Nastavení gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
LUK

LUK

Příspěvek od LUK »

Takže si fakt ten lak prostě vycucli z prstu jen aby z tebe mohli vytáhnout víc peněz, jo? No, já na to radši snad ani nebudu nic říkat :lol:.

Kam to odnést už tu pár tipů padlo, tady máš malý shrnutí:
http://www.retroservis.cz/kontakt.htm
http://www.oldradio.cz/
http://www.hifivintage.cz/?lang=cz#onas
http://www.prodance.cz/
a náhodou jsem narazil ještě na tuhle stránku, ale vůbec nic o nich nevím:
http://www.elektro-zeman.cz/elektrospot ... servis.htm

Lachim_007
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení gramofonu

Příspěvek od Lachim_007 »

Tak jsem na to přišel. Nalakování je hodinářský olej co zaschnul. Dual byl nad zesilovačem a i když tam bylo mezi nima 4 cm dištanc mezera, tak ten olej zaschnul. Takže štětec a etanol by to měl opravit :-D

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Dnes jsem si chtěl jen tak ze zvědavosti zkontrolovat otáčky na gramofonu VPI HW 19. Vytiskl jsem si šablonu pro měření otáček z webu vinylengine.com. Zjistil jsem že mi otáčky lehce utíkají. Na youtube jsem našel že někteří používají aplikaci pro telefn: RPM speed meter. Tato aplikace mi naměřila rychlost 33,55 otáček. Na tomto gramofonu lze spodní základna posouvat pár milimetrů do stran tak jsem zkoušel gumičku povolit nebo naopak natáhnout. Toto nemělo vůbec žádný vliv na změnu otáček. Jediné co jsem na internetu našel je vyzkoušet gumičky od různých výrobců jestli se netrefím do ideálních otáček. Nevíte někdo jestli se dá tato věc nějak jinak nastavit?

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

To je snad použitím logického uvažování jasné, že převodový poměr je dán poměrem obvodu řemenic a ne natahováním řemínku. 33,55 rpm proti nominálu 33,33 je rozdil 0,6%, to nepozná ani Herbert von Karajan, doporučuji nerýpat a nechat bejt.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

pro: S499_1023
Díky nechám to být. Jen mě napadlo když se to běžně měří tak se to třeba dá nějak nastavit.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Dá. Ale ne na VPI HW 19, který má asynchronní motorek bez regulace. Leda by šlo nějak využít konicitu řemenic ale to bych už vařil z vody.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

V manuálu mám: 600 RPM AC synchronní motor. Mohla by být regulace někde skrytá u motoru?

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ne, ten motor regulaci nemá. Kolikrát to ještě mám zopakovat?

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ok dík!

wizard
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

Chcem sa spýtať či existuje logické vysvetlenie pre nasledovný problém, alebo sa jedná o chybné rameno. Používam 12 palcové rameno Ortofon RS309D na gramo Project Xtension 12 a prenosku Ortofon Quintet Black. Problém je v tom že keď nastavím prítlak na odporúčaných 2,3g tak po prehraní viacero záznamov sa hodnota prítlaku zmení aj o 0,3g. Vopred ďakujem za info k problému.

LadiCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadiCZ »

Zdravím všechny!
Měl bych velkou prosbu, léta používám Technics Sl-QD33, kde je T4P konektor přenosky a továrně nastavený antiskating..
Teď sem si udělal radost a pořídil Technics Sl-1900..kde je všechno jinak :D
Než začnu používat, tak bych chtěl udělat údržbu a nastaveni tak nějak všeho..
Pročítal sem forum a upřímně, jsem s toto docela divokej..
Tak sem se chtěl voptat, jetli tomu někdo rozumí z Plzeňska a měl by chuť a náladu mně to ukázat a vysvětlit, byl bych moc rád..
Jinak se na to budu muset vrhnout sám 8-)

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Není to nic složitého.
Na YT je více návodů k nastavení přítlaku i antiskatingu.
U těchto jednoduchých systémů se antiskating nastavuje orientačné na stejné "číslo" jako zatížení/přítlak přenosky.
Jde to i přesnějí na nějaké hladké podložce místo gramodesky. Pomůže i nepotřebné CD a jeho hladká strana, kdy při správně nastaveném AS by měla jehla pouze kroužit po podložce bez bočních výkyvů ke kraji nebo středu talíře...ale opatrně :-)

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ramones: Tenhle poměrně rozšířený návod je dokumentem o nepochopení antiskatingu. Antiskating slouží ke kompenzaci dostředivé síly, působící na hrot ZEJMÉNA v důsledku jeho pohybu v drážce. Při nastavování na hladké podložce vyjde hodnota antiskatingu výrazně nižší.

LadiCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadiCZ »

Super, děkuju..já to jenom nechtěl vozit někam na servis..chci si to umět nastavit sám..ale asi to opravdu nebude nic složitého..
Vidím, že je plné forum lidí co tomu opravdu rozumí, tak při nejhorším napíšu *thumbs up*

LadiCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadiCZ »

Koupit váhu na nastavení přítlaku mne stejně asi nemine a koukal se na YT videa jak gramec rozebrat, vyčistit a namazat..
To bych zvládnout mohl..nevím jak dlouho nehrál..
Nemáte nějaká typy jakým přípravkem čistit a mazat?

Odpovědět