Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od dadaft »

Ve vlákně Jazz se mě jolefoto zeptal, jestli mám Hadenovy Montreal Tapes na CD nebo SACD (popř. vinylu).
Musím říct, že mě ta otázka šokovala.

Uvědomil jsem si totiž, že osobně už s fyzickými digitálními nosiči vůbec nepočítám.
A ani ve snu by mě nenapadlo si nějaký koupit.
V současnosti za zdroj digitálních dat už jednoznačně považuji streamer, který umí stahovat jak z internetových služeb, tak přehrávat z pevných disků.
Ze sítě už se dnes dá přehrávat i hi-res, a co na síti není nebo není v dostatečné kvalitě, to se dá stáhnout na hard-disk, popřípadě bit-perfect nagrabovat z disků.
Vše legálně a za peníze.

Osobně už dnes vidím věci takto: základem hi-fi je streamer, zesák a bedny. Nejlépe v podobě streamer/DAC/amp + bedny nebo streamer/DAC/preamp + koncák(y) + bedny.
Nic víc není zapotřebí.
Diskové přehrávače už jsou mimo podobně jako decky.
(No, možná ještě gramec, protože vinyly jsou něco jiného než disky.)

Co Vy?

CaptainHook
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od CaptainHook »

Ahoj dadafte,
já to vidím trochu jinak.Já třeba jednoznačně preferuji poslech z fyzických nosičů než ze stažených souborů.Mám z toho mnohem lepší pocit,protože nemám jenom data na hard-disku v PC,ale fyzicky si můžu na ten nosič sáhnout a vložit do mechaniky,pročíst si přiloženou brožurku s texty písní a fotkami.Když jsem poslouchal dříve z přenosného přehrávače,tak jsem přeskakoval od jednoho interpreta ke druhému,od jedné písničky ke druhé.Když poslouchám z CD,tak si ho pustím od začátku do konce a nic nepřeskakuji,hudbu si vychutnávám.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Souhlasím. Je to jako mít knihovnu na počítači. *thumbs down*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

jen sběratelský
komerční audio trh zařízl internet a stahování, nepraktikuji to ale některé tituly
bych si koupit v krámu zkrátka nemohl dovolit

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Určitě budoucnost nemají. Už roky CD nepoužívám a nijak mi nechybí. A když si vzpomenu jak jsem kupoval VHSky, CD, DVD a dneska to je už dávno vyhozený nebo to leží v krabicích ...

Knihovnu mám taky z velký části ve čtečce :-) I když u knížek je to trochu jiný, tam pořád mají smysl obrazové publikace a estetika vazby, papíru apod.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Knihovna ve čtečce to musí být nádhera..... Osobně si vůbec nedovedu představit, že bych nedržel a nelistoval knížkou, to už bych snad u té muziky primhourilo oko, i když CD a LP bych tu měl vždy...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

VHS skončil velmi brzo...zoufalý pokus S-VHS nic nezachránil, asi jak formát disku blue ray - pro hromadný nezájem klientů
to se jmenuje vývoj :?

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Na tři měsíce jsem si zaplatil Tidal Master nebo jak to jmenují. První měsíc jsem hrál jak o život. Pak jsem se vrátil k plackám. Nebavilo mne to ani z PC ani přes streamer. Tak už jsem to dořešil. Na prohlížení a vzpomínání dobré, všechno tam je, pohodlné uživatelsky. Pro mne fyzické nosiče pořád smysl mají. Jedině klasický přehrávač.
Naposledy upravil(a) drfish dne 05 bře 2020 16:10, celkem upraveno 2 x.

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od overgrounder »

Já myslím, že to téma nemá moc smysl. Vždycky budou zastánci obou táborů. A pak obou táborů současně. Můj případ.
Preferuji především stream, ale nedávno jsem například objevil zašantročené SACD disky od Marinsky Label s klasikou a to je tedy lahůdka non plus ultra.
A stejně jako knihy, čtu jak ty papírové, tak ty elektronické. Využívám nabídku doby a možností které mi dává.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

knihy jen papírové, škoda voči čumět na displej...šak tu máme na fóru sekci "knihy" že jo
v našem malém městě máme velkou tiskárnu co vyprodukovala - například - Slade story (Šotola) nebo též Block buster - pravdivý příběh Sweet (Dave Thompson) event. Mýtus ufo (Ramešová) co mě rovněž zajímá

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

Smysl mají, protože ještě pořád hrají lip....

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Hezké flame téma :-).

(SA)CD mají smysl pro ty, kdo mají sbírku a nechtějí se při poslechu otravovat s počítačem, mobilem, tabletem. A vice versa. Disky mrtvé zdaleka nejsou a ještě dlouho nebudou. Takových zvěstí už bylo....

Pro mě osobně je streaming jen doplněk. Ale podotýkám, že skvělý doplněk. Používám Tidal pro vyhledávání nové hudby, případně pro poslech takové hudby, která se na discích nedá koupit. Co se mi líbí, kupuju ale na (SA)CD. Stejně jako vnímám velký rozdíl mezi čtením knížky na čtečce a opravdové knížky, stejně vnímám i rozdíl mezi pouštěním hudby ze streamu a z disku.

Zásadní pro mě je i fakt, že pokud jsem slyšel přímé srovnání streaming (Tidal) vs (SA)CD, vždy byl zřetelně lepší fyzický disk. U sebe doma jsem měl Linn Majik a Lumin D2 (oba zapojené jako čistý streamer) a oproti Ayonu oba prohráli na celé čáře. Tzn. streaming pro mě není cesta ke špičkovému zvuku.

Computer audio je pro mě španělská vesnice, do které jsem se asi rok snažil proniknout. Nejsem ale člověk, kterého baví hrabat se v mnoha nastaveních, zkoušení a hledání toho "pravého" zvuku, tak jsem tuhle vězev zcela vypustil.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Já "virtuální" nosiče nepoužívám a ani mě nelákají. Nechci se při poslechu rozptylovat blbnutím s nějakým displejem a vyjednáváním s počítačem, který si postaví hlavu. Taky nepotřebuju dávat svůj playlist marketingovým firmám a nechci být sledován, i když se, samozřejmě jako slušný člověk, nemám čeho bát :-) Svoje CD najdu v policích intuitivně, nepotřebuju, aby mi nějaký software podsouval svoje návrhy nebo připomínal, co jsem poslouchal včera. I to by mě rušilo.

Kazety skončily kvůli špatné kvalitě zvuku, LP by ze stejného důvodu měly skončit taky, i když jsou mnohem lepší než kazety. Přechod od CD ke streamu a pod. není technicky nutný, žádné revoluční zlepšení zvuku, které přineslo kdysi CD, se ve stereu konat nebude. Nicméně je to móda a pro prodejce muziky samozřejmě výhodné.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Toto téma právě dělí zde přítomné členy ( a nejen tady ) na Hifisty, na stahovače a uživatele streamingu, ať už jsou to platící, či zloději. Ono to však láká - je to "levnější".

Hifista na kvalitní aparatuře zcela jistě vyzkoušel oboje a tak ví. Marketing to cpe on-line, je to pro distributory levnější a rychlejší, ale také v podstatně horší kvalitě. Podotýkám, že já jsem staromylec a slovo PC ve spojení s audiem a Hifi je pro mně sprosté slovo. S počítačem pracuji přes 30 let, je to pro mně zdroj obživy, ale na hudbu skutečně neee.

Fyzické nosiče - všechny, hrajou vždy lépe a nesou s sebou i doprovodné informace na obalu. Stejné to mám i při čtení knihy. Musím ji mít fyzicky, jen to má hodnotu. Číst knihu civěním na display, to není moje parketa.

Smysl nosičů vyřeší budoucnost a vůbec to nebude stát na tom, co kdo chce, nebo co má smysl, či přináší lepší kvalitu. Vždy to určí, nikoliv konečný uživatel, ale výrobce, vydavatel, distributor a to podle toho jak se mu co vyplatí. Někdo tady píše o systému VHS, no to je taky ten příklad. Na "stole" byl VHS, Video 2000 a Betamax. VHS bylo z těch třech jasně nejhorší kvalitou, ale nejlevnější na výrobu a dál to už znáte. V Japonsku a v USA měli tu Betu a později Superbetu ( ta šla suprově i na Hifi zvuk - alternativa Tape decku ), Evropu nám zaplácli VHSkou. Tady vidíte, že můžeme jen čekat co z toho bude a naše názory na případnou kvalitu budou zcela irelevantní, protože rozhodují zisky korporací.

Každému co jeho jest a hlavně alespoň momentální spokojennost.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Pre mňa je hifi niečo ako nostalgická spomienka na niečo príjemné. Jednoducho keď mám čas a pohodu, sadnem, niečo vyberiem na cd alebo LP a počúvam. A ta zbierka CD ma teší, LP som nakúpil celkom dosť a aj také ktoré som ešte ani nepočul, ale mám ich. Nikdy ich nerozpredám. Z nejakého dôvodu nemám rád dáta v PC, po jednej udalosti v rodine sme si zaviedli zvyk, že raz za čas vyberieme najlepšie fotky a fyzicky ich vytlačíme. Niekedy príde taká nálada a pozeráme fotky, niektoré prvorepublikové, je to iný pocit, ako keď to preklikavam a hlavne o hromadu digitálnych fotiek som už prišiel... Asi preto to má zmysel.
Pre mňa zbierka CD a LP zhmotňuje moje hobby, možno viac ako hifi technika. Podobne foťák, a to mám celkom delo :), ale dôležité sú pre mňa fotky a to čo je na nich zachytené. U CD bude raz aj pridaná hodnota zbierky, tak ako je to teraz u LP alebo kvalitných kaziet.

Odpovědět