Jak poznám první press?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak poznám první press?

Příspěvek od Karel1 »

Fidji99 píše:
12 zář 2024 18:58
Ciste subjektivme konkretne Aqualung - ak by som si mal naslepo vybrat, ktory mix je lepsi, ci original alebo S Wilson, urcite by som uprednostnil S Wilsona.
Niekedy je treba povedat, ze kral bol nahy a zbavit sa fetisu “len povodna verzia moze byt dobra”. Mam original UK press povodne vydanie. Dobra muzika, nie uplne podareny mix a mastering. Ale zase kazdy ma svoje priority.
Jestli mohu trochu přispět . . . co jsem slyšel Wilsonův remix Aqualungu, už se mi nechce pustit originál. Třeba zrovna alba Jethro Tull mám jak na LP, tak CD původní vydání, přesto jsem si pořídil všechny sehnatelné Wilsonovy remixy. A je mi úplně jedno, co tu kdo vykládá o nějakých napodobeninách. Když návštěvě pustím "Cross-Eyed Mary" z roku 1971 a potom Wilsonův remix, spadne jim brada. Je to moje poslechovka, můj aparát, moje uši ;) A nějaké moralizování o originálu svázaném s dobou vzniku a nedej bůh, že bych u někoho ztratil důvěryhodnost jako posluchač? Tlachání, které mi může být u prdele.
PS: Slyšel jsem na vinylu všechny Wilsonovy remixy Jethro Tull, King Crimson a Yes, a jestli někdo tvrdí, že je to mrvení, je problém někde jinde.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Pleteš si pojmy. Nemoralizuji, konstatuji fakta. Že ti jsou fakta tlacháním? Sám ses přiznal a odhalil. Originál byl definován dávno předtím, než jsi se začal učit malou násobilku.
Ale že máš raději než originál jeho zmrvenou napodobeninu je tvoje právo, já ti je neberu. Užij si to.
Kdysi zamlada, jsem měl na zdi pověšenou velkou plakátovou moderní napodobeninu obrazu Mona Lisa. Byla vyvedena v křiklavých barvách a v hubě obrovskýho jointa. Návštěvám taky vždycky padala brada, jen co je pravda. Wilsonovy zmrveniny pracují stejně jako tento plakát. Originál v Louvru je však stále tentýž, i s jeho nedokonalostmi. Jen se ukazuje, kdo hledá autentické umělecké dílo a kdo rád rádoby efektní trendy napodobeniny.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Yiakubou píše:
12 zář 2024 21:05
Tohle je totalne subjektivni. Navic v drtive vetsine kazdy takovy remix / remaster podleha schvalovani drzitelem autorskych prav. V tomhle pripade Ian Anderson sam prisel za Wilsonem at to udela na zaklade jeho prace na King Crimson albech, sam to schvalil a chvali, sam priznava technicke a kvalitativni nedostatky puvodniho mixu...
A kto to vlastne je, ten Anderson, že má tú drzosť kecať členovi "Antony" do toho, ako by mali znieť nahrávky Jethro 🫣.
Naposledy upravil(a) mumu dne 12 zář 2024 23:10, celkem upraveno 1 x.

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

To Antony - Nikdy jsi žádný Wilsonův remix na vinylu neslyšel, ale zároveň ti to nebrání nazývat to zmrvenou napodobeninou. Vše, co Wilson dělá, je skvělá muzika, i když to někdo přirovnává k Moně Lise s jointem v hubě. A ani nebudu komentovat tvůj pokus o urážku s poznámkou o malé násobilce. Nevíš, kolik mi je, co jsem za svůj život poslechl, tak si ty invektivy nech pro nějaké koloušky. HOWGH.

tmwatch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tmwatch »

…”Vše, co Wilson dělá, je skvělá muzika”…

Pro tebe třeba ano, pro mě rozhodně ne. HOWGH

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Nevím jak vy, ale já jsem se všech re..... zbavil a mám první UK a US a JPN vydání kapel co mě baví a myslím si, že to je to nej.... Ale proti gustu žádný dišputát.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Kartel1
Typické směšování neznalosti s neschopností odlišit subjektivní od objektivního. Přímo ukázkové. To jsou ovšem v rámci vedené diskuze značné a dost těžko opravitelné vady.
Sdělená objektivní fakta nejprve nazveš moralizováním, potom pokusem o urážku a vulgárně se k nim vymezuješ. Tím ovšem jen hlasitě vykřikuješ jaký máš charakter, že v dané oblasti máš jen velmi nízké znalosti, a schopnost korektní diskuze se ti také vyhnula. Subjektivní obliba Wilsona s tím argumentačně nemá společného vůbec nic, další prázdný výkřik, svědčící pouze o nadřazování subjektivního hodnocení nad objektivně doloženými fakty. Další komunikační vada v řadě. Definice originálu fakt nesouvisí s tím co se nám líbí nebo nelíbí, aspoň tohle by sis mohl odnést.
Je úplně jedno kolik ti je, to taky zjevně nechápeš. Je zbytečné se s tím teď tady vytahovat, věk nerovná se ani zásluhy ani rozum. Malá násobilka byla zmíněna pro srovnání, jak je definice originálu stará a jak je její znalost zásadní. I v pochopení tohoto jsi selhal. Biologický věk s určením objektivního faktu nesouvisí. Zato bych předpokládal, že ne úplně mladý člověk, co se holedbá svým věkem, bude mít nějaké znalosti, ale tebe v tomhle trumfne každý poučený puberťák.
Je úplně jedno, kolik jsi za celý život poslechnul a jestli se ti Wilson líbí. To s odlišením originálu od trendy kýče vůbec nesouvisí. Opět, argumentační hodnota nula.
Pro mne je Wilson dlouhodobě naprosto neposlouchatelný kňoural, jehož hudbu řadím na úplné dno hudební produkce. Jeho mrvení starých klasik z něj dělá korunovaného krále Kazisvěta. Je pro mne hudebním Woldemortem. Že se tyto navoněné kýče na úrovni barevných plastových zahradních trpaslíků dost lidem líbí, svědčí jen o jejich vkusu. O hodnotě díla to však neříká vůbec nic. Venezuelské telenovely a duo Eva a Vašek taky mají davy oddaných příznivců.
Jako poslední uvedu, že pseudo argument s počtem slyšených Wilsonových vinylů je opět mimo. Pokud bys měl nějaké znalosti nebo alespoň četl předchozí příspěvky (obojí ti zjevně chybí), věděl bys, že CD i vinyl vychází z totožného mixu. Jelikož Wilsonem zmrvených CD jsem slyšel desítky a doložil jsem narozdíl od tebe i podrobnou analýzu rozdílů, je to stejné, jako kdybych slyšel desítky jím zmrvených vinylů. S tím se budeš smířit, pokud ti to fanatické uctívání zlatého telete Wilsona vůbec dovolí.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Hoši udělejte si důkladný přímý srovnání Wilsonových remixů s původními vydáními. Wilson překopal co se dalo, co původně znělo zleva, to přesunul na střed, některý nástroje upozadil tak, že chvílema zcela zanikají, i když původně byly slyšet jasně a zřetelně po celou dobu, přidal na basech, ubral nahrávce na prostorovosti i dynamice, pozměnil celkový vyznění tak, že některý nástroje zní víc plechově, ne tak přirozeně jako na původních vydáních atd., atd. Není to tak výrazný, že by to i nepozornýho posluchače ihned praštilo do uší, ale náročnější a pozornější posluchač to slyší a suma sumárum to zkrátka takhle není a nemůže být lepší než původní vydání už jen z prostý logiky věci. Každej komu jsem u sebe pustil pro srovnání Wilsonovi remixy a původní vydání mi v tomhle všem dal za pravdu.
Ano, oproti jiným remixům a remasterům (jiných alb) se tyhle Wilsonovi sice rozhodně dají označit za velmi dobrý, protože většina jinejch rematerů a remixů je mnohonásobně horších, ale oproti původním vydáním daných alb to zkrátka lepší není, naopak.
A pro úplnost, Já nezatracuju remixy a remastery obecně, jak už jsem řekl, jde o to jak se to udělá, pokud citlivě a správně, tak OK. Ale to prostě není tenhle případ.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

To je zase spousta slov obhajujících vlastní ("jedině správné") rigidní názory.
Remix je prostě nová interpretace původního díla, navíc se souhlasem autora.
Původní nahrávka - originál, autenticita, pevně svázaná s dobou vzniku - OK.
Ale spousta hudebníků uvádí, že původní nahrávky trpí různými nedostatky nebo že nedopadly podle jejich představ a že jim to vadí. Nebo prostě jen chtějí zkusit odlišnou verzi. Proto ty remixy.
Samozřejmě svojí roli mohou hrát i finanční důvody. A co? Je to jejich dílo, mají na to právo.
A je jen na každém konkrétním posluchači, který remix upřednostňuje nebo jestli se mu líbí obě verze.
Nikdo ho nenutí si kupovat tu, co se mu nelíbí.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Nemusíš pořád opakovat, že ti pochopení více slov než v holé větě dělá problémy. Ale klidně můžeš, když máš tu potřebu, máš právo i na negativní sebeprezentaci.

Objektivní fakta, řádně definovaná a odargumentovaná, jsou logicky jediná správná. Alespoň do doby, než budou odůvodněně revidována. Takhle pracuje zdravé myšlení. Máš-li nějaká správnější fakta, sem s nimi, pochopitelně vč. stejně řádné argumentace. Zatím jsi ale nic takového nepředvedl.

Máš ovšem pravdu v tom, že remix je nová interpretace. To tvrdím celou dobu a je to naprosto zásadní skutečnost. Jako nová je i odlišná a tím je třeba se na ni dívat jako na samostatné dílo. Nesměšovat ji s původním. Jde o dvě různá díla, mezi kterými leží propast desítek let časového kontinua, osobnostního vývoje autora a v neposlední řadě posunu technologií a trendů. Proto jsou zcela neslučitelná a jedno nenahrazuje druhé.

Tím nijak nenapadám právo, aby se komukoli líbilo cokoli. Věřím, že plastový trpaslík je pro mnohé lidi krásnější než Myrónův Discobolos. Vkusu neporučíš. Laciná kýčová trendy líbivost vs dobová patina s vadami a nedostatky. Každý si vybere zcela svobodně to svoje.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Ještě dodám, že remixy původních děl mám i od jiných autorů. Například FISH takto předělal čtyři svá alba. Na vinylech mám jak originály tak remixy. Věřím, že své nahrávky předělával s dobrým úmyslem, ale výsledek je stejně mizerný, jako Wilsonovo obrazoborectví. Z nahrávek se vytratila úplně všechna dobová atmosféra. Ano, znějí efektněji, ale to je to poslední, co by mne u muziky zajímalo.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Antony, takže vlastně souhlas.
Jen se smiř s tím, že lidé mají odlišné názory a že zrovna ten tvůj ani nemusí být nutně ten správný.
Bude se ti líp a snáz žít.
A jen tak pod čarou - všimni si, že jsi to jen ty, kdo zcela bez příčiny uráží své názorové oponenty.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Za a) přesně vím, kde je pluralita názorů zásadní, žádoucí a přínosná. Současně přesně vím, kde je třeba, aby odlišný názor byl řádně odůvodněn, jinak nemá hodnotu. Můj názor nemusí být nutně správný. Proto diskutuji s vědomím, že se třeba něco nového a správnějšího dozvím. Takhle to funguje v korektní diskuzi, s tím se zase smiř ty.
Za b) všimni si především, že já nikoho neurážím. Tvoje laciné obvinění a nálepkování je úplně mimo realitu. A také si všimni, že se účelově a samovolně urážejí jen ti jedinci, kterým povědomí o dané problematice chybí. Ostentativním urážením se si nahrazují nedostatek vědomostí, znalostí a argumentů. Příčinu si najdou vždycky, protože chtějí. Je to tak snadné: Máš jiný názor? Urážíš mě! Laciná berlička a poměrně častý komunikační faul.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Nikoho neurážíš? Opravdu si to myslíš?
No to vysvětluje mnohé.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Opět bez argumentů, tedy výrok zcela bez hodnoty.
No, to vysvětluje mnohé.

Odpovědět