Uzemnění gramofonu
Re: Uzemnění gramofonu
Normálně se to uzemňuje k phono zemi. Mělo by tam být:
zelený drát od přenosky (na něm je zem přenosky. Musí se rozdvojit toto vedení na -R a zem), zem základny ramene (někdy ještě i trubky, podle typu ramene. Jestli není oddělen od základny nevodivě), zem pro ložisko a ještě někdy i kryt motoru. Dost to i ovlivňuje materiál ze kterého je podložka na talíři.
zelený drát od přenosky (na něm je zem přenosky. Musí se rozdvojit toto vedení na -R a zem), zem základny ramene (někdy ještě i trubky, podle typu ramene. Jestli není oddělen od základny nevodivě), zem pro ložisko a ještě někdy i kryt motoru. Dost to i ovlivňuje materiál ze kterého je podložka na talíři.
Pochopil jsem to tak, že raménko je uzemněné a zbytek jako třeba talíř není. Že to nemá propojené.
Však jo. Je řada výrobců co to nedělají. Pak přichází na řadu bastlení. Napsal sem vše protože ten Garrard bude určitě nějaký DIY projekt.
Oki. Díky za vysvětlení.
Podložka na talíři je guma. Když sundavám LP tak ji to přitahuje a prská. Včera zcela nová LP první strana absolutně tichá a druhá již začala prskat a při sundavani hrůza.
Na první pokus, zkus uzemnit ten středový trn na talíři. Klidně jen přidrž drátek. Případně poptat nějakou vodivou gumu. Vyrábí se, má to odpor v desítkák až stovkách kiloohmů, ale na statiku to stačí. Nevim, jestli se z toho dělají podložky pod desky.
Takže stroj k zemi ramene prenosky která je uzemena do předzesilovače?
Ano, prostě vezmeš jakýkoliv drát a propojíš všechny ty místa co jsem psal(třeba pod šroubek: základny ramene a i toho garrardu) pak na druhé straně pod šroubek phono země. Gumu z hlavy nevím jestli je vodivá. U některých podložek to výrobce uvádí. Zkus pohledat na internetu..
Díky za odpovědi. Udělám a dám vědět.
Ahoj..potřeboval bych poradit:Mám gramofon audio-technika AT-LP5X...zapojený přes zesilovač s line vstupem...když gramofon zapnu,tak to hučí ,a je slyšet z repráků i když zavírám kryt gramofonu...nevíte ,prosím,někdo...čím by to mohlo být?