Digital Room Correction - liecba audioneurozy?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Digital Room Correction - liecba audioneurozy?

Příspěvek od PítrsPraha »

Fidji99:
Díky za popis tvého přínosného trápení a bádání :-) *thumbs up* . Souhlasím, že na to, jak zásadní tohle téma je, tu po něm ani neštěkl pes. Nemám s DRC zatím žádné zkušenosti, ale čeká mě to pořešit do nově budované poslechovky. Vypadá to, že s novým DACem se zbavím analogových zdrojů hudby a zůstanou jen digitální, takže tomu nebude nic bránit.

DRC ale pořád chápu jako nástavbu klasického řešení akustiky místnosti absorbcí a difuzí, protože třeba s frekvenčně závislým dozvukem DRC nenadělá nic.
Leony5 píše:
10 bře 2019 17:25
:D Tak do tohoto stavu bych zabřednout nechtěl :D
Na druhou stranu, bez zabřednutí do stavu "sakra komponenty mám výborné, ale pořád to nějak není to, co by to mohlo být" se člověk k nějakému řízenému cílevědomému a účinnému řešení akustiky nedostane. Tzn. je to pro mě jedině pozitivní "zabřednutí", protože je to začátek cesty k lepšímu poslechu. Samozřejmě člověk nesmí v tomhle stádiu ustrnout a jen točit nožičky kabeli pojistky. Ideálná stav by byl tohle stádium přeskočit, no ale kdo z hifistů si tím v nějaké formě neprošel, ať hodí kabelem :-).

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

@Pitrs, myslim ze ked pozeras na novy DAC, tak je pre teba moznost pozriet ten DEQX Pre-Mate.
Dac/preamp/DRC v jednom, jeho vyhoda je, ze robi aj fazu aj frekvencie, na rozdiel od vacsiny ostanych systemov, ktore pracuju len z frekvenciou.

Jeho jedina slabina je uzivatelske prostredie a komplikovane meranie, ale ked vies aspon trochu robi s REW tak to zvladnes.
UK ceny su taketo ->
https://www.rcblogic.co.uk/manufacturer/deqx

ta kvalita toho DAC bude niekde okolo RME, si myslim. cca 3500 eur za komplet balik.

review bolo aj v stereophile, ja som sa k nim dostal cez toto, myslim ze odvtedy sa trochu posunuli v kvalite.

https://www.stereophile.com/content/deq ... -equalizer

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Kdysi dávno jsem si pořídil Room Perfect od Lngdorfu. Byly s tím spojené dvě radosti. první byla nákup a druhá po měsící a s velkou ztrátou prodej. Zpočátku se to jevilo jako přínosné, proměřily se hrby v cimře, nastavila ekvalizace a graf ukázal srovnání. Ovšem ve zvuku mi začalo cosi vadit až jsem došel k názoru, že ten hrbatý průběh je prostě přirozenější. Za mě - mám to za sebou a už nikdy více.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Pítrs děkuji za přednášku. :D

malabar

Příspěvek od malabar »

..tak kvuli tomuhle vlaknu jsem se tady zaregistroval. To je parada.

@Fidji99: moc bych se primlouval za par fotek pokoje se stavajici akustikou, alespon par detailu (ty akty necim prikrej... :D ), bylo by prima vedet, z ceho jsi vychazel.
Diky, Martin

kamilek111
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kamilek111 »

Narazil jsem na tento odkaz
https://mathaudio.com/room-eq.htm
Koupil jsem ze zvědavosti měřící mikrofon a plugin ve foobar2000 vyzkoušel. Výsledek je zajímavý a člověk si může za pár korun vykoušet jak se po korekci změní zvuk. A nebo si alespoň ověří jak je na tom jeho místnost. Uvažuji o nějakém sofistikovanějším řešení za rozumné peníre a došel jsem k tomuto výrobci:
https://www.minidsp.com/products/dirac-series
co si o tom myslíte?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Na miniDSP jsem taky narazil. Mám jejich měřící mikrofon UMIK-1 a svého času jsem zvažoval o miniDSP 2x4 HD, ale odradila mě nutnost používat ho zároveň i jako DAC.

DDRC-22D ale vypadá zajímavě a za relativně příznivou cenu 950 €. Recenze tady, další zde (verze s vestavěným DACem), ale ve francouzštině.

Nikde jsem nenašel měření, co procesor udělá s průchozím signálem.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Dobré téma Fidji99. Podle mě nějaký problém na basech má opravdu snad každý v běžné neupravené poslechovce a kdo tvrdí, že určitě ne, že se ho to netýká, tak má ještě větší :-) DRC to přitom řeší elegantně. Dá se to řešit i zadarmo pomocí REWu pro hifisty hračičky. To je zároveň výhoda "počítačových hifistů", zkrátka už nepotřebují investovat do dalších drahých krabic byť se na to starší generace dívá s úšklebkem. Jediné, co je škoda, že jsi tak šmahem zavrhnul voodoo hračky apod. Fungují taky, jen jsi začal od špatného konce. Teď teprve by jsi si je měl napůjčovat když to máš vyřešené.
kabelguru.cz

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Kocmeister,

beriem, napr. cerabally pod repro ostali dlhsie, a nemal som s tym ziadny problem a mal som pocit, ze to ma zmysel, najma na drevenu podlahu.
Ked som potreboval zacat pracovat s predozadnym nastavenim repro, a to cca az o 10-15 stupnov, uz sa to nedalo.
Preto som presiel naspat na hroty.
Mas pravdu, ohladne toho PC, asi tie PC riesenia su pre niekoho kto sa v tom dobre vyzna, urcite lepsiou moznostou.
Napr. Acourate je vraj super vec, pre toho kto s tym vie robit.

Na druhej strane, su aj obrovske rozdiely medzi efektivitou a algoritmami jednotlivych DRC systemov, najma v oblasti nad tych 200Hz.
Mal som moznost porovnat Accuphase DG-58 a TRINNOV Optimizer napriamo, a bol to najma v oblasti mimo basov obrovsky rozdiel.

A k tomo voodoo - uz nemam pocit, ze ho POTREBUJEM, k tomu aby som vedel hudbu uvolnene precitit.
Proste pre mna DRC bola naozaj liecba audioneurozy. Rad hocico vyskusam, ale len tak zo zvedavosti, nie preto, ze este hladam nejaky zazrak, ktory mi zrazu otvori oci a konecne pochopim.

P.S. uz pripravujem druhu cast, elaboratu, aby ste si nemysleli, ze som sa vykaslal, pojde do tuheho, a to na temu stredy a vysky.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Zdravím,
za mě jednoznačně - DRC je budoucnost a bez ní už nikdy.
Pro mě je evidentní (na základě mnoha absolvovaných poslechových testů), že i při akusticky upravené místnosti a kvalitním řetězci má kalibrace zásadní pozitivní vliv (včetně případné implementované inteligentní fyziologické regulace).
Samozřejmě, čím jsou sestava a poslechová místnost lépe odladěny, tím lépe.
V současné době existují tři nejrozšířenější systémy - Audyssey MultiEQ 32, Dirac a Trinoff + několik dalších od jednotlivých výrobců konkrétních komponentů. Rozhodně to už nejsou žádná šidítka a aktuálně je začíná používat stále více výrobců i z oblasti "vyššího" hi-fi (viz. např. Anthem, Acuphase, ...).
V oblasti nízkých basů (pokud chcete dosáhnou vyrovnané frekvence a srovnat časové posuny) to bez DRC opravdu nejde. Vlnová délka nižších basů + rozměry a geometrie místnosti prostě jinak nejdou eliminovat.
DRC pro mě přinesla kromě jiného i možnost začlenit do sestavy subwoofer (pro poslech hudby, ne pro domácí kino!), což je možná na samostatné téma - ale bez něj už taky nikdy.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš »

Taky o něčem takovým uvažuju.V mém pokoji,nudli o rozměrech 3,30x6,60 mě trápí rezonance asi 51 Hz.Objednal jsem si u Martina Vitvara boomkillery,chtěl jsem holou MDF,přivezl bílý,dost blbě natřený,nainstalovaly se 4,trochu to pomohlo,slyšet to je,ale za 16 litrů
žádná sláva,provedl jsem si v REWu vlastní měření pro srovnání před a po
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Koukal jsem,že nejlevnější to mají frantící,za 900,ale s poštovným.
[urlhttps://www.audiophonics.fr/en/dsp-processor/mi ... 10587.html] [/url]
Tenhle čistý digitál by mohl být stejně ještě o něco levnější,je to poloprázdná krabička s jedním procesorem,žádné DA ani AD převodníky a jeden mizerný spínaný zdroj.
Výhodou je že po přeměření si člověk může určit šířku korigovaného pásma.Někteří uživatelé to doporučují tak max do 300-350 Hz,středy a vyšky už prý procesor nestíhá a můžou se tam projevovat digitální artefakty
Obrázek

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Obávam sa, že "nudli o rozměrech 3,30x6,60" žiadny DRC moc nepomôže ...

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Pokud nejde o komplexní řešení charky na basech, ale jenom o srovnání takovýhleho jednotlivýho hrbu, pak je to neuvěřitelně easy a zadarmo pomocí eq v kompu. Netřeba pak vyhazovat 16 tisíc za blbosti s dírkou natož 900 EUR za další krabičku v cestě signálu. Ale jestli máš jen CD player tak chápu, to je pak smůla.
kabelguru.cz

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

4 dB rozdilu na jedine frekvenci za 16 tisic? Auuuu.... ;-) :-(

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Narovnávanie charky pomocou DRC je homeopatický spôsob liečby audioneurózy ... narovnávaním charky v mieste posluchu sa dá čiastočne eliminovať napr. dunenie na basoch, ale v akusticky nepodarenom priestore výsledný zvuk nebude nikdy OK.

Odpovědět