.
.
.
Domácí hi-fi cvičení v pseudoprostoru. Aneb jak jsem měl nejdřív zkaženou náladu, ale pak jsem byl nadšený.
Musím říct, že mě Bacil2 svým samolibým blbstvím pořádně vytočil. Ne, není to totéž zkusit oddělit bedny pevnou překážkou, jako v tom pokusu, který zmiňoval dkdkdk zde:
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.ph ... a70e161266
a poslouchat přes sluchátka, jak tvrdí Bacil.
Bedny jsou před tebou a nikdy to nebude hrát jako sluchátka, i když se ty bedny a zástěna snaží napodobit to, že jako sluchátka potlačí přeslechy.
Pak jsem si ovšem pro oživení paměti a ze zvědavosti znovu udělal ten testík, jak je popsán v odkazu výš. V podstatě to vypadalo úplně stejně, jako to tam má na obrázku Don B. Keele, bedničky byly dvojpásmovky KEF, místo překližky jsem použil matraci.
Je to už dávno, co jsem ten testík dělal.
Chtěl jsem hlavně vědět, jak moc se to projeví a musím říct, že ten efekt je výraznější než jsem si pamatoval a čekal.
Přesně jak píše dkdkdk ---- nahrávka se výrazně rozlila do šířky i do hloubky, a zároveň se výrazně zaostřila a zpřesnila lokalizace nástrojů. Do velkého prostoru se toho zkrátka vejde mnohem víc, mnohem realnější velikosti, a mnohem lépe rozmístěné a konkrétní.
Přitom je to zvukově naprostá přirozenost, člověku připadá, že tak to má být, že až toto je plné využití dvojkanálové reprodukce. Že to je nějaké umělé zvýraznění reality, pseudoprostor, ho nenapadne ani náhodou. Naopak. Když si potom pustí klasické stereo, něco důležitého se ztratí.........................
Je to tak silný pocit, že to přirozeně ústí v prvotní radikalismus, se kterým dkdkdk prohlašuje, že se rozhodl crosstalk řešit........... přesto, že to nadšení potom díky nepřístupnosti řešení opadlo.
Takže vážení přátelé, dlouho jsem si lámal hlavu, jak zvuk wide-stereo beden přiblížit tomu, kdo nemá sebemenší představu, jak by to mohlo a mělo hrát. Přitom jsem to sám kdysi zkoušel a měl to celou dobu na talíři.
Zkuste si ten výše popsaný nenáročný domácí test. Poznáte onen tajemný a mýtický pseudoprostor. A zjistíte, že to vůbec není překroucený, falešně vykonstruovaný rádoby zvuk, jak se tady snaží ve svých bujných fantaziích vyfabulovat PítrsPraha.
Ne.
Je to úplně jinak...
A nikdo, kdo ten testík nezkusil, by se v tomhle vlákně neměl vyjadřovat, protože prostě neví, o čem mluví...
-----------------------------------------------------------------------
Teď jde o to, jestli ty bedny nějak dokážou totéž, ovšem bez zástěny. S použitím finty s přídavným párem reproduktorů a vytvořením součtových a rozdílových signálů.
Jak už jsem psal výše, osobně mě ta konfigurace L800 SDA děsí, ten úhel nahoře je špatný, protifáze mezi např. levým a levým přidaným kanálem na pravé bedně by se mělo dosahovat prostorovým uspořádáním reproduktorů k sobě navzájem, ne že ten reprák bude hrát v protifázi........... mám těch pochybností hodně.
Na druhou stranu, zaplať panbůh aspoň za nějaký úhel, s tím už se dá pracovat.
Zkrátka -- opravdu doufám, že to bude hrát tak dobře, jak je slibováno.
Dost tomu nasvědčuje, další z ohlasů na novinku zní takhle:
RMAF 2019: Polk Audio
I bumped into Eric several times at the show because he too was scouting the different demo rooms to see who had the most innovating speaker designs.
I ran into Eric in the lobby and he asked, “Have you been to the Polk Audio room yet? This is something you must see.”
So we headed off to the Polk Audio demo room 5105.
Polk Audio was showing their new LEGEND L800 floorstanding towers.
There were only a few seats positioned back to back exactly down the centerline of the speakers.
The imaging of this pair instantly blew everything else out at this show. The difference was so dramatic, that it did not warrant an A/B comparison.
Now this is what I call audio magic!
These speakers simply disappeared, making you feel you were sitting in the front row, center seat facing a gigantic stage where you could pinpoint every performer in an almost 180 degree arc.
............
All this may sound like science fiction, but it does miracles to the resulting imaging and sound stage.
There is no question the LEGEND L800 had everything beat by a mile when it came to imaging – regardless of price."
https://www.avsforum.com/forum/173-2-ch ... ns-13.html
Tohle jsou hodně silná slova, která se neříkají ze slušnosti...
------------------------------------------------
Zjistil jsem, že Polk Audio do Česka dováží minimálně 11 hifistudií, opravdu nesmírně se těším, až se ty bedny objeví k poslechu...
Navíc jsem zjistil, že do větší poslechovky by mi ideálně sedly k delší zdi (viz obr. níž).
Začínám na ně šetřit.
Případné koupi bude samozřejmě předcházet poslech ve studiu i pak případně doma...................................
.......................... ale symfonický orchestr, tak jak ho podává wide-stereo, to je lákadlo maximální přitažlivosti.
P.S. Celkem zajímevé je, že autorovi těch obdivných řádků se ještě víc líbily Pinkflojdi na 2,5 megových Sonusech.......... jó ti pinkflojďáři, to sou kluci švarní.
Já vlastně ani nečekám, že tu sázku s Gabikem vyhraju.
Ale přece jen myslím, že ty bedny nezapadnou --- minimálně posluchači symfonické hudby je podrží - symfoňák je neskutečný a překoná vaše nejsmělečjší očekávání...
Pomoc by mohla přijít i z nečekané strany - hip-hop nebo trance/techno na těchle bednách zní bestiálně.
Možná pomůžou mladé pušky...
Každopádně se po čase v hifi na něco maximálně těším.