Polk Audio L800 SDA

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: Polk Audio L800 SDA

Příspěvek od bacil2 »

dkdkdk píše:
21 lis 2019 14:44
bacil2 píše: Pokiaľ sa budú v štúdiách nahrávať, mixovať a finalizovať stereo nahrávky klasickým spôsobom na dva štúdiové monitory, potom výsledkom všetkých takýchto futuristických reprodukčných pokusov bude vždy iba "pseudoprostor" !!!
Můžu argumentovat úplně stejně - proč bych měl poslouchat se sluchátky na hlavě, když to tak nikdo nenehrával, nemixoval. ...nebo si sedat přímo mezi bedny a otáčet je zleva/zprava na sebe.
... a prečo tu potom dáva dadaft odkaz na ten tvoj príspevok, kde sa používa umelá hlava?
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=27&t=96
... to je práve blbosť, snažiť sa takú nahrávku potom počúvať na repro a nie na sluchátka!

@mumu: o moje skúsenosti s reprákmi nemaj zbytočnú starosť ;)

gabik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabik »

Dadaft
...
Dovolím si předpovědět: v příštích deseti letech sklidí L800 SDA obrovský úspěch, začnou se množit konstrukčně podobné bedny tohoto typu od jiných firem, bude boom jako hrom...........................

gabik
Klidne uzavru desetiletou sazku o bednu sampanskyho nebo flasku dobryho rumu, ze zadna era wide-sterea nedorazi, nestane se vubec nic. Par lidi to koupi a to bude tak vsechno. To je moje predpoved :)

dadaft
gabik - beru.
Tedy OK, pisu si pripominku do Google kalendare na 21.11. 2029 :) Nejak se urcite rozsoudime :D Me bude stacit 12y rum El Dorado:
https://www.la-vin.cz/el-dorado-12-yo *thumbs up*

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Nepopularita podobných řešení plyne jednoduše z nepopularity zvukových procesorů jako takových obecně. A toto řešení Polk Audia není nic jiného než hardwarový zvukový procesor, který určitých způsobem mixuje kanály a vytváří tím uměle značný rozdíl (=zkreslení) mezi stereo signálem, který jde ze zesilovače a signálem, který leze z L a P bedny.

Nic proti tomu, že to někomu vyhovuje, lidé hojně používají i jiná ku@vítka zvuku.

Zásadní problém u takového řešení bude akustika místnosti a poloha beden v místnosti - výrazně větší než u klasického sterea. Tam "stačí" napříč pásmy ukočírovat dobu dozvuku pod nějakou mez (200-300 ms) plus pořešit základní módy a je téměř vyhráno.
Zde ale bude nezbytně nutné řešit i frekvenčně a fázově vyrovnanou odrazivost stěn, pečlivě ladit polohu beden, aby odraz inverzních kanálů byl "tak akorát", do toho akustiku místnosti jako takovou.... To je problém na druhou.

V klasickém stereu dojem prostorovosti vyvolává kombinace dozvuků a jejich fáze. Řešení Polku dodá dozvuky dozvuků a další (v cílovém prostoru nekontrolovatené) posuny fází. Už to není o co nejlepším přenosu obsahu nahrávky, ale o doplňování / míchání zvukových informací s cílem vyvolat nějaký efekt.

Chápu dadaftovo nadšení. Má aparaturu, jakou má (to je prosté konstatování bez jakéhokoliv negativního zabarvení) a pokud si dodáním druhého páru bednýnek uměle dotvoří jakousi prostorovost, kterou jeho komponenty ze své podstaty neumí zprostředkovat, pak nic proti. Je to ale jen na efekt postavená manipulace s původním signálem, to je třeba si přiznat. Stejně jako když si v nějakém SW zapnu ozvěnu, rázem se zvukově ocitnu rádoby v kostele....

Kvalitní reprodukce sterea je o něčem jiném. Na druhou stranu levně (řád max desítek tisíc kaček za řetězec) a opravdu kvalitně to prostě bohužel nejde.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

.
.
.
Domácí hi-fi cvičení v pseudoprostoru. Aneb jak jsem měl nejdřív zkaženou náladu, ale pak jsem byl nadšený.

Musím říct, že mě Bacil2 svým samolibým blbstvím pořádně vytočil. Ne, není to totéž zkusit oddělit bedny pevnou překážkou, jako v tom pokusu, který zmiňoval dkdkdk zde:
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.ph ... a70e161266
a poslouchat přes sluchátka, jak tvrdí Bacil.
Bedny jsou před tebou a nikdy to nebude hrát jako sluchátka, i když se ty bedny a zástěna snaží napodobit to, že jako sluchátka potlačí přeslechy.

Pak jsem si ovšem pro oživení paměti a ze zvědavosti znovu udělal ten testík, jak je popsán v odkazu výš. V podstatě to vypadalo úplně stejně, jako to tam má na obrázku Don B. Keele, bedničky byly dvojpásmovky KEF, místo překližky jsem použil matraci.
Je to už dávno, co jsem ten testík dělal.
Chtěl jsem hlavně vědět, jak moc se to projeví a musím říct, že ten efekt je výraznější než jsem si pamatoval a čekal.
Přesně jak píše dkdkdk ---- nahrávka se výrazně rozlila do šířky i do hloubky, a zároveň se výrazně zaostřila a zpřesnila lokalizace nástrojů. Do velkého prostoru se toho zkrátka vejde mnohem víc, mnohem realnější velikosti, a mnohem lépe rozmístěné a konkrétní.
Přitom je to zvukově naprostá přirozenost, člověku připadá, že tak to má být, že až toto je plné využití dvojkanálové reprodukce. Že to je nějaké umělé zvýraznění reality, pseudoprostor, ho nenapadne ani náhodou. Naopak. Když si potom pustí klasické stereo, něco důležitého se ztratí.........................
Je to tak silný pocit, že to přirozeně ústí v prvotní radikalismus, se kterým dkdkdk prohlašuje, že se rozhodl crosstalk řešit........... přesto, že to nadšení potom díky nepřístupnosti řešení opadlo.

Takže vážení přátelé, dlouho jsem si lámal hlavu, jak zvuk wide-stereo beden přiblížit tomu, kdo nemá sebemenší představu, jak by to mohlo a mělo hrát. Přitom jsem to sám kdysi zkoušel a měl to celou dobu na talíři.
Zkuste si ten výše popsaný nenáročný domácí test. Poznáte onen tajemný a mýtický pseudoprostor. A zjistíte, že to vůbec není překroucený, falešně vykonstruovaný rádoby zvuk, jak se tady snaží ve svých bujných fantaziích vyfabulovat PítrsPraha.
Ne.
Je to úplně jinak...

A nikdo, kdo ten testík nezkusil, by se v tomhle vlákně neměl vyjadřovat, protože prostě neví, o čem mluví...
-----------------------------------------------------------------------

Teď jde o to, jestli ty bedny nějak dokážou totéž, ovšem bez zástěny. S použitím finty s přídavným párem reproduktorů a vytvořením součtových a rozdílových signálů.

Jak už jsem psal výše, osobně mě ta konfigurace L800 SDA děsí, ten úhel nahoře je špatný, protifáze mezi např. levým a levým přidaným kanálem na pravé bedně by se mělo dosahovat prostorovým uspořádáním reproduktorů k sobě navzájem, ne že ten reprák bude hrát v protifázi........... mám těch pochybností hodně.
Na druhou stranu, zaplať panbůh aspoň za nějaký úhel, s tím už se dá pracovat.
Zkrátka -- opravdu doufám, že to bude hrát tak dobře, jak je slibováno.

Dost tomu nasvědčuje, další z ohlasů na novinku zní takhle:
RMAF 2019: Polk Audio
I bumped into Eric several times at the show because he too was scouting the different demo rooms to see who had the most innovating speaker designs.

I ran into Eric in the lobby and he asked, “Have you been to the Polk Audio room yet? This is something you must see.”

So we headed off to the Polk Audio demo room 5105.

Polk Audio was showing their new LEGEND L800 floorstanding towers.

There were only a few seats positioned back to back exactly down the centerline of the speakers.

The imaging of this pair instantly blew everything else out at this show. The difference was so dramatic, that it did not warrant an A/B comparison.

Now this is what I call audio magic!

These speakers simply disappeared, making you feel you were sitting in the front row, center seat facing a gigantic stage where you could pinpoint every performer in an almost 180 degree arc.
............
All this may sound like science fiction, but it does miracles to the resulting imaging and sound stage.

There is no question the LEGEND L800 had everything beat by a mile when it came to imaging – regardless of price."

https://www.avsforum.com/forum/173-2-ch ... ns-13.html
Tohle jsou hodně silná slova, která se neříkají ze slušnosti...
------------------------------------------------

Zjistil jsem, že Polk Audio do Česka dováží minimálně 11 hifistudií, opravdu nesmírně se těším, až se ty bedny objeví k poslechu...

Navíc jsem zjistil, že do větší poslechovky by mi ideálně sedly k delší zdi (viz obr. níž).
Začínám na ně šetřit.
Případné koupi bude samozřejmě předcházet poslech ve studiu i pak případně doma...................................

.......................... ale symfonický orchestr, tak jak ho podává wide-stereo, to je lákadlo maximální přitažlivosti.

P.S. Celkem zajímevé je, že autorovi těch obdivných řádků se ještě víc líbily Pinkflojdi na 2,5 megových Sonusech.......... jó ti pinkflojďáři, to sou kluci švarní.
Já vlastně ani nečekám, že tu sázku s Gabikem vyhraju.
Ale přece jen myslím, že ty bedny nezapadnou --- minimálně posluchači symfonické hudby je podrží - symfoňák je neskutečný a překoná vaše nejsmělečjší očekávání...
Pomoc by mohla přijít i z nečekané strany - hip-hop nebo trance/techno na těchle bednách zní bestiálně.
Možná pomůžou mladé pušky...

Každopádně se po čase v hifi na něco maximálně těším. *2thumbsup*

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

3000 dolárov za kus 8-)

Polk Audio L800 SDA

Trocha sa to označenie podobá na LSD :shock: A

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

dadaft píše:Zkuste si ten výše popsaný nenáročný domácí test. Poznáte onen tajemný a mýtický pseudoprostor. A zjistíte, že to vůbec není překroucený, falešně vykonstruovaný rádoby zvuk, jak se tady snaží ve svých bujných fantaziích vyfabulovat PítrsPraha.
Vkládáš mi do úst něco, co jsem nikde nenapsal. O zvuku s matrací či jinou zástěnou mezi repro jsem se nikde nezmiňoval a slova "překroucený, falešně vykonstruovaný rádoby zvuk" jsem v souvislosti s L800 nepoužil.

Nevím, proč máš opakovaně zapotřebí si takhle hloupě vymýšlet (viz např. tvé 6metrové stropy v paneláku) a osočovat ostatní z fabulace, která je, jak je patrné, tvým prostředkem k diskusi.

Pokud s něčím v mém textu nesouhlasíš, cituj s čím konkrétně a uveď argumenty, proč se domníváš, že se mýlím. To je totiž podstata slušné diskuse. Ne lži vkládané do úst druhým, dadafte.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Omlouvám se, 5metrové stropy, ne 6metrové.

:-)

Michel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michel »

Přátelé, systému rozšířeného sterea u Polk Audia L800 jsem snad z teorie a reálného poslechu na výstavě ve Warszawe z velké míry porozuměl. Avšak i zde platí, co pro ostatní repro klasického sterea. Kvalita zvuku je dána použitými měniči, vhodností jejich výběru, kvalitou součástek výhybky a jejím návrhem, použitými vodiči, konektory, materiálem a tuhostí ozvučnice, systémem řešení a objem boxu, řešením vibrací, nožkami atd.
Obávám se, že z tohoto pohledu jsou zmíněné bedny běžným průměrem a jedinou jejich výhodou/nevýhodou je jiný systém rozložení reprodukovaného zvuku. Kromě toho všechny měniče, včetně použitých, mají nějaký úhel vyzařování a výrazně mimo osu se radikálně mění.
Prozatím mě více emocí zprostředkovaly výškové měniče Be, umělý diamant, nebo velký lehký pásek, než použité ring radiator. A tak bych mohl pokračovat, ale nechci vyvolat spory. Vše je otázkou ceny, priorit atd. Je lépe věnovat část financí a výzkumu systému rozšíření sterea, nebo lepším součástkám, tuhosti a materiálu ozvučnice atd.?
Celá diskuze je vedena pouze kolem systému rozšíření sterea a nějak automaticky z toho vyplývá, že kvalita zvuku není tématem k řešení, což však rozhodně není případ uvedených repro.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

A samozrejme kvalita stupa kvalitnejším pripojeným zosilnovačom a káblami.
Aj o dalších doplnkoch dalej okolo hifi. 8-)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Další ohlasy na nové L800 Legend, tentokrát z prezentačky v Montrealu.
https://www.stereophile.com/content/pol ... t-montreal

Popis poslechových dojmů stejný -- to, co u běžného sterea označujeme za "velký prostor" ve srovnání s wide-stereem značně bledne a scvrkává se...
Protože TOHLE je velký zvuk.

Už se vážně nesmírně těším, až "osmikila" dorazí do ČR. *jupi*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Další ohlas na L800, tentokrát přímo z centrály Polk Audio poblíž Baltimore
https://www.crutchfield.ca/learn/polk-l ... akers.html
Vlastně jako vždycky -- šířka a hloubka scény plus separace jednotlivých nástrojů je z jiného světa než normální stereo.

V ČR L800 zatím nejsou ke slyšení.
Komunikuji s paní Švelchovou z Eurostaru Ostrava, který je jediný oficiální dovozce Polk Audio u nás, a až se objeví, dá vědět, kde budou k poslechu.
Otázka je kdy. Počítám, že v Polsku budou mnohem dřív...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Tak tady máme první ohlasy na L800 ne pouze po jednom poslechu někde na výstavě a na pečlivě vybraných nahrávkách, ale po delším používání v domácích podmínkách.

Andrew Robinson mluví jasně - tyhle bedny jsou velmi závislé
1/ na kvalitě připojené elektroniky
2/ symetrii poslechového prostoru a ustavení v něm
3/ nahrávkách
Když jsou všechny tři věci OK, jsou L800 absolutní top. Velikost zvuku, obrovský a reálný prostor a precizní umístění zdánlivých zdrojů v něm, ambience, přirozenost.......... to vše na levelu, kterému se nic nedokáže ani přiblížit.
(říká Robinson)

Ovšem při jiných nahrávkách prý hrají hrozně. Dokonce v rámci jednoho alba...

Celkově je nemůže doporučit.
-----------------------------------------------------

Na vině je bez pochyby fakt, že ty dva blízko umístěné středové repráky HRAJÍ V PROTIFÁZI.
A to je špatně.
Dá se to do jisté míry zamaskovat, oproti modelu z 80. let jsou vzájemně pod úhlem 150°, ne v rovině, což určitě pomohlo, ale je to zkrátka špatně...
Ty měniče musí hrát ve fázi a aby bylo dosaženo požadovaného wide efektu, musí být vzájemně jinak orientované, včetně naprosto překopaného umístění v prostoru celých beden...

No nic, je to takový divný pocit, vědět, ale nemít možnosti to dokázat...

Ale vzhledem k tomu, že už tyhle bedny české studia nabízí (skladem u dovozce), je jasné, že už jsou k dispozici v Eurostaru Ostrava v Dobřejovicích u Prahy.
https://www.eurostar-ostrava.cz/kontakt
Pochybuju, že mají poslechovku, škoda, přece jen by to chtělo slyšet...
(symfonická hudba a vůbec nahrávky na spaced-pair budou jistě z jiného 3D světa, než scvrklé klasické stereo...)

Odpovědět