LP deska nejlepší zdroj signálu ?

Prostor pro milovníky poslechu LP
boxer

Re: LP deska nejlepší zdroj signálu ?

Příspěvek od boxer »

Pitrs

Škoda, že jsi nevydržel a reagoval. Protože se začne opětovná točkolotočová anabáze, kdo co a jak myslel, řekl, napsal atd.

Chtěl jsem mít čistý myšlenkový panenský pochod J69.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Nejlepším zdrojem signálu není rozhodně ani CD, ani SACD, ani master na rychlosti 8kilometrů za sekundu, ale pouze živá hrající hudba. A ta nesmí bý nijak amplifikovaná. Vše ostatní, co se pak někam nahraje, je už jen řadou procesů poskozený původní signál :lol:

Jinak samosen´bouchápu smysl původního dotazu a na něj za sebe odpovím, že u mě to je podle dnů: někdy mám své dny,. kdy mi 30 let stará LP deska zní lépe, jako japonský SHM CD nosič. A někdy zase naopak.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Zdeny -- souhlas , také to mám tak, ale bohužel do obývacího pokoje nebo poslechovky nenarveš živou hrající hudbu *sunglases*

Co se týče Master pásků , tak to jsou prvotní nahrávky ze studia.

Jak postnul Lidomil : to jsou originál nahrané pásky ( v době před kazetou ), normálně se prodávaly hlavně za mořem. Několik mám ve sbírce ze států, ale většina už byla po smrti ( špatně skladované, nebo přetrhané, na špatném strojku hrané a hlavně věk ničím nezastavíš ), tzn. nemají nic společného s Master pásky je to jen komerce !!!

Co se týče novinek jsou firmy , ale chtějí neskutečný peníz :

http://tapeproject.com/
http://lynstanley.com/product/potions-reel-to-reel/
http://www.analogarts.net/mastertapes

Je jich samozřejmě daleko více, ale bohužel za kvalitu se platí a v hifi to platí stoprocentně.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Boxer-Pítrs, je to až dojemné, jak si vy dva podkuřujete. Snad se to nezvrhne v něco intimnějšího.

boxer

Příspěvek od boxer »

Místo těch keců bys mohl vysvětlit to, nač jsem se ptal. Nebo zase budeš překrucovat, že to bylo jinak napsáno a myšleno?
Neměl by ses zamyslet nad tím, proč jsi tak oblíben?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Otázka byla, jestli je LP deska nejlepším zdrojem signálu.
Myslím si, že ne. Ale nechci nikomu ani kazit kšefty ani brát iluze.
Když si vezmu, čím vším si nahrávka projde, než se vylisuje na desku + další rušení/zkreslení při přehrávání na gramofonu, tak si myslím, že není gramodeska ideální.
Běžné desky vychází z digitálních formátů. Takže, všechny nevýhody digitalizace + nevýhody LP. Proto bych si vsadil na nějaký hi-res digitální formát.
http://www.gzmedia.com/cs-CZ/Files/Doku ... L-(1).aspx
Ale předpokládám, že zase objevujeme Ameriku
Je to smutné, že se musí všechno tak polopaticky psát. Měl jsem za to, že je lepší naťuknout, aby si lidi udělali radost, že si na to přijdou sami.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

zajímavý dotaz.
teoreticky zde bylo odpovězeno x krát. např. PMA se k tomu opakovaně jasně vyjádřil.
(pokud si dobře vzpomínám, pavle?)
osobně jsem mohl několikrát slyšet na vyladěné, vyrovnané sestavě ( s nějak řešenou akustikou) rozdíl
gramec x sacd x cd. jen symfonická hudba.
osobně bych si vždy vybral sacd.
např. gramo denon d47 x sacd primare .... hrálo sacd nejlépe.
např. gramo vpi classic x sacd audionet ....hrálo sacd nejlépe.
např. clearaudio inovation x sacd audionet ...hrálo sacd lépe.
např. kharma v mnichově... ( 2011?)... bylo sacd vždy výýýrazně lepší. (vystavovatel měnil zdroj zvuku každých 15 minut)
považujte můj "test" za test pocitový. nehledejte v tom dedikované/slepé testy atd., prosím.
pak jde samozřjemě také o celkovou cenu "vstupu", že?

ono u phono cesty záleží na jejím "vyladění". tolik choulostivých míst. aby šlo prakticky hledat odpověď na otázku vlákna!
kdo má ke kvalitnímu gramci stejně kvalitní phono, přenosku, kabeláž, nastavení, pračku...?
kdo má gramec pořádně pověšený na nosné zdi?
sacd player stačí postavit do racku, zasunout placku.
phono-cesta je značně složitá na preciznost, sladěnost a peněženku.

nevím, co je skutečně lepší jako zdroj, ale vím, že většinou hifista zvládne dotáhnout 100% digitál.
aby se gramec vyrovnal špičkovému "sacd-zdroji" ....to je sakra náročné.
nikdy jsem ještě neslyšel phono-cestu, kterou bych na klasiku upřednostnil před sacd.

někomu však určitě hraje LP doma lépe než cd/sacd. to je logické.
:-)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

dovolil bych si připomenout Analogovou Akademii 2013, gramofon EAT Forte s ramenem Graham Phantom a s přenoskou Yosegi, phono EAT, preamp Audio Research Reference 10, konec D'Agostino a bedny Triangle Magellan Concerto, v sestavě ještě Isotek Supertitan a Genesis, cena sestavy byla kolem 5M, ale klasiku to taky umělo.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

Ano. To byl uzasny zvuk!! Poslouchal jsem do 03:00.
Jenze jsme nemeli zadny adekvatni sacd player na porovnani.
Nebyl potreba. Uznavam!
( jenze tato sestav byla onehda extremne unikatni) neco takoveho nehraje ani na highendu v mnichove
*klanimse*

fotolaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fotolaik »

aa 2013 - jj to bylo to LP Keith Jarrett - koncerr v koline ? to byl zazitek !
Lachim - a vzpominas na tu sestavu Kharma + ten velky gramo s ramenem ve tvaru "lodniho trupu" ( nejak ukrutna cenovka ) - to byl zvuk :-)
ale k LP - myslim, ze na to nelze uplne jednoznacne odpovedet ... a rad vzpominam na VPI ( i na to porovnani s Audionet ) .. oboji ma "svoje", nicmene postavit slusnou analogovou sestavu lze i za dobre penize a bez hypoteky

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

a co nějaká AA ještě dříve, kde hrál gramofon Sony PS-X60 s přenoskou Ortofon Valencia a Čajkovského 1812 ?
Jednalo se o srovnání konců Federmana, PMA a DPA ...
Bedny byly i tehdy nějaké Triangle z řady Magellan

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Také rád vzpomínám na dřívější AA, ano tenkrát ten Sony hrál neskutečně dobře a každý kdo slyšel na tomto kolotoči 1812, nevěřil co dokáže analog.

I v Praze na AA, tenkrát v Park Hotelu to bylo výborné.

V roce 2013 na AA byla opravdu špičková sestava, pamatuji si jak MB přivezl MFSL Led Zeppelin ( tuším Jarda Merhaut seděl vedle ) a jen jsme si podupávali nohou, ukrutný nářez z LP.

Letos třeba bude vše překonáno a opět bude na co vzpomínat *sunglases*

Martin666666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin666666 »

Zdravím všechny v diskusi a dovolím si přidat svůj názor.
Nemělo by se zapomínat na praktičnost. Jedná se o to, že pokud vlastním sbírku CD, nebudu rychle pořizovat všechny nahrávky ve 24 bit. Faktem je, že vážná hudba se z CD poslouchat nedá, měl jsem velké štěstí, že jsem se v roce 2014 dostal k velkému počtu nových LP s vážnou hudbou za směšné peníze (likvidace obchodu).
Zhruba od roku 1994 jsem kupoval pouze CD a domníval jsem se, že je to vlastně to nejlepší, co mohu mít. LP jsem znal většinou tak, že zahraniční LP se ke mně dostaly již značně ohrané (ruku na srdce, kdo řešil tenkrát přítlak atd. to samé platí i o západní Evropě). Takže jsem na dlouhá léta vytěsnil pomyšlení na to, že LP by mohlo být zvukově lepší (pamatujete, jak se hlavně oceňovala čistota nahrávek u CD, možná ostrost ...).
Zhruba pře pěti lety jsem začal vnímat rozruch kolem návratu LP a náhodně se dostal k poslechu LP. S tím jsem také přišel na HD nahrávky v podobě SACD a DVD-audio. Tady jsem byl velmi spokojen myslel jsem, že to bude pro mne ta cesta. Bohužel jsem zanedlouho zjistil, že dostupnost těchto disků je
velmi obtížná (neplatí paradoxně o vážné hudbě).
Nově jsem tedy pořídil gramofon a začal kupovat LP, které jsou, dle mého názoru, za solidní peníze. Z praktického hlediska tedy nejvíce poslouchám CD (praktické např. v kanceláři, kde sedím sám :). Doma se dostanou ke slovu LP, která pomalu doplňuji.
Teď k té kvalitě signálu. Mezi CD a LP není co řešit. CD prostě nemůže mít hloubku signálu jako LP (u vážné hudby, dle mého názoru, problém ve spodním pásmu - neurčitost nástrojů). Porovnával jsem také HD trackc A. Dvořáka Novosvětskou s identickou LP nahrávkou (Kubelík) a i tady LP vyhrálo. Abych se přesvědčil ještě dále, pustil jsem si Novosvětskou ve verzi ČF z roku 1975. Bohužel tato nahrávka hrála nejlépe (hloubka, prostor...). Mám silné podezření, že nové LP (Kubelík) je již uděláno z digitální nahrávky (ve formátu 24/192 koupíte na HD Tracks).
Trochu si také musím přidat k současnému trendu vydávání HD nahrávek. Proč si kupovat např. RUSH Power Windows na HD Tracks, když album bylo v roce 1985 nahráno DDD. Jak tedy mohli udělat 24 bitovou verzi, když tehdejší zařízení pracovali s maximálně 16/48.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Martin666666 píše:Mezi CD a LP není co řešit. CD prostě nemůže mít hloubku signálu jako LP[/b]
hloubka signalu ? to je jaky technicky parametr ?

Odpovědět