LP deska nejlepší zdroj signálu ?
-
Martin666666
- Kontaktovat uživatele:
Re: LP deska nejlepší zdroj signálu ?
Takže, to co psali na původních CD, byl pouze marketing. Digital se analogu pouze přibližuje viz odkaz níže. Je nutné uvést i nedostatky analogu (šum, u LP mechanické opotřebení, náročnost na seřízení a udržování gramofonu ...).
Digitál je jinak samozřejmě velmi praktická věc a u mne vítězí (můj první příspěvek - sbírka CD - přenositelnost atd.). Samozřejmě se jedná o neremastrovaná, rádoby vylepšená CD, ale to je na jinou diskuzi.
Odstavec č.3 technický pohled:
http://elektronicka-hudba.telotone.cz/c ... us-digital
Digitál je jinak samozřejmě velmi praktická věc a u mne vítězí (můj první příspěvek - sbírka CD - přenositelnost atd.). Samozřejmě se jedná o neremastrovaná, rádoby vylepšená CD, ale to je na jinou diskuzi.
Odstavec č.3 technický pohled:
http://elektronicka-hudba.telotone.cz/c ... us-digital
Úrovne, kde sa začnú prejavovať obmedzenia digitálneho záznamu (napr. kvantizácia aplitúdy) sú asi o 30dB (pri 16 bit, pri 24bit ešte výrazne viac ) nižšie, než je šum drážky (kde je to limitované "kvantizáciou" drsnosťou povrchu drážky, atómami materiálu) aj pri najlepšom gramofóne a LP doske. Ako sa píše v tom odkaze, "výhody" analógu" sú viac psychologické, ako reálne.
K názvu vlákna- nie, LP doska nie je(objektívne) najlepší zdroj signálu.
K názvu vlákna- nie, LP doska nie je(objektívne) najlepší zdroj signálu.
Ten clanek mne fakt pobavil - zejmena sekce o fotografii kdy si mam na pocitaci (tj digitalne, navic na windows omezene na 8 bitu a u mnoha lidi dokonce treba na monitoru s 6 bitovou hloubkou) prohlidnout starou fotografii a pokochat se jeji analogovou hloubkou
Pripomina mi to videa s ukazkou zvukove kvality reprobeden nebo zesilovacu na youtube
Jinak je clanek spis diletantska smes dojmu a pojmu ... Pravdu ma hlavne v tom, ze se kvalit nosice/formatu musi vyuzit - kdyz se to udela blbe nebo kdyz zdrojovy material proste kvalitu nema, tak to bude blby. Ale to neni problem ve formatu. A plati to i pro fotografii (papirove velka rozliseni, ale mizerne miniaturni snimace a spatna optika) i pro video - taky se zavadi vyssi a vyssi rozliseni, ale TV vysilani pritom z valne vetsiny nedokaze vyuzit ani moznosti SD rozliseni. Zajimavy je, ze tam to (skoro) nikdo nesvadi na digitalizaci a asi hodne malo lidi touzi po navratu analogoveho TV vysilani nebo analogoveho videa ...
Pripomina mi to videa s ukazkou zvukove kvality reprobeden nebo zesilovacu na youtube
Jinak je clanek spis diletantska smes dojmu a pojmu ... Pravdu ma hlavne v tom, ze se kvalit nosice/formatu musi vyuzit - kdyz se to udela blbe nebo kdyz zdrojovy material proste kvalitu nema, tak to bude blby. Ale to neni problem ve formatu. A plati to i pro fotografii (papirove velka rozliseni, ale mizerne miniaturni snimace a spatna optika) i pro video - taky se zavadi vyssi a vyssi rozliseni, ale TV vysilani pritom z valne vetsiny nedokaze vyuzit ani moznosti SD rozliseni. Zajimavy je, ze tam to (skoro) nikdo nesvadi na digitalizaci a asi hodne malo lidi touzi po navratu analogoveho TV vysilani nebo analogoveho videa ...
Mám gramofon, CD přehrávač, streamer. Vybírám přístroje podle nálady. Gramofon občas, když je čas a klid na duši. Gramofon dělá z mého koníčka opravdovou zábavu. Kvalitně nahraná LP deska je pro mne nejlepší zdroj signálu. Každý den ale nemůže být na oběd husa. 
to BVa :
Ale vy přece víte, že je to takový styl mluvy audiophilů, kteří potřebují své emoce jakýmsi způsobem vyjádřit nebo spíše popsat. A to asi není jednoduché. No a tak tohoto člena napadl výraz "hloubka", za což si to od vás pěkně schytal. Myslím, že tohle zesměšňování nikdo z nás ani nechce, ani nepotřebuje. Tady nejde o porovnání LP vs. CD, tady jde spíše o způsob diskuze.
Moje poznámka "velmi vtipné" rozhodně směřovala tímto směrem, nechtěl jsem se příst o technických záležitostech
2 Renown
BVa - velmi vtipné
Však napíšte niečo , čo tú "hĺbku signálu" vysvetlí. Možno hluk drážky?
Technicky je to bez reálneho podkladu, len taká "axióma", bez reálneho podkladu (tým nie je subjektívny pocit). Výrazne horší dynamický rozsah, rádovo horšie skreslenie, opotrebovanie (degradácia) , špatné presluchy (horší až "vymyslený" priestor). A toto všetko "vyrobí" len analógový master, pritom LP a CD sa často robia z jedného (digitálneho) mixu. Ale to je neverending story.
Ale vy přece víte, že je to takový styl mluvy audiophilů, kteří potřebují své emoce jakýmsi způsobem vyjádřit nebo spíše popsat. A to asi není jednoduché. No a tak tohoto člena napadl výraz "hloubka", za což si to od vás pěkně schytal. Myslím, že tohle zesměšňování nikdo z nás ani nechce, ani nepotřebuje. Tady nejde o porovnání LP vs. CD, tady jde spíše o způsob diskuze.
Moje poznámka "velmi vtipné" rozhodně směřovala tímto směrem, nechtěl jsem se příst o technických záležitostech
2 Renown
Ale však som to nemyslel nijako pejoratívne. Nakoniec, mám 60+, s gramofónom som vyrástol, mám ho doteraz (home made cca 1975, ramienko P1101, delený tanier, motor SMZ, pohon remienkom), aj cca 150-200LP. Ale je to len čistá nostalgia.
Ale však som to nemyslel nijako pejoratívne. Nakoniec, mám 60+, s gramofónom som vyrástol, mám ho doteraz (home made cca 1975, ramienko P1101, delený tanier, motor SMZ, pohon remienkom), aj cca 150-200LP. Ale je to len čistá nostalgia.
Ve finále stejně rozhoduje obsah nahrávky. Mám tu audioknihy v mp3 128kbps a děsně si to užívám. Výborná nahrávka, s ruchy ulice, projíždějící auta a tak 
-
Martin666666
- Kontaktovat uživatele:
Můžu porosit o krátký rozbor, kde je v článku uvedena diletantská směs pojmů a dojmů? Jedná se mi především o zmíněný odstavec č.3 a případně č. 3.1.bh69 píše:Ten clanek mne fakt pobavil - zejmena sekce o fotografii kdy si mam na pocitaci (tj digitalne, navic na windows omezene na 8 bitu a u mnoha lidi dokonce treba na monitoru s 6 bitovou hloubkou) prohlidnout starou fotografii a pokochat se jeji analogovou hloubkou![]()
Děkuji, velmi rád se poučím. Jsem především posluchač, takže technická stránka není pro mne až tak důležitá, ale korekci odborníka si velmi rád přečtu.
-
Martin666666
- Kontaktovat uživatele:
Renown píše:to BVa :
2 Renown
BVa - velmi vtipné
Však napíšte niečo , čo tú "hĺbku signálu" vysvetlí. Možno hluk drážky?
Technicky je to bez reálneho podkladu, len taká "axióma", bez reálneho podkladu (tým nie je subjektívny pocit). Výrazne horší dynamický rozsah, rádovo horšie skreslenie, opotrebovanie (degradácia) , špatné presluchy (horší až "vymyslený" priestor). A toto všetko "vyrobí" len analógový master, pritom LP a CD sa často robia z jedného (digitálneho) mixu. Ale to je neverending story.
Zkuste si porovnat identickou nahrávku v CD formátu s formátem HDCD (stačí 20 bit, na HDCD přehrávači). Takto se ty emoce, respektive styl mluvy dá pochopit.
dobre, mozna jsem to prehnal, ale priklad - kdyz autor ukazuje to jak je "v digitalu" ovlivnen prubeh signalu vysokych frekvenci nizkym poctem vzorku, mel by podobne ukazat jak vypada analogovy signal - takhle to vypada, ze z analogu dostaneme krasne sinusovky, co rozhodne nebude pravdaMartin666666 píše:Můžu porosit o krátký rozbor, kde je v článku uvedena diletantská směs pojmů a dojmů?
Pod tohle jsem ochoten se i podepsatfox píše:Mám gramofon, CD přehrávač, streamer. Vybírám přístroje podle nálady. Gramofon občas, když je čas a klid na duši. Gramofon dělá z mého koníčka opravdovou zábavu. Kvalitně nahraná LP deska je pro mne nejlepší zdroj signálu. Každý den ale nemůže být na oběd husa.
Mám taky CD přehrávač, a DAC. Ale největší potěšení mám když vyhodím manželku a děcka na procházku a já si udělám čas pro sebe třeba i "panáčkem" koňáčku. I přes neduhy na mě působí vinyl daleko nejpříjemněji. Čest vyjímkám jako MFSL vydání CD nebo kvalitních mastru nebo remastru, které mi dělají podobné potěšení.
Vsak o to ide v prvom rade. Aby bol clovek spokojny. Ja casto pocuvam ~ 250 VBR MP3 v aute, ale za to, ze ma to bavi nebudem niekde pisat, ze je to ten najlepsi sposob pocuvania, lebo som si vedomy, ze ani nahodou 
trosku OT, ale souvisi to a je to docela zajimavy cteni - http://productionadvice.co.uk/high-samp ... und-worse/
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
JJ pod to jsem taky ochoten se podepsatTJK píše:Pod tohle jsem ochoten se i podepsatfox píše:Mám gramofon, CD přehrávač, streamer. Vybírám přístroje podle nálady. Gramofon občas, když je čas a klid na duši. Gramofon dělá z mého koníčka opravdovou zábavu. Kvalitně nahraná LP deska je pro mne nejlepší zdroj signálu. Každý den ale nemůže být na oběd husa.. (kdybych měl vymoženosti moderní doby jako facebook, twitter, nebo pokemon
) tak bych i olajkoval.