Pro-Ject RPM10.1

Prostor pro milovníky poslechu LP
TriezvyAudiofil
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro-Ject RPM10.1

Příspěvek od TriezvyAudiofil »

Lietam v tom tiez, asi tak o 2 mm.... Super, uz viem, preco som podla sablony nevedel trafit uplne optimalne nastavenie...

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

A podle ktere šablony to kluci nastavujete?

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

TAB píše:Raději zpět k tématu. Gratuluji k RPM 10.1 Je to krásný gramofon. Protože jsme měl pár roků RPM9 zajímala by mě jedna a to zásadní věc, kvůli které jsem ten gramofon nenáviděl a přitom jde o pitomost a však zásadní. Moje otázka zní jestli už v Litovli umějí vyvrtat správně díru pro uchycení ramene. Tedy jestli je montážní vzdálenost od středu talíře ke středu rámenka správná.. Já jsem dostal dvakrát gramofon se stejnou chybou a přenosku nebylo možné správně nastavit.. *fnuk*
Prosim můžete mi říct JAK jste to měřil a ČÍM ? S jakou přesností jste schopen to změřit ? +/-0,1; +/-0,5 mm ?
O měření připravuji rozsáhlejší pojednání do DIY tématiky, zajímá mne jaká měřidla používáte (nejen Vy) ,přípravky, materiál měřidel, atd...

Podělte se o zkušenosti.
Patmann píše:Tak u mne problem neni, po nastaveni mam prenosku presne uprostred ovalnych děr.
JAK PŘESNĚ ??? +/- kolik ?

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Transiwatt:
Pokud vím tak zde na foru si všichni tykáme :) K měření používám pravítko od Clearaudia, které splňuje IEC normu. Cejchované je po mm.
Přesnost tedy odhaduji cca 0,5mm. Problém u RPM 9 je, že tam byla chyba snad 3mm a na tak velkou nepřesnost nepotřebuješ měřidlo na desetiny :-)

Taky jsem zkoušel šablonu od Projectu ale to je podle mě drahý plastový výlisek.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Pokud jsou v headshellu oválné díry, neměl by být drobnější rozptyl v toleranci montážní vzdálenosti na závadu - ramena SME přece nemají oválné díry v headshellech a přesah se šteluje hejbáním montážní vzdáleností v eliptickém montážním otvoru základny ramene. Pokud je tolerance větší, než ty 1-+2 mm, korigovatelné na headshellu, pak je to trestuhodný šlendrián, který nemá u highendového výrobce co pohledávat.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Transiwatt, nepochopil jsem otázku +-kolik, v celistvém karbonovém raménku na konci(headshellu) jsou cca8mm dlouhé díry pro montáž (nastavení) přenosky, u Valencie mi vyšlo utažení přîmo uprostřed, takže sebemenší problém s dalším nastavením jsem neměl, u RPM 10.1 tedy vše v pohodě, pokud máte někdo stejný gramofon, pište, pokud máte problém z nižšími typy, vytvořte si své vlákno. Já jsem neměl sebemenší problém ani s 2Xperience...

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Můj dotaz byl jen jestli je u RPM 10 už vše v pořádku a to mi stačí víc jsem nechtěl ti kazit vlákno...
SME mají kolejnici a tam může nastavit vzdálenost +- v cm! U RPM9 a s některými přenosky to byl opravdu problém nastavit..

No a nějaká fotka nové analogové sestavy by nebyla? :-)

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Pokud si všichni tykáme , je to skvělý. Nechtěl jsem se někoho dotknout, na jiných fórách jsou na to někteří citliví.
No pokud stačí "přesnost +/- 0,5 až 1 mm tak to potom pomalu lze měřit krejčovským metrem. Spomínám si na skvělý manuál pro nastavení gramce od "rowninga", spomíná na jednom místě nějaký litovelský gramec a nepřesnost 0,4mm. U něj nepochybuji správné odměření, na obrázcích jsem někde viděl i speciální odměřovací přípravky. V jiných návodech je rovněž požadována poměrně vysoká přesnost.
Neznám tu šablonu od Clearaudia. Dost záleží z čeho je vyrobena. Nezapomínejme na tepelnou roztažnost, to nelze zanedbat, u plastů a papíru je poměrně značná. U papíru navíc mění jeho rozměr relativní vlhkost prostředí. A o přesnosti různých pravítek radši nemluvit. Zkuste někdo sesbírat pravítka co najdete po šuplících a na přímce vyznačte třeba 30cm. Ty značky se budou rozcházet až o 2 mm! Už jenom šířka rysky je 0,2 - 0,3 mm. A pc papírové kopie různých i značkových šablon a "protractorů" si zkuste změřit nějakým trochu slušným měřidlem , třeba ocelovým pravítkem, budete překvapeni
Patmann píše:Transiwatt, nepochopil jsem otázku +-kolik, v celistvém karbonovém raménku na konci(headshellu) jsou cca8mm dlouhé díry pro montáž (nastavení) přenosky, u Valencie mi vyšlo utažení přîmo uprostřed, takže sebemenší problém s dalším nastavením jsem neměl, u RPM 10.1 tedy vše v pohodě, pokud máte někdo stejný gramofon, pište, pokud máte problém z nižšími typy, vytvořte si své vlákno. Já jsem neměl sebemenší problém ani s 2Xperience...
.
Čím to bylo změřeno. Odoka ? PŘESNĚ uprostřed ? Pravítkem ? Možná dosažené tolerance postačí ale to nebude PŘESNĚ UPROSTŘED, to je odvážné tvrzení bez rozdílu ceny gramofonu.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Měřeno na genie protractoru Martina Vlčka, co máš Transiwatt za gramofon, že tě to tak zajímá, máš nějaký Pro-Ject? Pokud nejsi zdaleka, stav se a ukážu ti měření nebo můžu poslat foto ;-) . Uprostřed znamená, že po přesném změření je přenoska uprostřed oválných děr headshellu, takže raménko není nikde mimo měření a mohl bych přenosku posunout jak dále, tak i blíže, ale měřením vyšlo uprostřed, už nevím jak to jinak popsat...

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Transiwatt: Bylo mi řečeno, že se tu tyká tak to dodržuji :-)

Chápu tvůj veliký zájem ale kdyby tě to zajímalo opravdu tak si to pravítko najdeš. Takhle tu zahlcujeme vlákno...

http://clearaudio.de/en/accessories/tur ... sories.php

To pravítko je z hliníku a věř, že je to přesně udělané. Cejchování je po 1 mm ale důležité je aby jehla přenosky byla přesně ve vyznačeném bodě.
Mimochodem koupit kvalitní ocelové pravítko není problém. Nebo vyrobit si na CNC šablonu s přesností +-0,1mm taky lze..

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Pravítko "clearaudio" je bezesporu akceptovatelná měřící pomůcka, na něčem takovém pracuji a jsem přesvědčen , že se dá vyrobit v příznivější relaci.
Nechtěl jsem zahlcovat vlákno, ale problematika měření se objevuje poměrně často a chtěl jsem tím upozornit , že použití různých papírových nebo plastových šablon nemusí zajistit správné změření. Také ne každý si může dovolit sofistikované pomůcky od renomovaných firem.
K měření chci připravit zvláštní příspěvek v sekci DIY projekty.
Pro mne je měření důležité hlevně z hlediska navrhování vlastních konstrukcí gramofonů, ramének.

Odpovědět