Vznik choroby Audiophilosa Neurosa

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
boxer

Re: Vznik choroby Audiophilosa Neurosa

Příspěvek od boxer »

Nechtěl bych to Filipe hrotit.

Jak jsem již několikrát psal,vlastní rituál,o kterém se (hlavně) v případě LP a grama píše já nepovažuji za žádný rituál,ale za prostě nutnou a potřebnou aktivitu při provozování LP poslechu.
CD taky vyndám s krabičky,otřu CD jelenicí a položím do šuplíku,který jsem musel otevřít a pak jej zavřu. Po usednutí do křesla vyndám booklet a zkouknu ho.
Jediný rozdíl mezi LP a CD vidím v tom,že LP musím (to není volba ,ale nutnost) otočit a navíc přečistit hrot přenosky.
(Pokud při tom někdo dělá okultní činnost a jiné podobné věci a potřebuje to k poslechu,je to již rituál a je to jeho věc,ale nevím proč by takový rituály nemohly býti provozovány třeba před puštěním tuneru.)

Takže furt nevím,proč se zde bavíme o rituálech,když to k smyslu slova rituál nepřísluší.
Myslím,že takto to chápe většina,nikdo se nad touto činností nepozastavuje,jen pár jedinců z toho chce udělat voodoo představení.
Takže k poslechu hudby nepotřebuji rituál,pouze jsem nucen provozovat činnost tomu médiu příslušící.

To je asi tak k tomuto vše.

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip Kolinsky »

V zásadě hrotit nic nechci, jen mne lehce píchnul hrot názoru „..budeš za blbce..“. Nikdy bych si nedovolil a ani to v mém smýšlení není, o někom tvrdit to, pokud u poslechu neprovádí nějaký ten „rituál“, není to to pravé omáčkové!
Jak jsem již několikrát psal,vlastní rituál,o kterém se (hlavně) v případě LP a grama píše já nepovažuji za žádný rituál,ale za prostě nutnou a potřebnou aktivitu při provozování LP poslechu.
Naprostý souhlas, protože bez tohoto postupu by byl jakýkoliv případný rituál naprosto k ničemu, že. Já jen tuto činnost nazval „rituálem“, kterým se snažím navozovat si atmosféru poslechu.

V dnešní době se stále setkávám s čím dál větším údivem až nepochopením :shock: , že si kupuji LP a dokonce i CD. Vždyť to jsou přece zbytečně vyhozené peníze v době, kdy vše můžeme mít v PC s velkými harddisky, kam se toho vejde spousta a nemusí to být v komprimovaných formátech, slýchávám tolikrát :( . Nemám rád, ale to je jen a jen můj problém, když někdo tvrdí „..mám celou diskografii..“, přitom většinou nemá ani jeden originál *thumbs down* . Já tvrdím, že nemá nic!
Na tyto lidi se však nezlobím a je mi jedno jak hudbu poslouchají, jen se mi nelíbí, že se chlubí něčím, co vlastně nevlastní.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

*thumbs up* dobrý názor Filipe

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Milovníci hudby !!!

Udělejte si prosím své téma o rituálech. Mám úmysl rozvíjet téma: spouštěcí mechanismus nespokojenosti se stávající sestavou.

boxer

Příspěvek od boxer »

Filip

To hrocení nebylo myšleno na tebe,ale já,že nechci znovu se dohadovat "na ostří" s některými,to bych nechtěl.

Jinak jsi odpověděl tak jak to cítím i já.

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

to eficak :
No to je teda téma. To bych mohl přispívat hroudama. :roll:
Teď jsem si ale jist, že už tu největší sebezničující novátorskou potřebu mám za sebou a už zbývá jen šperkování.
A co je podstatné, kritické názory na případný poslech nebudu mimo několika jedinců vnímat.
Jsou to moje uši a moje LÁ LÁ, které poslouchám a vím co kritické poznámky dovedou.
Přitom Ti, kteří je vyřknou, poslouchaj doma bůhvíco, bůhví na čem, bůhví v jakem prostředí a bůhví jak jim to hraje.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

bohus píše:to eficak :
A co je podstatné, kritické názory na případný poslech nebudu mimo několika jedinců vnímat.
Jsou to moje uši a moje LÁ LÁ, které poslouchám a vím co kritické poznámky dovedou.
Přitom Ti, kteří je vyřknou, poslouchaj doma bůhvíco, bůhví na čem, bůhví v jakem prostředí a bůhví jak jim to hraje.
Jsem přesvědčen, že takto to eficak nemyslel. Fórum jednoho muže již máme za sebou...

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

bohus píše:to eficak :
No to je teda téma. To bych mohl přispívat hroudama. :roll:
Teď jsem si ale jist, že už tu největší sebezničující novátorskou potřebu mám za sebou a už zbývá jen šperkování.
Já si poslouchám to své levné a do skutečného poslechu přístrojů vysoké třídy a kvality nekecám. Shodli jsme se na zbytečném nákupu levných modelů levných značek. Když Sonus, tak Guarneri.
Shodli jsme se, že až od Ortofon Bronze slyšíme, co umí gramofon.
Vím, že slyšíš velmi dobře a umíš to pojmenovat. Teď se bojím Tě navštívit. Abych si pak nemusel dát týdenní půst, jak už to tak bývá po naposlouchání vrcholného aparátu. Když jsem Renownovi vrátil zapůjčenou Rondo Bronze, zůstal můj gramofon, osazený MM Goldring dlouho ztichlý. Nechuť přivyknout na MM zvuk, bez dynamiky, rozlišení, 3D prostoru zalévající pokoj vlnou příboje se zpěněnou mořskou pěnou tranzientů. To bylo smutné. Spíše tuněné CD dělalo radost povýšenou čistotou, linearitou a dynamikou v celém šíři spektra.
K tomu jsi mi dopomohl Bohuši ty, svým "obličejením" na potlačené výšky a dynamiku starou čínskou triodou. Inspirace přišla pomocí Tvého pikantně nakrčeného nosíku, nespokojené mimiky při přepínání výstupu z CD, mezi triodovým a tranzistorovým výstupem. Tranzistor je správně, řekl jsi.
Ale já slyšel jen zlepšenou dynamiku a lineární zvuk bez potíží. Hledané barvy, teplo a pleťový střed se křemíkovým polovodičem nekonal.
I Renown se zamyslel. Řekl, nech mě přemýšlet. A pak zavolal s tímto cituji: měl jsem sen, že vyměním tu čínskou sračku za Teslu ECC82 a to bude krok pro tebe a skok pro celou audiofilskou obec švorcáků, co nemají na Akufejze. Ne, je to má bujná fantasie. Když si vzpomenu, jaké sračky mi doma hrály, provolávám štěstěně slávu, že si sedla i na vola.
Nasazené průzvučné rámečky? Nevadí. O to méně slyším jednotlivá pásma.
Nasazené propojovací plíšky biwiring terminálů? Nevadí. Jen trohu horší artikulůce detailů. Dunění basů kvůli zničenému koberci po výměně oken? Nevadí, ucho si to odečte. Fakt mě to přestalo vadit. Až bude lépe, koupí se huňáč, jak chaloupka z mechu a kapradí na zem a bude po dozvuku.
Půjčené Rega Jura ukázaly lehký deficit rozlišení výšek. Výškáče Morel přehrají Phonar. Nevadí! Poslech je pohodový.
Ale stíněným síťovým kabelům s pořádnýma koncovkama neodolám. Tlusté hadice pořádně zakouslé do zásuvek impozantně posilují pocit dobrého krmení sítí. Lehce klidnější zvuk mě odhaluje, jako pokrytce, co káže vodu a pije Veltlín. :oops:

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

to Pipis :
ale já to nemyslel tak jak jsi to pochopil. *headbang*
Vysvětlím : cca před 2-3 týdny byl u mě kolega z práce, který mluví jen o muzice, aparatuře a koncertech. Poseděli jsme cca 3 hodiny a poslouchali co se dalo.
Druhý den jsem si vyslechl přednášku o kabelech, ustavení a jak to u mě nehraje spodky, a jak mám némastné středy a co by se mělo udělat s výškama a že by to chtělo silnější zes a to CD prý vypadá sice krásně, ale nehraje a že už toho má naposloucháno habaděj atd. a že tak by to poslouchat nemohl. Moc jsem mu to nežral, ale červíček hlodalista je mrcha a já přemýšlel. Minulý týden jsem se nedopatřením dostal k němu domů asi hodinu dřív než jsem měl a jeho žena poslouchala tu jeho HIFI. Domácí kino cca za 3 T se vším všudy z něhož se linulo něco nepopsatelného.
Naopak, kdo mě zná může potvrdit že naslouchám a přemýšlím.

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

To Bohus
Takže jsi vlastně šel za jeho ženou :mrgreen: ?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mark Levinson píše:To Bohus
Takže jsi vlastně šel za jeho ženou :mrgreen: ?
Takto to chápat nemůžeš. Kdybys sis to pořádně přečetl, zrovna kontrolovala manželovo Hi-Fi nádobíčko , takže na té jedné hodince není nic špatného.... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Je to tak, jak naznačuje bohuš.Dobrou prevencí proti vzniku pochybností je trošku posilovat vlastní sebevědomí a věřit svým uším a citu.Takových prudičů ze závisti se najde na světě fakt dost. *2thumbsup*
Přes řeku do stínu stromů.

Sycak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sycak »

Řekl bych, že vám pánové uniká jeden základní fakt. Audiophilia nervosa není žádná nemoc, nic nežádoucího. Je to naopak podstata našeho koníčka. Pořád si namlouváte, že jde především o poslech hudby, ale to je omyl. Hudba sice většinu z nás baví, ale to je zase jiná oblast zájmu a jsou jí věnována jiná fóra. V klubech hifi jde především stroje. V podstatě je to fetišismus. Moje teta byla milovníkem a troufám si říct i znalcem klasické hudby, ale o existenci hifi neměla tušení. Vlastnila dva přístroje, na tranďáku poslouchala menší věci a povídání, oblíbené koncerty si vychutnávala z velkého endéráckého lampáče Stradivari 3. Byla spokojena. Také mnozí sběratelé CD či LP poslouchají milované nosiče na střepech a nedělá jim to problémy. Z toho lze soudit, že minimální kvalita aparátu nutná pro prožití hudby je velmi nízká. Pro hifistu je zase hudba spíš nástrojem k pokusům. Dokud se do kážeme přepnout z hifistů na posluchače, nevidím v tom žádnou deviaci.
Stálá nespokojenost a neustálé hledání něčeho lepšího a často jen jiného není taky žádnou záhadou. Kvalita reprodukce zvuku je stále dost nízká počínaje vlastím pořízením záznamu a konče vlastnostmi poslechových prostorů. I ty nejlepší sestavy jsou jen kompromisem a se skutečným koncertem si poslech doma v žádném případě nespletete. Chudák hifista si pak dle svého vkusu volí kompromis, pro jeho ucho, nejpřijatelnější. Pokud to ale není zabedněnec, který si ve své ješitnosti nedokáže přiznat, že jeho aparát není dokonalý, rychle ho přejde nadšení z toho co sestava umí a stále víc slyší neduhy, kterých je vždy dost. Pochopitelně se je snaží odstranit jiným, v ideálním případě menším , kompromisem.
Za sebe můžu říct, že víc nežli nespokojenost pociťuji zvědavost jak funguje jiné zařízení. Svoji roli hraje i jisté sběratelství. Každopádně mě to stále dost baví a fakt nevím proč bych se měl léčit. Vás jako štve, že máte koníčka? Ideálem je nezajímat se o nic? Někdo kupuje tuny knih - léčit, jiný závodí na kole a stojí ho to love i zdraví-léčit, dlší jezdí na koncerty tisíce km-zase cvok, léčit a tak můžu pokračovat. Tak přestaňte blbnout utíkejte ladit!

boxer

Příspěvek od boxer »

No tedy Syčák se tedy rozepsal. :shock:

Takto dlouhý příspěvek měl z BK snad jen strýc Machalík,když všem nadával,že mají fšixni malý basáky v jednom threadu už ani nevím kde.

Jinak Syčáku,máš hodně velkou a podtrženou 1.

Plně s tebou souhlas.

Odpovědět