1. mereni delane tendencne, co to presne znamena?
2. mereni dost pravdepodobne bylo udelane v nejakym zpusobem akusticky upravene mistnosti, ale na mereni ta mistnost nema vliv, je to jasne videt.
3. zvyrazneni prave vudci leve, asi se mysli VMA bedny a rozdil lehce pod 20k, to je proste rozdil vyskacu.
4. z mereni AC nejde usuzovat na basy
Rozdiel pravej a lavej reprosustavy u Aurum Cantus v pasme od 1,5 az 2kHz . U VMA na vyskach je zas vidiet, ze vyskove reproduktory neboli parovane z pohladu specifikacii.
Tou tendencnostou som mal na mysli, ze meranim chcel vyrobca poukazat, ze jeho reprosustavy su kvalitnejsie, len preto, ze maju vyrovnanejsiu charakteristiku. A tiez, ze M102 v danej miestnosti maju danu charakteristiku a tak ju pouzil z dovodu uz uvadzanom. Este i pouzitie bledomodrej / menej vyraznej a lahsie prehliadnutelnej / farby pri merani jednej z reprosustav VMA.
Ako viem, ze by nemala akustika miestnosti vplyv na vyslednu krivku u Aurum Cantus ? Ten rozdiel pravej a lavej reprosustavy to naznacuje. Nechce sa mi verit, ze by to bolo sposobene rozlicnou specifikaciou stredovych reproduktorov. Podla mojich informacii vo vyrobe dochadza k ich parovaniu s minimalnou odchylkou.
K tendecnosti som este k chcel doplnit. Pouzitie menej vyraznej farby, lahko prehliadnutelnnej, z dovodu co najviac zakryt rozdiel v krivke pravej a lavej reprosustavy u VMA pri merani v pasme vysok.
Ako viem, ze by nemala akustika miestnosti vplyv na vyslednu krivku u Aurum Cantus ? Ten rozdiel pravej a lavej reprosustavy to naznacuje. Nechce sa mi verit, ze by to bolo sposobene rozlicnou specifikaciou stredovych reproduktorov. Podla mojich informacii vo vyrobe dochadza k ich parovaniu s minimalnou odchylkou.
K mojej otazke este doplnim merania pouzitych reproduktorov pri Aurum Cantus M102. Viem, ze vysledna krivka reprosustav M102 zavisi od zameru konstruktera a tym padom od pouzitej vyhybky / typu vyhybky, typu a kvality suciastok, z ktorych sa sklada /a pouzitej ozvucnice / jej tvar, objem, hrubka jednotlivych stran a pouzity material / a nie je totozna s krivkou, ktora by vznikla jednoduchym suctom ich charakteristik, ale moze vela napovedat.
Podla toho merania su skor potlacene stredy, so zamerom, aby bol hlas posadeny nizsie a v nahravke posunuty trochu viac do pozadia, ziskanim dojmu vacsej pritomnosti s lepsim zhmotnenim spevaka a zaroven, aby detaily v pasme stredovysok a vysok ziskali miernu prevahu, s cielom dosiahnut dojem vacsiej analytickosti v tychto pasmach so zachovanim hutneho spodku. Pri akustickej kytare ci inych strunovych nastrojov, hrajucich v tomto pasme, ziskanim lepsieho vykreslenia tela akustickych nastrojov a zaroven ziskanim dojmu akejsi ''klubovej'' atmosfery a vacsej realitycnosti.
Podla toho merania su skor potlacene stredy, so zamerom, aby bol hlas posadeny nizsie a v nahravke posunuty trochu viac do pozadia, ziskanim dojmu vacsej pritomnosti s lepsim zhmotnenim spevaka a zaroven, aby detaily v pasme stredovysok a vysok ziskali miernu prevahu, s cielom dosiahnut dojem vacsiej analytickosti v tychto pasmach so zachovanim hutneho spodku. Pri akustickej kytare ci inych strunovych nastrojov, hrajucich v tomto pasme, ziskanim lepsieho vykreslenia tela akustickych nastrojov a zaroven ziskanim dojmu akejsi ''klubovej'' atmosfery a vacsej realitycnosti.
Cize ziskat z nahravky viac emocii a vyvolat ich u posluchaca pri zachovani vysokej urovne detailov.
Dada,
skus zaradit do svojho portfolia i znacku Klipsch a ich modely.
jjjjjj koukám na ně pořád, zajímavé parametry, zajímavá cena a vzhledem k popisovanému expresivnímu projevu je rozhodně do výběru zařadit musím.
trochu mě neladí design, hlavně ta obrovská hloubka, otázka jak moc by musely být od zadní stěny....woofer vzadu..nemuzu mit predni stěnu bedny metr a pul pred zdi
ale určitě je vyzkouším, myslím rp5000 a 6000, v rodelu by je měli mít..
Adrian, podle mereni je to uz celkem ladeni typu bum-cink. No nemusi to byt uplne na skodu, ale cisi z toho vybiravost na zanr a cely retezec..
To zvlneni a rozdil kolem 2k, to je dost pravdepodobne stredakem, ma tam totiz nejakou rezonanci, a takto se lisi i drazsi a lepsi repraky.
Zasadnejsi je, ze dost kecaji s citlivosti.
dada: Nejlépe by jsi udělal, když by jsi si nějaké reprobedny poslechnul osobně, omezené pohybu obyvatel resp otevření obchodů bude brzo končit. Tady ti nikdo evidentně pořádně neporadí a číst grafy tu zřejmě taky skoro nikdo neumí. Vem si flashku se svojí hudbou, kterou znáš a nenech se prodejcem obalamutit. Minimálně půl hodiny poslech v jednom zapojení na 1 páru beden a pak případně přepínat. Klidně sedět 2-3 hodiny. Vyber si, co se ti bude líbit. Tímhle postupem obejdeš 3 prodejce a budeš mít jasno, co se ti líbí a co ne.
Adrian, podle mereni je to uz celkem ladeni typu bum-cink. No nemusi to byt uplne na skodu, ale cisi z toho vybiravost na zanr a cely retezec..
To zvlneni a rozdil kolem 2k, to je dost pravdepodobne stredakem, ma tam totiz nejakou rezonanci, a takto se lisi i drazsi a lepsi repraky.
Zasadnejsi je, ze dost kecaji s citlivosti.
Berme, ze by to bolo rezonanciou... nebol by sa tento jav prejavoval i pri druhej reprosustave, pri druhom stredaku ? A co ten prepad v pasme vysok u oboch tweetroch ?
Maji to tam oba stredaky, jeden vice, druhy mene, tento typ rezonance membrana-zaves se takto muze lisit reprak od repraku i u stejneho modelu, videl jsem to u Satori, pak u Troelse tez u Satori, Seas atd. Ackoliv zde u AC je to trosku vyraznejsi. Ma na to vliv membrana, zaves, mnozstvi lepidla, vzajemne stredeni nebo poloha. Takze nekde se to sejde lepe, nekde hure.
Navic maji ten vyskac deleny 2300Hz, coz je dost nizko na ten pasek, pod tim se muzou lisit i ty pasky kus od kusu.
Ten propad u toho pasku nahore a nasledny peak, nebo alespon ten naznak co je videt z mereni, to presne nevim. Je to "pomackany" pasek, navic utopeny za faceplatem, kolem je komora, tezko rict ci nejaka difrakce, nebo breakup, nebo nejaka rezonance. Ale v datasheetu k tomu vyskaci to neni.
Jako takhle, je to cina, tam bych zadne parovani necekal, co vyrobni serie to original, zvlaste u pasku a AMT. Vyvojove vzorky, na kterych se meril datasheet, se muzou dost lisit od vzorku z produkce par let pote.
To je taka diplomaticka odpoved, typu moze to byt,ale nemusi. I ten stredobas ma inu charakteristiku v datasheete. Ten hrb tam je, ale v pasme od 1KHz do 2KHz. V tom merani je len na kratkom useku spolu s tou nezrovnalostou, inak je krivka zhodna u oboch reprosustav, nie s datasheetom. Tweetrom a jeho rezonancnym kmitoctom to tiez nebude, nakolko je to este pred deliacim pasmom. Uveril by som skor, ze by to bolo sposobene rezonancnym kmitoctom stredobasu a nezdarenym kusom, ale podla datasheetu to tiez nesedi. Chcelo to v tom case prehodit reprosustavy a zmerat tak, ci by sa to vyskytovalo opat, len na opacnej strane a bolo by jasnejsie popripade zmenit ich polohu. Este ma napadlo, VMA zvykol robit merania, aspon z fotiek to tak vyznieva, ze dalsi par meranych reprosustav ma postave ne po stranach prveho paru, vzdy na jednej strane, aby roztec medzi lavou a pravou reprosustavou oboch parov bola rovnaka.
Nemoze to byt tym, berme, ze je to rezonancia, sa u jednej z reprosustav / lavej ci pravej /, ktora ma reprosustavu druheho paru ulozenu z vnutornej strany popripade z vonkajsej strany, prejavi zdvyhom o 3 decibely v tom pasme a nasledne poklesom ?
No a ten prepad ... keby bol sposobeny nezdarenym kusom, ako pises, tak by sa to nevyskytovalo sucasne u oboch tweetroch a este tak totozne. Moc mi to nesedi. Skor mi to vychadza na tu akustiku. Snad sa mi podari ziskat krivku M102 z ineho zdroja, merana v akusticky upravenom priestore.
Zvalit to na Cinu je take alibisticke, pouzitelne takmer u vsetkeho.