Jaké nové rameno?
Jaké nové rameno?
Chtěl bych poprosit o pomoc při výběru nového ramene. Vůbec nevím co vybrat a trochu tak tápu.
Finanční možnosti jsou předem dané tedy cena nového ramene by měla být kolem 20.000Kč.
V rámci možností by se mi líbilo aby bylo raménko dobré a mělo nějakou konstrukční vychytávku co základní ramena nemají a bude to znát ve zvuku nebo při seřizování.
Chápu ale že za ty peníze nemohu očekávat super High End výrobek.. Může se jednat jak o nové nebo použité a třeba i méně známé (malosériová výroba).
MC Přenosku mám poměrně slušnou Denon DL-S1. Faktem je, že je dost specifická a třeba bych ji i nahradil jinou MC přenoskou.
Zatím jsem si vybral:
Jelco 750L délka 12 palců
SME M2 délka 12 palců (moc se mi líbí, případně i 10 palcové)
Předem vylučuji Regu a Project.
Finanční možnosti jsou předem dané tedy cena nového ramene by měla být kolem 20.000Kč.
V rámci možností by se mi líbilo aby bylo raménko dobré a mělo nějakou konstrukční vychytávku co základní ramena nemají a bude to znát ve zvuku nebo při seřizování.
Chápu ale že za ty peníze nemohu očekávat super High End výrobek.. Může se jednat jak o nové nebo použité a třeba i méně známé (malosériová výroba).
MC Přenosku mám poměrně slušnou Denon DL-S1. Faktem je, že je dost specifická a třeba bych ji i nahradil jinou MC přenoskou.
Zatím jsem si vybral:
Jelco 750L délka 12 palců
SME M2 délka 12 palců (moc se mi líbí, případně i 10 palcové)
Předem vylučuji Regu a Project.
Re: Jaké nové rameno?
myslím, že cesta k dobrému zvuku u gramca nie je na 100 % jednoduchšia voľbou 12" ramienka. Radšej by som investoval do ihly aspoň za 1000€ a viac a potom sa budú diať veci. Ja som dal na protiúčet hranú Benz Micro Ruby 3H,teraz mám novú a je to pre mňa konečná. Hrali sme ju aj na gramci AVID, rameno SME 309 oproti SACD ML 512 za cca15000€(je to funglovka)-bol to cca férový súboj. Majiteľ AVIDU ju už objednal tiež
Pilotek
Pilotek
Mam pocit, ze se ta tebou vzpominana SME cenove do tech cca. 20 litru nevejdou.
To Jelco me napadlo jako prvni a bylo by urcite docela dobra volba, pokud by ale to ramenko mohlo byt i o kousek kratsi, koukni na Dr. Feickert „DFA 105“. 10,5´´ a moznost tlumeni pomoci pridani oleje.
A kdybys chtel neco “exotickeho” napada mne jeste Steinmusic “Musician”. Ve verzi 12´´ za 798,-€ napr. zde:
http://www.audiofino.de/komp-plattenspieler.html
Jak si to ktere rameno rozumi s tvym Denonem ale nevim.
To Jelco me napadlo jako prvni a bylo by urcite docela dobra volba, pokud by ale to ramenko mohlo byt i o kousek kratsi, koukni na Dr. Feickert „DFA 105“. 10,5´´ a moznost tlumeni pomoci pridani oleje.
A kdybys chtel neco “exotickeho” napada mne jeste Steinmusic “Musician”. Ve verzi 12´´ za 798,-€ napr. zde:
http://www.audiofino.de/komp-plattenspieler.html
Jak si to ktere rameno rozumi s tvym Denonem ale nevim.
Přidám pár návrhů:
Micro Seiki MA 505 nebo 707
klasika SME 3009/3012
Infinity Black Widow (spíše pro lehčí přenosky, ef. hmotnost 4g)
Zajímavé rameno by mohlo být i nějaké od SAEC, ale tam už se asi do 20 000 nevlezeme.
Micro Seiki MA 505 nebo 707
klasika SME 3009/3012
Infinity Black Widow (spíše pro lehčí přenosky, ef. hmotnost 4g)
Zajímavé rameno by mohlo být i nějaké od SAEC, ale tam už se asi do 20 000 nevlezeme.
Nesouhlasím. Rameno má stejný význam jako přenoska. Měl jsem rameno Rega 301, SME 3009, teď mám SME V. Při každé výměně, se stejnou přenoskou, se zvuk podstatně změnilPilotek píše:myslím, že cesta k dobrému zvuku u gramca nie je na 100 % jednoduchšia voľbou 12" ramienka. Radšej by som investoval do ihly aspoň za 1000€ a viac a potom sa budú diať veci. Ja som dal na protiúčet hranú Benz Micro Ruby 3H,teraz mám novú a je to pre mňa konečná. Hrali sme ju aj na gramci AVID, rameno SME 309 oproti SACD ML 512 za cca15000€(je to funglovka)-bol to cca férový súboj. Majiteľ AVIDU ju už objednal tiež
Pilotek
Děkuji za tolik odpovědí. Zkusím odpovědět nějak hromadně.
Dřív jsem si myslel, že zvuk tvoří hlavně přenoska a raménko nebude tolik důležité. Časem jsem pochopil, že je to hloupost. Pokud bude špatně nastavené nebo bude přenoska-rameno tvořit nevhodnou rezonanci či chybový úhel snímání bude větší než je zdrávo tak myslím, že ve zvuku to bude znát.
Ta Denonka DL-S1 je dobrá přenoska a stála pokud vím také kolem 20.000Kč. Měl jsem možnost srovnat ji s Koetsu Rosewood a Denonka měla jemnější na vysokých kmitočtech ale zase ztrácela v pevnosti na basech. Pak jsem slyšel Microbenz model už nevím ale řádově v ceně kolem $4.000 a ta mě neuchvátila.
Tkaže ano uměl bych si představit lepší přenosku ale ted chci zůstat u Denonky.
Podmínka 12pálcového ramena není nutná. Může to být v jakékoliv délce. Ono asi větší hmotnost 12'' ramene nebude úplně to pravé pro Denonku. Jen jsem chtěl snížit chybu při snímání.
Jako racionální kup mi přijde Jelco 750 a to v jakékoliv délce. Pokud se nepletu tak i 12'' verze má tlumení olejem.
SME M2 v 9'' délce vychází kolem $1.000 (nevím jestli je to s DPH) takže bych ho mohl také pořídit.
Vintage SME 3009 budu ted zkoušet ale na můj gramofon co plánuji se nebude hodit takže tuto možnost vylučuji.
Micro Seiki MA-505 je vychytané a líbí se mi jen se bojím té složitosti.
Dřív jsem si myslel, že zvuk tvoří hlavně přenoska a raménko nebude tolik důležité. Časem jsem pochopil, že je to hloupost. Pokud bude špatně nastavené nebo bude přenoska-rameno tvořit nevhodnou rezonanci či chybový úhel snímání bude větší než je zdrávo tak myslím, že ve zvuku to bude znát.
Ta Denonka DL-S1 je dobrá přenoska a stála pokud vím také kolem 20.000Kč. Měl jsem možnost srovnat ji s Koetsu Rosewood a Denonka měla jemnější na vysokých kmitočtech ale zase ztrácela v pevnosti na basech. Pak jsem slyšel Microbenz model už nevím ale řádově v ceně kolem $4.000 a ta mě neuchvátila.
Tkaže ano uměl bych si představit lepší přenosku ale ted chci zůstat u Denonky.
Podmínka 12pálcového ramena není nutná. Může to být v jakékoliv délce. Ono asi větší hmotnost 12'' ramene nebude úplně to pravé pro Denonku. Jen jsem chtěl snížit chybu při snímání.
Jako racionální kup mi přijde Jelco 750 a to v jakékoliv délce. Pokud se nepletu tak i 12'' verze má tlumení olejem.
SME M2 v 9'' délce vychází kolem $1.000 (nevím jestli je to s DPH) takže bych ho mohl také pořídit.
Vintage SME 3009 budu ted zkoušet ale na můj gramofon co plánuji se nebude hodit takže tuto možnost vylučuji.
Micro Seiki MA-505 je vychytané a líbí se mi jen se bojím té složitosti.
Myslím,že docela důležité je uvést i gramofon,jestli to-ono ramenko vůbec umožňuje a jak je na tom s loziskem(nemá cenu velmi citlivou prenosku a ramenko kvalitní,když hučí ložisko),ale to máš snad poreseno 
Gramofon bude moje výroba a bude to pěkný mastodont
Vše kvalitní a propracovaný. Zatím nechci říkat větší detaily a v tomto vlákně řešit.
Takže rameno může být jakékoliv...
Před chvílí jsem měl tel. rozhovor s kamarádem co má Regu RB300 a Grace G-840F s přenoskou Koetsu Rosewood. Vím, že mu to hraje s Regou pěkně a je s ní spokojený více než s japonským Gracem a mluvily jsme i o dalším kolegovi který má Koetsu Black a k ní koupil nejdražší rameno SME a rozdíl mezi původním ramenem tuším karbonovým projectem neslyšel. A oba pánové mají špičkové horny. Orphean a Oris 150 kde je slyšet každý prd
O to více ted nevím co vybrat a říkám si jestli není zbytečné mít velké oči. Mít možnost koupit tangenciál tak to bych měl jasno ale to asi v příštím životě
Takže rameno může být jakékoliv...
Před chvílí jsem měl tel. rozhovor s kamarádem co má Regu RB300 a Grace G-840F s přenoskou Koetsu Rosewood. Vím, že mu to hraje s Regou pěkně a je s ní spokojený více než s japonským Gracem a mluvily jsme i o dalším kolegovi který má Koetsu Black a k ní koupil nejdražší rameno SME a rozdíl mezi původním ramenem tuším karbonovým projectem neslyšel. A oba pánové mají špičkové horny. Orphean a Oris 150 kde je slyšet každý prd
O to více ted nevím co vybrat a říkám si jestli není zbytečné mít velké oči. Mít možnost koupit tangenciál tak to bych měl jasno ale to asi v příštím životě
Kdyz jsi psal o Koetsu, vzpomel jsem si jeste na jedno jednobodove ramenko - Hadcock.
Tusim v roce 2008 jsem ho mel moznost videt a poslouchat na Acoustic Solid Machine, prave s Koetsu Black. A dokonce i s “levnou” MM Prenoskou Goldring G 1042, kterou jsme tenkrat instalovali spise jen “z hecu”, velmi valelo.
Tenkrat stalo jen 850€, dnes uz je ale bohuzel trochu drazsi.
Vice detajlu (a i dalsich ramenek
) tady:
http://www.turntableworld.co.uk/departm ... hadcock-m2
Tusim v roce 2008 jsem ho mel moznost videt a poslouchat na Acoustic Solid Machine, prave s Koetsu Black. A dokonce i s “levnou” MM Prenoskou Goldring G 1042, kterou jsme tenkrat instalovali spise jen “z hecu”, velmi valelo.
Vice detajlu (a i dalsich ramenek
http://www.turntableworld.co.uk/departm ... hadcock-m2
Prospero: To je pěkný rameno, vůbec ho neznám ale vypadá pěkně a ten web je taky zajímavý. Díky
Ještě mě napadlo rameno Acos Lustre G1. Viděl jsem ho a strašně se mi líbilo. Chybí mi však některé parametry jako efektivní hmotnost ramínka..
Ještě mě napadlo rameno Acos Lustre G1. Viděl jsem ho a strašně se mi líbilo. Chybí mi však některé parametry jako efektivní hmotnost ramínka..
SME M2-12 stojí nové 1.490 € což je vysoko nad rozpočtem.
Jelco zdaleka nesnese nejpřísnější nároky. Viděli jste jej někdy naživo ?
Zato Micro Seiki 505 nebo 707 to je úplně jiná liga než Jelco.
Jelco zdaleka nesnese nejpřísnější nároky. Viděli jste jej někdy naživo ?
Zato Micro Seiki 505 nebo 707 to je úplně jiná liga než Jelco.
Renowm:
SME M2 -12´´ se dá koupit za $1.250 + nějaké poplatky a poštovné. Faktem je, že že je dost takže pro mě asi připadá v úvahu M2 - 9
Potíž je, že právě jsem ty Jelca nikdy neviděl jako spoustu jiných ramen a těžko asi někde uvidím-uslyším.
Ty už si nějaké viděl a případně jaké mají tedy nedostatky?
A když porovnáš Seiki 505 a Acos Lustre GST1 byl by to v obou případech slušný kup?
SME M2 -12´´ se dá koupit za $1.250 + nějaké poplatky a poštovné. Faktem je, že že je dost takže pro mě asi připadá v úvahu M2 - 9
Potíž je, že právě jsem ty Jelca nikdy neviděl jako spoustu jiných ramen a těžko asi někde uvidím-uslyším.
Ty už si nějaké viděl a případně jaké mají tedy nedostatky?
A když porovnáš Seiki 505 a Acos Lustre GST1 byl by to v obou případech slušný kup?
Acos Lustre jsem nikdy neviděl ani neslyšel, podle fotek se nedá mnoho říci, protože u ramen je mnohé závislé na použitých materiálech a to se z těch fotek těžko pozná. Rozhodně obě Micro Seiki jsem měl doma delší dobu, vím o čem mluvím. Spíše bych šel do 707 , ale i 505 je výborné.
Co se týká 9" versus 12" tak na to jsou různé názory. 12" teoreticky lepší díky menšímu zkreslení, současně přehrávání zvlněných desek se tolik nepromítá do změny VTA, někdo tvrdí, že 9" je díky kompaktnější konstrukci tužší a tedy lepší a že má nižší efektivní hmotnost a že se vůle v uložení tolik neprojevují, tedy vyšší kmitočet horní rezonance.
Co se týká 9" versus 12" tak na to jsou různé názory. 12" teoreticky lepší díky menšímu zkreslení, současně přehrávání zvlněných desek se tolik nepromítá do změny VTA, někdo tvrdí, že 9" je díky kompaktnější konstrukci tužší a tedy lepší a že má nižší efektivní hmotnost a že se vůle v uložení tolik neprojevují, tedy vyšší kmitočet horní rezonance.
Mám dojem, že 12.palcové rameno Jelco má Pavel Diok v Panském Dvoře v Ostravě