Philips FB825
Re: Philips FB825
A divil bych se že ne, i to je doladění.
tak jsem zkusil fa960mk2 - 2 x 110W je samozřejmě blahodárně znát - na basech to dostalu tu správnou váhu a celkově ty bedny chytly ten drajv, který některým asi chyběl. jenže je tu jedno jenže: ten zesík (stejně jako většina jiných, co znám) barví. přidává do zvuku něco ze sebe. hlasy a nástroje jsou víc syntetické, plastové, igelitové, prostor je nasycenější, ale méně rozlišený, slitější. pořád je to jeden z nejlepších zesilovačů, co znám, a nejvyšší philips, ale na grundig v7000 se nechytá ani náhodou. takže teď nevím, co dělat...
když jsou ty bedny rovně, tak jsou zblízka ty pásma roztrhané - hrajou zvlášť výšky, zvlášť středy a zvlášť basy. tak od 2m už to není tolik patrné. záklonem se to krásně spojí... harmonie - o to kráčí.
Kup si pořádnej zesilovač:-)dadaft píše:tak jsem zkusil fa960mk2 - 2 x 110W je samozřejmě blahodárně znát - na basech to dostalu tu správnou váhu a celkově ty bedny chytly ten drajv, který některým asi chyběl. jenže je tu jedno jenže: ten zesík (stejně jako většina jiných, co znám) barví. přidává do zvuku něco ze sebe. hlasy a nástroje jsou víc syntetické, plastové, igelitové, prostor je nasycenější, ale méně rozlišený, slitější. pořád je to jeden z nejlepších zesilovačů, co znám, a nejvyšší philips, ale na grundig v7000 se nechytá ani náhodou. takže teď nevím, co dělat...
Ze zkušenosti mohu potvrdit, že staré stroje hrají barevně libozvučně, ale jen za A) do určité míry hlasitosti, pak rapidně narůstá objem jejich neduhů (zkreslení a limitace) a B) většinou nejsou schopné ukočírovat náročnější bedny se složitější výhybkou (dáno ejejich řešením a složitostí obvodů, prodrátováním a vůbec). KDyž tyto bedny napojíš na slušný zesilovač o výkonu dejme tomu 100W/kanál, budeš tepreve překvapen, protože to,co se ti asi líbí, je určitý druh zkreslení, co produkují tvé zesilovače. Přesto věřím, že muzika tě může bavit a jsi s ní relativně spokojen, pokud neposloucháš muziku s basovými excesy a v reálné hlasitosti:-)
Mj. měl jsi doma půjčené některé z DPA? Jsou to tu (adresní vědí) odsuzované zesilovače, o nichž se tu traduje, že nehrají, ale já mou po 7 leetch soužití s DPA 380SE říci, že je to v dané ceně jeden z mála dobře hrajících zesů, pokud je řádně naimplementován do zbytku řetězce. Tam poznáš , že muzika má drajv a dynamiku a zmizí tí ty atributy, co popisuješ (nějaké recyklovatelné plasty:-) ) A je to zesik za celkem málo peněz a nyní se jich několik objevilo v inzerci. Já osobně bych šel cestou doladění zesilovače.
Nicméně, ber tento přípsěvvek jako čistě můj subjektivní pohled na věc. Je těžké za málo peněz mít zesilovač, který má minimum kompromisů, ještě těžší to ale je, když más zesilovač za hodně peněz.
tato věta je naprosto přesná. do puntíku.Zdeny píše:Ze zkušenosti mohu potvrdit, že staré stroje hrají barevně libozvučně, ale jen do určité míry hlasitosti, pak rapidně narůstá objem jejich neduhů (zkreslení a limitace)
problém je, že mě už se prostě nechce hledat jiný dobrý zesilovač. za poslední dva roky prosvištělo mou poslechovkou nějakých 30 zesíků (některé se neohřály ani den). už mě to k...a nebaví. pro mou potřebu grundig v7000 stačí. hraje čistě a věrně jako žádný, co znám. když tu mám 4 lidi, tak nestíhá, ale pro mě soukromě a v tichu je nepřekonatelný. nechám to tak.
Když už chceš zůstat u Grundigu, na audio-marktu je A-9000 (2x 150W) za 399€....
to budeto samé jako philips fa960mk2 nebo marantz pm85(95) (prý nejlepší integráč všech dob): proti v7000 nic moc.Mih píše:Když už chceš zůstat u Grundigu, na audio-marktu je A-9000 (2x 150W) za 399€....
já si dám teď chvíli pauzu a budu si užívat toho, co mám. ještě nikdy mi to takhle dobře nehrálo.
do budoucna bych to viděl buď na předzesák grundig xv7500 + nějaké dobré, neutrální monobloky
nebo spíš na zesáky doporučené Ambrosinim (tomu chlapovi docela věřím): Linear Transfer. předek MA10 a konec MA25/MA50. jenže to jsou dost záhadné stroje. není jasné, jestli to jsou vytuněné jiné značky nebo co to vlastně je! už jsme s pešim rozhodili sítě a vůbec nic!!!
Zdeny,
ty jsi svého času byl nadšený taky pro nějaký vintage stroj, ne? přijedu kamkoliv... teda myslím, žes to byl ty.
co to bylo? pioneer A-60? nevzpomenu si přesně. ten má výkonu dost, ne? proč si ho zavrhl? technické problémy? nebyl až tak dobrý, jak se ti zdálo?
ty jsi svého času byl nadšený taky pro nějaký vintage stroj, ne? přijedu kamkoliv... teda myslím, žes to byl ty.
co to bylo? pioneer A-60? nevzpomenu si přesně. ten má výkonu dost, ne? proč si ho zavrhl? technické problémy? nebyl až tak dobrý, jak se ti zdálo?
Dadafte,Mih píše:Když už chceš zůstat u Grundigu, na audio-marktu je A-9000 (2x 150W) za 399€....
když už chceš zůstat u vintage Grundiga, tady je jeden V2 Fine Arts:
http://www.hifi-bazar.cz/
Ano, byl jsem to já. Tu A-60 jsem nezavrhnul a mám ji dodnes, resp. má ji moje dcera v sestavě s CD Poneer z té doby a Alesis Monitor One Mk II. Výkonu má dost - 100W/8ohm. Celá konstrukce je poplatná době vzniku, tzn. relativně dost kabelových propojů, mechanické přepínání vstupů, korekce basy/výšky atd. Nicméně, zvukově je to velmi dobrý a povedený zesilovač, avšak ne zcela neutrální - má "svůj" zvuk. Já ho používal ve spojení s gramcem (má velmi dobrý vstup MM/MC !) a Dynaudio Special 25 (tedy dva přístroje z nesouměřitelné kategorie) a vůbec jsem neměl pocit, že bych nějak trpěl. Ovšem po přechodu na současné zesilovařče, co mám teď, je vidět, že přeci jen nejde o ten pravý zvuk a při přímém porovnání se prokáže, kde má A60 slabiny.dadaft píše:Zdeny,
Přesto, jeho poslech přináší stejně radost i přes svůj charakteristický zvulProstě, zvuk není neutrální, ale příjemně nasládlý, když použijí nějaký příměr.
Ja jsem V7000 zkousel na citlivejsich reprobednach, nez ma dadaft, a nedostatek drivu nebo nizsich stredu, jsem take pozoroval. Nemyslim proto, ze je to (jenom) malym vykonem. Ja bych zkusil nejdriv vynechat desku korekci. Kdyz to pomuze, je mozne na ni vymenit vazebni elyty, pripadne ji celou premostit, z prepinace vstupu rovnou na potenciometr a z nej rovnou na hlavni desku. Jo, jeste Grundig V35 je reseny podobne, mozna podobne i hraje, a ma vetsi vykon, asi 50W.
no jo, jenže A/ já se v tom zas až tak nevyznám, abych se pouštěl do takových experimentů.
B/ našel jsem jiné, prozatím uspokojivé řešení.
B/ našel jsem jiné, prozatím uspokojivé řešení.
třeba "vazební elyty" - kdybych to slyšel nezávisle, tak vůbec nevím, kam to přiřadit. genetika? botanika?? chemie???

výsledky velmi kritického poslechu:
v podstatě se potvrdily první dojmy. philips fa960mk2: zvuk je jakoby plnější, víc vyplňuje prostor, lepší basy, rytmicky perfektní, kytary jak malované - skvělý zesilovač, pro většinu by to asi byla dobrá volba.
ovšem ve složitějších náhrávkách se to ukáže líp pro grundig v7000.
třeba Spirituál Kvintet (průřezové 2CD z jejich tvorby nenápadně vplulo mezi mé referenční disky):
zatímco u 960ky je sbor za sólistou jen fajně znějící křoví, u grundigu má každý ze zpěváků své místo a slyším jeho hlas ve sladění s jinými hlasy.
pro mě není, co řešit...
v podstatě se potvrdily první dojmy. philips fa960mk2: zvuk je jakoby plnější, víc vyplňuje prostor, lepší basy, rytmicky perfektní, kytary jak malované - skvělý zesilovač, pro většinu by to asi byla dobrá volba.
ovšem ve složitějších náhrávkách se to ukáže líp pro grundig v7000.
třeba Spirituál Kvintet (průřezové 2CD z jejich tvorby nenápadně vplulo mezi mé referenční disky):
zatímco u 960ky je sbor za sólistou jen fajně znějící křoví, u grundigu má každý ze zpěváků své místo a slyším jeho hlas ve sladění s jinými hlasy.
pro mě není, co řešit...
takže dadaft má bedny!
ne žádné šunky s dopasovanými repráky nebo levné funglnové šmejdy z výprodeje. ne tuctové škopky, co vydávají zvuky a člověk už si to nějak domyslí...
sloupy, 3. pásma, uzavřené, na basech a středech papír, nahoře pásek, kvalitní práce - i kdybych si mohl ještě něco navíc přát, nebylo by co. nic lepšího si nedovedu představit.
během dvou dnů si našly svoje místo. fajn práce. je to moje krev, hned vím, co jo, co ne.
zvuk je přesně takový, jaký má tenhle typ bedny mít. zvuk, který mám nejradši.
prostě radost poslouchat...
problém se zesilovačem odpadá. v7000 si s fb825 rozumí víc než s nouze slátanými fb815. to je dobře. ten zesák mi učaroval.
ne žádné šunky s dopasovanými repráky nebo levné funglnové šmejdy z výprodeje. ne tuctové škopky, co vydávají zvuky a člověk už si to nějak domyslí...
sloupy, 3. pásma, uzavřené, na basech a středech papír, nahoře pásek, kvalitní práce - i kdybych si mohl ještě něco navíc přát, nebylo by co. nic lepšího si nedovedu představit.
během dvou dnů si našly svoje místo. fajn práce. je to moje krev, hned vím, co jo, co ne.
zvuk je přesně takový, jaký má tenhle typ bedny mít. zvuk, který mám nejradši.
prostě radost poslouchat...
problém se zesilovačem odpadá. v7000 si s fb825 rozumí víc než s nouze slátanými fb815. to je dobře. ten zesák mi učaroval.