Jaký bazarový gramofon vybrat ?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Poborak
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký bazarový gramofon vybrat ?

Příspěvek od Poborak »

Jinak jsem teda taky s hrůzou zjistil, že můj receiver Harman K. AVR 330 nemá PHONO vstup, čili asi budu potřebovat ještě předzesilovač...

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Ten http://aukro.cz/gramofon-technics-sl-dd ... 42775.html
podle fotek má nějakou nestandardní přenosku hlavně její uchycení je nějaké speciální.
Vyber si gramec se standardním uchycením přenosky.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ten Technics má montáž a fixaci přenosky na 4 piny jako konektor...existuje sice adaptér na 1/2" ale lépe headshell půlpalec, víc přenosek potom pasuje. Předzesilovač RIAA je drobná úprava, stavebnice od Flajzara například za 150-200 Kč to řeší.
http://www.flajzar.cz/index.php?srch=riaa

Poborak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Poborak »

Mně se ten technics právě celkem zamlouvá. Myslíš, že je to dobrá koupě?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Alo jo...je to direct drive, nemá řemínek, automat tuším a přenoska origoš sehnat se dá. Dodával se do Tuzexu na objednávku. Výměna přenosky je max.jednoduchá na způsob konektoru pro technicky nešikovné konzumní amerikány...nepotřebuješ žádné montážní nástroje a nehrozí ulomení křehkého kablíku, to je můj názor. Podobné vyráběl JVC i Sony, přenoska může pasovat, nemám odzkoušeno.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Jedná se o celosvětově normalizované uchycení T4P, v Americe známé také jako P-Mount. Je takových vložek k dostání hromada, není potřeba se obávat.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Znám tyhle Technicsy poněkud hračkářského provedení, mám podobný , ale s řemínkovým pohonem, no mechanická koncepce šasi je dost podobná. Raménko je nastavené od výrobce, přenosky s úchytem T4P moc nenadchnou, lehký talíř, celá základna - šasí poněkud "sulcovité" konzistence - tenký plast, který si v tomto přístroji rád hraje na kov (povrch.úpravou).
Pokud se jedná o léta používaný přístroj ,tak bude vykazovat některá nepříjemná opotřebení (vyčvachtané ložisko talíře, rozviklané raménko)
U mého kusu /SL-BD3/ , který byl něžně opatřován, příjemně překvapily některé vlastnosti: vynikající odstup hluku pohonu /řemínkový, nevím jak to bude u DD/, ani na sluchátkový poslech není slyšet ! (kam se hrabou encéčka - to nezveličuji!) skvělá elektronika pohonu tzv FG servo, specialní integrovaný obvod řídí otáčky přes hallův snímač na osce motoru.
Otáčky nemají pozorovatelné kolísání na stroboskopu i přes použití poměrně lehkého talíře.
Za tu cenu příjemná hračka která určitě potěší než člověk "doroste" . Pokud funguje, kupte to. Pokud to jde domluvit, doporučuji přezkoušení a osobní odběr, protože co nepodělaly předešlí uživatelé , to hravě dovede česká pošta. ///Jinak v tyto poslední dny byly na aukru zajímavější věcičky za příjemnou cenu///

O prodejci "hifistore" jsem někde slyšel , že skoupil nějaké ležákové sklady gramců kdysi v době prudkého úpadku gramofónie, kdy je již nikdo nechtěl. V tom případě jde o "NOS" kousky, otázkou je jak byly skladovány a kolikrát udrncány různými převozy.
Nevim to jistě, prosim potvrďte, vyvraťte , upřesněte.

Poborak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Poborak »

Díky všem za váš čas a rady. Je to pro mě poučný.
TRANSIWATT: A neměl bys nějaký konkrétní tipy, co koupit (inzeráty)?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tohle je adaptér T4P zn. Ortofon pro montáž běžné 1/2" přenosky do headshellu gramofonu systému T4P.
Obrázek

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Poborak píše: TRANSIWATT: A neměl bys nějaký konkrétní tipy, co koupit (inzeráty)?
Všeobecně zpozorním pokud někdo nabízí gramec v dřevěném provedení, s těžkým talířem (dural nebo zincal odlitek) a aspon trochu solidním raménkem. Mám určitou averzi vůči kovovým šasi na pružinkách a ac pohonům, ale to je můj subjektivní názor. //paradoxně mám dualy 505 a 701 které spomínané konstrukční neduhy mají , ale dokázali se s tím poprat//
V poslední době mě příjemně překvapily dj gramce do té doby mnou opovrhované. Takový RELOOP RP1000 Mk3 zaujal svými vlastnostmi po provedení menších oprav a úprav. Je to gramec stavebnicového typu dají se tam obměňovat různé části, vhodné pro DIY projekty. Ano, je to ČÍNA , ale jde to akceptovat. Řekl bych na Čínu dobré, ani bych nevěřil, pokud by se na štítku sami nepochlubili.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Proč je kovové šasi na pružinkách problém? Proč je AC pohon problém? Proto, že to v Litovli nedali?

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Kovové šasi je problém vůbec, protože rezonuje, špatně tlumí už či na pružinkách nebo napevno . Ano Litovel ve mě utvrdila přesvědčení o těchto koncepcích a co se týče ac pohonu tak také project, rovněž tím trpí. Když dám desku na gramec tak chci slyšet tu desku ,ne gramec. 50Hz se fakt dost náročně odtlumuje, opakuji, už jsem to někde psal, že i dual 505 s tím má problem i když ten brum je o hodně menší. (...já vím, četl jsem, 505 patří do nižší třídy...)
Samozřejmě mluvím o gramcích ve střízlivých cenových relacích , ne "vrtné věže" a podobná monstra v cenách /2+1 v Praze blízko centra/
Ale opakuji , je to můj osobní pohled a zkušenost , pokud někdo má jinou zkušenost, nic proti.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

No vždyť já se taky nehádám ale diskutuji. Mám Dual 721 a Thorens 126, které žádné zmiňované problémy nemají, ačkoliv mají kovové odpružené subšasi. Pravda, Dual utlumí hovno ale Thorens, jak jsem psal v jiném vlákně, nepřenese do signálu ani prásknutí deklem. Můj Thorens je Mk III se stejnosměrným motorem ale MK II s AC motorem je úplně stejně tichá.
A co se týče bakelitových gramofonů - kemovi87 jsem prodal Dual CS 620 Q, což je takový bakeliťák a stejně hraje líp než libovolný výtvor z Litovle.

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

Můj Revox B790 má taky kovové a odpružené chassis pružinami, a nemám pocit, že by někde něco rezonovalo nebo bylo špatně. A gramec je to z vyšší kvalitativní řady :-) (GZ Loděnice je používají jako referenční gramce pro výstupní kontrolu...)

Poborak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Poborak »

Ahoj, už jsem se trochu zorientoval, nicméně nejprve bych asi měl vyřešit ten korekční zesilovač. Lechos doporučuje tu stavebnici, nicméně já se necejtim na pájení, jsem na to lempl, sotva dokážu připájet jack konektor k drátu :). Jsou v těch předzesilovačích nějaké zásadní rozdíly? Neměli byste nějaký tip na levné slušné řešení?

Odpovědět