Vliv přehrávání na životnost gramofonových desek
Re: Vliv přehrávání na životnost gramofonových desek
Tabulka neuvádí typ gramofonu, přenosky, tvar hrotu, svislou sílu...a 10 dalších postatných vlivů. Víc škody způsobí prach a nešetrné zacházení, způsob skladování a podobně. Nejstarší vinyly Supraphon (i jiné) mám asi 35 let, přežily brusič piezo Tesla HC13 i lepší stroje NC420, 450, L435 a Pioneer. Hrají stále bez citelné ztráty jakosti.
VHS -> DVD. Tohle si myslím že bohatě stačí. Ve skutečnosti si myslím že to zas tak hrozné nebude. Mám několik desek vic jak 40 let starých a mám dokonce i pár desek úplně stejných (rozuměj ze stejné matrice) a ač jedna deska má více praskání (a je i viditelně hranější) tak jsou zvukově téměř identické.
Taky hraje roli, jestli se pořád přehrává stejným hrotem nebo se jeho rozměry změní (pak to může hrát jako nové). A hlavně si musíme přiznat, že frekvenční rozsah do 10 kHz je dostatečný. I když vedle sebe by člověk rozdíl asi poznal, s určitými výškáči. Mnoho výškáčů ale takhle vysoko hraje spíš rezonance a zkreslení než signál...
Tuhle jsem četl že častým použiváním se otupí rovněž zvuk CD a CD-R zejména tuž nevím, Verbatim uvádí životnost pálenic 100 let kam na to chodí...
Ještě bych zmínil mokré přehravání vinylů (nižší tření, mazání, chlazení hrotu) co o tom soudíte ? Samozřejmě voda destilovaná, bez minerálních solí.
Ještě bych zmínil mokré přehravání vinylů (nižší tření, mazání, chlazení hrotu) co o tom soudíte ? Samozřejmě voda destilovaná, bez minerálních solí.
Pokud přehraješ desku na mokro, na sucho bude víc šumět než před tím. Pak už ti asi nezbude nic jiného, než ji zase přehrávat pouze na mokro.
Ja slysim demagnetizaci hodne ohranych cedecek.
Dokud potrebujem mechaniku a cd-cdr je to porad jak gramec.
Kvalitni data z pevne pameti a dodelany Dac s vyberem filtru dle sveho vkusu...
Nekdo to rad chladne, jiny kotoucakove, dalsi buchar s jiskrou.
Tohle umi moc drahe masinky.
Mokre prehrani nedoporucim. Kdyz neni drazka uplne cista, prach s vodou pod tlakem jehly zaznam poskrabe jako brusna pasta.
Mmch tak se brousi diamanty.
Dokud potrebujem mechaniku a cd-cdr je to porad jak gramec.
Kvalitni data z pevne pameti a dodelany Dac s vyberem filtru dle sveho vkusu...
Nekdo to rad chladne, jiny kotoucakove, dalsi buchar s jiskrou.
Tohle umi moc drahe masinky.
Mokre prehrani nedoporucim. Kdyz neni drazka uplne cista, prach s vodou pod tlakem jehly zaznam poskrabe jako brusna pasta.
Mmch tak se brousi diamanty.
Na doplnění výzbroje mokrá pračka vinylů viz například:
http://www.vintageaudio.cz/prodej/gramo ... cky-na-lp/
a suchý Lencobrush antistatic carbon fibre který mám pořízen ještě za časů PZO Tuzex, na hrot přenosky štěteček na fotooptiku. Hlavně nepoužívat dříve rozšířené antistatické útěrky které zrnka prachu neodstranitelně vecpou do drážky.
http://www.vintageaudio.cz/prodej/gramo ... cky-na-lp/
a suchý Lencobrush antistatic carbon fibre který mám pořízen ještě za časů PZO Tuzex, na hrot přenosky štěteček na fotooptiku. Hlavně nepoužívat dříve rozšířené antistatické útěrky které zrnka prachu neodstranitelně vecpou do drážky.
Přesně tak. Za předpokladu, že po přehrání na mokro není deska vyprána na slušné pračce desek (VPI, Nitty Gritty, Okki Nokki a podobné stejného principu), pak po přehrání na mokro a následném uschnutí praská jedna radost. Ale pokud ji po přehrání na mokro vyperete, pak další přehrávání "na sucho" mnohdy překvapí tím, že tam, kde bylo nějaké lupnutí, už není. Protože jehla uvolnila tu nečistotu, která způsobovala lupanec a po vyprání tahle nečistota zmizí. Vycházím z osobních zkušeností - pokud běžné vyprání neodstraní drobný praskot na desce (který není způsobený přehráváním nekvalitní přenoskou = poničení desky, ale přilepeným prachem), pak po mokrém přehrání a následném vyprání desky jsem byl mnohdy překvapen tím, že drobný praskot zmizel a deska hraje jako nová.fox píše:Pokud přehraješ desku na mokro, na sucho bude víc šumět než před tím. Pak už ti asi nezbude nic jiného, než ji zase přehrávat pouze na mokro.
-
vlado222
To vypranie po prehratí na mokro ma zaujalo. Svoje LP periem s Okki Nokki na niektorých LP-čkach je aj tak nejaké to lupanie. Ak by to nebolo spôsobené poškodením drážky pri prehrávaní ale prilepenými smietkami , ktoré by sa pri mokrom prehrávaní odlepili to by bolo super. To určite vyskúšam. Ale radšej na horšej LP aby som nenarobil viac škody ako osohu.
No aby som bol aj k téme, tak ja tiež nepozorujem zhoršenie zvuku po viacnásobnom prehrávaní. No a k tomu zhoršeniu zvuku po viacnásobnom prehrávaní CD, nechápem ako laser čiže svetlo môže zhoršiť kvalitu, ked nedochádza k mechanickému treniu medzi ním a CD nosičom, tak ako je tomu u gramcov a LP.
No a u tohto http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... h_Y#t=153s laserového gramca by tiež nemalo dochádzať k opotrebeniu gramca heh.
No aby som bol aj k téme, tak ja tiež nepozorujem zhoršenie zvuku po viacnásobnom prehrávaní. No a k tomu zhoršeniu zvuku po viacnásobnom prehrávaní CD, nechápem ako laser čiže svetlo môže zhoršiť kvalitu, ked nedochádza k mechanickému treniu medzi ním a CD nosičom, tak ako je tomu u gramcov a LP.
No a u tohto http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... h_Y#t=153s laserového gramca by tiež nemalo dochádzať k opotrebeniu gramca heh.
-
vlado222
Samozrejme opotrebeniu LP a nie gramca
Chybička sa votrela.
@ vlado222:
Pokud by „mokre“ prehrani melo docistit vyprane LP, bylo by asi neco spatne.
Mokre prehravani vymysleli lide lini svedomite cistit desky v dobach, kdy se jeste zadne pracky nepouzivaly a to pouze z toho duvodu, ze „namokro“ se proste snizovalo treni a tim i pazvuky zpusobene necistotami v drazce.
Kdyz ti deska lupe i po vyprani, je na ni zrejme skrabanec a „mokre“ prehrani to neodstrani.
Z vlastni zkusenosti ale vim, ze pracka, pokud LP nema dalsi poskozeni, spolehlive navrati i drive „na mokro jetym“ deskam temer jejich puvodni zvukovou kvalitu. Ty cistici vodicky, jedno ktere znacky, neutralizuji, i po letech, negativni vliv te “prehravaci” kapaliny a jsou opravdu maly zazrak.
Par takovych “bazarovek” jsem vypranim probudil “zpet k zivotu”.
Pokud by „mokre“ prehrani melo docistit vyprane LP, bylo by asi neco spatne.
Mokre prehravani vymysleli lide lini svedomite cistit desky v dobach, kdy se jeste zadne pracky nepouzivaly a to pouze z toho duvodu, ze „namokro“ se proste snizovalo treni a tim i pazvuky zpusobene necistotami v drazce.
Kdyz ti deska lupe i po vyprani, je na ni zrejme skrabanec a „mokre“ prehrani to neodstrani.
Z vlastni zkusenosti ale vim, ze pracka, pokud LP nema dalsi poskozeni, spolehlive navrati i drive „na mokro jetym“ deskam temer jejich puvodni zvukovou kvalitu. Ty cistici vodicky, jedno ktere znacky, neutralizuji, i po letech, negativni vliv te “prehravaci” kapaliny a jsou opravdu maly zazrak.
Par takovych “bazarovek” jsem vypranim probudil “zpet k zivotu”.
...zkuste silikonový olej 
Jestli funguje silikonovy nevim, v 90-tych letech se ale propagoval (svinsky drahy) olej squalanovy. Cetl jsem tehdy casopis Audio a dostal ho tenkrat zdarma jako premii k abo.
Na cisteni a konzervaci kontaktu je spickovy a dokonce i na LP (ELP – Black Moon) opravdu fungoval. Nekolik kapek se, primo na tocim se taliri, proste prstem opatrne rozetrelo po cele strane a parada. Povrch byl sice trochu flekaty, hralo to ale opravdu lepe. (Jako po masle!
) Nutno ale take rici, ze jsem tehdy mel podstatne levnejsi prenosku, memu Delosu bych ho dnes “nedopral”. A kvuli tomu vzhledu a take cene zustalo jen u toho jedineho pokusu. Pracka "osetreni" LP zvlada lepe a odstranila i ty stopy meho pokusu.
Na kontakty ho ale pouzivam dodnes.
Podrobnosti zde:
http://www.tnt-audio.com/clinica/tr30_e.html
Na cisteni a konzervaci kontaktu je spickovy a dokonce i na LP (ELP – Black Moon) opravdu fungoval. Nekolik kapek se, primo na tocim se taliri, proste prstem opatrne rozetrelo po cele strane a parada. Povrch byl sice trochu flekaty, hralo to ale opravdu lepe. (Jako po masle!
Na kontakty ho ale pouzivam dodnes.
Podrobnosti zde:
http://www.tnt-audio.com/clinica/tr30_e.html
-
vlado222
Nepísal som odočistení mokrým prehraním LP po vypraní, ale o vypraní LP po mokrom prehraní.Prospero píše: vlado222:
Pokud by „mokre“ prehrani melo docistit vyprane LP, bylo by asi neco spatne.![]()
”.
Ja to taky tak pochopil.
Chtel jsem tim rici, ze to, co neodstranila pracka, uz mokrym prehravanim neodstranis. Nebo - snad, mozna, treba ...u jedne placky z tisice...?
A prat pak musis nanovo.
Chtel jsem tim rici, ze to, co neodstranila pracka, uz mokrym prehravanim neodstranis. Nebo - snad, mozna, treba ...u jedne placky z tisice...?
A prat pak musis nanovo.