Pro-Ject RPM10.1
-
TriezvyAudiofil
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pro-Ject RPM10.1
Lietam v tom tiez, asi tak o 2 mm.... Super, uz viem, preco som podla sablony nevedel trafit uplne optimalne nastavenie...
A podle ktere šablony to kluci nastavujete?
-
TRANSIWATT
- Kontaktovat uživatele:
Prosim můžete mi říct JAK jste to měřil a ČÍM ? S jakou přesností jste schopen to změřit ? +/-0,1; +/-0,5 mm ?TAB píše:Raději zpět k tématu. Gratuluji k RPM 10.1 Je to krásný gramofon. Protože jsme měl pár roků RPM9 zajímala by mě jedna a to zásadní věc, kvůli které jsem ten gramofon nenáviděl a přitom jde o pitomost a však zásadní. Moje otázka zní jestli už v Litovli umějí vyvrtat správně díru pro uchycení ramene. Tedy jestli je montážní vzdálenost od středu talíře ke středu rámenka správná.. Já jsem dostal dvakrát gramofon se stejnou chybou a přenosku nebylo možné správně nastavit..
O měření připravuji rozsáhlejší pojednání do DIY tématiky, zajímá mne jaká měřidla používáte (nejen Vy) ,přípravky, materiál měřidel, atd...
Podělte se o zkušenosti.
JAK PŘESNĚ ??? +/- kolik ?Patmann píše:Tak u mne problem neni, po nastaveni mam prenosku presne uprostred ovalnych děr.
Transiwatt:
Pokud vím tak zde na foru si všichni tykáme
K měření používám pravítko od Clearaudia, které splňuje IEC normu. Cejchované je po mm.
Přesnost tedy odhaduji cca 0,5mm. Problém u RPM 9 je, že tam byla chyba snad 3mm a na tak velkou nepřesnost nepotřebuješ měřidlo na desetiny
Taky jsem zkoušel šablonu od Projectu ale to je podle mě drahý plastový výlisek.
Pokud vím tak zde na foru si všichni tykáme
Přesnost tedy odhaduji cca 0,5mm. Problém u RPM 9 je, že tam byla chyba snad 3mm a na tak velkou nepřesnost nepotřebuješ měřidlo na desetiny
Taky jsem zkoušel šablonu od Projectu ale to je podle mě drahý plastový výlisek.
Pokud jsou v headshellu oválné díry, neměl by být drobnější rozptyl v toleranci montážní vzdálenosti na závadu - ramena SME přece nemají oválné díry v headshellech a přesah se šteluje hejbáním montážní vzdáleností v eliptickém montážním otvoru základny ramene. Pokud je tolerance větší, než ty 1-+2 mm, korigovatelné na headshellu, pak je to trestuhodný šlendrián, který nemá u highendového výrobce co pohledávat.
Transiwatt, nepochopil jsem otázku +-kolik, v celistvém karbonovém raménku na konci(headshellu) jsou cca8mm dlouhé díry pro montáž (nastavení) přenosky, u Valencie mi vyšlo utažení přîmo uprostřed, takže sebemenší problém s dalším nastavením jsem neměl, u RPM 10.1 tedy vše v pohodě, pokud máte někdo stejný gramofon, pište, pokud máte problém z nižšími typy, vytvořte si své vlákno. Já jsem neměl sebemenší problém ani s 2Xperience...
Můj dotaz byl jen jestli je u RPM 10 už vše v pořádku a to mi stačí víc jsem nechtěl ti kazit vlákno...
SME mají kolejnici a tam může nastavit vzdálenost +- v cm! U RPM9 a s některými přenosky to byl opravdu problém nastavit..
No a nějaká fotka nové analogové sestavy by nebyla?
SME mají kolejnici a tam může nastavit vzdálenost +- v cm! U RPM9 a s některými přenosky to byl opravdu problém nastavit..
No a nějaká fotka nové analogové sestavy by nebyla?
-
TRANSIWATT
- Kontaktovat uživatele:
Pokud si všichni tykáme , je to skvělý. Nechtěl jsem se někoho dotknout, na jiných fórách jsou na to někteří citliví.
No pokud stačí "přesnost +/- 0,5 až 1 mm tak to potom pomalu lze měřit krejčovským metrem. Spomínám si na skvělý manuál pro nastavení gramce od "rowninga", spomíná na jednom místě nějaký litovelský gramec a nepřesnost 0,4mm. U něj nepochybuji správné odměření, na obrázcích jsem někde viděl i speciální odměřovací přípravky. V jiných návodech je rovněž požadována poměrně vysoká přesnost.
Neznám tu šablonu od Clearaudia. Dost záleží z čeho je vyrobena. Nezapomínejme na tepelnou roztažnost, to nelze zanedbat, u plastů a papíru je poměrně značná. U papíru navíc mění jeho rozměr relativní vlhkost prostředí. A o přesnosti různých pravítek radši nemluvit. Zkuste někdo sesbírat pravítka co najdete po šuplících a na přímce vyznačte třeba 30cm. Ty značky se budou rozcházet až o 2 mm! Už jenom šířka rysky je 0,2 - 0,3 mm. A pc papírové kopie různých i značkových šablon a "protractorů" si zkuste změřit nějakým trochu slušným měřidlem , třeba ocelovým pravítkem, budete překvapeni
Čím to bylo změřeno. Odoka ? PŘESNĚ uprostřed ? Pravítkem ? Možná dosažené tolerance postačí ale to nebude PŘESNĚ UPROSTŘED, to je odvážné tvrzení bez rozdílu ceny gramofonu.
No pokud stačí "přesnost +/- 0,5 až 1 mm tak to potom pomalu lze měřit krejčovským metrem. Spomínám si na skvělý manuál pro nastavení gramce od "rowninga", spomíná na jednom místě nějaký litovelský gramec a nepřesnost 0,4mm. U něj nepochybuji správné odměření, na obrázcích jsem někde viděl i speciální odměřovací přípravky. V jiných návodech je rovněž požadována poměrně vysoká přesnost.
Neznám tu šablonu od Clearaudia. Dost záleží z čeho je vyrobena. Nezapomínejme na tepelnou roztažnost, to nelze zanedbat, u plastů a papíru je poměrně značná. U papíru navíc mění jeho rozměr relativní vlhkost prostředí. A o přesnosti různých pravítek radši nemluvit. Zkuste někdo sesbírat pravítka co najdete po šuplících a na přímce vyznačte třeba 30cm. Ty značky se budou rozcházet až o 2 mm! Už jenom šířka rysky je 0,2 - 0,3 mm. A pc papírové kopie různých i značkových šablon a "protractorů" si zkuste změřit nějakým trochu slušným měřidlem , třeba ocelovým pravítkem, budete překvapeni
.Patmann píše:Transiwatt, nepochopil jsem otázku +-kolik, v celistvém karbonovém raménku na konci(headshellu) jsou cca8mm dlouhé díry pro montáž (nastavení) přenosky, u Valencie mi vyšlo utažení přîmo uprostřed, takže sebemenší problém s dalším nastavením jsem neměl, u RPM 10.1 tedy vše v pohodě, pokud máte někdo stejný gramofon, pište, pokud máte problém z nižšími typy, vytvořte si své vlákno. Já jsem neměl sebemenší problém ani s 2Xperience...
Čím to bylo změřeno. Odoka ? PŘESNĚ uprostřed ? Pravítkem ? Možná dosažené tolerance postačí ale to nebude PŘESNĚ UPROSTŘED, to je odvážné tvrzení bez rozdílu ceny gramofonu.
Měřeno na genie protractoru Martina Vlčka, co máš Transiwatt za gramofon, že tě to tak zajímá, máš nějaký Pro-Ject? Pokud nejsi zdaleka, stav se a ukážu ti měření nebo můžu poslat foto
. Uprostřed znamená, že po přesném změření je přenoska uprostřed oválných děr headshellu, takže raménko není nikde mimo měření a mohl bych přenosku posunout jak dále, tak i blíže, ale měřením vyšlo uprostřed, už nevím jak to jinak popsat...
Transiwatt: Bylo mi řečeno, že se tu tyká tak to dodržuji
Chápu tvůj veliký zájem ale kdyby tě to zajímalo opravdu tak si to pravítko najdeš. Takhle tu zahlcujeme vlákno...
http://clearaudio.de/en/accessories/tur ... sories.php
To pravítko je z hliníku a věř, že je to přesně udělané. Cejchování je po 1 mm ale důležité je aby jehla přenosky byla přesně ve vyznačeném bodě.
Mimochodem koupit kvalitní ocelové pravítko není problém. Nebo vyrobit si na CNC šablonu s přesností +-0,1mm taky lze..
Chápu tvůj veliký zájem ale kdyby tě to zajímalo opravdu tak si to pravítko najdeš. Takhle tu zahlcujeme vlákno...
http://clearaudio.de/en/accessories/tur ... sories.php
To pravítko je z hliníku a věř, že je to přesně udělané. Cejchování je po 1 mm ale důležité je aby jehla přenosky byla přesně ve vyznačeném bodě.
Mimochodem koupit kvalitní ocelové pravítko není problém. Nebo vyrobit si na CNC šablonu s přesností +-0,1mm taky lze..
-
TRANSIWATT
- Kontaktovat uživatele:
Pravítko "clearaudio" je bezesporu akceptovatelná měřící pomůcka, na něčem takovém pracuji a jsem přesvědčen , že se dá vyrobit v příznivější relaci.
Nechtěl jsem zahlcovat vlákno, ale problematika měření se objevuje poměrně často a chtěl jsem tím upozornit , že použití různých papírových nebo plastových šablon nemusí zajistit správné změření. Také ne každý si může dovolit sofistikované pomůcky od renomovaných firem.
K měření chci připravit zvláštní příspěvek v sekci DIY projekty.
Pro mne je měření důležité hlevně z hlediska navrhování vlastních konstrukcí gramofonů, ramének.
Nechtěl jsem zahlcovat vlákno, ale problematika měření se objevuje poměrně často a chtěl jsem tím upozornit , že použití různých papírových nebo plastových šablon nemusí zajistit správné změření. Také ne každý si může dovolit sofistikované pomůcky od renomovaných firem.
K měření chci připravit zvláštní příspěvek v sekci DIY projekty.
Pro mne je měření důležité hlevně z hlediska navrhování vlastních konstrukcí gramofonů, ramének.