Pořídil jsem novou "hračku" po stávající Tesle NC430 a to model NC500. Dlouhou dobu jsem po ní zalíbeně pokukoval, konečně se naskytla vhodná příležitost a už ji mám doma. Za mě je to nejhezčí gramofon co tesla dělala, strašně se mi líbí její "jednoduchost". Byla to trochu loterie, protože údajně ležel nějakou dobu na půdě a majitel tomu moc neholdoval, takže nebyl schopen odzkoušet ani funkčnost. Nakonec je ale v lepším stavu, než jsem sám čekal a gramofon jede.
Bude samozřejmě potřebovat trochu péče, aby zase bezchybně běhal a tak jsem se rozhodl opět obrátit pro případné rady sem a taky se podělit o zkušenosti a informace, které jsem si už našel. Snad se to bude někomu v budoucnu hodit.
Vlánko o resuscitaci NC 500 zde na fóru jsem si už prošel a i díky tomu se chystám na nové kabely v raménku.
Návod k obsluze jsem našel zde, ale nevím, jestli neexistuje nějaká lepší obsáhlejší verze.
A teď ty neduhy a dotazy (některé také viz foto):
- Talíř vypadá rovný a nikde nedrhne ani neháže, je na něm ale jakási bublinka a nevím, jestli to je OK, nebo je to náznak začínající degradace materiálu
- Tradičně chybí závaží antiscatingu, ale to je asi nejmenší problém, jde v pohodě koupit
- Zdá se mi, že nejde otočit závažím pro vyvážení přítlaku úplně dozadu. Na konci raménka je malá zarážka a je vidět, že v závaží je vyfrézovaná drážka, aby šlo se závažím otočit dál, ale zarážka se sekne těsně před drážkou a nechci používat hrubou sílu. Díky tomu nejde otočit závaží víc jak o 20mN, na fotce je vidět maximální poloha. Jde závaží vůbec sundat?
- Nevím jak sundat subtalíř, jde povytáhnout jen cca 1 centimetr. Předpokládám, že tam je někde zarážka, nebo pojistka. Chtěl jsem ho namazat, ale bez vytažení netuším jak. Předpokládám, že olej na šicí stroje bude OK
- Víko nejde na pantech dotlačit až dolů - pant je delší a vzniká tam tak 3mm mezera (všiml jsem si na fotkách od Lukiho, že to má stejně), vepředu ale víko dosedá. Nevím, jestli tam tedy nechybí vpředu nějaké dosedací podložky, nebo to tak má být
- Přenoska - co je maximum, co má smysl na raménko osadit. Jako nejlepší základ beru AT95 (opět otázka, jestli volit elyptický hrot nebo klasický), přemýšlel jsem o Ortofon 2M (Red, Blue, Black?), MC přenosky mi přijdou za hranicí možností raménka a navíc na to nemám předzes, ale možná se pletu
- Nožky - nechat původní gumové, nebo nahradit za kovové trny? Někde jsem četl, že to vedlo ke zhoršení poslechu a s nožkama zásadně nic nedělat, máte někdo vlastní zkušenosti?
- Chtěl bych časem vyměnit kabeláž v raménku, ale nevím jakou optimálně zvolit, předpokládám, že project a asi bude záležet i na volbě přenosky. Další věc je kde ji koupit (že by Eficak)

Kontaktoval jsem pana Zatloukala z Litovle, na kterého jsem dostal doporučení při polední resuscitaci, a má skoro vše od náhraních závažíček, které chybí na většině gramofonů prodávaných na aukru (otázka cca 150Kč), nové talíře (druhovýroba), komplet raménka, kryty, motorky, řemeničky... Kdyby někdo potřeboval, kontakt je ve vlákně o 430 a nebo ho pošlu.
No a teď do práce, už se nemůžu dočkat, až si na něm pustím první desku