Velikost poslechové místnosti a velikost repro

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Velikost poslechové místnosti a velikost repro

Příspěvek od sostakovic »

Často se říká, že do malé místnosti jsou vhodnější malé regálovky, než větší sloupy.
Může to prosím někdo zkušenější vysvětlit? Pomiňme extrémy, kdy se do místnosti bedny sotva vejdou.
Pokud umístím do malé poslechovky (třeba 16m) středně velké sloupy (řekněme 200l), kde vzniká problém?
Z hlediska kupeckého uvažování o akustice by mohlo být jedno, zda 200Hz vyzáří bedny 9l, nebo 200l. Ta zvuková vlna by se měla v daných akustických podmínkách chovat stejně. To je ovšem jen kupecké uvažování zemědělce....

Rado
Kontaktovat uživatele:

Re: Velikost poslechové místnosti a velikost repro

Příspěvek od Rado »

Osobně myslím, že problém je hlavně v basové složce. Čím menší místnost, tím větší problém s resonancí. Pokud je ale malá místnost akusticky pořešená, hrajou i matrixy v malé místnosti výborně...Hledal bych příčinu v akustické úpravě místnosti.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Místnost předpokládám akusticky alespoň trochu pořešenou, do neupraveného moderního holobytu nemá smysl dávat dražší aparát.
Kvalitní akustika je základ našeho společného koníčka. Pokud ten základ chybí, není na čem stavět. Nákupy drahých věcí pak postrádají smysl.
Často se to podceňuje.

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

sostakovic píše: Pokud umístím do malé poslechovky (třeba 16m) středně velké sloupy (řekněme 200l), kde vzniká problém?
Problém nevzniká nikde. Je to jen zažité dogma.
Majitel 200 l sloupů v místnosti 15m2.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Hlava píše:
sostakovic píše: Pokud umístím do malé poslechovky (třeba 16m) středně velké sloupy (řekněme 200l), kde vzniká problém?
Problém nevzniká nikde. Je to jen zažité dogma.
Majitel 200 l sloupů v místnosti 15m2.
Taky si to trošku myslím. Čekám, zda někdo položí rozumné argumenty.
O tobě samozřejmě vím
*2thumbsup*

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Tipuji, že se to říká právě kvůli tomu, že 90 % lidí tu akustiku pořešenou nemá. Může to souviset s mody místnosti. Běžný panelákový pokoj s 20m2 (třeba ten můj) má boule kolem 51 a 62 Hz, kde se tvoří stojaté vlnění (případně násobky). No a malé bedny už u těchto kmitočtů dolů začínají mít problém, tudíž ty basy nejsou tak "vyboulené". Větší bedny často hrají víc dolů tudíž jsou boule slyšitelnější. Není to jen problém velikosti beden, ale také 2 vs 3 pásma, prostě beden, které hrají lépe basy.
U větších místností ty kmitočty modů místnosti úměrně klesají, tudíž je možné bez problémů používat bedny, které hrají hodně hluboko.
Toť můj námět a úvaha do diskuse.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Pro základní orientaci v problému doporučuju: Václav Syrový: Hudební akustika, 7.1 Základy prostorové akustiky, strany 377-396

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Tu knížku nikdo nemá, jinak by se neptal. Nešlo by to popsat princip v pár větách?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Nešlo by to popsat princip v pár větách?
Samozřejmě šlo ! Na sebesložitější otázku existuje stručná nesprávná odpověď !

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Nemohl by prosím, někdo udělat "vejcuc" z
Václav Syrový: Hudební akustika, 7.1 Základy prostorové akustiky, strany 377-396 ?
.Samotného by mně to zajímalo a pro pár stránek to kupovat nehodlám.

Mám malou místnost s podlahovou plochou ještě menší (12 m2), ale s akustickými úpravami (basové pasti). Donedávna poslech Philips FB825 a FB860 (uzavřené třípásmové sloupy 112 a 124 litrů) - bez problému.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Renown píše:Na sebesložitější otázku existuje stručná nesprávná odpověď !
Ale taky správná. Nemusí být vyčerpávající, ale postihující princip. Vzorečky nejsou nutné.
Jen člověk musí umět získat nadhled a ne jen kontrolovat i a y.
Nedávno tady Boxer na složitější otázku odpověděl stručně, jasně a přesně *thumbs up* . On to umí. Možná i někdo jiný. Najde se?

Osobně mám zkušenost, že u mne v podstatě nelze moc slyšet tóny pod 50Hz (to je ten mod místnosti). Prostě na 50 Hz boule a pak konec, podle mne to souvisí s rozměry místnosti, pokud není zcela dokonale zatlumená na basech, tak jakoby odrazy rušily to, co vyzařuje reproruktor. Taková stojatá vlna přes celou místnost.

Pasuje to na ty teorie z příslušných stran zmiňované knížky?

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Aleska píše:bez problému
U tebe ty kmitočty budou vyšší, zkoušel jsi do beden pouštět různé tóny třeba z PC generátoru a mikrofonem to nahrát a kouknout na to?
Možná to je vysvětlení té zmínky v tvém podpisu "basy si domýšlím". V malé místnosti jsou patrně tak nízké tóny problém.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

asi to může pasovat, ale nejde to zjednodušovat a zobecňovat.

Do menších místností se malé bedny jaksi více hodí, ale lidé je mají často na stojanech a tím se ztrácí ta výhoda úspory prostoru, protože půdorysem to zabírá stejnou plochu jako sloup. Měl jsem ve své poslechovce jak pidibudky Revolver RW16, tak i celkem obří Revox Symbol B, což bylo objemem tak 20 x více a obojí bylo ok. Jenom zvuk byl jiný. Taky to bude trochu otázka jak hlasitě se má hrát. Nelze od RW16 požadovat na basech stejný akustický tlak jako od Revoxu nebo Wilson Audio.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Noide,
to "basy si domýšlím" vzniklo z toho, že dočasně mám zapojeny "budky" staré snad 18 let s repráčkem o průměru cca 110 mm, takže nic moc, spíše moc nic. Ty Philipsy měly po dvou basákách 8" a taky nebyl problém. Osobně jsem toho názoru, že neexistuje příčina, proč by velké bedny nemohly v malé místnosti dobře hrát. Ve velikosti beden ten problém není, to je problém akustiky malé místnosti.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Aleska - ale stejně si zkus nějakým pc generátorem, zda náhodou od určitého kmitočtu basy najednou nezmizí, a jestli ten kmitočet nesouvisí právě s rozměry místnosti nebo jejich násobky.
Nebo i ostatní. Nedávno jsem o tomto jevu právě někde četl v popisech vztahů modů místnosti, kmitočtů, akustického tlaku, rychlosti apod. Kde už nevím, čtu toho hodně, takže odkaz nebude.

Odpovědět