Vliv přehrávání na životnost gramofonových desek

Prostor pro milovníky poslechu LP
THresil
Kontaktovat uživatele:

Vliv přehrávání na životnost gramofonových desek

Příspěvek od THresil »

Zdravím všechny nadšence vinylů,
tak mě napadlo zda má někdo nějaké vlastní zkušenosti se zhoršováním vinylu po X přehrátích. Samozřejmě nejlépe uchem a né přístroji... Na jedné stránce jsem našel tabulku, kde je uvedeno, jak se snižuje rozsah kmitočtu s poklesem počtu přehrátí. Jde to dost rapidně dolů, až se bojím přehrát jakýkoliv vinyl znovu. *headbang*
Ale určitě to nebude tak dramatické s lepšími jehlami-hroty apod., nemyslíte?

tady je ta tabulka, co jsem našel na jedné stránce:
Obrázek

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Re: Vliv přehrávání na životnost gramofonových desek

Příspěvek od tujatuja »

"Na jedné stránce"? Na které stránce konkrétně? Vzhledem, že většina informací na internetu jsou nesmysly, nebral bych informace z "jedné" stránky nijak vážně.
Vlastním některé vinyly již 30 let a jsou zvukově v pořádku. Zkrátka a dobře: stupeň opotřebení přece závisí v první řadě na kvalitě a nastavení gramofonu a způsobu zacházení s deskami, takže takové kategorické tabulky jsou k smíchu.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Mohl bys napsat odkud je ta tabulka ?

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Jistě že Vám sem dám odkaz na web... Ale jen tak mimochodem..., pánové stačí zadat do vyhledávače název tohoto tématu a hned první odkaz je stránka níže. *thumbs up*

odkaz:

Kód: Vybrat vše

http://www.vhs-na-dvd.eu/gramofony

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ta tabulka vypadá dost věrohodně. Plný rozsah je skutečně jen při prvním přehrávání.
Pavel Macura Audio

sekal

Příspěvek od sekal »

V tom případě je to ještě horší, než jsem myslel..:o

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

PMA píše:Ta tabulka vypadá dost věrohodně. Plný rozsah je skutečně jen při prvním přehrávání.
Dobrá a jaké jsou Vaše zkušenosti? Četl jsem, v různých vláknech, že máte opravdu luxusní vinyly (pokud se tedy) nepletu...
Určitě tam hraje významnou roli jehla a samotný tvar hrotu jehly.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Neviděl bych to tak černě.Ale mrkněte na můj prodej Lp na AUKRU. To byl vtip *hura* *hura* *hura* *hura* *hura*

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Po prohlednuti te tabulky jsem se nejprve musel podivat na kalendar. To uz je zase prvniho dubna? :D
Pokud bych totiz vychazel ze spravnosti techto udaju, znamenalo by to, ze temer polovina me sbirky je uz takrka neposlouchatelna! Mam v ni pomerne dost LP, ktera jsem s jistotou prehral i podstatne casteji nez je v tabulce uvadeno a zadne zasadni zmeny ve zvuku jsem zatim nepozoroval. Nektera LP, ktera jsem koupil na blesim trhu jsou dokonce puvodni vydani z pocatku sedesatych let a uz na prvni pohled je patrne, kolik mejdanu asi prodelala a na jakych „strojich“ byla tehdy prehravana. I presto se mnohe z nich po vyprani zvukove vyrovna i soucasnym produkcim. *bravo*
Samozrejme je spatne nastavena prenoska schopna spolehlive zlikvidovat zaznam v drazce uz po nekolika prehranich, pri spravnem nastaveni a zachazeni s LP se ale jakakoli demolice odklada na „neurcito“...
Vsem “straspytlum” timto doporucuji, aby se upokojili, pro klid svedomi obcas prekontrolovali vyrobcem doporucena nasteveni prenosky a gramofonu, otevreli si lahev vinka ci piva, usedli do pohovky a v klidu se oddali poslechu svych vinylovych pokladu. :D
Setrne “obsluhovany” vinyl prezije s pomernou jistotou kteroukoli, kdysi za neznicitelnou vydavanou, CD! :?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Samozřejmě nejde o ostré odříznutí vysokých kmitočtů, ale pomalý pokles jejich amplitudy. Z logického důvodu - mechanické opotřebení drážky je postihne nejvíc. Neznamená to, že se deska stává "neposlouchatelnou", ale úbytek amplitudy nejvyšších kmitočtů s každým přehráním je, bohužel, realita.
Pavel Macura Audio

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Půjčte si kvalitní EQ a ořízněte si na "běžné" nahrávce vše nad 10 kHz, nejspíš nepoznáte nic - na první poslech to bude hrát stejně... Tu postupnou degradaci proto zřejmě nebudete ani vnímat. Té tabulce bych +- věřil (záleží samozřejmě co máte za přenosku a jak to máte všechno nastavený), ale desky jdou prostě s každým přehráním do kopru (ať už to slyšíte nebo ne), to je bohužel fakt...

Davidus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davidus »

Podíval jsem se, co k opotřebení drážky píše pan Pešák. Hned v první větě píše, že nejkvalitnější poslech je při páté přehrávce. A dále něco velmi podobného jako píše Prospero. Ten pokles vysokých kmitočtů nemusí být okamžitě znatelný - viz PMA. Určitě má vliv i to, jak vysoko každý z nás slyšíme.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Netvrdim, ze se deska / drazka pri prehravani neopotrbovava, myslim ale, ze ten ubytek kmitoctu neni zdaleka tak dramaticky, jak je uvedeno ve vyse zverejnene tabulce. Pri opotrebeni se snizuje i kmitocet spodni, coz by tedy casem znamenalo i ubytek basu. Zadny clovek sice tech udavanych 20 - 20.000Hz neslysi (coz neznamena ze je nevnima) a vzhledem k tomu, ze LP neni CD a tedy ani dole ani nahore „priskrcena“, mohou byt v drazce i kmitocty podstatne nizsi a vyssi. Predpokladam, ze pri kvalitni prenosce (bez ohledu na jeji cenu) a spravnem nasteveni, trva podstatne dele, nez se drazka opotrbuje natolik, aby se kmitocet vubec snizil na slysitelnych cca.16.000Hz a teprve POTOM zacina jeho, opravdu SLYSITELNY, pokles. Neni take pravda, ze „trenovany“ posluchac pri orezani na 10.000Hz nic nepozna. (Kdyby tomu tak bylo, poslouchali by dodnes vsichni pouze rozhlas po drate! :D ) Pokud vychazim z tech realisticky slysitelnych ca.16.000Hz, byl by ten, v tabulce uvedeny, pokles mezi 1. a 100. prehranim okolo 8.000Hz, coz by uz dramaticke rozhodne bylo. Nic takoveho se ale (urcite ne po 100 prehranich!) nekona.
Verim jen svym usim a verim take, ze drive nez ma LP pujdu do kopru ja. ;)

tomashr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomashr »

Podle mě je nedorozumění v tom, že opotřebení LP neznamená, že vyšší frekvence zmizí jako "ostrý řez", v reálu půjde o pozvolný pokles a to se opravdu nepozná tak rychle. Nicméně pokles tam bohužel bude zcela určitě :(
Koneckonců by to šlo otestovat - zanedlouho by mohlo být k dispozici "Hifinazory Test LP", tak lze přehrávat zkušební signály pěkně dokola a měřit na výstupu, tohle je narozdíl od jiných audiofilských debat poměrně exaktně měřitelná záležitost...

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Prospero píše:
1)...Setrne “obsluhovany” vinyl prezije s pomernou jistotou kteroukoli, kdysi za neznicitelnou vydavanou, CD!...
2)...Zadny clovek sice tech udavanych 20 - 20.000Hz neslysi (coz neznamena ze je nevnima)... ;)
Šetrne obsluhovaný vinyl v z pohľadu straty informácie znamená nehraný. CD bude obsahovať aj po 1000 prehratiach tie isté informácie...U CD je výhoda, že upgrejdovaním kvality CD playera netrpí záznam prehrávaním na predchádzajúcom, menej kvalitnom prístroji, čo v prípade vinylu nemožno skoro nikdy vylúčiť.
Berme však veci prakticky. Ak seriózne počúvam zbierku povedzme 1500 titulov, tak ani ten vinyl nestihnem za normálneho života seriózne opotrebiť, skôr sa komplexne opotrebujem ja....

Tá druhá poznámka - počutie či "vnímanie" - sa často týmto spôsobom prezentuje, ale nikto tu zatiaľ nevysvetlil, ako to "mimozmyslové počutie" reálne funguje. Štatisticky 80% ľudí stredného veku počuje bez poklesu maximálne do 12-15kHz.

Odpovědět