Aurum Cantus Melody M-103

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Steve
Kontaktovat uživatele:

Aurum Cantus Melody M-103

Příspěvek od Steve »

Tato moje poznámka je určena všem, kteří touží po kvalitních highendových reprosoustavách, a kteří nenašli ještě to "pravé ořechové". Nedávno jsem zatoužil po skutečném highendu, a poté, co mi do oka padly repro Focal JM Lab Profile 918 (cena okolo 55.000,- Kč), rozhodl jsem se,že si je zajedu poslechnout do nejbližšího hifistudia, a to je Melissa v Brně,kde je navíc nabízeli v akci za 40.500,-(!).Vydal jsem se tedy neprodleně tam.Po zapojení těchto soustav mě překvapil příjemný a nenásilný zvukový přednes, byl vyrovnaný a čistý,a oproti repro střední třídy Magnat Quantum 505, které jsem měl doma, to byl obrovský rozdíl.Nicméně po delším poslechu jsem jednoznačně nevěděl, jestli je to ono,trošku jsem měl pocit,že mi tam stále ještě něco chybí a taky že s basy mohly jít Focaly ještě trošku níže.Proto jsme pro srovnání rozehráli i highendové soustavy Aurum Cantus Melody M-103 (37.000,- Kč za pár), propojené se zesilovačem Vincent SV 226 MK II.Aurum Cantus M-103 jsou dvoupásmové reprosoustavy,které vyhrály ve své cenové kategorii řadu testů, např. v Dánsku, Švédsku a Austrálii, a tak mne velice zajímalo, jak budou hrát.Jsou opatřené unikátními páskovými měniči(výškové reproduktory), které svojí rychlostí a mikrodynamikou převyšují klasické kalotové koncepce.Tyto měniče reprodukují lépe i velmi důležitou oblast vyšších středů, která je velmi expresívní a barevná.A teď srovnání s Focaly Profile 918.Po zapojení repro AC Melody M-103 jsem si doslova sedl na zadek s otevřenou pusou a po chvíli mi bylo jasné,že tyhlety bedny si určitě odvezu.Rozdíl byl okamžitě slyšet, a i když se tomu nechtělo věřit,bylo jasné, že tyhle bedny hrají ještě o třídu lépe.Zvukový přednes byl naprosto vyrovnaný,čistý,doslova průzračný,přitom otevřený, neutrální a přirozený v tom pravém slova smyslu.Nikde nic nechybělo ani nepřebývalo.Středy krásně znělé,barevné,(které např.z německých beden neuslyšíte),a dále křišťálově čisté, jemné a detailní výšky, které Focaly podávaly jednoznačně ostřeji a u místy s náznakem sykavek.Basy hluboké, pevné a přesné.Při poslechu jednotlivých nástrojů,např. klavíru, smyčců,které zněly opravdu malebně,jsem cítil jejich objem a měly opravdu krásnou barvu,měl jsem pocit, že stojím metr vedle nich, až jsem se lekl.Podání prostoru vynikající, na bedny jako zdroje zvuku můžete v tomto případě zapomenout, ty prostě "zmizely" a všechno šlo z prostoru.Při poslechu úvodní pasáže CD Rogera Waterse -Amused to death se cvrčci ozývali dokonce za mnou(!),štěkot psa se ozýval přímo ze strany,jakoby z vedlejší místnosti.Při poslechu Jany Kirschner - Shine jsem měl pocit, že sedí a zpívá metr přede mnou, doslova jsem její přítomnost fyzicky cítil.Stejně tak Leonard Cohen.Prostě skvělé, takže na závěr jenom dodám, že tyhlety bedny nemají chybu a ve spojení se zesilovačem Vincent hrají naprosto úžasně! Za slušné peníze tak dostanete sestavu opravdu highendovou, kterou si troufám tvrdit jenom tak něco netrumfne.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Aurum Cantus Melody M-103

Příspěvek od Renown »

Na závěr ještě chybí poděkování Melisse.
Připomíná to veselý příběh o repro Canton. Proč kupovat něco jiného když je tu Canton. Laskavý Efičák případně upřesní.

Nic ve zlém *thumbs up*

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Také jsem si byl Aurum Cantus Melody M-103 v brněnské Melisse v únoru poslechnout a dospěl jsem k podobným závěrům. Přesto jsem zůstal u svých Tannoy Sensys DC 2.

Napsal jsem si soukromou recenzi a zde je z ní výtah:

Obrázek

Sestava 1:

Vincent SV 226 MkII a CD S5

Poslech
Reprosoustavy byly dostatečně zahořené 150 hodinami provozu, i když jejich majitelé tvrdí, že je potřeba min. 200 hodin, dokonce že se jejich zvukové vlastnosti s léty hraní stále zlepšují. Lze tedy jako u většiny reprosoustav použít přirovnání ke kvalitnímu vínu, ze kterého se stává lahodný mok, až po jeho dozrání.

Jedná se především o velmi prokreslené vyšší kmitočty a jejich vzdušnou a nenásilnou reprodukci. Toto bylo patrné zejména u činelů a metliček na CD Diana Krall – Live in Paris, které byly reprodukovány rozlišeně, jemně a zbytečně na sebe neupozorňovaly, takže mohl vyniknout nádherný klavír Steinway a zpěv této famózní interpretky. Dalším významným aspektem Melody M-103 jsou basy, kterých je objemově, na to že se jedná o dvoupásmovou konstrukci, mnoho a sahají až k velmi nízkým kmitočtům. Poslouchal jsem v místnosti cca 35 m2, kterou basy této reprosoustavy zcela zaplnily. Střední pásmo je mohutné a hlasy i nástroje mají tělo. Soustavy zní muzikálně v dobrém slova smyslu, podávají hudbu jako celek a nejedná se o pitvání jednotlivých detailů, byť jsou přítomny.
Dokáží přenést atmosféru i prostor, v němž nahrávky vznikaly. To je patrné z CD Eric Clapton - Unplugged. Celé album zní uvolněně a pohodově a posluchač si u jeho poslechu skutečně odpočine. Charakteristickým rysem Aurum Cantus je nadhled v reprodukci a nevtíravost. Přijde mi to jako když sedíte u řeky, voda – tedy hudba kolem vás plyne a vy se můžete rozhodnout, zda se do ní ponoříte – zaujatě posloucháte nebo jestli budete jen sedět a odpočívat v té nádherné scenerii.

Poté jsme reprosoustavy připojili k aparatuře 2. (Vincent SV 234, CD S 5), která patří do několikanásobně vyšší cenové kategorie. Celkově se zvuk stal kultivovanějším, jakoby přesnějším – méně rozevlátým, což bylo patrné zejména na basech, které se zpevnily. Zůstala zachována vzdušnost a nenásilnost reprodukce. Dále jsme poslouchali album Dana Bárty Illustratosphere, které má na těchto reprosoustavách obzvláště pohodovou atmosféru, tak trochu snového světa, s jehož záměrem bylo vytvořeno.

Dalším bylo album Division Bell od Pink Floyd. Nejedná se o audiofilskou nahrávku, navíc je celé mírně ostřejší. Skladba Marooned začíná na mořském pobřeží, na kterém je i kaverna vyhloubená mořem a dodává skladbě dozvuky tohoto prostoru s křikem létajících racků v pozadí. Takto široce podány prostor jsem ještě neslyšel. Kytara zní na některých soustavách ostře a v některých pasážích až řezavě, zde zní uvolněně a v pohodě. Vše zahráno s dostatkem vzduchu kolem tónů a zanechalo na mě dojem z hudby.

Poté byly k aparatuře 2. připojeny Focal Profile 918, které byly dovozcem zlevněny ze 70 tis na 40 tis. Kč, čímž se staly zajímavou alternativou vůči Melody M-103. Na skladbě A great Day For Freedom Melody M-103 zahrály ohromný prostor s dozvuky a krásně barevným hlasem Davida Gilmoura, to platí i o závěrečném kytarovém sólu, které znělo malebně a důstojně. Na Focal profile 918 bylo vše "sušší" příjemné, ale nevýrazné. Reprodukce bez barev, kde se Gilmour sice snaží, ale jakoby to nemyslel vážně. Prostor zúžený kolem reprosoustav, nahrávka nemá žádnou atmosféru. Nebavilo mě to poslouchat.

Závěrem můžu svoje poznatky z poslechu shrnout, ale ty si jistě vnímavý čtenář z výše uvedeného popisu vyčte sám. Spíše se podělím o to, co ve mně poslech a pohled na luxusní provedení reprosoustav Aurum Cantus evokuje.

Sedím v lóži potažené červeným sametem – potemněla světla v sále a s nástupem smyčcového orchestru se ozývá rajská hudba přinášející radost a pohlazení. Postupně jak se přidali i sólisté a sbor se jí celý prostor naplnil. Laská vaše uši a naplňuje vás pocity hlubokého estetického zážitku z uměleckých výkonů interpretů a jejich starobylých nástrojů, o kterých člověk uvažuje, zda ve svých dřevěných tělech nemají také vlastní duši, která se odráží v odstínech barev jejich tónů.

Takové pocity a atmosféru dokáží Aurum Cantus navodit z poslechu kvalitních nahrávek na odpovídajícím reprodukčním řetězci. Člověk se nechá tak trochu unést a oprostí se od technických věcí souvisejících s komponenty a faktory ovlivňujícími reprodukci a dělá to, proč hudební fajnšmekři investují nemalé prostředky do svých sestav, v celé své kráse poslouchá HUDBU.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Moc se rozepisovat neumím, mé slohové práce ve škole ukazovali, jak to vypadat nemá :)
Melody 103 mám, poslouchám a jsem spokojený nadmíru. Mohu poděkovat panu Holcnerovi z Brna
a panu Brichovi z Hradce za doporučení, předvedení.
Tak, jak je poslali předchozí uživatelé, hrají, krmené Lyngdorfem TDA 2200 s RoomPerfectem
a Lyngdorf CD1, užívám si volných chvilek a sedím, krmím ušiska a raduji se.
HOWGH! *2thumbsup*

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Renown píše:Na závěr ještě chybí poděkování Melisse.
Připomíná to veselý příběh o repro Canton. Proč kupovat něco jiného když je tu Canton. Laskavý Efičák případně upřesní.

Nic ve zlém *thumbs up*
Pan František Kraut měl pravdu!
I nejlevnější repro Canton, krmené tranzistorovými monobloky značky Accuphase M-6000 a cd přehrávače Accuphase DP-67, hraje tak, že již není třeba více peněz za jiné předražené značky.
Za pouhých 14 hadrů, obdržíme konečnou, přímo nebíčko!
Volné prostředky vrhnemež do koupě nosičů.
A nejen blízké vztahy s dovozcem obou značek, panem Píšou, ale především upřímný a nezaujatý vlastní názor zajistily autorovi testu velký věhlas.

Výše uvedené slova neplatí pro vynikající studio Melissa, s nímž mám ty nejlepší zkušenosti a vztahy.
Mám za to, že majitel studia, umí udělat sestavu.
Vyzdvihuji na něm, že se ujal mého osobně kultovního Densenu.

Martinp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martinp »

Melissu mám doslova za rohem a ještě jsem tam nebyl. To je ale ostuda. *headbang*

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Hambáři!!! :o
A kam bys s Audiomatem chodil?
Doma seď a poslouchej...
Leda bys pustil béwéčka a uzřel Aurum?

MMM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMM »

Také jsem si páskové měniče oblíbil, je to opravdu něco jiného než kalotový výškáč ...
Sám uvažuji o koupi modelu Aurum Cantus VOLLA nebo sloupech V6F - v tom ještě nemám jasno.
Ty Melody M-103 jsem také poslouchal a musím se Stevem a Pavlem N v podstatě souhlasit.
Neuvěřitelný zvuk za tyto peníze. Hodně detailní a vzdušný, ale při tom pořád příjemný a hlavně,
co je pro dlouhodobější poslech nejdůležitější - NENASÍRACÍ!! Zahrají jak klasiku a Jazz - poslouchal
jsem Antonio Vivaldi – Lastravaganza a Patricii Barber, ale s rockem si poradily taky velmi dobře.
Já osobně poslouchám spíš klasiku a akustickou hudbu. Proto půjdu asi ještě výše, ten dlouhý výškáč
u VOLLA mě láká, to by mělo být to pravé pro moje „housličky a kytárky“ :D .

Na http://www.cinemaexperience.com/harmony.php jsem našel test stejného typu výškáče,
jako je u VOLLA a výsledek měření více než potvrdil praktický dojem z poslechu ... mj. velmi chválí rychlost,
za kterou se pásek dostane zpět do klidové polohy a nakonec konstatování, že takový výsledek z měření,
zde ještě nebyl nikdy před tím naměřen!! *bravo*

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Stal jsem se majitelem těchto sloupových reprobeden které bývají označovány v odborném tisku jako "dostupný hi-end"
který se u nás prodává za 40 000Kč (43 000Kč za klavírní provedení) a na které ještě nebyla v česku napsána ani jediná recenze ! Nemá smysl psát o paramtrech které si dokáže každý najít na internetu.

K této značce mě přivedly pozitivní příspěky následujících lidí z našeho fora : PavelN,Fidas,Mikelino,Steve.
Rozhodl jsem se že si je zajedu do studia ať si udělám vlastní názor. Připojené železo bylo Vincent SV 234, Vincent CD S5 a kabeláž Vincent. Poslechový test probíhal ve studiu Britek,přinesl jsem si sebou nějáké vlastní placky. A mohlo se začít s poslechem. I přes pozitivní ohlasy výše uvedených lidí jsem stále pochyboval o tom zda mě dokáže oslovit dvoupásmová konstukce reprosoustav Aurum Cantus. Pustil jsem první CD Metallica - black Album Japanesse Press a následoval menší šok z velikosti zvuku jaký dokáží podat tyto bedny. Objem basů byl neskutečný,pásek na výškách dodává čistotu a rychlost činely bicích znějí o mnoho lépe než z kalotových výšek které jsem měl zatím možnost slyšet. Středy jsou opravdu výborné to je asi ten hlavní důvod proč je tento model všude ve světě hodnocen tak vysoko. Vše je dobře čitelné rozlišené nic se neslévá do jednoho celku. Zastávám názor že reprosoustava musí člověka oslovit na první poslech a nezáleží na tom jestli je rozehraná nebo není. Rozehráním se sice zvuk změní ale ne tak aby se měnil jeho celkový charakter. Po této zkušenosti následovalo zapůjčení reprosoustav (BRITEK) do vlastních domácích podmínek.

Akustika mé poslechové místnosti je na slušné úrovni takže jsem očekával dobrý výsledek a bassrefex vyvedený dozadu by neměl znamenat problém. Po zapojení celého systému a následném puštění jsem zůstal sedět jako přibitý.
Přesnost a konstola basů,podání středů a výšek,velmi široké podání prostoru. Akustické nástroje a vokály nemají chybu díky výbornému páskovému měniči. Hlavní poznatek po dlouhodobém poslechu je ten že ani po delší době mi na zvuku nic nevadilo. Příjemný neagresivní projev. Jen výšky se mi zdáli maličko ostřejší na mé reprokabeláži Vincent
(poslouchám Hardrock,Metal)ale to už jsou jenom nuance. Bylo jasné že nové bedny u mě už zůstanou a tak se taky stalo.

Kombinace Aurum Cantus + Vincent je opravdu vydařená a mohu ji případným zájemcům o toto repro jen doporučit !!
Za danou cenu AC M-103 nemají konkurenci a všichni kteří hledají repro v cenové hladině +- 50 000kč by si měli tyto repro minimálně poslechnout. Nemohu zapoenou ani na vynikající provedení příplatkového klavírního laku který má dle výrobce 15 vrstev a je opravdu povedený a který jsem si nakonec já sám vybral.

Tímto děkuji studiu BRITEK za předvedení,dovoz a následný prodej těchto skutečně vynikajcích reprosoustav *thumbs up*

Vraný
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Vraný »

Gratuluji k dobrému výběru.
AC Melody 103 zahrají rock opravdu překvapivě dobře, záleží především na dobré volbě zesilovače a CD. Výšky se postupným rozehráním zjemní. Mě v tomto směru pomohl filtr od Supry, výšky se zjemnily, zklidnily a získaly na reálnosti. Síťové kabely Vincent zase prokreslily basy a prostor. Psal jsem Vám již dříve jako odpověď v SZ ( jestli Vám nějaká odpověď ode mne přišla).

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Díky za gratulaci. Bohužel mi od Vás nic nepřišlo také jsem Vám psal SZ a nevím zda Vám došla. Rozehrání pásku jsem také začal vnímat. Alespon to mám ted potvrzené. O Power kabelech uvažuji a vím že se tím dá zvuk ještě zlepšit.
Bedny jsou to opravdu výborné a přijde mi že jsou u nás stále trochu neznámé. A že jsou zatím ve stínu velkých již zaběhlých značek.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Gratuluji k volbě. Všechny modely AC, které jsem zatím měl možnost slyšet považuji za absolutně nejlepší volbu. Pro mne jsou to srdcovky... *klanimse*

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Mike

Gratulace- jsem rád, že jsi koupil dobře. Pásek je velmi skvělý, sám si jej užívám. Určitě zkus power cables, sám jsi viděl, jak velký přínos to mělo proti obyčejným kabelům při mé návětěvě. I tvoje původní repro a železo začalo hrát lepší prostor, barvy a transienty. Melody ti toho ukážou ještě víc.
Páskový výškáč se částečně rozehraje po min. 80 hod. Jestli máš zájem mohu ti poslat popis rozehrávání mých beden, aby sis mohl udělat představu, co očekávat. Kdyžtak pošli SZ.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Díky, je to jak píšeš i na mé předchozí aparatuře to bylo znatelně slyšet. Takže o nich uvažuji. Bllíží se vánoce tak možná si udělám radost. Jsou to výborné bedny,páskové výškáče jsem slyšel několikrát na různých značkách repro beden a je to zvuk který mi vyhovuje. Celkově má reprosoustava spíš neutrální předzes a nic nezabarvuje. Narozdíl od různých HU HU beden :-)

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Zdravím všechny...máte někdo zkušenosti s větším bratříkem M-102?? Docela by mě to zajímalo......

Odpovědět