Brum u gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
OndraK
Kontaktovat uživatele:

Brum u gramofonu

Příspěvek od OndraK »

Dobrý večer, zdravím všechny na fóru. Mám dotaz ohledně brumu gramofonu který vznikne v momentě kdy se spustí motor. Zkoušel jsem vše pospojit, dotýkat se kusem drátu různých částí gramofonu a následně zesilovače, nebo naopak postupně různé místa odpojit. Zkoušel jsem odpojit od zesilovače a od sítě všechny komponenty nebo připojit gramofon přes prodlužovák z jiného okruhu i z jiné fáze ale nic nepomohlo.
Jedná se o gramofon Lenco B55. Je kompletně předrátován a předělán na cinch konektory.Všechny kovové části jsou pospojené včetně raménka.Přenoska je Grado Blue 1, zes. JVC AX 911.
Kdyby vás cokoliv napadlo, budu moc rád, děkuji !

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Brum u gramofonu

Příspěvek od lechos »

důvod obtíží a diagnóza:... kompletně předrátován a předělán na cinch konektory. asi neodborně.

OndraK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraK »

Neřekl bych, prováděla to osoba která s tím má dost zkušeností, tyto úpravy se dělali z důvodu stejného problému. Ale můžu zkusit propojit přenosku kabelem přímo no zesilovače.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

bez urážky ! otázka zní či to brumělo před rekonstrukci gramofonu, bude tam pravděpodobně zkratovač signálu který se rozepne až spuštěním pohonu
stroje, může bejt upadlá zem, špatný kontakt v headshellu, možnosti je víc

OndraK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraK »

Neurážím se :-) To že by to dotyčný mohl udělat špatně nevylučuji. Brum byl i před rekonstrukcí, kvůli němu se to právě dělalo. Zkratovač signálu tam není( a nebyl), kablíky od přenosky jsou vedeny raménkem přímo na cinche.Myslím že upadlá zem tam není, všechny kontakty a vedení jsem prozváněl ohmmetrem, ale že je někde chyba je klidně možné. Pohon gramce se spouští páčkou která zároveň spouští zvedáček raménka.Páčka má tři polohy: vyp., zap., play a na polohu zap. táhlem přepne vypínač který spustí motor. U vypínače je paraléně připojen nějaký odpor- jestli ten by to nemohl dělat, je prakticky přímo pod přenoskou když je raménko v držáku.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

tak leda zkusmo napojit signální kablík napřímo k vývodu z přenosky a provlíknout dírkou na zadním panelu gramce (podobně jak Tesla NC430, 450),
ukončit 2x cinch, máš zapojenou zemní propojku na svorku GND zesilovače JVC ?

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Je třeba specifikovat přesně, jestli se jedná o pronikající brum ze síťového kmitočtu 50Hz a jeho harmonických, anebo se jedná o HLUK MOTORU.
Zjišťuju, že hodně lidí má problém s rozlišením.
Tady bych zkusil odpojit přívod k motoru a sepnout páčku do polohy play. Motor se točit samozřejmě nebude, je odpojen , a sleduj jestli vzniká ten brum. Jestli ne, je třeba odhlučnit motor (dost náročné, někdy nemožné) Jestli to brumí i teď , zrevidovat kabeláž (špatné stínění, zemní smyčky).

Jaký motor je v přístroji? Synchroní na 230V nebo komutátorový s elektronickou regulací?

OndraK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraK »

Kabílek přímo propojit zkusím, zemnící svorku se zesilovačem propojenou mám. Když odpojím napájecì kabel od sítě a rukou roztočím talíř brum zmizí.Motor je na 230/110V.

OndraK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraK »

Regulace otáček je mechanická.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

není tam nějakej kondík u motorku ? vyměnit za stejnou hodnotu

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jen jeden dotaz. Jde o závadu? Fungovalo to někdy a teď se to pokazilo? Nebo jaká je historie toho problému?

OndraK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraK »

Garmofon jsem koupil cca před měsícem. Jestli to někdy bylo bez brumu tedy nevím.

OndraK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraK »

Je tam tento motorek

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

OndraK píše:Kabílek přímo propojit zkusím, zemnící svorku se zesilovačem propojenou mám. Když odpojím napájecì kabel od sítě a rukou roztočím talíř brum zmizí.Motor je na 230/110V.
No to je jasný, když to vytáhneš ze sítě motorek se nechvěje od síť.kmitočtu.

Kabeláž máš dobře, tu nerozhrab! Jedná se o typický hluk motoru. U těchto typů je to spíš vlastnost než závada.
Tady vše záleží na mechanickém odtlumení a jak jsem psal, je to dost náročné. Možná by něco málo pomohlo výměna kondíku pom.fáze a néjen stejnou hodnotou ,ale i blízkými hodnotami (třeba je tam původně 47k, zkusil bych i 33k a 68k až M1)anebo si pohrát s RC členem, s kondem do série zapojit odpor, je třeba zkoušet, hrát si.
Také někdy trochu napomůže vřazení odporu do přívodu k motoru ,cca 1 - 2 ohmy zkusmo největší při kterém ještě motor je stabilní a udrží otáčky. Odpor musí být min.na 10 až 20 W, značně se hřeje.

A jak jsi psal ,že nějaký "odpor" je na spínači motoru.... to není odpor ,ale odrušovací kond, jestli ho odpojíš , bude to dělat v reprobednách lupance. Měl by být min na 1000V ac. Pokud není, časem se prorazí a poznáš to tak , že motor nebude možno vypnout.

Odpovědět