Včera jsem vybalil svouji novou hračku, Pro-ject RPM5.1. A hele, originál balení, Sumiko BP2 ve své vlastní krabičce... Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají... kdepak je to smontování, klibrování, aq, aq... to jsem nemusel brát novou SBP2 za plnou pálku!
Takže jako v roce 1994, když jsem si jako počítačový analfabet koupil 386DX40 nadstandardně vybavenou zvukovou kartou Sound Blaster a dvourychlostní CD-ROM Panasonic. Taky mě doma při rozbálení překvapilo, že firmě ESCOM tehdy čtrnáct dní trvalo, než mi volitelnou výbavu "namontovala" do papírových krabic. Alespoň jsem se naučil skládat PC...
Tak mě to otrávilo, že jsem se do sestavení dal až dnes. Anglické návody jsem odložil a vzal si český "univerzální pro RPM5, 5SP a 6 a 6.1SB na jednu A4"!!!. Drujá strana bezpečnostní pokyny a další dvě nákresy. Stručnost nade vše, doteď jsem nepřišel na to, k čemu jsou dva sáčky s různými plíšky. Ke spartánskému gramci, spartánský návod. Ne vážně, docela hanba, když k přístroji za 15.000 dostanete návod k předchozímu modelu, bez popisu balení, s ručně číslovanými stránkami atd.
Radši jsem si vzal k ruce Rowingův návod (dík) a přibalenou dvoubodovou šablonu, z anglického letáku u přenosky vyčetl parametry a ramínko s přenoskou poměrně úspěšne nastavil. Tedy až na azimut a vta, ale od oka se mi zdají OK

. Gramofon mám provizorně n nástavci pracovního stolu vedle LCD monitoru, rovina OK, talíř maličko šmajdá, no nic. Připojení na phono vstup u stereo receiveru Pioneer PDX-Z9 mě trochu vyděsilo, levý kanál byl hluchý, jen bručel. Musel jsem konektor u gramofonu trochu povysunout, je tam nějaký vakl v kontaktu, to taky zamrzí u nové věci. Nemám jiný kabel, tak neozkouším, jestli je chyba v terminálu nebo ve vidlici.
Nevadí hrajem, co tu máme? Náhodně jsem si přinesl asi 20 svých starých LP.
Ray Charles - Supraphon 1969 - Vokály nádherné, ale v hudbě něco nehraje, zvuk zní malinko deformovaně. Beru si sluchátka a přidávám hlasitost. Je to na 90% jen levá stopa, jakoby přebuzená... Čím to???
BonJovi - Slippery when Wet - Opus 1986 - Tady je vše OK, tak nějak si tohle elpíčko pamatuju.
Drakar - Let draka - Globus 1990 - Zní trochu jako demo, ale taková je nahrávka. Přenoska exceluje, když kytary kvílí, tak tohle fakt VM2102 ani OM5 neuměly.
Prince - Purple Rain - SUZY Zagreb 1984 - ta je pěkně ohraná, bývala jednou z nejoblíbenějších. To je dynamika! Prince zní syrověji než ho znám, kytara, zpěv i bicí...
Neil Diamond - Beautiful Noise - Supraphon 1977 - tak tady sedím v první řadě, má to říz, dechy dech berou, jen klavír je místy řízný až moc.
Hrál jsem ještě asi pět dalších. Bez problémů, hudba má dynamiku, nesplývá, jen té sysrovosti je někdy až příliš. Znovu se vrátil k Ray Charlesovi, ale je to tam, ta levá stopa je rozvrzaná. Zítra budu testovat dál...
Trochu rozpaky, ale nadšení z analogové muziky převládá. A zítra s Mišíkem na jednohubky!