DAC: S.M.S.L., Topping, Fosi Audio a další čínské DAC
Re: DAC: S.M.S.L., Topping, Fosi Audio a další čínské DAC
Jenze tady pravdu nema. Intersample peaky jsou realna vec, a to prirovnani k mereni EKG je v podstate spravne. Na druhou stranu vetsina dobrych DACu to ma poresene, bud pomoci filtru, nebo tim ze maji dostatecny headroom, takze ten linknuty clanek je tak trochu boure ve sklenici s vodou a PR Benchmarku.
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jak se měří EKG nevím, ale na master se moduluje podle maximální výchylky mdulometru cca 0,3 dB pod 0(100 %). Technika to dovoluje. O mezi samplových špičkách slyším poprvé. Ale určitě neznám všechno.
Cizinci na Zemi -- Jj, nejnovější ESS a AKM čipy jsou fajn a velký posun oproti ještě nedávným modelům. Dávají hodně muziky. Osobně naprosto vystačím s jednoduše implementovaným ES9038Q2M.
co člověk to jiný názorhřebík píše: ↑27 led 2026 10:09ForeignerOnEarth: Jasně. Dík moc za porovnání. Čeká mě výběr příbuzným s omezeným rozpočtem, takže k tomu budu přihlížet.
Pro info: Chordy jsem měl doma skoro všechny: Mojo 1, Hugo 1 i 2, TT2 a Dave (ten jako jediný zůstal).
blesk666: S DACy jsem si hrál kdysi dávno (nebylo jich málo, kromě uvedených Chordů třeba Schiit Yggdrasil, různé Audio-GD, Audio Note 4/5 a spoustu dalších, které nestojí za zmínku). Moc toho sem už nenapíšu, snažím se obecně stáhnout z diskusních fór, protože zde nechci ztrácet čas, mám své sestavy vyřešené a kultura diskujících je někdy za hranou... Bez poslechu je to stejně jen o měření, které si každý může dohledat, ale neposkytuje celý obrázek, jak to pak bude hrát v konkrétní sestavě doma. A člověk je někdy překvapený, jak ty podobně měřící přístroje hrají odlišně ve stejné sestavě a jak odlišně v různých sestavách... Dave je spousta let moje konečná v hlavní sestavě, ale jednou za čas mě napadne, že něco na těch řečech na ASR a jinde je a zkusím mu postavit něco bez předsudků, že Dave třeba prodám. Za ty roky jeho cena vzrostla. Obvykle čekám jeho jasnou prohru, některé ty online řeči mě někdy nahlodají, ale pak to dopadne pokaždé stejně. Od D900 jsem opět očekával, že (min. dle měření) Davea překoná, ale prostě hraje jinak, ani bych to neoznačil úplně jako "podobnost". Před D900 jsem naposledy proti Davovi postavil SMSL M500 MKII (9038 pro), ale to bylo opravdu hodně odlišné, nevydržel jsem to poslouchat dlouho. D900 je oproti SMSL M500mkII mnohem dál, už se dá poslouchat i v mé hlavní sestavě, ale Dave mi prostě zní pořád výrazně líp, takže zas chvíli nebudu nic řešit.
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p ... 04#p400204
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p ... 45#p400245
Dawsa rešpektujem a aj jeho názory. Avšak jeho DAC SMSLD O300, ktorý mal po E70 a pred SU X, som mal doma požičaný a má ho kamarát, ktorý má okrem in wall-u aj veľké 4-pásma, ktoré navrhoval ešte pán Bohumil Sýkora a k tomu zosilňovače (SPX A40, SPX555, Sansui B2102 úprava Babaaudio), ktoré majú SOTA merania a zmestia sa do top 10 v ASR a jak já tak tento kamarát ten Dawsov vymazlený DO300 nedokážeme dlhodobejšie počúvať. Na Flojdy, Mira Žbirku, Fast Car a Ricka Astleyoho je to ale asi použitelné
Dík, já tyhle příspěvky četl. I další jinde... Pro mě je Dave už roky stabilní prvek sestavy. A když mě jednou za rok-dva napadne, že tedy zkusím něco z toho momentálně tolik propagovaného (tedy před lety třeba SMSL m500 mkII, nyní Topping D900), Dave prodám a peníze radši investuju jinam, tak to zatím dopadlo vždy stejně a Dave jednoznačně zůstal, prostě mi v hlavní sestavě dobře sedne. Tím neříkám, že jsou ty ostatní DACy špatné, třeba D900 hodnotím jako opravdu výborný a v sekundární sestavě mi hraje fakt skvěle s aktivy (Focal Twin Shape plus sub Focal Sub One) plus různými sluchátky (planáry i elektrostaty), byť sluchátka už jsem spíš opustil. Na D900 mi hodně vyhovují i dva nezávislé analogové výstupy, což Dave neumí a ovládání hlasitosti u něj vždy ovlivňuje všechny výstupy najednou. U D900 jsem si taky původně myslel, že víc využiju PEQ (zejména ke sluchátkům), ale po chvilkových hrátkách se změnou křivky (hlavně přidání basů u elektrostatů), nakonec jen někdy nahodím celkovou redukci mínus 3 dB pro vše a křivku nechám rovnou.mcm píše: ↑30 led 2026 00:12co člověk to jiný názorhřebík píše: ↑27 led 2026 10:09ForeignerOnEarth: Jasně. Dík moc za porovnání. Čeká mě výběr příbuzným s omezeným rozpočtem, takže k tomu budu přihlížet.
Pro info: Chordy jsem měl doma skoro všechny: Mojo 1, Hugo 1 i 2, TT2 a Dave (ten jako jediný zůstal).
blesk666: S DACy jsem si hrál kdysi dávno (nebylo jich málo, kromě uvedených Chordů třeba Schiit Yggdrasil, různé Audio-GD, Audio Note 4/5 a spoustu dalších, které nestojí za zmínku). Moc toho sem už nenapíšu, snažím se obecně stáhnout z diskusních fór, protože zde nechci ztrácet čas, mám své sestavy vyřešené a kultura diskujících je někdy za hranou... Bez poslechu je to stejně jen o měření, které si každý může dohledat, ale neposkytuje celý obrázek, jak to pak bude hrát v konkrétní sestavě doma. A člověk je někdy překvapený, jak ty podobně měřící přístroje hrají odlišně ve stejné sestavě a jak odlišně v různých sestavách... Dave je spousta let moje konečná v hlavní sestavě, ale jednou za čas mě napadne, že něco na těch řečech na ASR a jinde je a zkusím mu postavit něco bez předsudků, že Dave třeba prodám. Za ty roky jeho cena vzrostla. Obvykle čekám jeho jasnou prohru, některé ty online řeči mě někdy nahlodají, ale pak to dopadne pokaždé stejně. Od D900 jsem opět očekával, že (min. dle měření) Davea překoná, ale prostě hraje jinak, ani bych to neoznačil úplně jako "podobnost". Před D900 jsem naposledy proti Davovi postavil SMSL M500 MKII (9038 pro), ale to bylo opravdu hodně odlišné, nevydržel jsem to poslouchat dlouho. D900 je oproti SMSL M500mkII mnohem dál, už se dá poslouchat i v mé hlavní sestavě, ale Dave mi prostě zní pořád výrazně líp, takže zas chvíli nebudu nic řešit.
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p ... 04#p400204
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p ... 45#p400245
Ja som aj pod Dawsovým vplyvom skúseností začal celkom aktívne sledovať nové SOTA DAC-y a keď som narazil na inzerat na Gustard X30 v mojom meste, tak som hneď predávajúcemu volal a dohodol sa že prídem s Dave. (nekupujem nič na blind a Čínske DAC-y sú v drvivej väčšine len direct sale)
Majitelovi sa na jeho zostave viac páčil Dave. Ja som sa nijak nevyjadril (aj keď názor som si urobil, páčil sa mi tiež viac Dave). Tak či tak dostal som lákavú ponuku na výmenu so zaujímavým doplatkom. Tak som si X30 požičal domov. Výsledok bol dosť pre mňa tristný a bol som z toho úprimne rozladený. X30 bol pre mňa neprijatelne výrazne horši ako Dave.
Dopadlo to tak, že predávajúci mi dal dobrú ponuku na kúpu môjho Dave a ja som sa nechal zlákať. Vyskúšal som potom doma ďalšie DAC-y, ale viedlo to len k frustrácii, že som sa s predajom Dave unáhlil. Keďže keď som ešte koncom roka 2022 mal doma prvý krát Dave aj Rocknu vedľa seba, a potom niekoľko krát kamarátovu Rocknu u seba, tak som sice nerád z finančného hladiska ale zvukového nadšene šiel do Rockny.
Hŕebík: To PEQ u Topping zrejme nie je ideálne riešenie ako som čítal od užívateľov to zvuk zhoršuje (náročnejší processing generuje zrejme nejaké nežiaduce artefakty). Obvykle je žial akvalizáciu najlepšie robiť mimo DAC-u
Pre suchátka by som tomu ale dal šancu. Chce to určité znalosti a trpezlivosť
Majitelovi sa na jeho zostave viac páčil Dave. Ja som sa nijak nevyjadril (aj keď názor som si urobil, páčil sa mi tiež viac Dave). Tak či tak dostal som lákavú ponuku na výmenu so zaujímavým doplatkom. Tak som si X30 požičal domov. Výsledok bol dosť pre mňa tristný a bol som z toho úprimne rozladený. X30 bol pre mňa neprijatelne výrazne horši ako Dave.
Dopadlo to tak, že predávajúci mi dal dobrú ponuku na kúpu môjho Dave a ja som sa nechal zlákať. Vyskúšal som potom doma ďalšie DAC-y, ale viedlo to len k frustrácii, že som sa s predajom Dave unáhlil. Keďže keď som ešte koncom roka 2022 mal doma prvý krát Dave aj Rocknu vedľa seba, a potom niekoľko krát kamarátovu Rocknu u seba, tak som sice nerád z finančného hladiska ale zvukového nadšene šiel do Rockny.
Hŕebík: To PEQ u Topping zrejme nie je ideálne riešenie ako som čítal od užívateľov to zvuk zhoršuje (náročnejší processing generuje zrejme nejaké nežiaduce artefakty). Obvykle je žial akvalizáciu najlepšie robiť mimo DAC-u
Dostal som dotaz čo označujem ako “Dave” Tak pre dovysvetlenie vyššieho príspevku. “Dave” je Chord Dave. Pardon ospravedlňujem sa.
Vzhladom k cene Dave, mal by som uprimnu otazku, naozaj stoji za to zlepsenie investovat do D/A prevodnika 300k czk, miesto povedzme schopnejsich repro, investicie do akustiky, DRC a pod?
Potvrdzujem sam na sebe, ze rozdiely medzi prevodnikmi sam pocujem, ale od urcitej kvalitativnej hranice (hlavne modernejsich zariadeni, kde je vyrieseny jitter a podobne neduhy) mam pocit, ze je to uz viac o tom, ako sa clovek vyspi, ako velmi je unaveny pri posluchu hifi atd.
Proste by som si uz nevedel takuto investiciu obhajit sam pred sebou, ale chapem, ze kazdy pocuvame s inou penazenkou v gatiach. Vdaka
Potvrdzujem sam na sebe, ze rozdiely medzi prevodnikmi sam pocujem, ale od urcitej kvalitativnej hranice (hlavne modernejsich zariadeni, kde je vyrieseny jitter a podobne neduhy) mam pocit, ze je to uz viac o tom, ako sa clovek vyspi, ako velmi je unaveny pri posluchu hifi atd.
Proste by som si uz nevedel takuto investiciu obhajit sam pred sebou, ale chapem, ze kazdy pocuvame s inou penazenkou v gatiach. Vdaka
Ano, měl jsem z PEQ v D900 trochu rozporuplné pocity. Hrál jsem si s tím pár týdnů a nakonec to mám většinu času vypnuté. Chtěl jsem něco na vyzkoušení jako korekci sluchátek (zejména elektrostatických), ale nakonec mi sluchátka vyhovují víc bez PEQ v D900. Plán byl hlavně trochu přibasovat Hifiman Mini-Shangrillu, aby se v basu přiblížila planárům, ale nakonec mi to bez PEQ vyhovuje asi víc, možná jsem si zvykl.blesk666 píše: ↑30 led 2026 10:46Hŕebík: To PEQ u Topping zrejme nie je ideálne riešenie ako som čítal od užívateľov to zvuk zhoršuje (náročnejší processing generuje zrejme nejaké nežiaduce artefakty). Obvykle je žial akvalizáciu najlepšie robiť mimo DAC-u
Na případné korekce u repro radši používám ovladače přímo na aktivech.
Je mi jasné, že ma toto posadí na hranicu, ale musím, je to k tématu
https://youtu.be/-akNO1fJQJQ?si=-8ybWFt0URSjI1CY
https://youtu.be/-akNO1fJQJQ?si=-8ybWFt0URSjI1CY
Já tedy místo Dave používám M-Scaler+TT2 a myslím že se to plně vyrovná a v něčem je to lepší a levnější Dave má asi o trochu lepší detail.Měl jsem předtím nějaké Toppingy ale to prostě tak dobré nebylo i když levnější.Používám hlavně na sluchátka a vynikající prostor díky crossfeedu.TT2 používám jenom jako dac.Rocknu si půjdu poslechnout ale pro mě je to drahý.Co se týče PEQ na sluchátka tak z mé zkušenosti to nakonec není přínos,PEQ používám na bednách na korekci akustiky místnosti.Pouze vyjadřuji svůj subjektivní názor.
Chord DAVE vyšel v roce 2016 to znamená založený na 10 let starých chipech, když si vezmu jaký je rozdíl třeba v mobilech oproti 10 let starému modelu tak je jasný jaký mají výhodu ty nový Toppingy. Další věc je jak by to dopadlo při slepém testu.
mcm: Chord Dave je na trhu dokonca už od 2015. Práve naopak, nie su v ňom tie podstatné chipy, ktoré by boli za rok-dva zastaralé ako je to napr u klasických chipových DAC-ov. Mal som ho 3 roky a za čo som ho kúpil som ho predal (kupované od dílera Chord, ktorý ho vykúpil od zákazníka čo ho u nich kúpil, čiže žiadny putovný kus). O ktorom chipovom DAC-e by si mohol povedať, že na ňom neprerobíš ani Euro a je 11-tym rokom stále aktuálny model?
Stači sa pozrieť do inzercie na tie Toppingy, koľko ich je permanentne v inzercii a mnohých sa majitelia ani nevedia zbaviť Plus opýtať sa tých čo to aj nejakú dobu počúvali ušami a nie na Fast Car alebo Daft Punk (na čom poznáš prd jedno či pri DBT teste alebo okoposluchu). Ty velmi rád teoretizuješ
Stači sa pozrieť do inzercie na tie Toppingy, koľko ich je permanentne v inzercii a mnohých sa majitelia ani nevedia zbaviť Plus opýtať sa tých čo to aj nejakú dobu počúvali ušami a nie na Fast Car alebo Daft Punk (na čom poznáš prd jedno či pri DBT teste alebo okoposluchu). Ty velmi rád teoretizuješ
psal jsem co člověk to jiný názor - podle uší to je subjektivní, jednomu se ve zvuku líbí tohle a druhému zase něco jiného, to je podle vkusu každého soudruha. Nijak bych nezpochybňoval že ušní metodou je pro někoho je nejlepší Chord Dave a pro jiného třeba Topping. Jediný co se dá objektivně srovnat jsou naměřená čísla a tam zase bude prohrávající strana argumentovat že je čísla nezajímají protože to přece jasně slyší. Takže o čem je tahle debata?