Tweeter - zalezi jeho zvuk od pouziteho materialu?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Tweeter - zalezi jeho zvuk od pouziteho materialu?

Příspěvek od Pistacius »

Ehm, nikde som sa tu nedocital, ci niekto riesil rozdiel podania vysokeho pasma podla formy vyskoveho reproduktora. Kedze je tu kvantum ludi, ktory uz vystriedali vselico mozne, budem rad, ak prispejete svojimi postrehmi. Zaujima ma kazdy postreh , nielen odborny, pretoze kazdy material ma ine strukturalne vlastnosti a logicky aj iny charakter vysok.

1--Papier
2--Polyester
3--Hlinik
4--Titan
5--? Ak niekto vie aj ine druhy nech prosim doplni.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Re: Tweeter - zalezi jeho zvuk od pouziteho materialu?

Příspěvek od Mike »

Já osobně preferuji textilní kalotu. Kovová mi už tak nevyhovuje. Ještě tady chybí páskový tweeter a Berylium.
Otázka pro odborníky je pravda že jich neplatí tvrzení že pásek je zhruba 4x rychlejší než kalota ?

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Ahoj , přidám sem svůj skromný názor - toto téma je v principu naprosto stejné jako předchozí ( bassreflex vs. uzavřená ozvučnice) dá se tedy čekat stejný průběh a stejná úroven diskuze ... , reprobedna je určitě velmi komplexní záležitost a tak je třeba ji hodnotit , dle mého názoru není dobré ,,vytrhávat,, jednotlivé konstrukční záležitosti a hodnotit je zcela odděleně , v tomto případě materiál výškového měniče , v předešlém princip samotné ozvučnice , zdá se mi lepší mluvit o konkrétním případu dané konstrukce , jeho zvuku a vlivu jednotlivých komponentů (či materiálů) na něj .. :)

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Diamant
Textil

S těmi materiály to je tak, jak píše nade mnou Ciba. Jde o komplex a nelze říct že mylar (polyester) musí vždy hrát špatně. Záleží na mnoha věcech.

Já mám doma dvě různé koncepce beden (hadr a kov) a nemohu říct, že jedna má výhradně nevýhody proti druhé. Je to mnohdy i o náladě, někdy mám chuť si poslechnout např. Rush ve velké hlasitosti a taty vyzní bicí lépe z kovu.
Na druhé straně je ale může slyšet i z hadráku a nijak mi to nevadí.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Jo, Cibo. Nemá smysl pitvat měnič.
Pro bastlíře: http://forum.audioweb.cz/viewforum.php?id=1&p=1.

Reprosoustava je umělecké dílo.
Sonus Faber Guarneri Memento a spousta dalších vydařených reprosoustav.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

eficak píše:Jo, Cibo. Nemá smysl pitvat měnič.
Pro bastlíře: http://forum.audioweb.cz/viewforum.php?id=1&p=1.

Reprosoustava je umělecké dílo.
Sonus Faber Guarneri Memento a spousta dalších vydařených reprosoustav.

Aleši , přesně to jsem měl na mysli - *2thumbsup*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

výšky:
titan
hliník v podobě pásku.
textil
ostatní se mi líbí míň. první dva vedou jen pod podmínkou, že jsou dobře zmáknuté, jinak ne.
(diamant a berylium (teď nevím - mají i nižší Ushery berilium?) a určitě ještě další neznám.)

středy:
papír nebo hliník
polyester

basy:
papír

ale jak už bylo řečeno, jde vždy o celek a toto jsou prostě moje preference.

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

Nie je podstatne, o aku znacku sa jedna, o aku konstrukciu sa jedna(aj ked to je velmi dolezite), zaujima ma len vas osobny nazor ako posluchaca, a je uplne jedno, ci je odborny alebo nie. Toto je diskusia, nie vedecky clanok. Preto, ktokoliv napise cokoliv, je to vitane, a nebude za to trestne stihan! *bravo*
Nejde mi o porovnanie konstrukcie, ale o kvalitu, ktoru dokazu vyrobcovia vycarovat z jednotlivych typov, ak mozte, piste znacku, triedu, cenu, vyhotovenie, vsetko, co sa pomoze zorientovat. Nech ma tato diskusia vyznam aj pre hosti, nielen pre domacich. Pretoze zacina to takto: :?: :idea: :arrow: :shock: A konci to: :? Alebo *headbang*

Budme aj uzitocny....nie len skalne presvedceny *sunglases*

vince
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vince »

Pokud je měnič kvalitní, nemělo by být poznat, z jakého materiálu je vyroben. To je pravda pravdoucí. Kvalitní kovová kalota by měla být od kvalitní hedvábné, nebo textilní uchem nerozpoznatelná. Slyšel jsem agresivně a při větším zatížení až plechově znějící textil, stejně jako přirozený a příjemně znějící kov ( jednalo se o pro mne zatím nedosažitelnou cenovou kategorii ) Bylo to výhybkou? Zesilovačem? Přehrávačem, nebo poslechovkou? Těžko říct. Zásadní je to, že pečlivě navržený měnič je jen střípek z celé řady podmínek, které výsledný charakter výšek ovlivní. Z osobní zkušenosti je pro mé ucho nejdokonalejší pásek. Toť vše ;)

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

vince píše:Pokud je měnič kvalitní, nemělo by být poznat, z jakého materiálu je vyroben. To je pravda pravdoucí. Kvalitní kovová kalota by měla být od kvalitní hedvábné, nebo textilní uchem nerozpoznatelná. Slyšel jsem agresivně a při větším zatížení až plechově znějící textil, stejně jako přirozený a příjemně znějící kov ( jednalo se o pro mne zatím nedosažitelnou cenovou kategorii ) Bylo to výhybkou? Zesilovačem? Přehrávačem, nebo poslechovkou? Těžko říct. Zásadní je to, že pečlivě navržený měnič je jen střípek z celé řady podmínek, které výsledný charakter výšek ovlivní. Z osobní zkušenosti je pro mé ucho nejdokonalejší pásek. Toť vše ;)
Tak toto pocujem prvy krat. Osobne, skor sa mi zda, ze sustavy vyssej cenovej kategorie su osadzovane viac kovovymi vyskacmi, ako umelohmotnymi, ci uz je to lakovany textil alebo polyester.
Zda sa to len mne, alebo zdielaju tento pocit aj ostatny?
A je aj vykreslenie vysok tak zavisle od posluchovej miestnosti, ako vykreslenie basov ci stredov?

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

Hoši , nezdá se vám, že byste měli raději poslechnout cibu ?

Nechte toto téma raději konstruktérům nebo DIY-erům a posuzujte hotové výrobky Líbí / Nelíbí.

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

T-M píše:Hoši , nezdá se vám, že byste měli raději poslechnout cibu ?

Nechte toto téma raději konstruktérům nebo DIY-erům a posuzujte hotové výrobky Líbí / Nelíbí.
Asi mas pravdu, ale aj tak som za kovove vysky, zvuk z kovu mi reze viac ako z polyesteru alebo z tkaniny. A to som toho pocul viac, nez sa moze na prvy pohlad zdat. ;)

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Ak je tweeter kvalitný, nie je až tak podstatné z akého materiálu je membrána. Ako sa zvukovo javí je skôr vecou konštrukcie. Môj favorit bol vždy Esotar 330D od Dynaudia, alebo Scan Speak Revelator obidva s textilnou kalotou. V súčasných repro mám páskový tweeter s hliníkovou páskou, ale ide o "line source" vysoký 1,5m, teda iné vyžarovanie, iný vnem. Je to jeden z najdetailnejších výškových repro aké som počul, vyžarujúci dopredu aj dozadu. Potrpí si na kvalitu nahrávky.
Nakoniec každý výrobca si zdôvodní to svoje riešenie a poslucháč si vyberie. Perfektné mi pripadali aj výšky z repro MBL v Mníchove.

Obrázek
Dynaudio Esotar 330D
Obrázek
Scan Speak Revelator D2905
Obrázek
MBL tweeter
Obrázek
Magnepan ribbon tweeter

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mým favoritem je pásek, špičkové jsou výrobky Philipsu (například v FB825 či FB860). Odtud byl pro mne jen krůček k tomuto:

Ess Amt Heil A1:
Obrázek
a jeho membrána:
Obrázek
Tato legendární harmonika (skládaný pásek) má své přívržence i u nás na fóru a je ukázkou, že dobré konstrukce nerezaví. Poprvé jsem je slyšel v Heil Kitharách snad před 20 lety a vyrábí se dodnes.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

palipol píše:Ak je tweeter kvalitný, nie je až tak podstatné z akého materiálu je membrána.
to je vlasně fakt. nejlepší výškáče jsou ty, které zahrajou všechno, ale nejsou "slyšet". takže na materiálu membrány nesejde. podstatnější asi skutečně budou jeho jiné vlastnosti.

Odpovědět