Audiokazety

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Audiokazety

Příspěvek od lechos »

nebo s-bazar (nevím či existuje slovenská mutace)
as a sample for example (nabídka se mění, aktualizuje denně):
https://www.sbazar.cz/hledej/kazety

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Ďakujem! Inzeráty mám prejdené asi všetky. Veľmi sa neorientujem v tom čo je kvalitné a čo nie, ale u tých kaziet, je to vidieť na prvý pohľad :) a ak nie na prvý, tak pohľad na cenu to už len poistí.
Ja to naozaj nekupujem zberateľsky a ani priekupnícky, našiel som pár maxell XL II, tak som si povedal prečkám ten boom, keď za akai 95 chcú 500-700 eúr a kúpim nejaký lepší kazeťák a ono je to drahšie a drahšie 😁 Uvedomujem si nekvalitu záznamu, ale fascinuje ma konštrukcia mechaník tých starých rachotín, po tých rokoch a stále to funguje. Neviem si celkom predstaviť čo by to stálo, ak by sa do výroby pustila nejaká súčasná highend firma a mali by určiť cenu výrobku na úrovni trebárs pioneer ct 91.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Bohužel se zřejmě nejedná o BOOM, ale o konec technologie a tak až se doprodají dochované zásoby CC z 80., tak je konec. Maximálně se toho chytí nějací vychytrálci a budou na poptávku vyrábět CC v nevalné kvalitě a za přemrštěnou cenu.
Cenu strojů na dnešní dobu neřeš. V 80. Nakamichi Dragon vyšel kolem 40 tisíc Kčs a výplata v té době byla kolem 2 tisíc.

Nebyla to nekvalita záznamu, na špičkových strojích a metal kazetách to bylo na tehdejší dobu super. Píšu o analogovém propojení, dnes při dig. propojení je to jinak. Tam by ty tehdejší tape decky již nestíhaly a musel bys mít DAT, pokud se o kazetách bavíme.

Jak píšeš, je to dnes jen nostalgie.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Oldear: v tejto téme si pár vecí výborne vysvetlil. V dobe keď si ty obsluhoval nejaký top tape deck, som ja počúval nejaký mono kazeťák z NDR a ako chalani sme ani netušili o metalkách, a ostatných typoch kaziet, nemalo to žiadne tebou uvádzané funkcie.
Ako je to s opotrbenim kazety pri prehrávaní?, resp. znižuje kvalitu záznamu (podstatným spôsobom), 2,3,4tá kópia na tú istú kazetu?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

CC mám pořád v archivu cca 250 ks, v minulosti jsem je hrál velmi často, ale nikdy jsem nezjistil, že by se kvalita jejich hraním zhoršila. To více záleželo na čistotě hlav, pokud se ztrácely výšky - byly hlavy špinavé a chtělo to lihovou očistu a pak to zase jelo v pohodě, stejně jako při prvém nahrání.
Kopie jsem nikdy neřešil, vždy jsem nahrával na nové kazety a nikdy nepřehrával jiným záznamem. Negativní změny tam mohou být a záleží na kvalitě přístroje, jak se s tím vypořádá. Ještě teoreticky, nahrávané ve stejném a stejně seřízeném přístroji to nemusí být problém, ale nahrávat CC již nahrané v jiném stroji problém může být a to, že hlavy nejsou nastaveny zcela přesně.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

1-2x přemaz nevadí, skladovat na stojáka plnou cívkou dolů dál od tepelných zdrojů
v origo krabičce, při delší nečinnosti sem-tam převinout

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jak jsem psal - možná přemaz ve stejném a stejně nastaveném přístroji. Ostatní nebrat.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

jenom jednou jsem měl TDK SF (type II) a nešly smazat, v pauzách stopy starého záznamu...no vyzrál jsem na techniku starou mazaní tlumivkou AYN 107 a pak už
ponechal nahrané na věky věků

oneeeee
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od oneeeee »

kopia z kazety na kazetu znižuje kvalitu nahrávky . strácajú sa výšky a pribúdajú basy . to sa ale nerobí . ešte tak pre suseda čo má boombox .
kazety sa začali vyrábať , v usa postavili novú továreň . v europe zase francúzsko . cena za normal je 3 € . pásky sa robia podľa najnovšej technologie aká je aj na kreditných kartách s magnetickým pásom . v nay je páska za 8 € , niekde za 4.50 € .
na svete je okolo miliona magnetofonov ešte v prevádzke . podobne ako vinyl aj pásky zažívajú celosvetový boom.
ako uvádzajú internetové média czechoslovakia je najväčším centrom zberateľov . preto aj tie ceny sú také vysoké.
kazety maxell ur sú v predaji aj u nás za dobrú cenu , od 0.99 € do 1.70 . u priekupníkov a v rock shopoch aj za 4 € . UR majú vyžší šum , ale dostať tam 19000 Hz nie je problém . 19000 Hz počujú kojenci . u nás je to podľa veku . tak ak už má niekto po 50 počuteľnosť môže , ale nemusí byť , je asi 12000 Hz.
tak ak chce niekto ešte čo to ponahrávať tak normal nové maxell alebo aktualne nová výroba , poprípadne staršie chromky .
k tým starším páskam :
sony metal XR alebo TDK MA aj po 30 tich rokoch super na ďaľšiu nahrávku .
ja testujem každý víkend .
ďaľšia vec . na kvalitu nahrávky je samotný magnetofon . všetky sú vyrábané sériovo a tak je to potrebné dať skalibrovať . každý magnetofón ma iné hlavy . obyčajné , amorfné , GX a iné . časť z nich má 200 ohmov , iné zase 205 ohmov . kto sa má v tom vyznať . operačné tranzistory v signálovej ceste tiež robia svoje .
tak u mňa sa veci majú asi takto .
akai AJ 490 FL len pásky normal . s type II a IV to nieje je dobré . je to boombox
akai AJ 530 FL , má GX twin field , tam len pásky type II . aj to je boombox s parametrami od 70 do 17000 Hz pri metal páske a MM prenoske .
akai GX 67 GX - R35 a GX M-959 W dvojdeck , bez rozdielu GX -35 nemám skalibrovaný . kúpil som ho od prvého majiteľa . používam ho len na prehrávanie . vlastne na nahrávanie je len GX67 . dvojdeck je na nahrávanie pásiek 100 110 a 120 minút. nepoužívam žiadne dolby . no a aj pásky staré používané a znova nahrané hrajú skoro ako nové .

oneeeee
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od oneeeee »

kopia z kazety na kazetu znižuje kvalitu nahrávky . strácajú sa výšky a pribúdajú basy . to sa ale nerobí . ešte tak pre suseda čo má boombox .
kazety sa začali vyrábať , v usa postavili novú továreň . v europe zase francúzsko . cena za normal je 3 € . pásky sa robia podľa najnovšej technologie aká je aj na kreditných kartách s magnetickým pásom . v nay je páska za 8 € , niekde za 4.50 € .
na svete je okolo miliona magnetofonov ešte v prevádzke . podobne ako vinyl aj pásky zažívajú celosvetový boom.
ako uvádzajú internetové média czechoslovakia je najväčším centrom zberateľov . preto aj tie ceny sú také vysoké.
kazety maxell ur sú v predaji aj u nás za dobrú cenu , od 0.99 € do 1.70 . u priekupníkov a v rock shopoch aj za 4 € . UR majú vyžší šum , ale dostať tam 19000 Hz nie je problém . 19000 Hz počujú kojenci . u nás je to podľa veku . tak ak už má niekto po 50 počuteľnosť môže , ale nemusí byť , je asi 12000 Hz.
tak ak chce niekto ešte čo to ponahrávať tak normal nové maxell alebo aktualne nová výroba , poprípadne staršie chromky .
k tým starším páskam :
sony metal XR alebo TDK MA aj po 30 tich rokoch super na ďaľšiu nahrávku .
ja testujem každý víkend .
ďaľšia vec . na kvalitu nahrávky je samotný magnetofon . všetky sú vyrábané sériovo a tak je to potrebné dať skalibrovať . každý magnetofón ma iné hlavy . obyčajné , amorfné , GX a iné . časť z nich má 200 ohmov , iné zase 205 ohmov . kto sa má v tom vyznať . operačné tranzistory v signálovej ceste tiež robia svoje .
tak u mňa sa veci majú asi takto .
akai AJ 490 FL len pásky normal . s type II a IV to nieje je dobré . je to boombox
akai AJ 530 FL len pásky type II aj to je boombox s parametrami od 70 do 17000 Hz pri metal páske a MM prenoske .
akai GX 67 GX - R35 a GX M-959 W dvojdeck , bez rozdielu GX -35 nemám skalibrovaný . kúpil som ho od prvého majiteľa . používam ho len na prehrávanie . vlastne na nahrávanie je len GX67 . dvojdeck je na nahrávanie pásiek 100 110 a 120 minút. nepoužívam žiadne dolby . no a aj pásky staré používané a znova nahrané hrajú skoro ako nové . len chromky a metalky .

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Opakované kópie na tú istú kazetu ma zaujímalo, hlavne z dôvodu cien už nahratých kaziet. A hlavne, pri tej nostalgii, som si spomenul na nahrávky z hitparád FM rádií v 90 rokoch, keď ani 10te premazanie kazety nevadilo :)
Je super ak sú tie súčasné normálky lepšie, len to prevedenie v porovnaní s dizajnom chromiek a metaliek z 80-90 rokov je strašné. Mne sa tie staré kazety naozaj páčia a čím kvalitnejšia tým krajšia.
Obrázek
Ďakujem za všetky informácie, som z generácie, keď prišla do módy lacná elektronika, síce stále boli kazeťáky, ale o niektorých veciach nemám ani šajnu a to mám 43 rôčkov.

oneeeee
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od oneeeee »

chromky a metalky sú podstatne na vyžšej úrovni . ja som začínal s kotúčakmi . tam chromky ani metalky v tej dobe neboli . metalky dodnes nie su.
klasické maxell ud boli najlepšie ale tam sa podpísal zub času . 500 a viac prehratí do troch rokoch a páska bola už len na prehrávanie . nový záznam nepripadal do úvahy . výšky sa stratili . u chromky (EE) nie . ako je to u normal kaziet , to ešte neviem . zistím to časom , nakoľko nahrávam len na nové . mám síce aj staré kazety , ale neviem koľko majú prepisov a ako dlho drali hlavy a opotrebovali sa . to zistím tak za nejakých 5 - 8 rokov ak dožijem .
najväčší problém na páskach sú dropy . podľa roku a šarže to môže urobiť aj čerstvo rozbalená páska .

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

kazetám audio CC jsem se bránil do poslední chvíle, asi tak 1986-87, to už skoro nikdo neměl cívkáč, pak zmizely pásky z krámů ale naopak ! na burzách (a v Tuzexu pochopitelně) bylo kazet hafo - excelovaly značky Sony, maxell, TDK, Basf a Fuji tak pod tlakem situace jenom kazet deck (JVC) škoda no
PS. ten trend už chvíli stoupá:
http://pc.zoznam.sk/novinka/predaj-audi ... -2016-o-74 Cool Thumbs up
http://ekonomika.idnes.cz/americky-vyro ... nomika_rts

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Především je nutné, aby tape deck umožňoval přepínání mezi jednotlivými typy kazet. Každý typ vyžaduje jinou hodnotu BIAS (VF přemagnetizace. Jinak dojde ke zkreslení frekvenčního průběhu záznamu. Přepínání bylo buď ruční nebo automatické (podle otvorů na horní straně kazety). Ty úplně nejjednodušší decky to neumožňovaly, byly jen na kazety typ I (normal).
Každou další kopií samozřejmě dochází k zhoršení parametrů záznamu, zejména k poklesu výšek a zvýšení šumu. Je to analog.

Odpovědět