Údržba a vylepšení Lenco L435

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Therenus
Kontaktovat uživatele:

Údržba a vylepšení Lenco L435

Příspěvek od Therenus »

Ahoj, vyhledával jsem vyhledával, ale o tomto gramci jsem našel jen tři nic moc zmínky, takže zakládám nové téma, pokud už tu někde odpovědi jsou, budu rád pokud mě nasměrujete správným směrem.
Takže:

pod stromečkem jsem našel Lenco L435, gramec je v celku uspokojivém stavu, horší je pouze kryt (poškrábaný a u jednoho pantu lepený jakousi páskou) a chybějící štítek co by měl být na přední straně soklu, přenoska i hrot jsou podle fotek původní, výstup je párem černých cinchů na kabelu, těžko říct jestli origo (očekával bych nějaké označení kanálů, které postrádám). Rád bych dal gramec hezky do kupy a pořídil mu pak i lepší sestavu, momentálně tu mám jen pár zesilovačů jeden noname skládaný za socíků, jednu teslu AZS223, technics SU-700 a jeden jakysi noname sh*t co slouží jen u počítače :-D a bedny více méně žádné u kterých by se dalo mluvit o poslechu hudby.

z tohoto důvodu bych zde od zkušenějších načerpal informace co jak a kde, předpokládám že by bylo vhodné udělat následující:
vyměnit řemínek pohonu
vyměnit vložku přenosky (padla mi do oka M2 blue, doufám že to nejsou zbytečně vyhozené peníze)
má význam řešit výměnu raménka? pokud ano za jaké raménko?
má smysl předrátovat vedení přenosky a případně čím nahradit?
rád bych předělal současný výstup na cinch zásuvku a používal propojovací kabel, neublíží to kvalitě zvuku?
po té vše seřídit váhu na přenosce jsem tak na rychlo zvážil mikrováhou, je to dostatečné nebo je třeba speciální mikrováha jako prodávají třeba na phonu? rozdíl je pouze v tom speciálně ohnutém plýšku.

mám si ohlídat a pořešit ještě něco?
rád si nechám poradit i s případnou sestavou zesilovač/bedny
pokud máte někdo jakoukoliv dokumentaci, budu za ní vděčen

díky :)

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Údržba a vylepšení Lenco L435

Příspěvek od Satanáš »

M2 blue jsou na teslu nc430 vyhozené peníze šel bych do om5e nebo audiotechniky 91 nebo 95. U 2m blue uslyšíš víc gramofon než hudbu. Maximálně 2m red, ale tu davaji spis na nc 440, 450, 452, 500.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Na tomhle gramofonu udelej ty cinche, vyměň přenosku, muzes si udelat tezsi talir, tim, ze dovnitr po obvodu nalepis zavazi na kola a vytlumit ho naterem tam kde nedoseda, mozna vylit subtalir nejakou hmotou. Na ramenko se vyser s tema se experimentuje na vyse zminenych modelech napr. zamena raminek nc 452 a 500, maji stejnou geometrii. Lenco L435 je tesla nc430 a ta ma svoje limity. Ja z ni chci udelat prenosny gramec na burzy, abych si moh pustit desku nez ji koupim.
Takze udelej cinche, vymen prenosku za om5e nebo at91 - 95, nastav na 1,8-2g k tomu antiskate na stejnou hodnotu a hraj. Nekde je tu asi i detailni navod nastaveni jsem vytusil. Jako zesik postaci bohate ten Technics nebo i azs, navic s azs nemusis resit cinche, pouzijes petikoliky, to je taky elegantni puvodni reseni a nebrumi to. Bedny se mi osvedcily nemecke stare Heco, Canton, Za par kacek hodne muziky, kalotove stredaky daji muzice stavu. Preji pekny poslech.
Naposledy upravil(a) Satanáš dne 29 pro 2020 05:31, celkem upraveno 1 x.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Mikrovahu myslis takovou, co jsme za mlada pouzivali na huleni? Jestli jo, tak to staci pokud se vejde vedle talire do mista kde se da vazit na rovine a v priblizne stejne vysce jako je na desce v podstate v rozsahu zvedacku.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Nezapomen namazat lozisko talire, ha pouzivam takovy husty specialni olej na extremne namahana kluzna vedeni vstrikolisu na plast. Na motorek ti tady urcite taky nekdo neco poradi.

Therenus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Therenus »

Díky za odpovědi, no moc jsi mě nepotešip :-D můžu se zeptat proč není to Lenco dobré?

Znáš bedny telesound ST-1501? Našel jsem je n bazaru a vypadají od pohledu slušně, ale google mlčí mělo by to býr made in germany

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Nebál bych se osadit tento gramofon přenoskou 2Mblue,považoval bych to naopak za dobrou investici.
Naopak špatnou investici bych považoval přenosku2Mred, protože model Blue zvukově od ní odskakuje opravdu markantně, hlavně na basech.
Kamarád má Teslu NC430, kterou po upgrade(cinče, prodratování ramene, jiný talíř) osadil přenoskou od Audiotechniky v ceně 4500kč a je naprosto spokojen.
Slyšel jsem a nelze nic vytknout.
Limit těchto gramofonů je rameno, protože kromě antiskatingu, nelze nic jiného nastavit, natož volit nějaké jiné křivky nastavení.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Nerikam, ze je spatny, je to zakladni tesla a tesla neni spatna ale ani zadna velka hitovka. Je to takovy dobry zaklad na zacatek, taky ho mam doma, ale ne jako hlavni.

Therenus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Therenus »

Dasta píše:
29 pro 2020 12:55
Nebál bych se osadit tento gramofon přenoskou 2Mblue,považoval bych to naopak za dobrou investici.
Naopak špatnou investici bych považoval přenosku2Mred, protože model Blue zvukově od ní odskakuje opravdu markantně, hlavně na basech.
Kamarád má Teslu NC430, kterou po upgrade(cinče, prodratování ramene, jiný talíř) osadil přenoskou od Audiotechniky v ceně 4500kč a je naprosto spokojen.
Slyšel jsem a nelze nic vytknout.
Limit těchto gramofonů je rameno, protože kromě antiskatingu, nelze nic jiného nastavit, natož volit nějaké jiné křivky nastavení.
Díky :) stejnou myšlenkou jsem s k 2M Blue dostal já, dá se s tím raménkem něco udělat? třeba rozumně vyměnit za něco lepšího? případně vylepšit současné raménko alespoň prodrátováním a je vhodné použít nějaký konkrétní drát? slyšel jsem že se snad dělají nějaké speciální na tento účel....

bude mít smysl 2M Blue s tím technicsem pokud se k němu seženou slušné bedny, nebo mám shánět lepší zesilovač?

je mi jasné že to Lenco nikdy nebude top a ani to od něj nečekám, jen bych chtěl aby dobře a dlouho sloužilo, tchán má teslu NC430 připojenou na Onkyo a bedny Bose a hraje moc hezky, vložku přenosky má buď klasickou nebo OM 10 (vím že se mu tam válí, nevím jestli jí má i na tomhle nebo na novém co si koupil a bude ho teď dávat dokupy)

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Rameno bych neměnil, byla by to investice daleko překračující cenu gramofonu.
Můžeš předrátovat rameno, drátky z mědi seženeš od p. Zatloukala, stejně jako krabičku s cinčema. Drátky se nechají sehnat i od Pro-Jectu.
Problém ramen na těchto gramofonech od Tesly je ten, že je o milimetr na průměru užší, než ramena, která se používají na zahraničních gramofonech(Technics, Sony...). Nedá se tudíž na teslácké rameno použít standardní headshell(skořepina), který má oválné otvory na šrouby přenosky.
Teslácká skořepina má otvory kruhové (jako origo SME), tudíž nelze přenoskou manipulovat, protože rameno je v kloubu fixní a ne jako SME pohyblivé.
V tomto vidím limit gramofonu.
Koketuješ li s myšlenkou lepšího raménka, opustil bych Teslu a koupil z druhé ruky, třeba Technics trojkové řady, který se nechá sehnat už kolem tří tisíc korun, nebo si připlatit a kolem 10k.sezeneš stroj, který Ti po upgradu poslouží opravdu dobře.

Therenus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Therenus »

co myslíš těmi šrouby přenosky? šroubky co drží vložku přenosky v headshellu?
co soudíš o kombinaci uprvaného lenca a starého technicse? bude pro to ten technics adekvátní, nebo by bylo vhodnější sehnat něco pořádného (klidně nového)

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Zesilovač bude pravděpodobně stačit, nejsem však přesvědčen o kvalitě gramofonového vstupu. Chce to vyzkoušet a eventuálně dokoupit externí preamp.
Šroubky jsem myslel ty, které drží přenosku v headshellu.

Therenus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Therenus »

no a není lepší než preamp řešit rovnou celý zesík s preampem? :-D

dírky mi připadají oválné, nebo to chápu špatně a na jiných headshellech jsou jiné?
Obrázek

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Bývaly i osazený headshellem s kruhovými otvory, podobně jako headshell SME.
IMG_20201229_181646.jpg
Externí preamp bývá zpravidla lepší, než ten který je integrovaný do zesilovače.

Therenus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Therenus »

takže můj headshell je ta lepší varianta?
to prodrátování se má natáhnout ke konektoru headshellu, nebo se má vyhodit a má to vést až na vložku přenosky?

Odpovědět