Výber reproduktorov
Re: Výber reproduktorov
Může mi někdo vysvětlit, co je na těch SF kromě toho "nábytku" úžasný? Na středech mají zvlnění tak 6 dB...
Skypi: ono by je to chtělo asi napřed slyšet...
Ahoj, právě teď navštěvují různá studia a hledám sloupy v cenové kategorii kolem +-100tis. Poslech téměř vždy proběhl na marantz model 40n a zatím mi pro mé uši nejlépe sedí fyneaudio 501sp (neskutečný prostor), bw703s3 (je to v nich), riha mikro s (pravdomluvné) a dále se chystám na canton 8k, xavian accorda a elfton elevator. Co však mohu bezpečné vyřadit z hledáčku jsou kef R7, dynaudio evoke30, sonus Faber soneto, dali rubicon a audiovector qr5.
Kofim:k akému zosilňovaču a do akej velkej miestnosti?
Fyne 501 SP sa mi ľúbi tiež ale dostal som info od hifistu z Maďarska,že v mojej miestnosti môžu byť veľmi prebasované.Takže som z toho jeleň...
Fyne 501 SP sa mi ľúbi tiež ale dostal som info od hifistu z Maďarska,že v mojej miestnosti môžu byť veľmi prebasované.Takže som z toho jeleň...
Stevo, tvoj najvacsi problem je akustika. Mas stvorcovu miestnost, co znamena, ze sa ti tam budu nasobit mody a rezonancie. Vsetky repraky ti tam, co sa tyka basov budu hrat bud priserne alebo len velmi zle. A to ovplyvnuje aj vnimamie zvysku pasiem.
Urcite si hocijake repraky vypocuj najlepsi doma. Ja by som siel do nejakych kvalitnych regaloviek.
Urcite si hocijake repraky vypocuj najlepsi doma. Ja by som siel do nejakych kvalitnych regaloviek.
Začal by som tým, že si ujasnis, čo Ti vadilo na tých F3Roy. Je tam 10 palcový basák a predný BR - ako si vnímal basy? Bol problém s dunenim?
Aby to nebol z mojej strany len taky vykrik do tmy:
takt nejako vyzera simulacia tvojej miestnosti. A predtym nez si povies, ze "to nevyzera az tak zle" - podla mojho nazoru, to je nepocuvatelne, aj ked poznam 2-3 hifistov, ktory maju zmeranu frekvencnu odozvu velmi podobnu a napriek tomu pocuju otocenie poistky. V basovej oblasti [a urcite pod 150Hz] je a) vplyv miestnosti b) postavenie repro c) dlho dlho nic a potom d) vsetko ostatne.
Predstav si ze ti dve susediace noty [G1 a A1] hraju v podstate so 4x rozdielnou hlasitostou [ v reale to bude inak, ako sa budu vyssie harmonicke zrovnavat v relativnej hlasitosti, ale principu rozumies]. Napriklad ta 0 medzi 80-100Hz to je velmi obvykle, a je to velmi ale velmi pocut.
Najlepsie vysledky dosiahnes, ked budes vyberat repro ku miestnosti a nie k zosilovacu. Ten mas dobry a vobec sa nemusis obavat, ze by s nim hralo nieco vyslovene zle.
V zivote som pocul mozno 3-4 zostavy, ktore mali skutocne dobre basy, a vzdy tam bol pritomne aspon 3 z nasledujuceho - dobry tvar a velkost miestnosti [velka a nie stvorcova] spravne umiestnenie, kvalitne repro z vykonovou rezervou, akusticke upravy, subwoofery a DRC
Po dlouhé době velmi dobrý příspěvek. Pokud neřešíme rozdílnou kvalitu nahrávek, pak zvuk dělá akustika místnosti ze 70%, Bedny 25%, Elektronika 4% a všecko ostatní 1%. Naprostý lowend v dobré akustice zahraje líp než sestava za tři mega v něčem co se akusticky podobá koupelně. A síla DRC je obrovská, to byla u mě největší změna za celá léta co poslouchám, čuměl jsem jak prastaré repráčky Logitech X-230 2.1 za 830,- Kč po srovnání DRC hrály, doslova s otevřenou hubou...
Este jedna otazka od boku. Co by si chcel aby bolo inak ako mas s tymi BV F3Roy? (samozrejme to bude stale viac ci menej suvisiet s akustikou daneho priestoru). Sustavy s uzavretou ozvucnicou ti to mozu trochu ulahcit. Ostatne napisal velmi spravne Fidji
Skvěle popsáno.Fidji99 píše: ↑19 úno 2023 06:49
Aby to nebol z mojej strany len taky vykrik do tmy:
takt nejako vyzera simulacia tvojej miestnosti. A predtym nez si povies, ze "to nevyzera az tak zle" - podla mojho nazoru, to je nepocuvatelne, aj ked poznam 2-3 hifistov, ktory maju zmeranu frekvencnu odozvu velmi podobnu a napriek tomu pocuju otocenie poistky. V basovej oblasti [a urcite pod 150Hz] je a) vplyv miestnosti b) postavenie repro c) dlho dlho nic a potom d) vsetko ostatne.
Graf Stevo.pngGraf Stevo2.png
Predstav si ze ti dve susediace noty [G1 a A1] hraju v podstate so 4x rozdielnou hlasitostou [ v reale to bude inak, ako sa budu vyssie harmonicke zrovnavat v relativnej hlasitosti, ale principu rozumies]. Napriklad ta 0 medzi 80-100Hz to je velmi obvykle, a je to velmi ale velmi pocut.
Najlepsie vysledky dosiahnes, ked budes vyberat repro ku miestnosti a nie k zosilovacu. Ten mas dobry a vobec sa nemusis obavat, ze by s nim hralo nieco vyslovene zle.
V zivote som pocul mozno 3-4 zostavy, ktore mali skutocne dobre basy, a vzdy tam bol pritomne aspon 3 z nasledujuceho - dobry tvar a velkost miestnosti [velka a nie stvorcova] spravne umiestnenie, kvalitne repro z vykonovou rezervou, akusticke upravy, subwoofery a DRC
Dovolím si jen drobně špitnout, že přesně takhle projektované a užívané uzavřené místnosti se dnes v praxi objevují spíš méně. A většinou jsou dnes upraveny pro modernější žití do otevřenějšího (propojeného) prostoru (dvoukřídlé otevřené průchody, vysazené dvěře, vybourané příčky, polopříčky atd.).
Pokud Števo popsal svou místnost velmi zjednodušeně (3x3) pro příspěvek a neupřesnil víc realitu, vypadá to tragicky, ale může to být trošičku jinak, nebo ovlivnitelné stavební úpravou.
V každém případě, pokud ten prostor je a bude stísněný, je na místě přemýšlet o koncepci beden a vůbec možnosti reálného poslechu kromě úrovně šepotu.
Přes řeku do stínu stromů.
Zdravím,
som rád,že som hodil dobrú tému.
Pre upresnenie:izba 3,75x3,85 ktorú som "zdedil" po vydatej dcére.Je zariadená:vstavaná skriňa,sedačka,cd skriňa,telka zavesená na stenu.Akustické panely zatiaľ žiadne.
Boli by ste prekvapení ale žiadne rezonancie ani dunenie basov sa nekoná.
/vzhľadom na vek počúvam dosť hlasito/
K BVaudio: maximálna spokojnosť 5 rokov ale raz nastane čas zmeny.
Keď už mám ten Accu,rozmýšlam aj o výmene reproduktorov,ktoré by k nemu viac sadli.
Len aby som to nepokazil,tie F3Roy sú dobré.
som rád,že som hodil dobrú tému.
Pre upresnenie:izba 3,75x3,85 ktorú som "zdedil" po vydatej dcére.Je zariadená:vstavaná skriňa,sedačka,cd skriňa,telka zavesená na stenu.Akustické panely zatiaľ žiadne.
Boli by ste prekvapení ale žiadne rezonancie ani dunenie basov sa nekoná.
/vzhľadom na vek počúvam dosť hlasito/
K BVaudio: maximálna spokojnosť 5 rokov ale raz nastane čas zmeny.
Keď už mám ten Accu,rozmýšlam aj o výmene reproduktorov,ktoré by k nemu viac sadli.
Len aby som to nepokazil,tie F3Roy sú dobré.
Posloucháno bylo v místnostech cca 2x větších (4x6m?) a je to čistě můj pocit - vybírám tak, že mi daný výběr hudby musí způsobovat "husinu" a navíc jsem ujetý na zvony - proto mi asi více vyhovují znělejší výšky a hlubší tóny - a asi i proto mě neoslovují "rovné" bedny.
Ked tu uz ludia hadzu repraky - dam aj ja do placu. Zaplatitleny high-endovy zvuk-Perlisten R5t, cca 7k. Moznost pouzivat ako BR aj uzavrete.
Kdo jste byl na návštěvě u Pytlla, víte že i v podobně malé místnosti to může hrát dobře.
Opravdu ? Bez akustických úprav?