Neodstranitelné lupance při přehrávání LP

Prostor pro milovníky poslechu LP
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Neodstranitelné lupance při přehrávání LP

Příspěvek od fox »

...náct jsem měl pouze v 70. létech. :)

jusp
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jusp »

Suhlasim s Renownom, ze 180g vinyly su "vascinou" iba o marketingu...

Este som nepocul reediciu na 180g vinyle, ktora by hrala lepsie ako povodne vydanie... celkovy prejav reedicii na 180g je zvukovo neporovnatelny s povodnymi vydaniami. Mozno by som videl vyhodu iba v hrubke 180g LP, aj to iba koli odolnosti proti zvlneniu...
Celkovo som z vydaniami LP hlavne v poslednej dekade sklamany a niekedy si hovorim, ze ich robia hluchi ludia, ktori zvuku nerozumeju.
Samozrejme mam niekolko novych vydani 180g LP, ktore hraju slusne, vacsinou vydane UK labelmi (kde boli lisovane pre UK to neviem, predpokladam ze niekde v UK). Taktiez mam nejake LP vydane sice oficialne so suhlasom, ale iba privatnym vydavatelom NOTVD (Made In Italy) v limitovanej edicii kde pracuju nadsenci LP a tie hraju na moje prekvapenie lepsie ako vydania Sony BMG, Universal a pod., celkovo je tych spolocnosti ale malo, vacsinou je to zvukova katastrofa... mam aj nejake reedicie lisovane v GZ a dost som sklamany.. zvuk je prilis zastreny, chyba detail, povodne vydanie hra lepsie o dost a praskot, spina z vyroby... dokonca na jednej LP chyba stredovy papierik.. nechapem, ako to preslo vobec exportom a to nehovorim o spolocnosti Back on Black... spustili masove lisovania reedicii, ale kvalita chyba.. pripada mi to, akokeby tie LP masterovali z CD, uplny prepadak.. najlepsie hraju LP 70-80 rokov, starsie nemam :lol: taka je moja skusenost

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Je to jen a jen otázka digitálního remasteringu pro nová vydání LP. Se 180g vs. 120g to nemá absolutně nic společného. Bohužel, nejlepší LP jsou jen z doby kompletně analogového záznamu a střihu.
Pavel Macura Audio

boxer

Příspěvek od boxer »

PMA má jako skoro vždy pravdu.

Byl jsem si prohlídnout po delší době LP v Bontonlandu a na nových LP je i přímo napsáno,že je to nahráno s digitálně remasterovaných mástrů.

Takže jak už se tu někdo zmínil,kupujeme předražený LP co by CD na vinylu.

A vzhledem k tomu,že trh nespí,tak za poslední rok se ceny v bazarech za původní vydání LP docela pěkně pohly nahoru.

jusp
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jusp »

to PMA: ano ano, tak som to myslel, ze problem je hlavne v masteringu, aj ked nechapem jedno, ved povodne zvukove zaznamy zo studia su na pásoch zachovane, nechce sa mi verit ze clovek zodpovedny za mastering je hluchy...

jusp
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jusp »

to boxer: veru tak... obchodnici si z toho spravili business, LPcky ci nove alebo bazarove poriadne zdrazeli, zabudli pri tom vinylovom boome na kvalitu, hlavne co sa tyka novych vydani, nehovoriac o starostlivosti a ochrane LP, dnes uz maloktory label dava na LP antistaticke vnutorne kosielky ako tomu bolo v 80-90 rokoch, kvalita obalov (papiera a tlače) uz tiez poklesli..

YngwieM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YngwieM »

A proto jsem udělal velký nákup u Speaker Corners, kteří si zakládají na kompletní analogové cestě. Ovšem ne vždy si lze analog vychutnat naplno vlivem kvality pressingu :(

YngwieM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YngwieM »

Zdravím,

po čase se opět ozývám. Předně bych chtěl patřičné osobě poděkovat za doporučení ohledně Ortofon Rondo Bronze, co se lupanců týče, zmizelo jich cca 95% *palec* Co se zvuku týče, tak mně osobně maximálně vyhovuje, takže znovu děkuji ;) Tímto nabízím MM Clearaudio Virtuoso k prodeji. 100% stav, velmi velmi velmi málo hraná - cena 10.000 Kč.

Tom

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

Renown píše:to fox :
mívají díru mimo střed,
Tohle je samozřejmě nesmysl hodný tvého formátu.
Mohl bys nás potěšit informací o tom jak jsi to identifikoval ?
Renown píše:
Renowne. Ty mě nemáš rád, já tebe taky. Ale to neznamená, že mě budeš urážet.
Jestli že položím gramofonovou desku na středový trn a ona se při otáčení pohybuje excentricky, je buď otvor mimo střed, nebo je deska šišatá a to vyjde v podstatě na stejno.
Jak jsi na to přišel, že tě nemám rád ?
Doufal jsem, že zůstaneme dobrými kamarády ;)

Co se týká excentricity desky, resp. mimostředného otvoru. Myslíš, že někdo ty středové otvory vrtá ručně ?
To, že jakoby "šmatlá" okraj desky, ještě neznamená, že středový otvor a drážky nejsou soustředné. Abys tohle změřil, musel bys mít na desce zaznamenaný signál o definovaném kmitočtu a měřit jeho kmitočtové změny. Jinými slovy kolísání obvodové rychlosti při konstantní úhlové rychlosti.
Pak bys mohl prohlásit, že středový otvor je mimo geometrický střed drážek. Jinak je to, co zde píšeš blábol. Nic víc.
Zpetne se k tomu vratim: Renowne, nemusis urazet ostatni, v tom ma fox recht. Nektere desky maji diru mimo geometricky stred drazek, je to videt pouhym okem, netreba sem plest mereni kmitoctovych zmen. Poznas to pri pohledu na prenosku zepredu - pohybuje se do stran. Lepe tuto chybu lisovani odhali tangencialni ramenko (je to vic videt). Dusledkem toho je pridana lateralni sila pusobici co pulotacku stridave na vnitrni resp. vnejsi stranu drazky. Stejny problem muze nastat, kdyz je dira vetsi - kdo nekdy zkousel dat 45RPM 7palcovou desku s velkou dirou (viz muj avatar, kdybych ten stred vylomil) na talir bez adapteru, vi presne, o cem mluvim.
Otvor se nevrta, ale lisuje v jednom pruchodu s drazkami. To, ze neni vystredena cela deska (okraj smatla), nevadi.
--
L_u_k_a_s

Domlord91
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Domlord91 »

Mam problem taky z praskáním,ze začátku kdys sem si pořídil gramofon až tak moc nepraskaly,ted casem uz vic muj poslech je jednou dvakrát týdně. Mam LP různé druhý tj. Různé vydavatelé různé krajiny původu npr Německo, USA, Británie Maďarsko ty kvalitnější sou nejspíš 180g ty Jugoslávie a Bulharsko sou lehke neváží je ale to je znat v ruce. Ale praskají oba i kvalitnější i míň , přisuzoval sem to prachu ,ale nemam pračku na vinyl,vo mam je takova čistící sada Vinil care pro řasenka na jehlu, antistatický přípravek a antistatický hadřík. Gramofon je původní Tesla nc430 nový je jen hrot Audio-Technica AT3600L. Takhle sem si gramofon pořídil nijak sem ho zatim nevilepsoval. Je na čase nova prenoska z jehlou ? Klidně rad si výslechů a započnu diskuzi.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Chce to pračku. Antistatický hadřík vyhoď do popelnice. Ten prach a nečistoty akorát zatlači do drážek.

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Kup si alespoň základní pračku Knosti Disco Antistat a přeper všechny desky a i nové před prvním přehráním. A kup nové antistatické obaly na desky a ty vyprané desky vlož do těch nových antistatických obalů a ty staré vyhoď.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ale hlavně, neupadej v pokušení "mokrého přehrávání" tyto "babské rady"
se na fórech vyskytujou dodnes. já jsem varoval...

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Tadyk to Japončík šplíchá WD40, aby odstranil lupance. Vůbec jeho způsob umývání desky je jen pro silné povahy..

jirka28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirka28 »

Mno, pán z Hong Kongu se s tím fakt nes..e :-D

Odpovědět