DAC: S.M.S.L., Topping, Fosi Audio a další čínské DAC

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
ForeignerOnEarth
Kontaktovat uživatele:

DAC: S.M.S.L., Topping, Fosi Audio a další čínské DAC

Příspěvek od ForeignerOnEarth »

Zdravím. V poslední době jsem se hodně moc zabýval výběrem DAC, takže třeba bude pro někoho užitečné, abych to tady shrnul, někdo se mnou bude nesouhlasit, což bude ještě užitečnější.
Co všechno mně v poslední době prošlo rukama nebo spíš ušima:
Pro-ject DAC Box S2+, ARCAM ir-DAC II, S.M.S.L. DL-200, Fosi Audio ZD3, Fiio K1, Ayima H3, Semibreve DA10S Amanero USB, Eversolo DMP A6 Gen2, Wiim Ultra, Topping D70 Pro Sabre, Topping D90 III Discrete, S.M.S.L. SU-X.
Upgradoval jsem audiořetězec s reproduktory doma, pak rekreační ozvučení částečně venku, a dva sluchátkové zesilovače.
Nejprve jsem získal intenzivní dojem, že čip Sabre ES9039 je to pravé ořechové, jelikož všechny náhrady rozbitých nebo staršich DACů vedly ke zřetelnému poslechovému zlepšení. náhrada rozbitého Pro-ject DAC Box S2+ s ES9083Q2M za ES9039Q2M byla dost slyšet i na staré sestavě, náhrada ARCAM ir-DAC s ES9016K2M fungujícího jako sluchátkový zesilovač S.M.S.L. DL-200 s ES9039Q2M byl v Sennheiser sluchátkách velikánský skok dopředu, ale starý a původně drahý ARCAM překonal i dvou a půl tisícový prakticky no-name čínský Semibreve DA10S s ES9038Q2M. A nakonec sluchátka AKG K371 s extrémně levným Ayima H3 také s ES9038Q2M zajistily na svou cenu úžasný poslech po původní sestavě AT-20x s Fiio K1. Ale po upgrade ostatních komponent hlavního audiořetězce jsem zjistil, že minimálně u dražších DACů samozřejmě jak všichni zdůrazňují zdaleka nezáleží jen na samotném čipu. Protože skvělé Fosi Audio ZD3 bylo cenově poněkud neodpovídající nové sestavě řekněme nižší střední třídy (Wiim Ultra + Audiolab 8300A + KEF Q Concerto Meta + REL T5/x), hledal jsem, zda něco skutečně zlepší zvuk. Nejprve mě překvapilo, že vychvalovené Eversolo DMP A6 Gen2 s duální ES9038 mně znělo hůř, než propojené Wiim Ultra s Fosi Audio ZD3 (s iFi PowerX napájením), přičemž samotné Wiim Ultra rozhodně to Eversolo neporáželo. Pak jsem díky úžasné ochotě z audigo.cz mohl doma otestovat nakonec dva Toppingy. Nejdřív to byl Topping D70 Pro Sabre, který se stal horkým kandidátem po přečtení mnoha různých recenzí. Má pouze jeden čip, ale profi verzi: ES9039Pro. V mé sestavě zněl o něco lépe, než Fosi Audio ZD3, především měl bohatší kontury tónů, ale vzhledem k rozdílu ceny jsem hledal dále nějaký ideální DAC do 1000 USD. Recenze a především četba rozsáhlých pojednání od diskutujících dawsoo a Krytona a následných telefonických hovorech jsem si stanovil dva kandidáty: S.M.S.L. SU-X a Topping D90 III Discrete. A tam už to bylo tak, že si jeden z nich vyberu.
S.M.S.L. vyrábí spoustu DAC a ty se od sebe příliš zvukově a nakonec i konstrukčně neliší a když mám doma levnější S.M.S.L, DL-200, který proti Fosi Audio ZD3 není slyšitelně lepší, tak jsem nemohl čekat, že ty různé jiné 100, 200, 300, 400 s různými písmeny předtím budou něco dramaticky jiného. Ale SU-X je něco dramaticky jiného, protože tam se S.M.S.L. pokusilo vyrobit high-end.
Topping naproti S.M.S.L. má podstatně širší sortiment technických pokusů o DAC a jedním z nich je 1-bitový DAC Topping D90 III Discrete, který má stejnou architekturu jako jejich high-end D900, který se liší tím, že D900 má 32-prvkovou architekturu PSRM a D90 "jen" 16-prvkovou.
No a tady je můj pohled po delším testování na mnoha skladbách na rozdíl mezi těmito asi nejlepšími DACy "do 1000 USD" (neláká mě charakter Chord ani různých R2R, které dávají zvuku příliš moc své zabarvení):
Topping D90 III Discrete:
Velice detailní rozlišení, rychlý zvuk s velice krátkým dozvukem, velmi výrazné a detailní výšky, naprosto nejlepší vysoké frekvence, které jsem kdy slyšel, slušný prostor (soundstage), na svou cenu výborné Fosi Audio ZD3 zní proti Toppingu poněkud lacině, jinak není příliš co vytknout, snad jen vzhledem k ceně jednodušší design a displej, i když box je poctivý, kovový.
S.M.S.L. SU-X:
Zřetelně teplejší zvuk, než je u DACů s ES9039 zvykem, ale zase nelze říci, že by byly basy a výšky potlačené, basy rozhodně ne, naopak má výrazné a skvěle rozlišené basy. Středy, zvláště pak vokály jsou barevné, šťavnaté a jejich charakter je jedním ze dvou největších plusu SU-X. Druhým největším plusem je šířka a hloubka zvukové scény, to je opravdu fenomenální, zvláště pak s "prostorovými" KEFy. Dozvuk je větší, než u Toppingu a Topping má detailní, ostré, drsnější a kratší tóny, jakoby objemnější o ty jiskřivé kontury, zatímco SU-X má tóny jakoby oloupané o tu drsnost a jiskřivost, aby z nich zbyly menší, ale o to barevnější a šťavnatější tóny. Ovšem ve výškách se to, co je ve středech výhodou SU-X, mění ve výhodu Topping, protože výšky už když jsou "oloupané", tak jsou prostě jen menší a tišší a pokud je skladba (třeba ABBA - Eagle) založená ba výrazných výškách a jiskření, tak Topping je v tom excelentní.
No, nechal jsem si S.M.S.L. SU-X, ale Topping D90 III Discrete může zase naopak oslovit mnoho jiných zájemců, protože je také skvělý.
Pouze si každý musí uvědomit, že nemůže hledat zdaleka takové rozdíly jako jsou třeba mezi reproduktory. Do rozdílů DACů je nutné se zaposlouchat, na první poslech nemusí být slyšet rozdíl, protože sluchová paměť nás zradí. Ale jakmile se chytnete těch rozdílů, tak je začnete všude poznávat a už není cesty zpět.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Re: DAC: S.M.S.L., Topping, Fosi Audio a další čínské DAC

Příspěvek od mumu »

Výborné a dosť vzácne zdieľanie vlastných skúseností, veľká vďaka za to !

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Super, chválim že si to spísal a podelil sa s ostatnými

ForeignerOnEarth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ForeignerOnEarth »

blesk666: a nesmím zapomenout ještě na tebe jako na dalšího důležitého konzultanta. Jen jsem nějak zapomněl tvůj nick, když si píšeme pod e-mailovými adresami. ;-)

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Dík za rosáhlé zkušenosti. Zaujala mě tato poznámka: "neláká mě charakter Chord ani různých R2R, které dávají zvuku příliš moc své zabarvení".

Měl jsi doma souběžně nějaký Chord a můžeš ten rozdíl (to vnímané zabarvení) popsat?

Já Chord doma provozuju už dlouho, konkrétně Dave v hlavní reprosestavě s repro Revel Ultima Studio 2. Zkoušel jsem proti němu i jiné dacy, včetně Topping D900, ale stále preferuji Dave. Topping D900 sice relativně obstál - v porovnání s jinými testovanými DACy to není oproti Dave rozdíl několika tříd, ale Dave pořád silně preferuju (víc detailů, přirozenost), byť D900 není vůbec špatný a mám ho teď ve druhé sestavě k práci s aktivy a sluchátky. D900 hodnotím celkově jako skvělý DAC.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Hŕebík díky za hodnotenie D900. Trochu som ho zvažoval ako možnú (lacnejšiu) náhradu za Dave. Druhý kandidát bol Gustard X30 ale ten ma proti Dave natolko sklamal (pre mňa priepastne horší), že som s ohľadom na pomerne rovnocenné hodnotenia na webe D900 vs X30, túto cestu zavrhol. (pozor nemyslím tým rovnaký zvuk). Tak som šiel do Rockny Wavedream Signature Balanced, ktorú som mal niekoľkokrát od kamaráta požičanú (plus na test pre High & Style) doma na porovnajie s Dave.
Osobne si však napriek predaju Dave myslím stále, že Dave je vynikajúci DAC.
Ak by sa ti chcelo trochu viac opísať rozdiel Dave vs D900, bol by som rád.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Dave versus D900 jsem zas tak dlouho neporovnával, stačilo mi slyšet, že středy D900 (hlavně vokály a hlasy) prostě nejsou na stejné úrovni a asi ani výšky atd. Možná tedy tonalita, přirozenost, transparentnost ve středech ale i jinde, D900 byl v porovnání s Dave takový digitálnější, ale ne tolik jako jiné testované DACy.

Jestli si někdy udělám čas na další porovnání, tak k tomu napíšu víc.

Stručně: D900 byl první DAC, který mě ve stejné sestavě proti Davovi úplně nezklamal. Pořád mi ale přišlo, že jsou rozdíly pro moje uši dost zásadní. Očekával jsem menší rozdíl a ten se nedostavil. Dave tedy zůstává, jsem s ním spokojený a neřeším víc.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Hŕebík: Chápem, keď budes mať čas rád si prečítam viac (aj aké iné DAC-y si skúšal). Ja som mal pred Dave Denafrips Venus II a potom Holo Audio May L2. Počas toho ako som mal Dave som mal doma na test: Hugo TT2, Gustard X30, Matrix Audio X Sabre Pro, SMSL DO300, Bricasti M21, Mola Mola Tambaqui, Holo Audio Spring 3 KTE a 3x cca po 1-2 týždne Rockna Wavedream Signature Balanced. Najviac sa mi z toho páčili Dave a Rockna. Dave na to ako je čistý a hyper detajlný, má vynikajúcu 3D scénu, famózne vzdušne a nedigitálne výšky, pomerne muzikálny prejav, včítane reprodukcie vokálov a akustických nástrojov, ale aj velmi dobrý PRAT a impulz. Čo mi však pri porovnaní so všetkými ostatnými bolo postupne jasné, že stredné pásmo je jemnejšie podané a najviac laid back (pozor detajlné je vynikajúco). Zároveň výšiek je o chlp viac ako všetky ostatné, čo som mal doma (doťahovala sa len Mola Mola). Vo výsledku napr koncertné piáno nemalo takú makrodynamiku a prítomnosť. Podľa niektorých recenzií tento charakter trochu vraj pripomína práve Topping D900.

Odpovědět