Čím čistíte hrot přenosky?
Re: Čím čistíte hrot přenosky?
Občas hrot taky jemně přetáhnu karbonovým kartáčkem na desky. Zdejší mágové asi zapláčou, ale co má člověk dělat, když vidí během přehrávání kupící se prach na hrotu? Bohužel v Praze se jen práší a to se snažím mít desky čisté..
Jinak jsem bral hrot jemným štětečkem s vodkou (a kameny na mě už asi sviští virtuálním vzduchem:) ..), ale fotky v makro režimu před a po očištění mně jasně ukázaly, že se hrot vyčistil. A i po protočení spousty dalších desek vypadá hrot stejně. Takže jsem tomuto čištění zatím zůstal věrný..
Jinak jsem bral hrot jemným štětečkem s vodkou (a kameny na mě už asi sviští virtuálním vzduchem:) ..), ale fotky v makro režimu před a po očištění mně jasně ukázaly, že se hrot vyčistil. A i po protočení spousty dalších desek vypadá hrot stejně. Takže jsem tomuto čištění zatím zůstal věrný..
Používám s úspěchem čistící sadu HAMA určenou na optiku foto, video ... je to třídílná sada s ofukovacím štětcem, čistícím roztokem HTMC a utěrkami. Charakteristický zápach s množstvím varování na obalu podle mne skrývá isopropyl nebo isopropanol. Nevím, jestli to není jedno a to samé. Co je ve skleničce ve skutečnosti nevím. Na obalu kromě HTMC víc uvedeno není. Asi víme proč. Na hrot jehly ale roztok spolehlivě zabírá. Holka má štěstí že je pak vedená v drážce.
Drtivá většina "zázračných" čistících vodiček prodávaných po pár mililitrech za horentní sumy není nic jiného, než izopropylalkohol smíchaný s vodou.
Za dvě stovky máte litrový kanystřík čistého izopropylu a zásobu na několik generací:
http://www.gme.cz/cz/s-izopropanol-1l-p744-030.html
Ta voda jednak snižuje hořlavost, ale má i význam pro čištění, některé nečistoty izopropyl nerozpouští, zato voda ano.
"Tajné" složení zázračných chemických přípravků lze často zjistit díky tomu, že výrobci (dodavatelé) mají povinnost zveřejnit bezpečnostní list.
Někteří to sabotují, jiní se snaží o různé kličky (např. místo aceton napíšou keton), na webových stránkách to bývá různě schované aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Ale když se vám podaří takový bezpečnostní list vyhrabat, bývá to zajímavé čtení.
Ostatně, totéž se týká i jiných věcí, oleje za stovku litr v miniaturních lékovkách bez označení - a hned je z toho vzácnost za několik stokorun.
Víte kolik stojí metr silikonového řemínku ? Sedm korun a sedmdesát haléřů - raději jsem to napsal slovy. Stačí umět ho dobře slepit a hned je z toho poklad.
Atd, atd...
Za dvě stovky máte litrový kanystřík čistého izopropylu a zásobu na několik generací:
http://www.gme.cz/cz/s-izopropanol-1l-p744-030.html
Ta voda jednak snižuje hořlavost, ale má i význam pro čištění, některé nečistoty izopropyl nerozpouští, zato voda ano.
"Tajné" složení zázračných chemických přípravků lze často zjistit díky tomu, že výrobci (dodavatelé) mají povinnost zveřejnit bezpečnostní list.
Někteří to sabotují, jiní se snaží o různé kličky (např. místo aceton napíšou keton), na webových stránkách to bývá různě schované aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Ale když se vám podaří takový bezpečnostní list vyhrabat, bývá to zajímavé čtení.
Ostatně, totéž se týká i jiných věcí, oleje za stovku litr v miniaturních lékovkách bez označení - a hned je z toho vzácnost za několik stokorun.
Víte kolik stojí metr silikonového řemínku ? Sedm korun a sedmdesát haléřů - raději jsem to napsal slovy. Stačí umět ho dobře slepit a hned je z toho poklad.
Atd, atd...
Já používám, mimo jiné, vodičku od Clearaudio. Když k ni čichnu, je cítit saponát. Možná, kdybych odpustil trochu vody z nádobí, tak bych ušetřil sedm stovek. 

Moje první vodička byla také od Clearaudia, pak jsem si koupil Noname, v opticky stejným balení, za desetinu ceny a kámoš chemik potvrdil, že to má stejný složení. Přijde mi ale že i těch 150 Kč je hodně a přejdu na ten čistič pro fotografy 

A jakou vodku doporučuješ? Absolut modrou nebo červenou, či Kosenkorva?swenik píše:Občas hrot taky jemně přetáhnu karbonovým kartáčkem na desky. Zdejší mágové asi zapláčou, ale co má člověk dělat, když vidí během přehrávání kupící se prach na hrotu? Bohužel v Praze se jen práší a to se snažím mít desky čisté..

Joke:-)
V pohodě..
Myslím, že je to celkem jedno, hlavně když je tam alkohol a čistí.. Pak mi byla ještě jedním zdejším kolegou doporučena slivovice, bohužel u ní je problém, že jí je na takové čištění potřeba strašně moc.. 

Co takhle zkusit ocelovy kartacek ?
no s tím alkoholem opatrně, hlavně před čištěním
Ono se tom potom dost prodražuje ale na druhou stranu zase má člověk možnost
poslechu vícero přenosek
to TomasT
hoooodně dávno jsme používali místo kartáče hlavičku od sirky
a šlo to

Ono se tom potom dost prodražuje ale na druhou stranu zase má člověk možnost
poslechu vícero přenosek

to TomasT
hoooodně dávno jsme používali místo kartáče hlavičku od sirky

hihihihi, ale verim ze malinke zdrave rypnuti neublizi, spis pobavi -))) Ja jsem jehly cistil asi taky vzdycky lihem. Ale to uz je strasne daaavno, tak daaavno ze uz na to moc nepamatuju.
Na vše zásadně používám brusný papír různé zrnitosti.

Jemný na jehlu, hrubší na kontakty, a ten nejhrubší na záchodě.

Jemný na jehlu, hrubší na kontakty, a ten nejhrubší na záchodě.

používalo se i škrtátko od zápalek na takový zatvrdlý nečistoty. Smirkový papír i ten nejjemnější nevím, myšlenka dobrá, ale já si tou tvrdostí zrn u papíru nejsem tak jist. Radši mokrou cestou...izopropylalkohol, štěteček.
Ehm ten smirk byl vtip...MPK píše:používalo se i škrtátko od zápalek na takový zatvrdlý nečistoty. Smirkový papír i ten nejjemnější nevím, myšlenka dobrá, ale já si tou tvrdostí zrn u papíru nejsem tak jist. Radši mokrou cestou...izopropylalkohol, štěteček.
Voe, ze to sem davas, jeste se toho nekdo chytne a bude smirkovat Cadenza BlueBunik píše:Ehm ten smirk byl vtip...MPK píše:používalo se i škrtátko od zápalek na takový zatvrdlý nečistoty. Smirkový papír i ten nejjemnější nevím, myšlenka dobrá, ale já si tou tvrdostí zrn u papíru nejsem tak jist. Radši mokrou cestou...izopropylalkohol, štěteček.

Prosim vsichni kdo naleteli na smirkovy papir a podobne ptakoviny - nedelej te to. Akorat si odrovnate drahocenne prenosky a jehly.
Podle me nejlepsim a zpusobem je mokre cisteni jemnym steteckem pomoci isopropyl alkoholem.
je to cisteni provere generacemy posluchacu a na rozdil od nekterych neortodoxnich zpusobu opravdu funguje a pokud neni majitel tresouci se troska - velice setrny zpusob. 

Podle me nejlepsim a zpusobem je mokre cisteni jemnym steteckem pomoci isopropyl alkoholem.