Výšková výhybka - kondenzátor

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
T-M
Kontaktovat uživatele:

Re: Výšková výhybka - kondenzátor

Příspěvek od T-M »

no řekněme projev závady (spíš jeden z projevů) - příčinu neznáme .....

Petromyl007
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petromyl007 »

Hoj všem, rozhodně jsem nechtěl, aby muj příspěvek byl terčem nějaké hádky.
Popíšu tedy problém zcela od začátku.

BW NAUTILUS 800 a receiver ONKYO 905
Na stávající kombinaci jsem hrál asi rok. Poté jsem se rozhodl přejít o krůček dál.
Pořídil jsem tedy předzes classe a konec rotel. Zvuk byl naprosto jiný než na co jsem byl zvyklý.Tehdy se mě po nějakém čase hrají začalo zdát (cca 20-40 hodin) - bohužel nemužu potvrdit, zda to bylo hned po zapojení nebo ne :(, že jeden výškáč hraje odlišně než druhý. V závislosti na muzice jiné zabarvení tónu, nižší hlasitost nebo dokonce nějaké zvuky vubec nezahral.
Rozhodl jsem se tedy, že koupím nový. Po nasazení nového bylo vše OK. Hralo to výborně a měl sem radost, že problém vyřešil jen výškový repro.
Ale ono cca po tom samém čase to začalo dělat znovu. Rotel jsem tedy pujčil známému na testování. u něj bylo vše OK i po delší době.
Domu jsem ho ale již vracet nechtěl a tak jsem pořídil monobloky Audionet. Koupil jsem další výškáč, přehodil repro mezi sebou a spustil.
Po stejném čase to začalo opět znovu v té samé bedně. Byl jsem zoufalý,ale zárověň jsem si 100% jist, že to musí být vyhybka. Obě výškové výhybky jsem odpájel a
zanesl do opravny elektro na proměření a porovnání.
Borec mi na druhý den volal, že se mám stavit.
Napsal mi přesné údaje o kondenzátorech a řekl, že ten jeden velký je vadný. Ze začátku prý ukazoval cca 75% své kapacity a pak odešel uplně.
Mám prý sehnat nový. jen upozorňuji, že klučina nevěděl, která výhybka má být udajně špatná a ukázal mi tu pravou (pravda má 50% šanci na dobrý tip).
Náhradní nové výškovové výhybky jsem si již vzhledem k ceně objednal, nicméně ty staré jsem si chtěl opravit a nechat do zálohy a proto jsem prosil o pomoc
při koupi té velké baculaté 20Uj příšerky příšerky.
Toť asi tak vše.

Díkec všem
Peťa

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Ještě že ti všichni poradili...

Jedná se o Claritycap DTAC. Pokud dělali nějakou úpravu pro BW těžko říct, dva ks a výměna v obou by byla jistota. Na jejich webu se tváří, že custom umí jenom barvu a popisek :shock:

Máš dvě možnosti:
1) shánět tento (1-2)
2) koupit dva jiné v obdobné kvalitě a vyměnit i ve druhé bedně, ale nevím kolik tam je místa, když BW použil tenhle celkem atypický rozměr.

Claritycap MR mají třeba tu, ale láce to moc není :-) (MR je zvukově údajně totožný s DTAC)

http://www.capsandcoils.com/shop/conden ... anguage=de

Petromyl007
Kontaktovat uživatele:

Zdarec všem,
chlapi obracím se na vás všechny s následující sprosbou.
Zakoupil jsem nové originální výškové výhybky včetně nového výškáče pro svoje BW nautilus 800.
Zapnu hudbu - famozní zvuk. Krásné cinkání, slyšitelné dýchání zpěváka prostě maximální spokojenost.
Hrál mnohem lépe než ten na druhé straně (o kterém jsem si myslel, že hraje dobře). Vysvětloval jsem si to tím, že
výhybky byly již staré a výškáč tudíž jinak zahrátý. Když už teda mám obě vyhybky nové , tak teda obětuju ještě prachy
i pro ten druhý výškáč aby to teda bylo OK.
No ale ovšem než mi stačil přijít, tak ten nový kus opět ejhle začal hrát opět víc potichu než ten, který sem chtěl vyměnit.
Sem zoufalý. Celé zapojení sem nechal jak se to stalo, přohodil jsem pouze monobloky mezi sebou (kabeláž všechno zustalo), ale potvrdilo se mi to,
o čemž jsem byl přesvědčen. Koncem to není. Poté jsem přehodil i výstupy levý za pravy z předzesilovače. tím taky ne.
:(((((((((((((((((((((((( již krvácím.
Proto bych vás chtěl požádat.
Nenajde se na moravě (okolí Prostějov) nějaký hifista s opravdu dobrým uchem, který by měl chuť přijít, poslechnout a pokud možno proměřit, jestli někde není nějaká krpa?
Můžete s sebou vzít své druhé polovičky , něco vypijem...
Díky moc za odpovědi
Určo se dohodneme
Peťa

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Tak tohle vypadá spíše na problém zesilovače, totiž zakmitáváním na vysokém kmitočtu. Tím pádem dojde k přetížení výškového reproduktoru a i možnému poškození. Jinak snad není důvod, aby z ničeho nic přestal hrát, když je vše nové a dělá to jen jedna bedna /stále stejná/. Takže (dle mého pocitu) je to problém jednoho kanálu v zesilovači - nehledej HiFistu, ale technika s vyhovujícím měřením.

Petromyl007
Kontaktovat uživatele:

Mám monobloky, kdyby to dělal jeden z nich tak už mi blbne i druhá bedna. Časně v sobotu z rána jsem je totiž přehodil. Do včerejší noci žádný pocit, že by byl vadný :(

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to Petromyl007:
máš SZ.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

A nemůže to dělat předzesilovač nebo zdroj signálu? Stačí špatný kontakt v cinchi apod... Až se to zase objeví, tak bych prohodil ne zesilovače, ale reprobedny.

Petromyl007
Kontaktovat uživatele:

I to jsem bohužel zkoušel. děká to ta samá bedna i na druhé straně.
Ze znouzecnosti jsem odpojil i DBS AUDIOQUEST SKY kabely jak z LOGITECH TRANSPORTERu přehrávače do předzesu CLASSE tak od Classe do monobloků.
Připojil jsem své staré kabely Monitor a PURE AV. Ještě dneska to nechám hrát a uvidím ale to už je tápání ve tmě.
Jinak vše připojenu na síťovém filtru BELKIN PURE AV 50.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tak snad jedině se zkusit domluvit s dodavatelem nových dílů, aby je proměřil, jestli jsou v pořádku. Když to nepůjde po dobrém, tak to dát jako reklamaci a oni už zjistí, jestli vadné jsou nebo ne (i když je nevymění). Není to pravděpodobné, ale může se stát, že nový výškáč nebo výhybka, jsou vadné. Výrobce je pro reprobednu kontroluje, jako náhr. díl na sklad určitě ne.

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

Jestli si vyměnil vše včetně výškáče a výhybky tak si buď jist , že chyby je jinde než v bednách.
Kdekoliv na cestě Plejer/dac/preamp/monobloky. A pravděpodobně se chyba vyskytuje nahodile - to znamená že něco jí vybudí a potom to zase přestane - mezitím to stihne utavit výškáče....
Jo a taky může být chyba na nějakým CD - například je v jednom kanálu limitující obdélník na vysoké frekvenci (20k)- než si toho všimneš jdou výšky kukat....

Petromyl007
Kontaktovat uživatele:

CD player nemám používám jen LOGITECH TRANSPORTER (stream hudby po siti). To co psal t+m mě napadlo snad už jako poslední varianta.
včera jsem si stahl už i test CD. kolem 20Khz na te straně s vadnou výškou neslyšim takřka nic. (výškáč má nahráno cca 10 hodin).
Proto jsem už odpojil i ty DBS kabely, jestli třeba tam neni zakopany pes...
Bohužel mi nějak dochází nápady. :(
Chyba materiálu z výroby to asi určitě nebude, protože už sem jich tam utavil 3 kusy včetne toho co tam byl!
Logitech sem zkoušel měnit (měl sem pučeny jiný kus od kamaráda)
Babo raď. Nutno slyšet!! Výška hraje ,ale mnohem slaběji a víc šustí než cinká (ve srovnání s druhou stranou).
Když ted na zkoušku nasadím fungl nový, tak rozdíl mezi tím "špatným" 10hodin hraným v pátek novým a tím uplně novým pozná i moje hluchá bába :(

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ty slyšíš 20 kHz???? Zkoušel bych to něčím mezi 10-15 kHz.
T-M píše: Jo a taky může být chyba na nějakým CD - například je v jednom kanálu limitující obdélník na vysoké frekvenci (20k)- než si toho všimneš jdou výšky kukat....
Takhle amatérsky udělané CD jsem naštěsti ještě neslyšel. Nějaký konkrétní příklad?

Petromyl007
Kontaktovat uživatele:

http://virtuelvis.com/archives/2004/09/audio-test-cd

neřeknu ti teď přesně kterej track (určo 62 tam hlucho , pak 41 hlucho na jedné straně) a pak ještě asi o dvou bych debatoval, že se dost odlišovaly od druhé bedny)
a taky jedna frekvence na bass se mi nezdala, ale za to bych ruku do ohně nedal

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Petromyl007 píše:Když ted na zkoušku nasadím fungl nový, tak rozdíl mezi tím "špatným" 10hodin hraným v pátek novým a tím uplně novým pozná i moje hluchá bába :(
Když nasadíš nový, tak jej taky utavíš !
Podle mne je chyba jinde, ne v reproduktorech, ty to jen odnášejí !

Odpovědět