Surround pro a proti

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
zero
Kontaktovat uživatele:

Re: Surround pro a proti

Příspěvek od zero »

noaid píše: Bohužel jsem zcela jistě v Česku jediný majitel této nahrávky (originál s podpisem umělce a producenta), možná i v celé střední a jižní Evropě, řekl bych že ji obecně až tak moc lidí nevlastní, takže diskuse o její kvalitě je celkem bezpředmětná.

Nemohl bys tenhle super kousek strčit do vlákna "Zrovna poslouchám"? Třeba by se to dalo někde sehnat. Hlavně bych chtěl na sobě vyzkoušet, jestli by mě to přivodilo myšlenky na vyhození sterea z okna...

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

zero píše: Nemohl bys tenhle super kousek strčit do vlákna "Zrovna poslouchám"? Třeba by se to dalo někde sehnat. Hlavně bych chtěl na sobě vyzkoušet, jestli by mě to přivodilo myšlenky na vyhození sterea z okna...
http://www.jienat.com/ ???

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Ale neměl by být problém najít si nějakou vážnohudební nahrávku.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

že by to bylo ono?

já včera zkoušel dát do vyhledávače celé věty z toho noaidova citovaného příspěvku a nenašel jsem lautr nic.

nicméně i tak je to velmi zajímavé. pokud je moje přesvědčení, že je rovný průběh základ věrného zvuku označen za scestnou teorii, co si potom myslet o tomhle? každý nástroj hraje ze všech beden, pouze s různým časovým posunem??
přesto si to takhle z vody nedovolím soudit. fungovat by to mohlo a tenhle postup se u pan-potted sterea běžně používá.
jen mi nejde do hlavy, že i když je to dělané přímo (true) pro 5.1, jak to že to funguje i na noaidových čtyřech bednách...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Člověk tady nosí informace na stříbrném podnose a oni mu ještě za to vynadají, že jich není více, šašouni googlovatí. :D

Takových alb je samozřejmě hodně, v klasice docela běžné, minimálně jedno takové bylo natočeno a vydáno v Česku. A i mimo klasiku už mám doma takových pár.
Osobně mám alb v hires či surround podstatně více než mnozí místní obyčejných CD (pár set,jen tento týden mi jich přišlo asi 6), a hezká řádka z nich je lahůdka pro ucho, občas se samozřejmě vyskytne paskvil.
zero píše:Hlavně bych chtěl na sobě vyzkoušet, jestli by mě to přivodilo myšlenky na vyhození sterea z okna...
To ani nezkoušej, nepřivodilo. Mluvil jsem o něčem jiném.
dadaft píše:vůbec nechápu, proč nemůžeš uvést něco konkrétního, jen neznámého autora a společnost "vynecháno".
Tvrdils tady, že neexistují žádné mikrofonní techniky, takže existují, možná i desítky let. Kdo co hraje je v tomto kontextu irelevantní.
dadaft píše:jen mi nejde do hlavy, že i když je to dělané přímo (true) pro 5.1, jak to že to funguje i na noaidových čtyřech bednách...
To jsou věci mezi nebem a zemí, co? ;) A jak můžeš poslouchat ty ze svého BDP film jen na dvou bednách, když původní zvuk ve filmu je DTS 5.1? Ještě větší záhada. Mimochodem je spousta věcí, které vyšly ve 4.0.
Aleska píše:Komu potřebuješ vlézt do zadku, že se o nás dva otíráš ?
Právě že nikomu. Ani zákazníkům, ani moderátorům, ani od nikoho nic nepotřebuji, ani nemám potřebu se cpát do cizích prodejních vláken...

A teď si půjdu užívat NaturalTrueSurround. Zvuk půjde i shora. Zezadu pochopitelně taky. A to z jediného zdroje. ;) Nejde ale o techniku určenou hifistům. To už je opravdové profi, jen mám někdy pocit, že toho autor techniky měl v pátek nechat. V sobotu už byl unaven a podle toho to taky vypadá.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

v tom případě už zbývá jen jediná záhada:
pokud opravdu platí tohle
Moving the listening position is akin to moving amongst the virtual musicians. If you move your position, you will hear some instruments stronger thin others, the balance will shift- like it would in real life.
pak je završen stoletý vývoj a splněn sen všech konstruktérů a hifistů.
to by byla naprostá bomba, které by nemohlo ABSOLUTNĚ NIC konkurovat.
jak to že nejsou hifi magazíny zahlceny oslavnými ódami a veškerá muzika už se nenahrává v TrueNatural?
nebo je to tak nové, že se to ještě nestihlo prosadit, ale všichni bychom měli zapomenout na nějaké zastaralé stereo a už se chystat na novou dobu, jak nám prozíravě radíš?
anebo je v tom přece jenom nějaký háček?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

takže se asi opravdu jedná o nahrávku Jienat Mira.
myslím, že už chápu, co noaid myslel tím, že ne každý si mentálně dovolí být obklopen a pohlcen hudbou.
podle této recenze
http://www.inner-magazines.com/news/168 ... a-JNCD002/
jsou při surround poslechu skutečně všechny ty bubínky, perkuse a hlasy dobře zaostřené a všude kolem posluchače.
zkrátka jako by člověk byl jedním z bubeníků...
asi to bude opravdu živočišné, strhující a pohlcující.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dawsoo píše:O tom jak se dělají surround HUDEBNÍ nahrávky toho vskutku moc nevíš... pokud bys představu měl nepíšeš takhle ...
Ale vím, metod je více. Možná znáš jen některé. Možná by ses divil, kolik jich je.
Je to podobné jako u sterea, dá se to dělat tak, ale i jinak.
Nicméně nechápu, na co narážíš, já tady o tom nic nepsal, jen jsem uvedl jednu citaci člověka, který to dělá, takže o tom ví možná něco víc než ty. Odborníci přes nahrávání jsou tady jiní...
dawsoo píše: Tvoje filozofický shrnutí že se hifisté bojí být obklopeni hudbou je pokus o vtip?
Není to pokus o vtip. Zkus se trochu zabývat psychologií, budeš se možná divit sám sobě. A tohle fórum je dobrý studijní materiál. A vůbec to není žádné shrnutí, ale jen jedna z možností.

Každý, kdo chce prudit, by především měl říct, co vše už slyšel, aby bylo jasno. To by tu ale pak bylo nejspíše naprosté ticho. Ještě nikdy nikdo mimo mne tady nic neříkal o jakékoli surround nahrávce, pokud se dobře pamatuji.

Příspěvky v tomto vlákně jsou typickou ukázkou, proč tady nic nepíšu a nic konkrétního ani nenapíšu. Diskuse s fanatickými potírači nemá smysl.
Dalším důvodem je třeba toto (je to jen příklad):
dawsoo píše:Sem moc nepíšu jen občas čtu, ale tohle mě pobavilo, omlouvám se za narušení a zas mizím v dál.
Je spousta lidí, kteří informace cucají kde se dá, ale sami žádné neposkytnou, udělají si třeba samostatné jiným nepřístupné fórum, takže od nich žádná informace ven neunikne, ale rádi sami brousí jinde, aby se něco případně dozvěděli. Info jen pro vyvolené. Takže taky už nic nerozebírám. Jen s konkrétními lidmi v reálu.

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

I když se to tady možná nehodí, poněvadž vlákno je pro a proti a výsledkem jsou opět velké války, jestli by nebylo lepší ať ti, co mají surround rádi doporučí náhrávky, které opravdu stojí za to. Před lety jsem pořídil http://www.musicdirect.com/p-7797-dr-ch ... dvd-a.aspx a kromě jiných vícekanálových nosičů si to sem tam pouštím a při bouřce hledám v obýváku dešník....

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

dawsoo píše:O tom jak se dělají surround HUDEBNÍ nahrávky toho vskutku moc nevíš... pokud bys představu měl nepíšeš takhle ...
noaid píše: Ale vím, metod je více. Možná znáš jen některé. Možná by ses divil, kolik jich je.
Je to podobné jako u sterea, dá se to dělat tak, ale i jinak.
Nicméně nechápu, na co narážíš, já tady o tom nic nepsal, jen jsem uvedl jednu citaci člověka, který to dělá, takže o tom ví možná něco víc než ty. Odborníci přes nahrávání jsou tady jiní...
metod je spousta, ale to nic nemění na tom, že neexistuje žádná surroundová, která by byla "čistá".
já vím, všichni bychom si přáli, abychom díky 3/2(.1) (prostorovému(?)) stereu mohli konečně hodit to staré mrzké 2.0 stereo za hlavu...
jenže zatím nemůžeme.
a ten tvůj severský přítel a jeho nahrávací technika na tom nic nemění. není univerzální ani náhodou...

... ono totiž není dořešené ani to "klasické" stereo. znova a znova se objevují různé stereo dipóly a wavefield syntézy apod., ale prozatím se nic nevyřešilo.
používá se výraz Gestalt - to je něco jako Temná hmota ve Vesmíru: prostě musí existovat, ale nikdo nemá páru, o co vlastně jde.
(můj soukromý názor: dokud se nezbavíme axiómu rovnostranného trojúhelníka a nezačneme brát poslechový prostor jako partnera, o kterého se můžeme opřít, ne jako soupeře, tak bez šance...)

takže je určitě fajn, že ti to dobře hraje.
ale budoucnost bohužel ještě skutečně nedorazila...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dadaft píše:ale budoucnost bohužel ještě skutečně nedorazila...
Výborný postřeh. V tom se nedá než souhlasit.
Ba se to dá i více rozvinout, posunout tuto velkou myšlenku dále - obávám se, že budoucnost ani nikdy nedorazí. Nějak před námi utíká, mrška jedna.

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

noaid píše:
dadaft píše:ale budoucnost bohužel ještě skutečně nedorazila...
Výborný postřeh. V tom se nedá než souhlasit.
Ba se to dá i více rozvinout, posunout tuto velkou myšlenku dále - obávám se, že budoucnost ani nikdy nedorazí. Nějak před námi utíká, mrška jedna.
... až na to, že minulost, přítomnost a budoucnost se odehrává paralelně vedle sebe ....
Áááááále, čert to vem.
Do surroundu to nepatří.
*offtopic*

Multikanal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Multikanal »

Vo vasnivej diskusi ste hľadali titul o ktorm písal noah. Kedže ste ho nemohli nájsť tak tu je
http://www.jienat.com/resources/BKLA010 ... -NO.lo.pdf

Je to tento link
http://www.jienat.com/
Osobne tuto nahrávku nepoznám , ale píšu tu samé chvály.
A pre skeptikov: blu ray a záznam zvuku Dts HD Master Audio zaznamenáva bezstratovo 5 kanálov vo vysokom rozlíšení 192/24 a to je už tak vzdialené od 44/16 CD , že je to už mimo akulvek diskusiu. Doporučujem nahrávky 2l ( je väčšinou klasika). Kto skúsi, pochopí.

Prajem pekný Nový rok.

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

no z 90 let mam par origosu ... virtual audio project Cybertracks - mozna te neco zaujme
hudba je delana na stereo, dolby surround a 3D...
ale je to takovy pokus.. syntackej - takze si nevyberes.. na fotce je par alb... bracha ma jeste nejake 3alba pujcene...
http://abenatsumi.unas.cz/pw/P1080343.JPG

jinak je to takove experimentovani... a co se tyce prostoroveho zvuku je to o zvyku kazdeho...
treba rammsteini v dts mi nevadi ani pinkfloydi nebo jarre... ale orchestr nebo jazz fakt nevim, to je divne i na me.
mam vyhodou je zesik k precvaknuti na dts, dolby surround, thx, stereo a multistereo apod... bez nejakeho sileneho litani na prehazovani kabelaze...
mam rad prostor, ale vetsinou posloucham stereo

Odpovědět