno a to veľmi. A teraz moja predstava o HiFi sa zase zmenila resp posunula a nie som si istý či vôbec budem môcť za tak malú finančnú čiastku ktorú som si najprv stanovil kúpiť si to čo by som teraz rád počúval.

Nakoniec: obrovská vďaka pánu Slavomírovi za jeho čas, ochotu a hlavne za osobitný prístup ktorý som ešte nikdy u žiadneho predajcu nezažil. Za pár minút dokázal určiť na akej úrovne sa pohybujem a vždy sa vedel tak vyjadriť a poradiť aby som aj ja laik pochopil a niečo viac si aj odniesol. Určite sa majú čo učiť ostatný predajcovia. Ak sa rozhodnem pre kúpu už hocakej zostavy som pevne presvedčený ze tak učiní práve vo firme Ketos.

Ps: návštevu BisAudio som odložil na budúci týždeň.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Taky záleží kolik chceš utratit.Určitě bych vyzkoušel Naim,budeš koukat kolik muziky ti to dá oproti jiným stejně drahým značkám.Nait5(integrovaný zesilovač)a cd5 + nějaké repro Harbth,Spendor,ProAc nebo ATC .Nedej na řečí a poslouchej co se ti líbí!!!!!!!Hledej svůj zvuk.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Stano

Určitě jsi zvolil dobře navštívit několik studií kde by jsi mohl něco slyšet. Každý z nás nějak začínal. Kup si sestavu jaká se ti bude líbit i když jí třeba časem vyměníš ale to je prostě vývoj v hifi. Přinese ti vlastní nenahraditelné zkušenosti a pak už budeš vědět jaký zvuk se ti líbí.
Já sám jsem vyměnil dvacet komponentů než jsem zjistil jakým směrem se mám vydat 8-)
Takže za mě *thumbs up*

Odpovědět