Jak poznám první press?
Re: Jak poznám první press?
Ještě dávám k diskusi, když jsme v ráji analogu, s takovou nadějí jsem si kopil Waters - Dark Side Of The Moon Redux, Bjork - Fossora, Nick Cave - Ghosteen vše na vinylu. Ale hluboké zklamání, není to lepší než CD. Bohužel, stejně špatný mastering.
"Ghosteen" nevím, ale nový Cave je na LP v pohodě, včera měl u mě premiéru.
Na CD i LP může být špatný mastering, ale určitě ne stejně špatný. Očekával bych zásadní odlišnosti. Je to samozřejmě jen předpoklad vycházející ze zkušenosti a znalosti.
Wilsonovy remixy považuji za ultimátně špatné. Vždy spolehlivě zničí autenticitu původní nahrávky, udělá z ní univerzální amaroun bez chuti. U starých nahrávek se vyplatí sáhnout po původním vinylu nebo raných CD vydáních bez LW, než po umělohmotných Wilsonových náhražkách.PetrD píše: ↑10 zář 2024 22:45
Gilmoura jsem si z vinylu poslechl již 3x a jsem spokojenfasolt píše: ↑10 zář 2024 18:08Ano, hudební průmysl degraduje nahrávky a je jedno, jestli se pak objeví na CD nebo BR, na vinylech je degraduje také, ale jiným způsobem a tak to může znít lépe. Nedávno vyšel David Gilmour, slyšel jsem to na CD i BR, stejně otřesný mastering, mix nebo co se na tom podepsalo nevím. Jen doufám, že je to alespoň dobře nahrané a někdy v budoucnu se toho chopí třeba Steve Willson a udělá konečně dobrý master. Pak bude jedno, na kterém nosiči to vyjde. Zatím je to těžko poslouchatelné na všem (vinyl jsem neslyšel).A k tomu Willsonovi . . . miluji jeho remixy, na vinylu již mám od něho vše možný, proto jsem si teď objednal od Jethro Tull - "Bursting Out" (3LP)
To bude nefalšovaný hudební orgazmus.
Naposledy upravil(a) Antony dne 11 zář 2024 11:29, celkem upraveno 1 x.
Lepší dynamický rozsah platí jen pro multikanál, v tomto případě 8 ch. Zajímalo by mne měření dynamiky po downmixu téhož do sterea.Oldear píše: ↑10 zář 2024 21:37fasolt
S tou degradací nemáš úplně pravdu. Je to hlubší problém a hlavně směrování marketingu. Lze to dokumentovat na The Rolling Stones - Hackney Diamonds. Mám ten BD Box s několika nahrávkami tohoto alba a je to naprosto jasné: poslouchatelné je pouze Hackney Diamonds na Blu-ray - Dolby Atmos - 24 Bit / 48 kHz. Ostatní jsou Loudness Warové sra*ky a je jedno zda je to CD, či Hi-Res. LP nevlastním a kupovat nehodlám.
Lze si to dobře vyhodnotit ( a já to potvrzuji ) zde: https://dr.loudness-war.info/?artist=Ro ... um=Hackney
Měli by si to vyhodnotit hlavně příznivci "dráťáku", když už to neslyší, tak to alespoň snad uvidí. U většiny současných nahrávek ( kromě klasické hudby ) je to stejné.
Antony
Samozřejmě, že to platí jen pro MCH a to ještě jen pro Atmos. Ostatní stopy: CD, Hi-Res ať už stereo 24bit/96khz, či MCH 24bit/96khz, jsou neposlouchatelné. Když už, tak poslouchám jen ten MCH Atmos, žádný downmix jsem nikdy nedělal, dělat nebudu ( dle mně je to také prznění ) a tak z logiky dynamiku případného downmixu neznám.
Pokud je zájem o stereo, tak bohužel zbývá jen to LP a to bude zřejmě s dynamikou tak na polovině. Já jej však nevlastním a kupovat nebudu.
Nákupy CD, až na doporučené vyjímky, jsem již odepsal a u nákupů LP, kam jsem se před cca 12-14 lety vrátil to bylo s kvalitou tak z deseti koupených dvě vyhodit, bohužel v dnešní době je to už z deseti pět vyhodit. Také se začalo brutálně prznit. Metal už se na LP nedá vůbec koupit. Časy se mění, bohužel nikoliv k lepšímu.
Není to jen u nahrávek. Nedávno jsem se v showroomu jednoho prodejce né zrovna levných aut dotazoval na jistý model a ten chlapec v kravatě na místo toho, aby zdůraznil u tohoto modelu přítomnost sportovního samosvoru a active ride control, tak vyprávěl o přednosti, že mají sedadla vyrobená z recyklátu. No není to na facku?
Samozřejmě, že to platí jen pro MCH a to ještě jen pro Atmos. Ostatní stopy: CD, Hi-Res ať už stereo 24bit/96khz, či MCH 24bit/96khz, jsou neposlouchatelné. Když už, tak poslouchám jen ten MCH Atmos, žádný downmix jsem nikdy nedělal, dělat nebudu ( dle mně je to také prznění ) a tak z logiky dynamiku případného downmixu neznám.
Pokud je zájem o stereo, tak bohužel zbývá jen to LP a to bude zřejmě s dynamikou tak na polovině. Já jej však nevlastním a kupovat nebudu.
Nákupy CD, až na doporučené vyjímky, jsem již odepsal a u nákupů LP, kam jsem se před cca 12-14 lety vrátil to bylo s kvalitou tak z deseti koupených dvě vyhodit, bohužel v dnešní době je to už z deseti pět vyhodit. Také se začalo brutálně prznit. Metal už se na LP nedá vůbec koupit. Časy se mění, bohužel nikoliv k lepšímu.
Není to jen u nahrávek. Nedávno jsem se v showroomu jednoho prodejce né zrovna levných aut dotazoval na jistý model a ten chlapec v kravatě na místo toho, aby zdůraznil u tohoto modelu přítomnost sportovního samosvoru a active ride control, tak vyprávěl o přednosti, že mají sedadla vyrobená z recyklátu. No není to na facku?
Oldear
Pokud tedy člověk nechce multikanál, pak je z digitálu většina novinek nepoužitelná. Vinylové ripy mají DR11 dle tebou odkazovaného seznamu posledního Gilmoura. To by mělo jít poslouchat.
K vinylům jsem se vrátil před třemi léty, nakoupil jsem jich zatím mnoho stovek. Na vyhození byly dva kusy, ty jsem vyreklamoval. Nevidím problém.
Pokud tedy člověk nechce multikanál, pak je z digitálu většina novinek nepoužitelná. Vinylové ripy mají DR11 dle tebou odkazovaného seznamu posledního Gilmoura. To by mělo jít poslouchat.
K vinylům jsem se vrátil před třemi léty, nakoupil jsem jich zatím mnoho stovek. Na vyhození byly dva kusy, ty jsem vyreklamoval. Nevidím problém.
"Vinylové ripy mají DR11" to se asi dá nastavit při ripovaní nebo ne?
To je o vkusu každého z nás.Antony píše: ↑11 zář 2024 11:24Wilsonovy remixy považuji za ultimátně špatné. Vždy spolehlivě zničí autenticitu původní nahrávky, udělá z ní univerzální amaroun bez chuti. U starých nahrávek se vyplatí sáhnout po původním vinylu nebo raných CD vydáních bez LW, než po umělohmotných Wilsonových náhražkách.
Jen skromný dotaz . . . kolik jsi slyšel Willsonových remixů na vinylu?
Antony
Jo, je to tak. Digitál pouze MCH v Atmosu. Tam to zatím neprzní a tudy ženou současný marketing. Ohledně LP, asi máš na mysli vadu jako je poškrábání, lupání a pod. To Ti vymění. Dokážeš také docílit výměny LP se zmrskaným masteringem a LW? Já to tedy nedokážu, ani v Německu. Je to prý dnešní zvukový trend a navíc každý to prý slyší jinak. Máš však pravdu, že nějaká LP s poslouchatelným zvukem, se pořád dají vybrat. Ano DR 11-12 ještě OK.
Je velice smutný pohled pro nás Hifisty a Audiofily na LW-info, když si to tam dáš seřadit v čase. Ta perfektní minulost je zelená a bohužel pokleslá současnost, je červená. Smutné.
Výše uvedené neplatí pro klasickou hudbu a za to já děkuji.
Jo, je to tak. Digitál pouze MCH v Atmosu. Tam to zatím neprzní a tudy ženou současný marketing. Ohledně LP, asi máš na mysli vadu jako je poškrábání, lupání a pod. To Ti vymění. Dokážeš také docílit výměny LP se zmrskaným masteringem a LW? Já to tedy nedokážu, ani v Německu. Je to prý dnešní zvukový trend a navíc každý to prý slyší jinak. Máš však pravdu, že nějaká LP s poslouchatelným zvukem, se pořád dají vybrat. Ano DR 11-12 ještě OK.
Je velice smutný pohled pro nás Hifisty a Audiofily na LW-info, když si to tam dáš seřadit v čase. Ta perfektní minulost je zelená a bohužel pokleslá současnost, je červená. Smutné.
Přesně tak, je to o vkusu.PetrD píše: ↑11 zář 2024 13:39To je o vkusu každého z nás.Antony píše: ↑11 zář 2024 11:24Wilsonovy remixy považuji za ultimátně špatné. Vždy spolehlivě zničí autenticitu původní nahrávky, udělá z ní univerzální amaroun bez chuti. U starých nahrávek se vyplatí sáhnout po původním vinylu nebo raných CD vydáních bez LW, než po umělohmotných Wilsonových náhražkách.
Jen skromný dotaz . . . kolik jsi slyšel Willsonových remixů na vinylu?
Vinyl ani jeden. Stačilo mi několik desítek CD. Přesně vím, jak se zvukem a mixem pracuje.
U vinylů jsem měl na mysli fyzické výrobní vady. LP prohnutá, zvlněná, excentrická, atd.Oldear píše: ↑11 zář 2024 13:40Antony
Z hlediska masteringu je dnes deska téměř vždy lepší než digitál, ale někdy ne o dost lepší. Komprimační deformace, limitace a další poškození zvuku bývají slyšet i na analogu. V takovém případě beru vinyl jako nejméně špatnou možnost z dostupných. Pak už jen záleží, jak moc nahrávku chci, jestli kompromisní vinyl strpím.