Jakou prenosku?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jakou prenosku?

Příspěvek od Renown »

lze ji srovnat se zcela základními přenoskami dnešní produkce v odpovídající ceně, tedy plus, mínus 50 Euro

Bunik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bunik »

Docela dobrá přenoska je i AT120E za 2 až 2500,-.
Promiňte, audio mluvu moc neovládám, můžu jen říct, že jsem s ní byl spokojen. :) Zahraje cokoli. Poslouchám hlavně repertoár Mika Oldfielda, Dire Straits a Pink Floydy.

Teď mám AT160ml, ale to už je jiný příběh. :lol: Oproti té předchozí rozhodně dynamičtější a detailnější. Zátěžová kapacita (load capacitance) ovšem musí být v rozmezí 100-200pf. Takže to chce kvalitní kabely a phono.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

ivanb_cko píše:jeste jsem si uvedomil jednu znacku! Goldring...znate?
Goldring 1012 GX jsem používal na Regáckém gramofonu s ramenem RB250.
Výborné rozlišení, dobrá stereobáze, citlivé na antiskating, VTA a přítlak.

Má špičkový hrot F. Gyger a dynamický dobře rozlišený zvuk.

Ale stačila by 1006 GX s eliptickým hrotem, to je slušná kvalita, ne tak náročné na seřízení.

1012 GX teda zahrála vše z desky, když něco nebylo v pořádku, tak sem to dostal naservírované.
S Tube boxem SE si to moc nerozumělo. Asi bych k tomu doporučil jednodušší Phono box II. třeba s úpravou kondů Wima (12kč), nebo CA Azur 540, MM phono.

Na Teslu bych strčil Music Hall Tracker. Je velmi příjemný a zamaskuje neduhy toho pohonu.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

ivanb_cko píše:mnoho prenosek se tu neseslo na vyber, ale i tak diky Renown-ovi za maly prehled! ;)

Rad bych pokud nekdo zna prenosky Grado a povedel mi na ne nazor i zkusenost a pak jak je na tom Sumiko Black Pearl???

Predem diky!
Grado Gold, chvilku dělaná pro PJ pod názvem PJ K6, se mi nejdříve velmi líbila a zamiloval sem se do ní.
S Tube box SE hrála sladce, ale po čase mi na RPM9 přišlo, že je všechno naslazené a všechno vyumělkované.
Pak se stala nehoda s hrotem a koupil sem si Grado Blue.
Její horší hrot a menší dynamika ve srovnání s Gold, se u mně neuplatnila ani pár měsíců.

A ještě jeden problém s Grado. Ráda bzučela jakoby byla hůře odstíněná nebo co. Ale na jiném gramofonu to může být jinak. Třeba obyčejná Rega si s ní může rozumět.
Sumiko znám jen Pearl, má důraz na basy, zvuk mi přišel neoslnivý, ale mohlo to být těžším 12" raménkem PJ.

Teď mne zaskočily fotografie přes mikroskop.
Tohle je fotka hrotu Sumiko EVO III .za 10.OOO Kč.
Obrázek

V detailu je znát, že hrot je kuželový. Nevím, jestli japonci nepustili omylem jeden kousek bez brusu .
3x.7 / Elliptical tam má být ... místo něj je hrot kuželový...

Obrázek

Tahle bambule má být hrot z Grado Sonata za 20t. korun.

Obrázek

Bunik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bunik »

Efičák mi těma obrázkama připoměl, že Audio Techniky typu ML mají Microline stylus. Je prý velmi šetrný k deskám díky větší styčné ploše s drážkou.
Což byl jeden z důvodů, proč jsem do té AT160ML šel.

Obrázek

A ještě tady... v pravo microline.

Obrázek

Abych pravdu řekl, ta bambule od Sonaty mě taky trochu zaskočila. :)

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Rád bych se ještě zeptal, jakou nejlepší přenosku "unese" 470 ? Ještě plánuju, že bych gramo naplnil plastelínou pro zvýšení hmotnosti, vyměnil pěsti-kolík za cinch a kabeláž až od přenosky. Taky tu třídím desky na nehratelné, hratelné jen občas, hratelné často a výborné (nahrávka i stav) - no a těch moc není :roll: Bude to mít přínos nebo je lepší si pořídit jiný gramofon+přenoskau ?

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

Potvrdil bych efičakova slova o horším stínění u přenosky Grado. Měl jsem model Sonata a byla hodně citlivá na brum. Dost jsem se stím vyvztekal. Hodně dobré MC jsou od Benz Micro a to už ve střední cenové kategorii.

shark
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shark »

Zdravim panove.
Jsem tu novy, trochu se rozkoukavam a uz bych potreboval vasi radu.
Sbiram vintage elektroniku a nedavno jsem si jako vyvrcholeni cele sestavy poridil svuj vysneny gramofon AKAI AP-307. mnozi se mozna usklibente, preci jen se to tu hemzi mnohem lepsimi stroji, nicmene muj AP307 spolu s ostatnimi komponenty tvori nadhernou dominantu obyvaku.

Gramodesky mam rad a uz ten pocit kdyz ji vyndavam z obalu a davam na gramec je pro me naprosto skvely...;-)
A tak poslech anologove cerne desky spolu s ruckovym zesilovacem mi to proste prijde jako naprosta relaxace.

Nejsem nejaky super netopyr, nicmene v ramci moznosti bych si rad poridil co nejlepsi prenosku. Prenoska a jehla u AP-307 byla naprosto znicena, takze je na vyhozeni.

a ted tedy k veci. Vzhledem k aktualnim financnim moznostem bych asi volil mezi ORTOFON OM 5E a Audio technica AT95.
Koukal jsme na aukru treba na OM 10 nebo 2M RED, maji relativne dobre ceny, nicmene jedna se pry asi o padelky, takze si radsi koupim pres nejaky oficialni obchod , kde sice bude prenoska drazsi , takze budu muset poridit levnejsi typ, nicmene budu mit jistotu, ze nemam nejakej cinskej padelek.

take jem koukal , ze ortofon ma v nabidce nove OM25, ale ten ma sfericky hrot. z debat ktere tu tak ruzne vedete, jsem vypozoroval, ze elipticky hrot je o neco lepsi. tak proto tak nejak volim radsi prenosku s eliptickym hrotem...

Hudbu posloucham rockovou, elektronickou, nekdy vsehochut, prevazne z 60-80 let.

takze, jaka by byla vase volba ?

za pripadne rady dekuji

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

shark píše:Gramodesky mam rad a uz ten pocit kdyz ji vyndavam z obalu a davam na gramec je pro me naprosto skvely...;-)
A tak poslech anologove cerne desky spolu s ruckovym zesilovacem mi to proste prijde jako naprosta relaxace.
Máš moje sympatie. Mohol by si založiť svoje vlákno v rubrike "Kto je kto" a dať tam nejaké foto tej zostavičky? Rád by som si tie relax mašiny pozrel. *thumbs up*
K prenoske - ja mám obyčajnú ORTOFON OM 5E a nemám k nej výhrad. Predtým som mal Audio technica AT95, ale zlomil sa mi hrot a na Slovensku je náhradný nezohnatelný, tak som išiel do tej lacnej Ortofonky a mám pocit že nehrá o nič horšie ako tá ATčka a ešte aj krajšie vyzerá. Tá zelená škatulová AT95ka na seba dosť strhávala pozornosť (vizuálne).

shark
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shark »

no, pomalu se uz taky priklanim k ty ortofon 5...jak jsem tady nekde cetl, da se do ni dat "lepsi" jehla cimz se "povysi"...takze casem bych asi koupil lepsi jehlu a bylo by...

jinak mas pravdu, me se proste ta ortofonka taky libi...;-)

pro usi to sice neni dulezity, nicmene vzhledem k ostatnim komponentum , ja osobne "posloucham i ocima" ... :geek:

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Obrázek

Pokud je to tenhle vintage krasavec, určitě by si zasluhoval lepší přenosku. Já mám vintage Pioneer PL-L1000 s přenoskou Denon DL304. Kamarád má na podobném vintage gramofonu Ortofon 2M Black.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

OM je volba dobra, pokud se ale nebojis „exotu“ tak bych mel jeste tip na americkou „Schurku“. Kdysi (jeste v CSSR) velmi zadana a opevovana znacka. ;)

http://www.dienadel.de/shure+M44-7,i2.htm

Je to sice taky „jen“ sfericky hrot, na rockovou hudbu ale moc prima a take na jakoukoli hudbu (jako je jazz, blues ap.) na jetych, neprilis setrenych deskach. Odpusti i par tech mensich skrabancu a s tim "akajackym" raminkem si dobre sedne.
Jeho „dedecka“ M 75-6S jsem kdysi pouzival na NC 420 a moje matka ho na Akai AP 100C posloucha dodnes.
Denon DL 304 je samozrejme velmi dobry, ale mimoza, ktera vyzaduje narocnejsi phono-pre, a 2M Black je tusim mimo tvuj cenovy „dostrel“. :roll:

shark
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shark »

uplne presne to on neni, tohle mi pripada jako 206.
ja mam 307, kde je mimo jine rozdil v tom, ze je to full automat a quartz.
jinak teda vypada podobne...a nadherne... ;)

no, mas pravdu ze by si zaslouzil lepsi prenosku a casem ji urcite dostane. nicmene momentalne jsem trochu financne limitovanej, ale chci ten gramec poslouchat. to co tam bylo je naprosto nepouzitelny, takze sem z jinyho gramce vzal jinej headshell i s nejakou prenoskou a hodil ji sem, na testovani.

testy skoncili, takze na normalni prehravani tam chci dat asi ten ortofon 5, sesteluju a nastavim to, a budu se kochat...
casem , jak uz sem psal, urcite "prezbrojim" na neco lepsiho...
a taky asi tenhle muj akai casem dostane "orechovou" dyhu

jinak k pl-l1000 gratuluju...nadhernej kousek... ;)

nicmene, pokud nekdo mate jiny nazor, sem s nim...rad se poucim

prospero > dik za tip, kouknu na to...no, black je fakt mimo muj dostrel, aktualne teda urcite

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Myslím, že "Šurka" ,tak jak ji známe z naších mladých let, už dávno není to pravé ořechové. Vyrábí se snad někde v Mexiku a slyšel jsem, že kvalita není nic moc. Pokud chceš překlenovací přenosku, tak bych zkusil OM5. Kdysi jsem ji měl taky na starém gramofonu a jejím zvukem jsem byl mile překvapený.
Podívám se doma do starých časopisů Audio. Kdysi tam měl Brassany rubriku "Krásné staré stroje" a hodnotil podobný gramofon Akai, který byl majetkem zpěváka V. Neckáře. Pamatuji si, že si dobře rozuměl s přenoskou Clearaudio.

Bylo by dobré, kdyby jsi sem dal foto.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Obrázek

Ještě mě napadlo. Co takhle přenosky Rega ? Nejsou moc drahé a pro vintage se doporučují.
http://www.cheshireaudio.co.uk/acatalog ... tAodYkgAVg

Odpovědět