Audiokazety

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
debian
Kontaktovat uživatele:

Audiokazety

Příspěvek od debian »

Nazdar. Zaujímalo by ma, či niekto robil nejaké merania ohľadom kvality nahrávky na audiokazete. Mám na mysli dynamiku, skreslenie, priestorovosť, vernosť nahrávky atď. Nahraté na Tape Deck-u z CD prehrávača alebo gramofónu strednej triedy. Prečo? Lebo podľa mňa je audiokazeta na tom zvukovo lepšie ako napr. MP3 320kbps (šum nerátam).

klot
Kontaktovat uživatele:

Re: Audiokazety

Příspěvek od klot »

Můj skromný názor je, že POKUD by na tom byla kazeta zvukově o něco líp než Mp3, tak by to byla jediná a navíc marginální výhoda. Mp3 je z podstaty ztrátový formát, používaný kvůli flexibilitě, přenosnosti a použitelnému objemu dat vůči objemu nosiče, ne kvůlli kvalitě. Ve velikosti audiokazety můžeš mít harddisk s x gigabajty dat, přičemž ke každé skladbě máš okamžitý přístup.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

robil-něrobil...audio kazeta i pásek se použiváním opotřebí (nečinnosti bohužel taky) nosič MP3 ne

debian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od debian »

lechos píše:robil-něrobil...audio kazeta i pásek se použiváním opotřebí (nečinnosti bohužel taky) nosič MP3 ne
To je síce pravda, ale zvuk z kazety je oproti MP3 reálnejší, prirodzenejší, jemnejší - nie je "plechový". Vyskúšal som audiokazetu (chrome) asi po 5rokoch nečinnosti a k opotrebovaniu nedošlo.

klot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klot »

Moc nechápu o co ti jde. Píšeš, že "zvuk z kazety je oproti MP3 reálnejší, prirodzenejší, jemnejší - nie je "plechový".. Pokud ti to tak subjektivně připadá, zvuk ti vyhovuje a nevadí ti ta nepraktičnost kazety, na co potřebuješ měření? Ať už by měření prokázalo cokoliv, na tvém subjektivním vjemu z poslechu by to přece nic nezměnilo, ne? Teoreticky by v tebou popsaném případě na pásce mohl být větší dynamický rozsah, než má mp3, ale k čemu ti to bude? Kvalitnější než zdrojové CD to být nemůže, pokud ho přepálíš, dostaneš výsledek 1:1 a discman je jen o málo větší než walkman - předpokládám, že smysl to má jen kvůli možnosti, vzít si tu hudbu někam sebou. Jiný význam dneska v nahrávání na kazetu nebo grabování do mp3 nevidím.
A jak psal lechos - páska se opotřebovává. Řekl bych, že po voskovém válečku do fonografu je to druhé nejvachrlatější (masově používané) zvukové médium.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Používam cievkač, resp ja tomu hovorím kotúčák, ako musicbox pre repro n azáhrade. Už som tak nejako postihnutý, že zvuk prenosnej kobry od Panasonicu mi vadí aj ako kulisa k motorovej kosačke ;-) Hlavne cez sezńu vačšinu života trávime n aterase a v záhrade a niečo mi musí hrať ku grilovačke a gulášu. Tak mám CD nahraté na 18ky cievky, idem na 9cm/s (mám Tesla B113) hrám cez lampového Edgara do malých 2p stlpikov (kopia nejakej referenčnejšej značky od tu trochu známeho PACHOAUDIO) no kvalitu proti CD som extra detailne neskúmal. Pocitovo ma tá páska baví. No kazeta pri rýchlosti 4,5cm/s za tým kríva. Mám doma tak 200kaziet z minúlých dob, veľa ťažkých metalových aj chromiek a hrám si občas z nostalgie ale zvukovo to za cievkáčom zaostáva počuteľne. Za CD samozrejme tiež.
Pokial ide o MP3 ta hodne závisí na žánri. Jediné čo mám na MP3 je kompletka Led Zeppelin. To v porovnaní s origo CD nerozozná ani netopier.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Acon : výborný příspěvek. Léto taky trávím venku a hudba je základ. Mám dvě poměrně velké třípásmové bedny, co kdysi vyráběla Tesla Litovel. Osazení reprákama Tesla. Hraju s tranzistorovými monobloky o výkonu 120W a na hraní venku, kde se nic neodráží je to docela málo, většinou hraji na plné pecky nebo jen trochu méně. Především Spotify z mobilu přes Bluetooth do zesilovače. Protože jsem byl při první instalaci velmi příjemně překvapen jak to hraje, tak jsem si tam donesl i Project CD Box RS + DAC Box RS, takže mohu hrát i z CD. Venku je perfektní lokalizace a basy. Už se na to moc těším

debian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od debian »

klot píše:Moc nechápu o co ti jde. Píšeš, že "zvuk z kazety je oproti MP3 reálnejší, prirodzenejší, jemnejší - nie je "plechový".. Pokud ti to tak subjektivně připadá, zvuk ti vyhovuje a nevadí ti ta nepraktičnost kazety, na co potřebuješ měření? Ať už by měření prokázalo cokoliv, na tvém subjektivním vjemu z poslechu by to přece nic nezměnilo, ne? Teoreticky by v tebou popsaném případě na pásce mohl být větší dynamický rozsah, než má mp3, ale k čemu ti to bude? Kvalitnější než zdrojové CD to být nemůže, pokud ho přepálíš, dostaneš výsledek 1:1 a discman je jen o málo větší než walkman - předpokládám, že smysl to má jen kvůli možnosti, vzít si tu hudbu někam sebou. Jiný význam dneska v nahrávání na kazetu nebo grabování do mp3 nevidím.
A jak psal lechos - páska se opotřebovává. Řekl bych, že po voskovém válečku do fonografu je to druhé nejvachrlatější (masově používané) zvukové médium.
Nejde o subjektívnosť, ale o prirodzenú kvalitu. Rád by som popísal s niekym, kto merania už robil. Nie len teória, ale aj prax je pre mňa dôležitá ;) Asi toľko k tvojmu príspevku.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

Renown píše:to Acon : výborný příspěvek. Léto taky trávím venku a hudba je základ. Mám dvě poměrně velké třípásmové bedny, co kdysi vyráběla Tesla Litovel. Osazení reprákama Tesla. Hraju s tranzistorovými monobloky o výkonu 120W a na hraní venku, kde se nic neodráží je to docela málo, většinou hraji na plné pecky nebo jen trochu méně. Především Spotify z mobilu přes Bluetooth do zesilovače. Protože jsem byl při první instalaci velmi příjemně překvapen jak to hraje, tak jsem si tam donesl i Project CD Box RS + DAC Box RS, takže mohu hrát i z CD. Venku je perfektní lokalizace a basy. Už se na to moc těším

To musí mít z tebe sousedi radost 8-) , když slyším, jak se na chatu nese i obecní rozhlas z vesnice vzdálené 1,4 km daleko a ještě k tomu přes kopec. Já si nedovolím pustit nahlas ani C.A. Minx GO

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

já mám jen jednoho souseda a ten jezdí pouze na víkend a to kalíme spolu :-) Přes týden nemám sousedy žádné :-)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

No zkrátka, kazetu podle "systémových" parametrů decku, do japana Sony, Maxell, TDK, Fuji...
kdežto do germána Philips, Basf...kalibrace je užitečná funkce ale má svá úskalí není samospasitelná tak asi. Basf LP35 býval evropským standartem používán a respektován i výrobcem Tesla.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

článek není sice nový ale souvisí s tématem a možná zaujme
http://www.novinky.cz/kultura/333713-ml ... nalni.html

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Když se nahraje kvalitní kazeta ( metal ) na kvalitním kazeťáku tak je to radost poslouchat. A co se týče stárnutí, mám jich několik z doby Pražských burz skoro před 30. roky ( např. na Letný ) a hrají jako bych je včera nahrál. Kdo nevěří může se u mne přesvědčit. Nedávno byl u mne jeden hifista , tak jsme nahráli kvalitní LP MSFL na Metalku a jemu se to líbilo více jak přímo z kolotoče.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nejstarší audio kazety mám z burzy v Ostravě a let 1982-86 značky Sony HF90, pro deck JVC KD-X1 nejlevnější hifi z Tuzexu stačily...hrajou dodnes obstojně a přežily 3 generace aparátů, selhaly však Basf LH M I tuhá mechanika a těžké odvíjení až k deformaci nosiče. Zvukově dobré, bias mírně do +.

Odpovědět