Vznik choroby Audiophilosa Neurosa

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vznik choroby Audiophilosa Neurosa

Příspěvek od dadaft »

bohus píše:Teď jsem si ale jist, že už tu největší sebezničující novátorskou potřebu mám za sebou a už zbývá jen šperkování.
taky jsem si tím jistý a děkuji pánubohu, všem svatým, buddhovi i alláhovi, že jsem to ve zdraví přežil. když si vzpomenu na tu část svého hifi dospívání, kdy byl celý byt posetý různě dlouhými kusy kabelů nejroztodivnějších konstrukcí, všude se válely měniče, cdpřehrávače v různých stupních "tuningu" (čti rozkladu) a zesáků, které vyrovnané na hromadě dosahovaly od podlahy do stropu, a já mezitím bloumal s výrazem neukojeného šílence, je mi špatně. čirá hrůza to byla.

když čtu Syčákova slova, uvědomuji si, že přes předchozí slova nejsem hifista. ještě mě čeká nákup gramofonu, neboť vážná hudba tento přístroj vyžaduje, ale slova, že gramec hraje až od Ortofon Bronze, mi přijdou nesmyslná. vždy je to o celkovém sladění všech důležitých věcí - přístrojů, akustiky, naslouchající bytosti. před pár dny jsem zkoušel vcelku kvalitní sub. zřejmě by to byl přínos. jenže to bych musel znovu hledat místo pro bedny, sehnat jiný zesilovač atd. NE !!! nejsem hifista. konečně nakupuju ve velkém nosiče a na každý z nich (na hudbu) se velice těším a soustředěně jim (JÍ) naslouchám. jsem šťastný.
nejsem hifista, jsem audiofil. hudba mě naplňuje. neumím si život bez ní představit.

Sycak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sycak »

Možná mám našlápnuto k adiofilství a doufám, že mi vydrží taky hifi. A taky auta a kola. Doufám, že bude čas na všechno.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Syčáku, příteli mýlíš se.
Píšeš:_________________________________________________________________________________________________________
V podstatě je to fetišismus.Moje teta byla milovníkem a troufám si říct i znalcem klasické hudby, ale o existenci hifi neměla tušení. Vlastnila dva přístroje, na tranďáku poslouchala menší věci a povídání, oblíbené koncerty si vychutnávala z velkého endéráckého lampáče Stradivari 3. Byla spokojena.
Z toho lze soudit, že minimální kvalita aparátu nutná pro prožití hudby je velmi nízká.
_________________________________________________________________________________________________________________
Syčáku, celodřevěné východoněmecké stereofonní rádio Stradivari III.?
Osazené špičkovými ikonickými raritními triodami RFT ECC-85?
To je čistý fetišismus za 855 německých marek!
Vždyť to byla částka srovnatelná s cenou za kus pole!
Vím, je hořké přijmout fakt, že Tvá teta poslouchala klasiku jen kvůli úžasnému pocitu po zapnutí zbožňovaného lampáče. Ano, sestra jednoho z tvých rodičů byla hifistka! :oops:

Vzpomínám na chvějivý pocit luxusu po rozbalení poštovní zásilky přítele palipola. Dva kusy východoněmeckých triod RFT ECC-83 military edition, pro můj elektronkový gramofonový Pro-Ject. Nemohl jsem mít moderní ruské triody Electro Harmonix. Já chtěl legendu, RFT!

Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no jo - Stradivari 3 není nějaká blbá minivěž, je to Hi-Fi se vším všudy.

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Když jsem byl mladý jinoch, tak jsem doma měli stereo radio Stradivari IV.
Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

eficak píše:celodřevěné východoněmecké stereofonní rádio Stradivari III.?
:D :D :D

plastové přístroje jsou co-si-budem-povídat šunt. celokovové jsou jistě lepší. ovšem ten pravý highend jsou bezpochyby celodřevěné...
*thumbs up*

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

dadaft píše:no jo - Stradivari 3 není nějaká blbá minivěž, je to Hi-Fi se vším všudy.
Když jsi mi dadafte vyprávěl o intenzivním nadšení z poslechu z nějakého lampového gramofonu, také mi to připomělo typy jako Stradivari III. *thumbs up*

K té blbé minivěži mám poznámku.
Pár tvých sestav z minulosti by zdařilá minivěž zcela určitě přehrála.
A uměla by to i potichu, jak to máš rád.
Širokopásma pro tichý poslech se zdůraznění okrajů pásem.

Obrázek
Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jasně, Markův celodřevěný gramec hrál bohovsky. takové Doors se jen tak neslyší...

než jsem se dal na hifi, měl jsem léta futuristicky pojatou minivěž Sony s dotykovými jemně a příjemně svítícími čudlíky a malými třípásmovými bednami - nic mi nechybělo...

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Dadaft píše:
když čtu Syčákova slova, uvědomuji si, že přes předchozí slova nejsem hifista. ještě mě čeká nákup gramofonu, neboť vážná hudba tento přístroj vyžaduje, ale slova, že gramec hraje až od Ortofon Bronze, mi přijdou nesmyslná. vždy je to o celkovém sladění všech důležitých věcí - přístrojů, akustiky, naslouchající bytosti.

Ano, máš pravdu. Přiznávám svou chybu. Opsal jsem to z recenze o MC přenosce Dynavector od p. V. Škardy.
Vyzdvihl tím kvalitativní přínos přenosky za 45t. Kč.
Ještě v loni bylo mou metou Ortofon Alpha za litr s Pro-Ject phonem za taky málo. Spolu to na starém stroji Tesla NC-440 po úpravě Renownem hrálo moc hezky. A ještě před rokem to byla Ortofon OMB5e na Tesla NC-43.
Nedávno mě bavil poslech RPM-1 s dokonce nejlevnější Ortofon OM3e. A bylo tam vše. Ovládl mě chtíč, materiálový a značkový fetišismus a osobní kouzlo gurua Renowna! *2thumbsup*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

efičáku, že ty si zas myslíš, že tvůj skvělý vtípek, myšlený jako vtípek, není vtípek, ale...

a vůbec, kdy dorazíš na kus hudby. chtěl bych, abys to slyšel první.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

voxar píše:Zaklad celej Dg tkvie v nerovnakom prichode akustickej energie na posluchove miesto..nakolko vacsinou su poskladane repro na rovnakej rovine vzhladom k posluchacovi, nieje to mozne splnit voci akustickym stredom reprakov .. . nerovnakej akustickej fazy prispevkov jednotlivych reproduktorov
naprostý a bezvýhradný souhlas
moje bedny jsou přesně takové - měniče jakoby v rovině. ve skutečnosti je basák oproti střeďáku a oba dva oproti výškáči utopené! aby se to dalo poslouchat, šly bedny na dvojích hrotech do záklonu, a já teď pomalu, závit po závitu, hledám tu správnou míru záklonu, aby to hrálo...
poslyš voxare, kde jsou akustické středy repráků? na cívce? na vrchlíku (víš, co myslím)? nebo kde?

Sycak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sycak »

Eficak
Teta v žádném případě nebyla hifistka. Kdyby byl hifistou každý, kdo zvolí ze dvou přístrojů, které mu leží na stole, ten lépe hrající, potom by byli hifisty nejspíš úplně všichni. Cena rádia s tím nemá co dělat. Co je pro někoho drahé, pro jiného ne. Jo a "stradivárka" nemá se stereem nic společného.
Stejně vám chlapi nerozumím. Vás štve, že vás baví právě to, co vás baví. Tohle znám jenom od ženských. Ta s malejma kozama chce velký a obráceně, blonďatá chce být bruneta a každá má dojem, že zrovna tak jak ona vypadá je to špatně.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Efičák - nedělal bych z babičky hifistku, tenkrát tady byly k sehnání 3 radia z toho jedno z gramofonem (začátek 60tých let). Tohle stálo necelé 3000,- Kčs. I když to vypadá že je to hodně, tenkrát se to bralo jako věc dlohodobé spotřeby a ne jako dnes.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Kde jsou ale ty krásné zlaté časy kdy rádio mělo čudlík ladění a hlasitosti. Když bylo lepší, ještě přepínač rozsahů. Jakmile dnes otevřu návod a čtu že přístroj má "intuitivní" ovládání, je zle... Zase na druhé straně mne fascinuje, že někdo koupí napodobeninu těch starých, ale nádherných strojů. Inu kšeft je kšeft a kupec se vždy najde.

Odpovědět