Opravdu ho chci mít nastavený dobře..Nemam rád pokus...omyl
Nastavení gramofonu
Re: Nastavení gramofonu
Ale pořád platí, kdyby byl někdo ochotný mě to ukázat, budu rád..
Ahoj, olej pro gramofony Technics se dá koupit třeba zde https://www.ebay.com/p/1774765170 aplikují se 2-3 kapky po 2.000 hodinách provozu. Šablonu na seřízení geometrie najdeš na vinylengine.com. Odkud jsi?
Paráda, dekuju .. Jsem deset km od Plzně..Ale klidně si udělam výlet 
Tu šablonu sem si včera stahnul.. 
Měl jsem SL-Q3, na geometrii se mi osvědčila tahle šablona https://www.umerkura.cz/overhang-gauge , nestavení je rychlé a nehrozí poškození hrotu. Gramec jsem tenkrát opatrně rozebral (sundal talíř a zespod odšrouboval nožičky + asi dva šroubky) a normálně omyl, vnitřek opatrně štětečkem a vysavačem odsál, kabel vyměnil za VDH 502 a gramec byl jako nový.
Zdravím, pánové.
Chtěl bych se na Vás obrátit s radou ohledně nastavení gramófónu - Tesla NC500.
Zkoušel jsem to podle Rowinga návodu i podle některých jiných, co jsem našel na internetu, vytiskl si šablonu, teď už i koupil váhu, etc. a pořád nemůžu docílit kýženého efektu.
Přenoska je nová AT95E.
Přítlak mám nastavený na 2g (váha položená na gumovou podložku na talíří, tak jak by ležela deska - snad je to tak správně): Víc už mě ani nastavit nenechá (resp. podařilo se mi nastavit 2.1g ale výsledek byl totožný).
Antiskating na maximum co na NC500 jde - tedy třetí zářez: Chvějku mám podle mého názoru kolmo k desce jak to jen jde: Jenže pořád mi při přehrávání skladeb přeskakuje chvějka zpět... některé úseky hraje bez problému ale pak začne skákat - zkoušel sem vícero desek, chová se to tak u všech. Zkoušel jsem taky poupravit natočení přenosky vůči ramínku ve vodorovné ose (doprava-doleva, nevím jak líp to popsat
), ale taky nic.
Nějaký nápad? Předem moc díky.
Chtěl bych se na Vás obrátit s radou ohledně nastavení gramófónu - Tesla NC500.
Zkoušel jsem to podle Rowinga návodu i podle některých jiných, co jsem našel na internetu, vytiskl si šablonu, teď už i koupil váhu, etc. a pořád nemůžu docílit kýženého efektu.
Přenoska je nová AT95E.
Přítlak mám nastavený na 2g (váha položená na gumovou podložku na talíří, tak jak by ležela deska - snad je to tak správně): Víc už mě ani nastavit nenechá (resp. podařilo se mi nastavit 2.1g ale výsledek byl totožný).
Antiskating na maximum co na NC500 jde - tedy třetí zářez: Chvějku mám podle mého názoru kolmo k desce jak to jen jde: Jenže pořád mi při přehrávání skladeb přeskakuje chvějka zpět... některé úseky hraje bez problému ale pak začne skákat - zkoušel sem vícero desek, chová se to tak u všech. Zkoušel jsem taky poupravit natočení přenosky vůči ramínku ve vodorovné ose (doprava-doleva, nevím jak líp to popsat
Nějaký nápad? Předem moc díky.
A proč máš při přítlaku 2 g nastavený antiskating na maximum? Vždyť právě ten Ti táhne tu přenosku zpět.
Nemluvě o velmi "merkwürdig" upevnění závažíčka antiskatingu.
Nemluvě o velmi "merkwürdig" upevnění závažíčka antiskatingu.
Silon se závažím, by měl svírat s ramenem pravý úhel, když je rameno v klidové poloze na stojánku.
Antiskating, pokud máš nastavenou svislou sílu kolem 2gr, by měl být nastaven na druhý zářez.
Pokud by nepomohlo výše uvedené, nechal bych předrátovat rameno, aby jsi vyloučil možnost, že Ti dráty tahají rameno zpět.Myslím,si však , že to nebude nutné, nic se tím však nezkazí, drátky za ty roky můžou být ve všelijakém stavu.
Přeji mnoho krásných chvil s dobře seřízeným gramcem.
Antiskating, pokud máš nastavenou svislou sílu kolem 2gr, by měl být nastaven na druhý zářez.
Pokud by nepomohlo výše uvedené, nechal bych předrátovat rameno, aby jsi vyloučil možnost, že Ti dráty tahají rameno zpět.Myslím,si však , že to nebude nutné, nic se tím však nezkazí, drátky za ty roky můžou být ve všelijakém stavu.
Přeji mnoho krásných chvil s dobře seřízeným gramcem.
Pánové, děkuji za rychlou odpověď i rady.
- uchycení když jsem gramofón koupil v bídném stavu bylo celé pozohýbané, takže jsem ho "tak nějak narovnal", jak to šlo a aby snad sloužilo správně svému účelu
- závažíčko antiskatingu jsem měl původně na druhém zářezu, ale taky mi to dělalo stejný problém, tak jsem ho přesunul na třetí - ale to nepomohlo. Nyní jsem ho tedy vrátil na druhý zářez. Použil sem nit, jelikož silikon jsem neměl zrovna po ruce - je to problém a musí to být silion?
- o poučce s pravým mezi ramínkem a háčkem závažíčka jsem nikde nečetl - teď jsem ho zkusil přestavit co nejvíc do pravého úhlu vůči raménku (natolik, aby mi závažíčko nedrncalo o talíř
), ale po vyzkoušení je problém stále přítomen...
- raménko jsem předrátoval hned na začátku (předělal jsem si zapojení na chinche), takže dráty jsou tam nové - teď jsem se ještě díval, jestli při hýbaní raménkem až do krajních poloh se nějak nenapínají/namají tendenci táhnout taménko zpět a nic takového nepozoruju
- uchycení když jsem gramofón koupil v bídném stavu bylo celé pozohýbané, takže jsem ho "tak nějak narovnal", jak to šlo a aby snad sloužilo správně svému účelu
- závažíčko antiskatingu jsem měl původně na druhém zářezu, ale taky mi to dělalo stejný problém, tak jsem ho přesunul na třetí - ale to nepomohlo. Nyní jsem ho tedy vrátil na druhý zářez. Použil sem nit, jelikož silikon jsem neměl zrovna po ruce - je to problém a musí to být silion?
- o poučce s pravým mezi ramínkem a háčkem závažíčka jsem nikde nečetl - teď jsem ho zkusil přestavit co nejvíc do pravého úhlu vůči raménku (natolik, aby mi závažíčko nedrncalo o talíř
Já bych se ještě vrátil na začátek - jak to, že nejde nastavit menší přítlak, než 2 g? Vždyť rameno musí jít i s kompletním vybavením nastavit do rovnovážné polohy, t.j. přítlak 0 g. Pak si samostatným otáčením jen stupnice bez závaží (to přidržíš) dáš nulu nahoru a pak otáčením celého závaží proti směru hodinových ručiček nastavíš hodnotu "20" . Rukama mi prošly desítky NC 500 a šlo to na každé.
Menší přítlak nastavit jde - zkoušel jsem nastavovat hodnoty od cca 1.5g (což je výrobcem uváděné minimum pro danou přenosku) výš - a právě nemůžu nastavit VÍC jak 2.1g - viz jak sem psal výše ("Víc už mě ani nastavit nenechá (resp. podařilo se mi nastavit 2.1g ale výsledek byl totožný).")
http://www.radiojournal.cz/schemata/NC500nav.pdf
tady máš manuál včetně nastavení.
tady máš manuál včetně nastavení.
Jak to, že nenechá? Nedá se už otočit protizávažím nebo co?
Mmch., jestli potřebuješ originál závažíčko antiskatingu se silonem nebo ten výložníček, tak všechno se dá pořídit u pana Zatloukala v Litovli (gramofony.wz.cz) nebo v ETA Litovel (stejné rameno používal i první ProJect 1).
Mmch., jestli potřebuješ originál závažíčko antiskatingu se silonem nebo ten výložníček, tak všechno se dá pořídit u pana Zatloukala v Litovli (gramofony.wz.cz) nebo v ETA Litovel (stejné rameno používal i první ProJect 1).
@Frosty - díky, manuál už sem pochopitelně "študoval", ale i nastavení dle něj mi nepomohlo - možná sem ale někde udělal chybu a zkusím to ještě jednou, pro jistotu
@S499_1023 - závaží mám otočené na maximum co jde (maximálně "našroubované" na ramínko). Závažíčko je originální (aspoň myslím původně bylo na silonu, jen nebyl po ruce silikón, když jsem ho přesouval z 2. na 3. zářec a teď zpět
). Výložníček je prosím co? Ten háček přes který visí závažíčko antiskatingu a mám ho "pozohýbaný? nic mi ten název neříká...
U pana Zatloukala (myslím, že to byl on), jsem už kupoval nové ložisko talíře, staré se mi rozpadlo v ruce (bylo úplně zkřehlé) při demontáži během přípravy základny gramofónu na lakování.
@S499_1023 - závaží mám otočené na maximum co jde (maximálně "našroubované" na ramínko). Závažíčko je originální (aspoň myslím původně bylo na silonu, jen nebyl po ruce silikón, když jsem ho přesouval z 2. na 3. zářec a teď zpět
U pana Zatloukala (myslím, že to byl on), jsem už kupoval nové ložisko talíře, staré se mi rozpadlo v ruce (bylo úplně zkřehlé) při demontáži během přípravy základny gramofónu na lakování.
Tak použij třeba o fous těžší šroubky na uchycení přenosky (ty origo AT jsou hliníkové, tak dej třeba nerezové nebo mosazné) a máš po problému.