Bassreflex vs. TML(TransMissionLine) vs. Closed Box

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Re: Bassreflex vs. TML(TransMissionLine) vs. Closed Box

Příspěvek od Pistacius »

dadaft píše:no, já bych ty souvislosti viděl určitě ještě širší. podle mě než dvojpásmová uzavřená bedna je fakt lepší basreflexová. ovšem třípásma s odděleným střeďákem v uzavřené komoře, to je jiný šálek čaje. na ty se už jen tak něco nechytá.
v uzavřených bednách se taky používají měniče s menšími "motory", protože bas je přesnější, líp "zařezává". díky tomu k nim nepotřebuješ sterilní trhače asfaltu, ale stačí ti slabší, muzikálnější zesáky.

Navzdory vsetkym, musim ciastocne suhlasit s Dadaftem, pretoze dvojpasmovu bednu je skutocne lepsie vybavit bassreflexom. Ale ked uz rozpravame o troch pasmach, tam je to, ako hovori: "iný šálek čaje. "
Z konstrukcneho hladiska, je u troch pasem lepsie, aby bol kazdy "driver" oddeleny. - zvysuje to vsak naklady a preto je dnes trojpasmo tak malo rozsirene.
Takztiez pri vybere stredotonoveho reproduktora sa musi postupovat velmi opatrne, pretoze hraje pasmo, na ktore je nase ucho najcitlivejsie.
Dalsou nocnou morou je splatat vyhybku, ktora musi dodrzat presne sfazovanie, strmost, a budme uprimny, kvoli stredovemu menicu je to dost narocna uloha, pretoze taka vyhybka obsahuje pomerne dost vela suciastok(najviac na stredopasmo).
ALE !, ak sa to podari, vysledok stoji za to.
V takom pripade uz urcite nikoho nenapadne vrtat tam nejaky otvor, a zas modifikovat vyhybku tak, aby sa vyrovnala este aj s prepadmi v spodnom pasme, ktore vytvara bassreflex.
Z toho vyplyva len jedno, vdaka starostlivemu vyberu komponentov, stavebnemu rieseniu celej bedne a taktiez aj vyhybky, mozem s kludnym srdcom povedat, ze takato bedna ma omnoho vyrovnanejsi prednes hocakej hudby, nez bassreflex, ktory v porovnani s tym posobi prilis akčne.

Podtrženo sečteno,
zalezi na posluchacovy, ci chce vyrovnany prejav, od uzavreteho trojpasma, alebo dynamicku hlbku z basreflexu.
Chce to vsak aj dobre priestory....inak mozte mat aj B&W Nautilus a bude to "jako ze sudu"

--------sam vlastnim reprosustavu s dvojitym bassreflexom *2thumbsup* -----------------

Sycak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sycak »

Delší dobu jsem jezdil autama se zadním pohonem a ty naše silnice, to byl děs. Samá díra, záplata, svinstvo od jézédáků, neviditelné bílé čáry, prostě tankodromy. Pak jsem ale zkusil auto s předním pohonem a světe div se, všechny silnice měly nový nádherný povrch, prfektní vodorovné značení, všude čisto. Rada pro všechny - už nikdy zadní pohon. Přece nechcete jezdit po rozmlácených silnicích. Užívejte si perfektích silnic s předokolkou!
Dadaftova logika je univerzálně použitelná v každém oboru.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Vážení "odborníci" s rezolútnymi názormi ( dadaft, pistacius, zero), dajte si námahu a v kľude si prečítajte toto,
http://www.czechaudio.com/CZ/Theory.htm , seriál "Stavíme reproduktorové soustavy" minimálne časť o typoch ozvučníc. Fyzika funguje bez ohľadu na Vaše názory a pocity. Potom sa nečudujte, že sa hovorí o "asfalte".

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Sycak píše:Delší dobu jsem jezdil autama se zadním pohonem a ty naše silnice, to byl děs. Samá díra, záplata, svinstvo od jézédáků, neviditelné bílé čáry, prostě tankodromy. Pak jsem ale zkusil auto s předním pohonem a světe div se, všechny silnice měly nový nádherný povrch, prfektní vodorovné značení, všude čisto. Rada pro všechny - už nikdy zadní pohon. Přece nechcete jezdit po rozmlácených silnicích. Užívejte si perfektích silnic s předokolkou!
Dadaftova logika je univerzálně použitelná v každém oboru.
a z toho dôvodu som si nakoniec kúpil 4kolku, bez ohľadu na dataftove doporučenia.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

BVa píše:Vážení "odborníci" s rezolútnymi názormi ( dadaft, pistacius, zero), dajte si námahu a v kľude si prečítajte toto,
http://www.czechaudio.com/CZ/Theory.htm , seriál "Stavíme reproduktorové soustavy" minimálne časť o typoch ozvučníc. Fyzika funguje bez ohľadu na Vaše názory a pocity. Potom sa nečudujte, že sa hovorí o "asfalte".
IMO oni čerpají spíše z pramenů typu

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mention
Pavel Macura Audio

boxer

Příspěvek od boxer »

Syčák

Já říkám furt,že Mercedes,BMW a pod. mohou používat jen trotlové. *taktone*

BV
Odkaz na stránky czechaudio už tu párkrát padly,otázkou je kam a na koho. :?

Acon

Čtyřkolkou jsi zde myslel,jako že udělat díru do uzavřené bedny a nebo u basreflexové ho ucpat? :D

PMA

Já nevím jak kdo,ale já čerpám především z klasiky.
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... it=pro100r

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

Zkusím se pokusit odpovědět věcně bez dlouhého vysvětlování - tedy zjednodušeně:

CC - má bezesporu určité výhody mezi něž patří :
* to , že je poněkud méně náchylná na umístění v prostoru
* dokáže ji navrhnout i opravdový laik , který dokáže ovládat primitivní program typu WINISD - a s minimální znalostí problematiky
* i pokud se dotyčný dopustí chyby -což je dost pravděpodobné tak je stejně tak pravděpodobné, že tato chyba se zase tak moc neprojeví
na druhou stranu za to konstruktér zaplatí sníženou účinností, sníženým rozsahem dole, a paradoxně ve většině kritického pásma větší výchylkou membrány nebudu zdůvodnovat proč zkuste si to nasimulovat. takže ve výsledku má drtivá většina CC konstrukcí horší zkreslení. :O .
Obvykle také CC kabinety mívají dole dost děsivý průběh impedance a při časté snaze dohnat citlivost 4ohmovou koncepcí dokážou být pro některé HE zesilovače (častokrát bez ochran) až destruktivní zátěží.

BR TML PR - jsou podstatně náročnější na návrh a umístění . Ovšem na druhou stránku všechny u CC zmíněně nectnosti lze u nich výrazně potlačit. Samozřejmě že většina konstrukcí na trhu s BR jsou totálně zprasené konstrukce navržené na způsob bum-cink cemuž potom BR konstrukce vděčí za svojí mizernou pověst. Tu by si však zasloužili konstruktéři a nikoliv fyzikální principy.

A teď k nejčastější námitce proti BR , že hučí a jsou pomalé - Tak toto je v drtivé většině případů zaviněno onou konstrukcí bum cink již dříve zmíněnou. a ve zbytku stížností blbým nebo nezvládnutým prostorem. Ponechávám stranou fakt že něco jako "rychlost" v basech neexistuje nebo lépe řečeno za rychlost považuje kdekdo kdeco
úplně nejmíň se k této problematice mohou vyjadřovat majitelé dvoupásmovek velikosti krýglu od piva neboť v drtivé většině považují za basové pásmo nižší středy.

EDIT: syčákovo přirovnání k autům se mi líbí je to jako kdyby někdo jezdil ve 105-ce a pak prohlásil , že zadohraby vůbec netáhnou do kopce.

boxer

Příspěvek od boxer »

T+M
(u uzavřené)...a paradoxně ve většině kritického pásma větší výchylkou membrány

Jo všiml jsem si u Pistácie,že napsal

Porovnanie s uzavretym boxom.
Napr. Bassreflex:
Su tu vsak aj minusy.
- zvacsuje sa vychylka membrany

..ale pak jsem se ho na to zabudol opýtať.

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

BVa píše:Vážení "odborníci" s rezolútnymi názormi ( dadaft, pistacius, zero), dajte si námahu a v kľude si prečítajte toto,
Vážený pane odborníku (odborníku bez uvozovek) BVa - je celkem zbytečné označovat mě odborníkem v uvozovkách, když jsem ve svém příspěvku avizoval celkem 2 krát, že odborník nejsem. Dále vám děkuji za vaše doporučení, nicméně jste mně asi nerozuměl - já stavět reprobedny nechci. Tuto činnost velice rád přenechávám odborníkům. Mě jako zákazníka zajímá konečný výsledek - jak to hraje.
Pokud máte s mým názorem na uzavřené třípásmo nějaký problém, to již není moje věc.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Zero, nezapomeň že srovnáváš různé bedny a to nejen s BR a bez ale hlavně s úplně jinými reproduktory, výhybkami a ozvučnicí. Zkrátka hrušky a jablka...
Již několik let se tohle téma vrací a je to téměř se stejnými lidmi.
Jsou vynikající bedny s BR i bez. A jsou prachmizerně hrající s BR i bez. Nevím co je na tom k nepochopení.

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

Ani jeden z těchto systému asi nebude dokonalý,spíš bude záležet na preferencích posluchače,akustice místnosti,či žánru,který posloucháme.

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

dokonalý opravdu nebude žádný ! - Chtělo by to taky občas zajít na koncert.
Zjevně by to odkázalo věčné hledače svatého grálu do patřičných mezí

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

boxer píše:Syčák

Acon

Čtyřkolkou jsi zde myslel,jako že udělat díru do uzavřené bedny a nebo u basreflexové ho ucpat? :D

[/url]
v podstate som si myslel, že môj príspevok tu bude rovnako užitočný ako tie dataftove a reakcie na ne. Ale to len tak ;)

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

MISTRE Pma !

Cerpal som z pramenov typu Amaterske Radio rocnik ´86. Kdyby neco.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Pche koncert. To co jsem já v nedávné době slyšel se prostě absolutně nedá s domácím poslechem porovnávat. Koncert prohrává na celé čáře. Jediné co je pro, je to, že tuto hudbu mám rád, setkání se stejně postiženými lidmi a hlavně obrazová stránka věci je velice důležitá a možná i důležitější. Zvukově tedy určitě ne a nedávál bych to jako argument.

Osobně mám uzavřené budky. Jsou špičkové a já jsem spokojen. Ovšem je spousty špičkových bednisek s basreflexem.

Odpovědět