Lze z fotografie poznat opotřebení LP?
Re: Lze z fotografie poznat opotřebení LP?
Omlovam se. Misto NM jsem napsal MM. 
NE.Lze z fotografie poznat opotřebení LP?
leda položit pod optický majkroskop ale zorné pole je omezené, na kontrolu opotřebení hrotu přenosky se ovšem hodí
Asi už bylo napsáno vše. Jen doplním, že z fotky se dají poznat škrábance, vlásečnice a jiná mechanická poškození + prach. Ale musí to být správně nafoceno. Určitě to ale není poznat z fotky v dotazu! Občas prodávám přebytky na aukru a rozhodně mohu prohlásit, že je jednodušší nafotit poškrábanou a zaprášenou desku tak, aby na fotce vypadala jako nová, než aby fotka alespoň trošku vyjadřovala skutečnost. Pozor si dávejte hlavně na fotky, kde je LP focena kolmo - zde přes odlesky není vidět absolutně nic - to je případ tohoto dotazu. Prodejcům, kteří se odkazují na stav LP jen podle těchto fotek se velkým obloukem vyhýbám. Ty fotky jsou použitelný jen a pouze na posouzení papírového labelu pro odhad o jaký jde press. Fotka navíc musí odkazovat na originál ve velkém rozlišení. Stav LP se mi daří nafotit pouze ze šikmého pohledu a vhodným nasvícením. Detaily jsou ale i tak vidět jen na částech ideálně nesvícené LP. Zde už by pomohl jen "profi" vybavený ateliér a pohrát se se světlem. Jak už zaznělo, nejlepší je slovní popis a ověřený prodejce (krom osobního převzetí).
O kvalite zvuku ti ale ani takova fotka neprozradi naprosto NIC!bcoufal píše:Asi už bylo napsáno vše. Jen doplním, že z fotky se dají poznat škrábance, vlásečnice a jiná mechanická poškození + prach. Ale musí to být správně nafoceno.
Prosla mi uz rukama spousta desek s viditelnym opotrebovanim (skrabanci) ktere, po vyprani, hraly jako nove a koupil jsem uz naopak i takove, na kterych nebylo ani nejmensi znamky po poskozeni a presto byly temer neposlouchatelne. (Lupance, sum v tichych pasazich, brum v pozadi etc...)
To se (obcas) muze stat dokonce i u naprosto novych, nehranych, vylisku. To je zkrátka - mechanika.
Nelze. Jenom poslechem, fotka tchyně na pracovním stole je možná dobrá ale LP desky naprosto k ničemu.
Prospero:
Ačkoli se to může zdát zvláštní souhlasím. Minulý týden jsem si donesl domů Pipera od Floydu v novém digi remasteru. Vypral, přehrál a na několika místech co otáčka to "šramot?" a skrze celou desku dost nepříjemný jakoby šum. Pod podrobným pohledem jsem uviděl jemné odlesky jakoby od od lis.prášku. Desku jsem prodejci vrátil (trošku se na měl díval...
). Nicméně vyměnil za druhou. K mému překvapení jsem zjistil, že je na tom velmi podobně. Dal jsem se do práce s pračkou znova. Nakonec se mi ji podařilo dostat do stavu aby "nehučela" a nelupala... pětinásobné vysátí každé strany
. Ačkoli od Optimal Media pár desek mám... za tohle bych výstupní kontrolu ve fabrice vytahal za chlupy na prdeli a povesil za ně do průvanu. 
Ačkoli se to může zdát zvláštní souhlasím. Minulý týden jsem si donesl domů Pipera od Floydu v novém digi remasteru. Vypral, přehrál a na několika místech co otáčka to "šramot?" a skrze celou desku dost nepříjemný jakoby šum. Pod podrobným pohledem jsem uviděl jemné odlesky jakoby od od lis.prášku. Desku jsem prodejci vrátil (trošku se na měl díval...
A proc by se mi to melo zdat "zvlastni"?TJK píše:Prospero:
Ačkoli se to může zdát zvláštní souhlasím.
Tady nejsme v parlamentu a proto neni nutne byt stale "v opozici".
Ani Optimal neni 100%-ní a jak uz jsem psal - je to "mechanicke nacitani" signalu a kazda chybicka je holt znát.
Pri dnesnich cenach vinylu to ale o to vic na......dchne!
Já to nemyslel směrem k tobě. Myslel jsem tak že je zvláštní že i nová deska vyžaduje podobnou péči (v mém případě ještě větší) jako starší než se položí na kolotoč. Nebuď vstahovačný 
Já a vztahovacný?
To, myslim, ale opravdu nehrozí.
Me jen prislo podivné, ze se jakoby zdráhas, dát mi za pravdu…
To, myslim, ale opravdu nehrozí.
Me jen prislo podivné, ze se jakoby zdráhas, dát mi za pravdu…
https://www.discogs.com/Pink-Floyd-The- ... se/8513521 toto vydanie?TJK píše: Minulý týden jsem si donesl domů Pipera od Floydu v novém digi remasteru. Vypral, přehrál a na několika místech co otáčka to "šramot?" a skrze celou desku dost nepříjemný jakoby šum. Pod podrobným pohledem jsem uviděl jemné odlesky jakoby od od lis.prášku.
Pink Floyd sa okrem Harvestu a par prvotriednych vydavatelstiev (ktore sa este neunuvali remastrovat floydov), neoplati kupovat.
citát:... za tohle bych výstupní kontrolu ve fabrice vytahal za chlupy na prdeli a povesil za ně do průvanu.
přeháníš trochu, víš co je TQM a jak se provádí ? to má pracovník OTK kontrolovat každou desku kus po kuse ze 100 000 série ? nevydělali by na slanou vodu a brzo krachli. LP vinyl nosič je hromadná spotřebka hodnoty jedné čokolády tak jakýpak fraky.
přeháníš trochu, víš co je TQM a jak se provádí ? to má pracovník OTK kontrolovat každou desku kus po kuse ze 100 000 série ? nevydělali by na slanou vodu a brzo krachli. LP vinyl nosič je hromadná spotřebka hodnoty jedné čokolády tak jakýpak fraky.
Co Tě vede k tomu, že kupuješ vinyl v digi remasteru, když si můžeš koupit CD, které Ti bude hrát líp?LawIAR píše:https://www.discogs.com/Pink-Floyd-The- ... se/8513521 toto vydanie?TJK píše: Minulý týden jsem si donesl domů Pipera od Floydu v novém digi remasteru. Vypral, přehrál a na několika místech co otáčka to "šramot?" a skrze celou desku dost nepříjemný jakoby šum. Pod podrobným pohledem jsem uviděl jemné odlesky jakoby od od lis.prášku.
Pink Floyd sa okrem Harvestu a par prvotriednych vydavatelstiev (ktore sa este neunuvali remastrovat floydov), neoplati kupovat.
LawIAR: Nemyslím si. Mám několik desek floydů v digi RM a hrají více než solidně. CD až na MoFi RM CD a první press na CD se na LP nechytají.
Lechos: Někteří desky umí udělat tak že nepotřebují zvláštní péči (ani co se OQC týče) co se např pračky týče. Tahle série prostě není výrobně OK.
Zvukově je velmi dobrá úrovni. Velmi dobré.
Lechos: Někteří desky umí udělat tak že nepotřebují zvláštní péči (ani co se OQC týče) co se např pračky týče. Tahle série prostě není výrobně OK.
Zvukově je velmi dobrá úrovni. Velmi dobré.
Tú poznámku s CD smerovať na Vlada! Ja mam jediný digi remaster od Floydov a som s ním 100% spokojný.TJK píše:LawIAR: Nemyslím si. Mám několik desek floydů v digi RM a hrají více než solidně. CD až na MoFi RM CD a první press na CD se na LP nechytají.
https://www.discogs.com/Pink-Floyd-The- ... se/7311480