Nastavení gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Frosty
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nastavení gramofonu

Příspěvek od Frosty »

Nemáš nějak moc přitažená ložiska v rameni? Mně se nezdá, že by jsi nevyloudil přítlak vyšsí, než 2 g *taktone*

MikeC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeC »

Pánové děkuji za rady. Celé jsem to ještě jednou prošel. S trochou přesvědčování šlo závažíčkem otočit ještě víc, abych dostal větší přítlak - takže nyní mám vyzkoušeno i 2.5g a projev stále stejný.
Také jsem na doporučení známého, který mi říkal, že když mu to u Tesly takhle tahalo ven, tak měl právě moc velký AS - vyzkoušel sem tedy i jeho nejmenší nastavení (první/vnitřní) zářez v kombinaci jak s malým (od 1.5g) tak velkým (2.5g) přítlakem - pořád stejné.
Ještě jsem jednou překontroloval kabely v ramínnku - úplně na vnitřní straně desky jsem při delším zkoumání měl přeci jen pocit, že už je to na hraně a trochu to má tendenci tahat remínko zpět - upraveno, teď už zůstavá ve všech pozicích nad deskou bez pohybu, ale při přehrávání mám pořád stejný problém... už z toho začínám být nešťastný :D
Při porovnání jsem si ještě všiml tohoto:
IMG_20191109_090944672.jpg
Tedy že mi při jakémkoliv nastavení "tahá chvějku" dovnitř" - jak kdyby se ji raménku nechtělo následovat a následně ji to pak přeskočilo na desce zpět... Byl bych přísahal, že ramínko chodí v obou osách volně a nic ho neomezuje, ale už vážně nevím :roll:

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

A máš ten celí gramofon ve vodováze? Podle chvějky to vypadá na příliš silný AS. Zkus jej úplně sundat jestli to bude dělat pořád.

kR@K3N
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kR@K3N »

Jak píše weiron, vypadá to na nějaký extrém v nastavení AS. Nevím jak moc jsi co rovnal když jsi psal, že bylo uchycení celé zprohýbané a ty jsi ho musel rovnat.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

MikeC: Odkud jsi?

MikeC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeC »

Gramofón několikrát kontrlován a základna, talíř i přenoska byly přesně ve váze. Teď jsem teda ještě překontrolval i osu uložení raménka a ta bylo trochu mimo, tak jsem ji podložil z jedné strany a teď je i to ve váze - stejně jako vše ostatní. Nicméně projev stále stejný. Ozkoušeno i úplně bez AS.
@kR@K3N - rovnal jsem akorát ten kovový drátek který slouží jako háček pro silon závažíčka AS - byl zkroucený do divného tvaru, tak jsem ho vytvaroval zpět aby sloužil jako onen háček :)
@S499_1023 - původně Ostravsko, nyní ale Katovice (PL) - takže pro všechny asi trochu z ruky :D

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

MikeC: Tak to fakt nemůžu sloužit, já jsem okolí Prahy :-).
Ještě otázka: Jaká je historie přenosky?

MikeC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeC »

Přenosku jsem koupil novou pro tenhle gramofon. Takže defacto nemá nic nahráno - když nepočítám pokusy o seřízení.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Pokud dáš raménko do nuly a necháš ho volně vznášet nad talířem bez AS. Musí stát na místě. Pokud bude ujíždět na stranu může to dělat jedině vodováha gramofonu a nebo to táhnou ty kabeli v raménku.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ještě mě napadla jedna možnost - zvedáček Ti sjíždí úplně dolů? Nezůstává ramínko drhnout o zvedáček?

kamilek111
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kamilek111 »

A maš tam original závaží?

MikeC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeC »

@weiron - ano, ramínko drží na místě, nikam do strany neujíždí
@S499_1023 - ano, sjíždí úplně dolů (je cca 2-3mm pod úrovní toho plastu na který zvedá ramínko
@kamilek111 - myslím, že jo - tedy aspoň vypadá, že by mohlo být originální :) teď sem ho vážil a má 3,35g (ale nevím s čím to porovnat :)). Každopádně i kdyby nebylo originální (a bylo příliš těžké) a púsobilo tenhle problém, tak by to nevysvětlovalo proč to dělá stejný nešvar i s AS "vypnutým" (závažíčko úplně odvěšené)

Frosty
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Frosty »

Já si pořád myslím, že máš problém buď v ložiskách ramene a nebo Ti to táhnou kablíky. AS nemá takovou sílu, aby ohybal chvějku.

jisk
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jisk »

Když vidím tu fotku a že se to děje i při nazapojeném závaží antiskatingu, tak se musím přiklonit k názoru Frosty, že ti to táhnou vodiče nebo ložiska (nic jinýho tam není, když vapojíš antiskating). Spíš bych to typoval na vodiče. Že raménko stojí na místě v nějaké poloze nad deskou, neznamená, že při snížení raménka, aby chvějka dosedla na desku, se nezmění síly vlivem pnutí vodičů a ty to pak táhnou, Tomu by odpovídalo, že to občas přeskakuje v určitých místech výchylky raménka, tzn v místech kde síla pnutí vodičů je vyšší než síla, která drží hrot v drážce. Vyzkoušel bych, jestli jsou vodiče měkké, někde se nedřou a mají všude mechanickou délkovou rezervu. A zkoušel bych to zatím bez antiskatingu, ten tomu ještě přidává.

A ještě jakým vodičem máš raménko prodrátované ? Podle toho co je fotce, to vypadá na hodně hrubý vodič.

Případně také zkusit namazat ložiska.

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Jjoooo, souhlas s jiskem, kromě vodičů a možná ložisek tam není nic, co by to mohlo dělat a naprosto souhlasím s tím, že dle fotky to nevypadá na přenoskove vodiče,.... aspoň moje HC58 má mnohem jemnější,.... pak stačí málo táhnou celé ramínko.

Odpovědět