Surround pro a proti

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Surround pro a proti

Příspěvek od dadaft »

ostatně soudím, že bys měl začít poslouchat víc klasické symfonické hudby a ne jenom Beatles nebo Neila Younga - možná by ti došlo, co jsem chtěl neuměle říct...

sekal

Příspěvek od sekal »

noaid píše:Bože, PROČ? :roll:
Na fóru tohoto typu s obhajobou multikanál. reprodukce moc nepochodíš..:mrgreen: To už by jsi za tu dobu, co zde jsi, mohl vědět...;)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

To já vím :D , ale je mi líto Visiona, že jako nováček v mch musí číst ty bláboly, jen doufám, že je nebere moc vážně.
Rád bych si na toto velmi zajímavé téma s někým povídal, ale ne na fóru tohoto typu a s jinými lidmi a víc na úrovni.
*offtopic*
A díky za ten Potplayer.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Sekale, on sem ten multikanál také patří.

Bohužel multikanální hudba je jen vedlejší odnoží fenoménu posledních let a to DK. Což je naprosto masová záležitost, protože jen na masovém prodeji se dá vytřískat slušný balík. Takže primární je film a zábava, na kvalitu se moc nehledí, není čas. Hlavní je obraz, zvuk je na vedlejší koleji, což je dáno i vývojem člověka (pro přežití je lépe vidět, než slyšet). Je-li tedy zvuk ve srovnání s obrazem méně důležitý, pak se nemůžeme divit, že čistě hudebních vícekanálových nahrávek (tj. bez doprovodu obrazu) je velice málo, z 99% vznikly stejně z původního materiálu pro stereo. A tak otázkou zůstává, zda jedno a totéž album má význam poslouchat v multikanále, nebo stereu. To si musí každý přebrat sám, obojí je dnes možné.

Něco jiného je to ve spojení s obrazem, kde je divák přímo v koncertním sále, na koncertě. Tím myslím záznam skutečného koncertu, ne nějaký demo nesmysl. Vzpomínám na jednu demo ukázku co DK dokáže, kdy se kolem mne točily pěkný holky z The Corrs, ba i do výstřihu oko sklouzlo - ale to s kvalitní hudbou nemá pranic společného, to je jen lákadlo pro zákazníky. V případě záznamu živého představení budeme ochotni smířit se i s horší kvalitou zvuku, rozhodující bude pro nás obraz a úplně TOP bude prožitek z obrazu a zvuku společně a hlavně kvalitně. Trubku ze zadních beden jsem nezažil, ale pokašlávání ano - a sralo mne to a dokonale mi to zkazilo požitek a nahrávku jednou provždy odložil. *headbang*
*offtopic* Pak je zde ale ta nejhorší varianta a tou je snaha vyřešit akustické problémy poslechu přidáním dalších kanálů a to nejen doprostřed vpředu, ale i vzadu, po stranách a bůh ví, kde ještě. Ale to si již lžeme do vlastní kapsy jak nám to krásně hraje, opak je pravdou, tudy cesta nevede. Kdyby to byla správná cesta, pak by člověk měl 6 uší (5.1), nebo osm uší (7.1), dokonce 11 uší (9.2) a ti méně vyspělí jen tři uši (2.1) a on má jen jeden párový orgán = 2 uši.

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

vision píše: Nakonec jsem zkusil dát zadky přímo na předky.
Máš to přesně naopak. Musíš postavit předky na zadky. Pak teprve pocítíš opravdickej surround! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Hele sorry, rád přeháním.
Chtěl jsem ti jenom říct, že pokud cíleně hledáš iluze, nech si co máš.
Pokud máš rád prostor, stejně skončíš u sterea. A to ti nechci kazit radost. Prostě to tak je. Ostatně, z tvejch pochybností je vidět, že už ses možná vydal na cestu :)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid píše:Rád bych si na toto velmi zajímavé téma s někým povídal, ale ne na fóru tohoto typu a s jinými lidmi a víc na úrovni.
ach jo, noaide.
nejdřív tady ty, kteří na hudbu doporučí stereo, obviníš z mentální slabosti,
a nakonec ti nejsme ani dost dobří k diskusi.
míra tvého pocitu nadřazenosti je šokantní, abych tak řekl.
:( *thumbs down*

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Nejvíc chtějí o mch diskutovat ti, kteří jsou v kategorii nenávistných popíračů a potíračů, plivajících své jedovaté sliny na cokoliv na toto téma. Potřebují to téma, aby sami sobě i světu dokázali svou dokonalou pravdu že jedině stereo je opravdový a dokonalý prostor.
Pro názornost - s panicem a eunuchem lze těžko diskutovat o sexu.
Pánové, diskutujte sami mezi sebou. Jste ti největší odborníci přes všechno (hlavně přes pro100r), tak hrdě do toho. Ať je veselo. Mne do toho nedostanete.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

A co je toto za krásné souvětí ?
noaid píše:Nejvíc chtějí o mch diskutovat ti, kteří jsou v kategorii nenávistných popíračů a potíračů, plivajících své jedovaté sliny na cokoliv na toto téma. Potřebují to téma, aby sami sobě i světu dokázali svou dokonalou pravdu že jedině stereo je opravdový a dokonalý prostor.....
Nic jiného, než dokonalá jedovatá slina na cokoliv, co není podle tvého gusta.
Proč ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

sorry noaide, ale přečti si tohle vlákno ještě jednou od začátku. možná ti dojde, kdo tady začal kydat hnůj.

je mi opravdu líto, že tě můj nevinný vtípek (se smajlíkem na konci) na téma "těch správných nahrávek" rozlítil k:
noaid píše:Je to taky psychologická otázka. Ne každý si mentálně dovolí být obklopen a pohlcen hudbou, zvláště hifisti to rádi sledují tak nějak s odstupem, aby je to příliš nezasáhlo. Snaha mít vše pod kontrolou, před sebou, abych to viděl. Něco jako když jsem kdysi poprvé pustil našim stereo - nevěděli si s tím rady, byli zvyklí na rozhlas po drátě, to se jim dobře poslouchalo, tam měli jasno víc se nemuseli starat.
No a jiní musí zase neustále kydat hnůj na něco, co nikdy pořádně neslyšeli. Přehled o problematice člověk nezíská poslechem dvou tří starých nahrávek. To chce trochu více.
nemyslíš, že tohle byla dost nepřiměřená reakce?
myslíš, že kvůli tomu, že nemám multikanál, nedokážu být pohlcen hudbou?
dost drzé, ne?
myslíš, že třeba lachim za svůj život slyšel dvě tři mizerné nahrávky?

místo, abys napsal visionovi, proč podle tebe multikanál na hudbu ANO, své zkušenosti, doporučené nahrávky a tak,
tak z nás děláš voly, kteří si neví rady s tím, co ty máš v malíčku.
sorry.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Dadafte, to byla obecná reakce. Vždy, když se začne mluvit o mch a hires, Aleska začne prskat že tohle ne a ty začneš produkovat naprosto zcestné teorie a dezinformace. To probíhá s železnou pravidelností. Nikdy se k tomu neozývám, je mi to už ukradené, jen jsem to teď shrnul. Howgh.

Právě jsem doposlouchal jedno album v surroundu. Po tomhle si poslechnout to nejdokonalejší stereo vyvolá úsměv na rtech. Velmi přesně to vystihuje poznámka autora, zvukaře i producenta v jedné osobě v bookletu:
This record has been recorded in various locations, thereby making its carbon footprint reverse proportional to its probable sales figures. It contains all new music. In other words, this is not traditional material. We have tried to preserve the emotional impact voices and drums have on the human being. We have also tried to retain some playfulness without sacrificing whatever musical credibility we may have. Thanks to everyone involved- in the past and in the present.
A friendly note from the producer:
Many buyers will undoubtedly listen to this record in stereo only. But I would urge everyone
to at one point or another try to hear it on a surround systerm. There is a sonic world waiting that
you may find exciting. For the material on this record, the surround aspect is not unimportant.
To the best of my knowledge, this disc is the first non-classical release that has been recorded in true 5.1 surround. Almost all sound sources have been recorded by at least six microphones, of which five were set up in a star shape. On this disc, I have followed the approach taken by the company ....vynecháno.... placing the performers around the microphone cluster, effectively putting the listener (pardon the un-scientific expression) smack dab in the middle. This creates a three-dimensional space- it is almost like being inside a sound hologram. It also yields a very stable sonic image.
With true 5.1 recording), all instruments will to some extent be present in all speakers. The different sound levels and overtone spec trums, the sounds bouncing off the walls of the recording room, the minute time difference as to when the sound reaches the different microphones and subsequently our speakers- all this is intended to trick the brain into thinking that you are "there". Moving the listening position is akin to moving amongst the virtual musicians. If you move your position, you will hear some instruments stronger thin others, the balance will shift- like it would in real life.
There was no electronic manipulation of any sounds during the recordings. (It goes without saying that there is no pitch correction.) The microphones listened, the instruments played and the vocal cords vibrated, the sound was recorded as is. We have allowed ourselves to combine different takes. A couple of overdubs were mixed in half time/double time.
Some minor surgery was done in the mix. For instance, the recording room ...vynecháno... is next to a small fishing harbour. One trawler had a machine humming away at 134.5Hz. We removed that. Limiting algorithms were applied in order to make the listening experience practical, notably on the CD version, because of the built-in limitations of that sound format.
Other than that, what you hear is what the microphones heard. Thus, mixing was more a question of balancing sounds than manipulating them. Of course, given that some tracks contained the equivalent of maybe 200 hi-def mono tracks, a lot of information had to be balanced! I hope that you as a listener will give in- you're surrounded.
Bohužel jsem zcela jistě v Česku jediný majitel této nahrávky (originál s podpisem umělce a producenta), možná i v celé střední a jižní Evropě, řekl bych že ji obecně až tak moc lidí nevlastní, takže diskuse o její kvalitě je celkem bezpředmětná. Mimochodem samozřejmě není jediná.
Tohle kdyby Vision slyšel, tak by mu bylo jasné, že ty nové bedny vyhazovat fakt nemá. A Dadaft by vyhodil celý svůj pro100r z okna.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

noaid píše:Dadafte, to byla obecná reakce. Vždy, když se začne mluvit o mch a hires, Aleska začne prskat že tohle ne a ty začneš produkovat naprosto zcestné teorie a dezinformace. To probíhá s železnou pravidelností. Nikdy se k tomu neozývám, je mi to už ukradené, jen jsem to teď shrnul. Howgh..................
Když již máš pernamentně na tapetě Dadafta a mne, tak to shrnu také:

Komu potřebuješ vlézt do zadku, že se o nás dva otíráš ?

A jen tak mimochodem, prosím - kdy a kde jsem měl na tomto fóru negativní připomínky k hires nahrávkám ? Ale jinak ti k té dobře utajené nahrávce upřímně gratuluji, protože jako obchodní omáčka je to fakt dobrý !

Poznámka pro modelátora: Klidně mi dej BAN, ale napsat jsem to musel.

Odar

Příspěvek od Odar »

To mi priponima minulu diskusiu v teme k HD (alebo pri Tomasovom HTPC - nechce sa mi to hladat), kde noaid nadskrtol spravne nastavenie zobrazovadla, ktore ma ON dobre a MY ostatni na 99,9% zle. Ked som chcel nejaky link aspon na prvotne odpichnutie, nic konkretne sa z jeho klavesnice neobjavilo.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

neznámý autor, zvukař a producent v jedné osobě píše:To the best of my knowledge, this disc is the first non-classical release that has been recorded in true 5.1 surround.
noaid píše:Bohužel jsem zcela jistě v Česku jediný majitel této nahrávky (originál s podpisem umělce a producenta), možná i v celé střední a jižní Evropě, řekl bych že ji obecně až tak moc lidí nevlastní, takže diskuse o její kvalitě je celkem bezpředmětná. Mimochodem samozřejmě není jediná.
a kolik jich je?
dvě?
tři?
když sám autor tvrdí, že je první...
ano, přesně tímhle směrem mířil ten můj vtípek.

ne každý z nás touží po tom být mistr střední a jižní Evropy, noaide.

jinak k tomu nemám co dodat. každý si s toho všeho může utvořit obrázek.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

vlastně mám: mně by to docela zajímalo, ta nahrávací technika 1 + 5 mikrofonů v obrazci hvězdy (jsou směrové nebo všesměrové?) a jak to celé zní (prostě nějaké informace)...

... ale bohužel jsem se o tom dozvěděl pouze že je to špica, že bych svoje stereo hodil z okna a že jsi mistr světa...

zkrátka jak říká Odar.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

vůbec nechápu, proč nemůžeš uvést něco konkrétního, jen neznámého autora a společnost "vynecháno".

pokud jde o hi-res: možná by ses divil, ale i já mám blu-ray přehrávač a hi-res nahrávky mají opravdu vynikající zvuk.
ale pokud srovnám, jak přes něj hrajou klasická cdčka s mým 25 let starým highendovým cd-playerem, dostane pěkně na prdel. a ne o prsa - o kilometr.

Odpovědět